A limai költségek visszaszorítására kérte Párizst és Los Angelest a NOB

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) azt tudatta a párizsi és los angelesi szervezőbizottságokkal, hogy csökkenteniük kellene kiadásaikat a szeptember 13-ára, Limába tervezett kongresszusra. A francia elnöki hivatal a múlt héten azt közölte, hogy Emmanuel Macron államfő nem lesz ott az eseményen, s most a párizsi pályázat vezetői is csökkentették a perui fővárosba utazó delegáltak létszámát.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság szeptember 13-án, a perui Limában ítéli oda hivatalosan is a 2024-es ötkarikás játékok rendezését Párizsnak, s a 2028-asét Los Angelesnek, miután a két város megállapodott egymással ebben a kérdésben. A NOB a költségcsökkentés jegyében arra kérte a két kandidáló várost, hogy csak a feltétlenül szükséges mértékű összeget fordítsák a kongresszusra és csak azokat a delegáltakat utaztassák ki, akiknek mindenképpen muszáj ott lenniük az eseményen.

Megfeleződik a párizsi delegáció

A Francsjeux.com nevű francia honlap azt jelentette egy helyi gazdasági hírportálra hivatkozva, hogy a NOB azt közölte a két várossal, hogy szorítsák meg a nadrágszíjat Peruban. Eredetileg száz főnyi delegáció utazott volna a francia fővárosból Limába, most már viszont csak ötven ember szerepel a delegáltak listáján. Párizs az MCI France rendezvényszervező ügynökséggel szervezte meg a több mint száz ember elhelyezését, most ezen is jelentősen változtatni kell. A Le Parisien szerint Emmanuel Macron francia elnök, aki a múlt héten hivatalán keresztül közölte, hogy nem lesz ott a kongresszuson, rengeteg munkájára hivatkozva marad távol a rendezvénytől.

A prezentációt is rövidebbre kell fogni

A francia média azt is tudni véli, hogy Párizsnak csökkentenie kell a pályázatot bemutató prezentációra szánt időtartamot is, az ugyanis nem lehet több huszonöt percnél. A bemutatás utáni kérdések-válaszok időszakot törlik a tervezett programból, s 15 helyett csak 7 ember lesz ott a prezentációnál. Végül, a NOB arra is megkérte a két várost, hogy ne csillogtassák az olimpiai rendezéssel járó valószínűsíthető pénzügyi sikert, ehelyett azt fejezzék ki, hogy a játékok mindenkinek szólnak. Az illetékesek azt szeretnék, ha a francia és az amerikai képviselők nem egymástól elválasztva, hanem egymás mellett foglalnának helyet a kongresszuson, ezzel is a lehető legjobban megmutatnák, hogy az olimpia mindenkié.

Leave a Reply