Magyar-román 0:2, kiszenvedett szegedi győzelem és Szilágyi Áron remek visszatérése – Hétvégi Összefoglaló

Ismét egy igen eseménydús hétvégén vagyunk túl sportügyileg, hiszen számos mérkőzésre és versenyre került sor, amelyeken magyaroknak is lehetett szurkolni. A Hétvégi Összefoglaló mostani kiadásában lesz kézilabda, vízilabda, kosárlabda, rövidpályás gyorskorcsolya, de még vívás is. Tartsatok velünk!

Női kézilabda: A Győr és a Ferencváros is kikapott román ellenfelétől

Az első félidő nagy részében a házigazda Rapid Bukarest vezetett, de a Győri Audi ETO KC jól hajrázva fordított, majd a második játékrész elején három góllal is meglépett, mégis 30:27-re kikapott a női kézilabda Bajnokok Ligája B-csoportjának 8. fordulójában, ezzel második vereségét szenvedte el idén a sorozatban. A román fővárosiak magyar légiósa, Korsós Dorina egy gólt szerzett.

Sandra Toft minden bizonnyal nagyon felhúzta magát és megorrolt a világra, vagy saját magára, mert miután nem sokkal korábban beállt az ETO kapujába az amúgy nem betliző, de eléggé kiszolgáltatott Silje Solberg helyére, a 22. percben röviden indított, a Rapid filigrán átlövője, Sorina Grozav elcsípte a labdát, majd egy testcsel és rövid vágta után a kapuba lőtt, a románok pedig ezzel 14:9-re vezettek.

A magyar bajnok dán kapusa nem véletlenül volt frusztrált, csapata egész addig csak rohant az ellenfél után, s bár többnyire a tempót az ETO szokta diktálni még a BL-találkozókon is, most a bukarestiek játszottak hiperszonikus sebességgel, amihez hozzájárult egy kicsit a győriek álmoskás kezdése és lyukas, puha védekezése, lassú visszarendeződése. A Rapid kapujában a horvát Ivana Kapitanovic sok bravúrt bemutatott, ezzel alapot adott, hogy a hazaiak fussanak, rohanjanak, és néha olyan gyorsan sorjáztak az akciók, hogy az ember szeme is elfáradt az iramot látva.

És akkor jött Toft védése és minden megváltozott. A vb-bronz- és Eb-ezüstérmes 33 éves kiválóság a félidőig fennmaradó nyolc percben több ziccert is hárított, mindössze egyetlen gólt kapott, és ebből a győriek támadásban építkeztek, gyors támadásokkal villámgyorsan csináltak egy 7:1-es rohamot, a szünetre egygólos előnnyel mentek, és az addig rendkívül zajos, jó hangulatú csarnokban a csönd lett úrrá.

És a második félidő elején ki is lehetett volna dolgozni azt az előnyt, amellyel meccset lehet nyerni egy olyan forró hangulatú arénában, mint a Rapidé volt. Az ETO gyorsan három találatnyira növelte az előnyét, és a románok egyáltalán nem tűntek magabiztosnak, passzokat, lövéseket hibáztak, csak éppen ugyanezt tette a magyar csapat is, a felek egymás után három hetest kihagytak, sajnos a győriek rontottak többször.

És a folytatásban is…

Kapitanovic újra elkezdett remekelni, vagy éppen a Rába-partiak tették naggyá, és ha nem a hórihorgas kapus védett, akkor mellé, fölé szálltak a győri lövések. A dél-koreai Rju Un Hi azért néhányszor távolról betalált, nélküle korábban eldőlhetett volna a mérkőzés. Végül csak a hajrában nyílt ki az olló, hat perccel a vége előtt még döntetlen volt az állás, aztán 57 másodperc alatt lőttek a bukarestiek három gólt, és ezzel lezárultak a lényegi kérdések.

Az ETO másodszor kapott ki a sorozatban, és úgy tűnik, nagy versenyt kell futnia, a Rapiddal, a Metz-cel és az Esbjerggel a csoport első két, negyeddöntőt érő helyéért. Jelenleg a Metz vezet 13 ponttal, a másik három együttesnek pedig 12-12 egysége van 6 fordulóval a csoportkör zárása előtt.

A női kézilabda Bajnokok Ligája A-csoportjának 8. fordulójában az FTC-Rail Cargo Hungaria 33:29-re kikapott odahaza a román CSM Bukarest csapatától.

Az előzetesen leadott névsorhoz képest megfogyatkozott az FTC, Kisfaludy Anett dőlt ki a sorból, így mivel Béatrice Edwige súlyos térdsérülése miatt egész idényre kiesett (akárcsak korábban a jobbszélső Kovács Anett), Dragana Cvijics maradt az egyetlen beálló. Ez már csak azért sem ígért sok jót a találkozó előtt, mert így hármas védőben is csökkentek Elek Gábor variációs lehetőségei. A bemelegítésnél már Alicia Stolle próbálgatta a posztot.

A ferencvárosi szurkolók a Pindúr pandúrokból merített élőképpel készültek a Bukarest elleni rangadóra. A két csapat egy héttel korábbi összecsapásának második félidejében szétesett az FTC védekezése, így fontos kérdés volt, mit tudott kitalálni a magyar együttes a Neagu, Pintea tengely ellen. Az első ferencvárosi gólra a hatodik percig kellett várni, közben a CSM kétgólos előnyre tett szert. Az ellenfél kapujában Marie Davidsen ott folytatta, ahol legutóbb abbahagyta, bár az is igaz, többször is kényszerből vállalták el a lövést a zöld-fehérek. Stolle be tudott ugyan találni a falból, de Angela Malestein például többször sem tudott túljárni Davidsen eszén. Ráadásul a vendégcsapat rendre megtalálta a rést az FTC védekezésén, a 12. percben már négy góllal ment, amikor Elek időt kért.

Volt mit rendbe tenni, mert Elisabeth Omoregie szintén sok gondot okozott a mozgékonyságával. A Bukarestben nem brillírozó Klujber Katrin ezúttal kezdett belelendülni, így szívós munkával ötgólos hátrányból sikerült feljönni közte kettőre, de Davidsen kritikus pillanatokban tudott védeni, az első játékrész hajrájához érve kereken ötven százalékon(!) állt. A szünet előtti perceket jól használta ki a CSM, és az addigi legnagyobb különbséget, hat gólt tett közé, ezzel 17:11-re vezetett.

Támadásban rossz passzokkal indította a második félidőt a Ferencváros, így már négy perc után jött az újabb időkérés, míg a magyar B-közép többször kritikus hangot ütött meg, látva, hogy a románok egyre magabiztosabban vezetnek. Pintea tarthatatlan volt, de rajta kívül is több volt a stabil, jó teljesítmény vendégoldalon, ezért aztán a 39. percben már tíz gól volt a hátrány.

Adrian Vasile a nagy előny tudatában már úgy is nyugodtan pihentethette Neagut, hogy ekkor valamivel jobban kezdett el sülni a ferencvárosi játékosok keze. Jellemző momentum volt, hogy a román cserekapus, Evelina Eriksson dupla védést is bemutatott, ennek ellenére elkezdett apadni a különbség. A hajrában annak lehetett tapsolni, hogy a BL-ben először pályára kerülő, 16 éves Papp Dorka megszerezte első góljait az elitsorozatban. A másodikkal háromra jött fel az FTC bő két perccel a vége előtt, ennél közelebb azonban már nem tudott férkőzni. A CSM 33:29-re nyert, így legalább a vereség mértékén lehetett csökkenteni, azonban nem a legjobb előjelekkel várhatja a népligeti csapat a jövő szerdai, Győri ETO elleni bajnoki csúcsrangadót.

A Ferencváros csoportjában az 5. helyen áll 7 ponttal, de a 3. Bietigheim csak kettő egységgel van előtte. Az egyenes ági negyeddöntőbe jutásra már nincs valódi sansz, mivel a 2. helyen álló CSM-mel szemben hat pont az FTC hátránya.

Női kézilabda: EL-csoportkörös a Siófok és a Mosonmagyaróvár

A Siófok KC csoportkörbe jutott a női kézilabda Európa Ligában, mivel 28:28-as döntetlent játszott az erdélyi Nagydisznód otthonában a selejtező második fordulójának szombati visszavágóján.

A vendégek keretéből Dounia Abdourahim, Lapos Laura és Török Lilly hiányzott sérülés miatt. Jelentős, kilencgólos előnye tudatában a Siófok nem erőltette a gyors támadásokat, de nem is volt rá szüksége, mert egészen a 15. percig felváltva születtek a gólok. Ezután egy 4:1-es sorozattal ellépett a magabiztosan kézilabdázó Balaton-parti csapat, a Szeben megyeieken pedig látszott, hogy nem igazán hisznek a bravúros fordításban. Marina Rajcsics és Tamara Mavsar vezérletével a Siófok többször is vezetett három góllal az első félidőben, a szünetben pedig 16:14-es előnyben volt.

A 39. percben vezetett először a Nagydisznód, amely lendületbe került, 4:0-s sorozatot produkált, ezért Uros Bregar siófoki vezetőedző időt kért. A Siófok többet hibázott, mint a párharc első meccsén, de a továbbjutása nem forgott veszélyben. Egy 3:0-s szériával egyenlített a vendégcsapat, a hajrában a jobbkezes Mavsar a jobbszélről is betalált, és nyolc góllal a mezőny legeredményesebb játékosa lett.

Kiss Nikolett hét találattal, Marina Rajcsics tíz védéssel járult hozzá a sikerhez. A hazaiaknál Dana Abed Kader hét, Mouna Jlezi hat góllal zárt.

A két csapat negyedik egymás elleni mérkőzésén három siófoki siker után először született döntetlen.

Nagyon izgalmas párharcban vívta ki az El-csoportkört a visszavágóra háromgólos előnnyel érkező Mosonmagyaróvár. A Buzau a meccs nagy részében vezetett, és a továbbjutás sorsa végül csak egy gólon múlt. Az óváriak a kilencgólos Tóth Eszter vezetésével megbirkóztak a nyomással, és összesítésben 52:51-gyel megnyerték a párharcot.

A Debrecen, a Vác és a Siófok mellett a Mosonmagyaróvár a negyedik magyar csapat, amely érdekelt lesz a második számú európai kupasorozat csoportkörének csütörtök délelőtti sorsolásán. A csoportfázis januárban kezdődik.

Férfi kézilabda: Szoros meccsen győzött a Szeged a Csurgó ellen

Az OTP Bank-Pick Szeged jól kezdte a Csurgói KK elleni mérkőzést a férfi kézilabda NB I 12. fordulójában, már az első félidőben 20:14-re vezetett. A második játékrészben a csurgói gárda összeszedte magát, s hétgólos hátrányból sem adta fel a küzdelmet – a hajrában egy gólra feljött a Csurgó, de a szegedi csapat végül nem engedte ki a kezéből a győzelmet, s 34:32-re nyerni tudott.

Nem volt kérdés a Telekom Veszprém és a Budakalász összecsapásán – az eddig hibátlan veszprémiek ezúttal sem botlottak, 42:28-as kiütéses győzelmet arattak a kilencedik helyen tanyázó együttessel szemben.

Jóval szorosabb meccset vívott egymással a HSA NEKA és a MOL Tatabánya – a balatonboglári egyesület három góllal vezetett a szünetben, a második félidőben azonban a vendégek megfordították az állást. Az adok-kapok vége egy 30:30-as döntetlent szült.

Az első félidőben ugyan egyszer sem vezettek a Budai Farkasok, így is szorosan alakult a mérkőzés – 18:16-os hazai vezetéssel mentek pihenőre a felek. A fordulást követően a sereghajtó egy gólra csökkentette a két csapat közti különbséget, ám a hajrára kinyílt az olló, a Fejér B.Á.L.-Veszprém pedig 36:31-re győzni tudott. A Budai Farkasoknak továbbra sincs győzelme, a veszprémieknek ez volt a második sikere az idény során.

A Ferencváros a félidőben még egygólos hátrányban volt a Cegléd ellen a Népligetben, ám a 2. játékrészben magasabb fokozatra tudott kapcsolni, így végül 34:30-ra diadalmaskodott.

A Gyöngyös még pénteken 27:24-re verte a Komló együttesét.

A tabellát a Veszprém vezeti a Szeged előtt. Tatabánya-FTC-Csurgó a sorrend mögöttük a nemzetközi kupahelyeken.

Vízilabda: Zsinórban ötödször a Ferencvárosé a férfi Magyar Kupa

A Magyar Kupa elődöntőjében esélyesként még a kudarc elkerüléséért, a fináléban viszont már a dicsőségért küzdött az OSC Varga Dániel vezetőedző szerint. Az újbudaiak a vártnál jóval nehezebben, háromgólos hátrányból fordítva gyűrték le a Honvédot, míg a másik ágon a Ferencváros a Vasas elleni könnyed sikerrel jutott a Magyar Kupa döntőjébe, amely előtt szinte minden a sorozat legutóbbi négy kiírását megnyerő zöld-fehérek mellett szólt.

Az OSC játékosai természetesen mit sem törődtek a papírformával, már a bevonulásnál vetettek egy pillantást az emelvényre kihelyezett trófeára, és hatalmas elánnal kezdték a döntőt. Miközben a lelátón a telt házas Komjádi-uszoda közönsége ragyogó hangulatot teremtett, a medencében valósággal forrt a víz, két perc alatt öt kiállítást ítéltek a játékvezetők, amelyek közül mindkét együttes kihasznált egyet. Az akciógólokra sem kellett sokat várni, Varga Dénes átlövésére Csacsovszky Erik hasonlóan látványos találattal felelt, a forgatókönyv pedig az első negyedben már nem változott – amint előnybe került az FTC, a következő támadásból máris egyenlített az OSC.

Látványos, nyílt sisakos, döntőhöz méltó mérkőzést játszottak a felek, amelyet a szurkolók bizonyára jobban élveztek, mint a szakvezetők, a korosztályos válogatottak köszöntése miatt meghosszabbított szünetben Varga Zsolt és Varga Dániel is a védekezés hiányosságait ecsetelte. A második negyed elején a ferencvárosi Vigvári Vendel góljára testvére, az OSC-t erősítő Vince tankönyvbe illő emberelőnyös figura végén válaszolt, a két fiatal ráadásul nemcsak a befejezésekből, hanem a mezőnymunkából is alaposan kivette a részét. Az FTC centereit nehezen tudták tartani az újbudaiak, a kapásoldali bejátszásokból tiszta ziccereket alakított ki a zöld-fehér együttes, amely Danyiil Merkulov révén 6:4-nél először került kétgólos előnybe. Ellépni azonban nem tudott, mert az OSC távolról többször is megtalálta a rést a ferencvárosi pajzson – a nagyszünetben 8:7-re vezetett a címvédő.

A térfélcsere után mindkét oldalon összeállt a védekezés, Burián Gergely a mérkőzésen addig elképzelhetetlen jelenséget, több mint ötperces gólcsendet tört meg. Lévai Márton bravúrjai után Angyal Dániel dudaszavas góljával a vezetést is átvette az eksztázisban játszó OSC, míg a zöld-fehérek támadásban hullámvölgybe kerültek, átlövőik olykor tanácstalannak, bizonytalannak tűntek. Tóth Márton centergóljaival elléptek az újbudaiak, és az 5:2-re megnyert harmadik negyed után már 12:10-re vezettek, Varga Zsolt pedig kapust cserélt, a záró játékrészre a betegséggel bajlódó Vogel Soma váltotta Szakonyi Dánielt. A hat gólig jutó Sztilianosz Argiropulosz vezérletével gyorsan ledolgozta hátrányát a Ferencváros, öt perccel a vége előtt döntetlenre álltak a felek, vagyis kezdődhetett minden elölről.

A nézőtéren és a vízben egyaránt parázs hangulat uralkodott, mindkét oldalon kulcsemberek pontozódtak ki, de a mérleg nyelve nem billent el, a döntés az utolsó percre maradt. Varga Zsolt időkérése után Argiropulosz előnyhöz juttatta a címvédőt, majd Vogel védte bravúrral Manhercz Krisztián lövését. Az OSC még így is egyenlíthetett volna, de Tóth Márton próbálkozása egy másodperccel a dudaszó előtt a kapufán csattant, pillanatokkal később pedig már a teljes ferencvárosi stáb a vízben ünnepelt.

Az FTC-Telekom 16:15-re nyert, és sorozatban ötödször hódította el a Magyar Kupa győztesének járó serleget, míg az újbudaiak okkal lehetnek csalódottak a döntő után, ennél közelebb ugyanis 1974 óta nem jártak az MK-győzelemhez.

Női vízilabda: Csak egy magyar csapat jutott tovább a négy közül

A Dunaújváros vasárnap megszerezte első győzelmét a női vízilabda Bajnokok Ligája selejtezőjének második körében, és továbbjutott. A B-csoportban a hazai pályán játszó Eger legyőzte a Ferencvárost.

Az olaszországi A-csoportban szereplő Dunaújváros 20:3-ra kiütötte holland riválisát, így továbbjutott a csoportból. A másik vasárnapi mérkőzésen az Ekipe Orizzonte 11:6-ra legyőzte a házigazda Plebiscito Padovát, és szintén továbblépett.

A B-csoport utolsó összecsapásán 13:12-es egri siker született az FTC ellen, főként Szilágyi Dorottya nyolc góljának köszönhetően. A magyar rangadónak már nem volt tétje, mivel mindkét együttes két-két vereséggel érkezett a találkozóra, így egyikük sem juthatott tovább a legjobb nyolc közé.

Az UVSE vasárnap a görög Glyfada elleni vereséggel zárta a női vízilabda Bajnokok Ligája selejtezőjének második körét, így nem jutott tovább a legjobb nyolc közé.

A fővárosiak 11:7-re maradtak alul a Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszodában, ezért a Ferencvároshoz és az Egerhez hasonlóan búcsúztak a BL-től.

Korábban a C-csoport budapesti küzdelmeiben az UVSE a görög Ethnikosz Pireuszt legyőzte 10:8-ra, majd a szombati játéknapon a spanyol Mediterranitól kikapott 9:6-ra, így csoportharmadikként zárta a második fordulót.

A selejtezőtornákról az első két-két helyezett jutott a negyeddöntőbe, a harmadik és negyedik pozícióban záró csapatok pedig az Eurokupában folytatják nemzetközi szereplésüket.

Férfi kosárlabda: Kitömte a Szolnok a Körmendet

A tabella élén álló Falco sorozatban a kilencedik, üldözője, a Szolnok zsinórban a negyedik győzelmével tudta le a férfi kosárlabda NB I 11. fordulóját: a címvédő szombathelyiek a vártnál sokkal szorosabb csatában gyűrték le a Szegedet szombaton hazai pályán (79:74), az Olajbányász viszont nagyon megverte vendégét, a Körmendet (106:55). Az Atomerőmű az utolsó negyedben majdnem elszórakozta győzelmét a ZTE ellen (99:98), míg a fővárosban vendégeskedő Nyíregyházának összejött az első győzelem – a nyírségiek remek utolsó negyedükkel 87:83-ra verték meg a Honvédot. Még korábban a Sopron 96:79-re győzött Kaposváron, az Alba Fehérvár 106:78-ra kiütötte a DEAC együttesét, míg a Kecskemét 89:76-ra győzött az Oroszlány ellen.

Női kosárlabda:

Fővárosi csapatok idegenbeli győzelmeit hozta a női kosárlabda NB I 11. fordulójának szombati játéknapja: a BEAC 93:83-ra nyert a Cegléd albertirsai otthonában, míg a TFSE-MTK a PINKK vendégeként érvényesítette a papírformát (86:56).

Vasárnap az Európa-kupában szereplő Győr hazai pályán 14 ponttal kerekedett az euroligás Szekszárd fölé (78:64).

A nagyszünetben 50:25-ös hazai előnyt mutatott az eredményjelző, és bár a szekszárdiak a 19 pontig jutó Sydney Wallace vezérletével nagy rohamra indultak, négy pontra is megközelítették riválisukat (62:58), a hajrá azonban ismét a győriek szája íze szerint alakult. A győrieknél ketten is 17 pontot termeltek, Aaryn Ellenberg és Beatrice Mompremier.

A Sopron meglepően nagy, 33 pontos különbséggel verte a PEAC-ot. A mérkőzés során az ausztrál Alice Kunek 21 ponttal vette ki részét a sikerből.

A Diósgyőr a kezdeti döcögés után 79:62-re győzte le a Ludovika Csata együttesét, míg a Szigetszentmiklós egy végletekig kiélezett összecsapáson 69:68-ra verte a Vasast.

Az Euroliga-címvédő soproniak vezetik a bajnokságot, ráadásul egy meccsel kevesebbet játszottak, mint a második helyen álló Győr.

Vívás: Szilágyi Áron Grand Prix-, Siklósi Gergely világkupa-fordulót nyert

Négy hónap kihagyás után tért vissza a pástra Szilágyi Áron, és hogy újra káprázatosan vívott, azon már meg sem lepődünk.

Hozzászokhattunk már ahhoz, hogy háromszoros olimpiai bajnokunk rendre szállítja az érmeket, ám amit az elmúlt két évben „művel”, az egészen fantasztikus.

Szombaton Orléans-ban a 64-es táblán hét magyar férfi és négy női kardozónk köthetett be, sajnos szépen sorban elbúcsúztunk valamennyiüktől – kivéve Szilágyi Áront.

A Vasas SC kardozójának ugyan voltak nehéz pillanatai a páston (például a nyolcaddöntőben az olasz Nuccio ellen), ám mindig megrázta magát, és tulajdonképpen ellentmondást nem tűrően érkezett meg a legjobb négy közé.

Ahol a dél-koreaiak olimpiai és világbajnoka, Kim Dzsung Hvan várt rá. És bár az elején az ázsiai vívó ránk ijesztett, Szilágyi Áron higgadt maradt, az asszó második felében pedig összesen egy tust engedélyezett ellenfelének, miközben ő hetet adott…

Az pedig újfent egyértelművé vált, hogy Szilágyi Áron akkor van igazán elemében, minél nagyobb a tét: a fináléban Szandro Bazadze következett, és amellett, hogy a grúz fiú gyakorta él színpadias elemekkel a páston, vívni is igen jól tud, amit bizonyít, hogy a világranglista-másodikként köthetett be a magyar szupersztár ellen.

Aki meg az első a listán amúgy, és ez tökéletesen megmutatkozott ebben az orléans-i döntőben, amit egyébként az is bizonyít, hogy Bazadze ezúttal nem vette fel színészi köpenyét – nem is volt rá érkezése, ha partiban akart maradni…

Nos, a grúz tíz tusig jutott, Szilágyi Áron meg boldogan csapott a levegőbe a finálé végén.

Klasszisunk egyébként ezt mondta néhány nappal ezelőtt a visszatérése kapcsán: „Nem feltétlenül lesz szemet kápráztató a vívásom Orléans-ban. Nekem majd a nyári milánói világbajnokságon kell igazán jól vívnom.”

Ha ez a „nem feltétlenül szemet kápráztató” vívás ilyen eredményt hozott, vajon mire számíthatunk jövő júliusban Milánóban?

 A szezon második világkupaversenyét rendezték Vancouverben a férfi tőrvívók számára – az elsőnek Bern adott otthont.

A helyszín persze valójában lényegtelen, annál fontosabb és örömtelibb az a tény, hogy eddig csak magyar párbajtőröző szerzett aranyérmet: Bernben Andrásfi Tibor győzött, Vancouverben, magyar idő szerint vasárnap éjszaka pedig Siklósi Gergely.

Olimpiai ezüstérmesünk már a vk-sorozat első állomására is remek formában utazott, ám ott egy tussal kikapott rögtön az első kanyarban…

Vancouverben viszont egymás után aratta a szebbnél szebb győzelmeket, így ami Bernben nem sikerült, összejött Kanadában: a dobogó legfelsőbb fokára állhatott.

És dobogóra lépett éjszaka Kun Anna is: egyszerűen elképesztő, hogy az OMS-Tata párbajtőrözője milyen magabiztosan, mi több, kiegyensúlyozottan vív versenyről versenyre – ebben a fegyvernemben azért nem feltétlenül megszokott, hogy valaki (majdnem) mindig odaér a dobogóra (az előző vk-n, Tallinnban ötödik lett).

Kun Annától lassan megszokjuk: Plásztán Attila tanítványa ezúttal is nagyszerűen teljesített, csak az elődöntőben kapott ki a későbbi győztes olasz Giulia Rizzitől.

Rövidpályás gyorskorcsolya: Közel voltak az éremszerzéshez a magyar váltók a világkupában

A Liu-fivérek távozását követően remek magyar szereplés jellemezte Almatiban a rövidpályás gyorskorcsolyázók világkupa-sorozatának hétvégi állomását, s itt leginkább a vegyes váltót kell kiemelni a szombati nap kapcsán, hiszen a Jászapáti Petra, Kónya Zsófia, Tiborcz Dániel, Nógrádi Bence összetételben futó vegyes váltó bejutott a döntőbe – az elődöntőben a dél-koreaiak mögött végzett a második, továbbjutó helyen a magyar kvartett.

A fináléra változott a csapat összetétele, Jászapáti, Kónya és Nógrádi mellett Talabos Attila lépett jégre: a magyar váltó a negyedik helyen ért célba.

A Jászapáti, Kónya, Somodi Maja, Sziliczei-Német Rebeka összeállítású női váltó alig maradt le a második hollandoktól az elődöntőben, így a B-döntőbe került.

A férfiváltó, amelyik szombaton Nógrádi, Talabos, Tiborcz, Varnyú Alex összetételben futott, neve elé-mellé szintén a hármas került az elődöntő végén, így aztán a kvartett is a B-döntőben szerepelhetett.

Egyéniben két magyar érdekeltségű számot rendeztek szombaton Almatiban: Kónya Zsófia 1000 méteren nem jutott tovább a negyeddöntőből, míg Sziliczei-Német Rebeka 1500 méteren a B-döntőbe jutott az elődöntőből időeredményének köszönhetően, ahol a harmadik helyen ért célba, ez összesítésben a 11. helyet jelenti.

Megnyerte a B-döntőt, és ezzel az ötödik helyen végzett az almati világkupaverseny vasárnapi küzdelmei során a Jászapáti Petra, Kónya Zsófia, Somodi Maja, Sziliczei-Német Rebeka összetételben futó női váltó.

A férficsapat, amely Nógrádi Bence, Talabos Attila, Tiborcz Dániel, Varnyú Alex összeállításban lépett jégre Kazahsztánban, a harmadik helyen ért célba a B-döntőben, ez összesítésben a hetedik helyet jelenti.

A pénteki selejtezők alapján úgy tűnt, hogy az egyéni számokban három magyarért, Jászapáti Petráért (500 m), Bácskai Sára Lucáért (1500 m) és Somodi Majáért (1500 m) szoríthatunk vasárnap Almatiban, ám Nógrádi Bence ötszázon megtette ugyanazt, amit szombaton ezer méteren, visszaküzdötte magát a reményfutamokból a „nagyok” közé, más kérdés, hogy aztán az első kanyarban búcsúzott – akárcsak a három női versenyzőnk.

A világkupa-sorozatban minden állomáson egy-egy távot kétszer rendeznek meg, Almatiban ez az 1500 méter.

A kiemelt kép forrása: blog.generalielorelatok.hu

Leave a Reply