Szapporo 2030: Egy jégbe fagyasztott projekt

Újabb város szállt ki a 2030-as téli olimpia rendezéséért folytatott küzdelemből. Szapporo nem fog pályázni a hat és fél év múlva esedékes ötkarikás játékok rendezési jogára, helyette inkább a 2034-es eseményt célozzák meg a japánok. Szinte biztosra vehető, hogy Svédország lesz a befutó.

A Kjodo japán hírügynökség jelentése szerint a Japán Olimpiai Bizottság (JOB) arról hozott döntést, hogy támogatja Szapporo pályázatát, de nem a 2030-as, hanem a 2034-es téli olimpiára vonatkozólag. A támogatás feltétele, hogy az északi nagyváros, az 1972-es téli játékok házigazdája lemond 2030-ra vonatkozó szándékáról.

A JOB még június 13-án hozta meg döntését Tokióban megtartott vezetőségi ülésén. Bár az hivatalosan nem lett kimondva, hogy a bizottság ellenzi Szapporo esetleges 2030-as pályázatát, de leszögezte, hogy a 2020-as tokiói nyári játékok körüli korrupciós botrány miatt nehézzé vált légkörben nem támogathatja tovább a kevesebb mint hét év múlva esedékes világverseny fogadására irányuló törekvéseket.

Momii Keiko, a JOB vezetőségének tagja nem kertelt, amikor nyilatkozott a döntésről: “A legutóbbi közvélemény-kutatás azt mutatta, hogy az emberek 60%-a ellenzi Szapporo pályázatát 2030-ra. Több időt kell adnunk magunknak és vissza kell nyernünk a közvélemény támogatását. Ezért döntöttünk úgy, hogy egyeztetéseket indítunk más lehetőségekről”.

A szóba jöhető alternatívák között első helyen szerepel a pályázat 2034-re, esetleg 2038-ra történő eltolása, ugyanakkor a JOB kijelentette, hogy nem Szapporo kizárólagos joga téli olimpia és paralimpia megrendezésére pályázni. Nyitottak más városok kandidálási szándékaira is. Az ajtó nyitva áll előkészítés alatt álló vagy még csak gondolatban létező pályázatok előtt is.

Szapporo kezdetben a 2030-as téli olimpia elnyerésének egyik legfőbb esélyese volt, ám tavaly decemberben lényegében már szertefoszlottak a város reményei arra, hogy ez meg is valósuljon, hiszen a projektet határozatlan időre felfüggesztették azt követően, hogy nyilvánosságra kerültek az első hírek a 2020-as tokiói olimpia körüli korrupciós botrányról. Az önkormányzati választáson ismét elnyerte a polgármesteri tisztséget Akimoto Kacuhiro, így ez a tény némi reményt kelthetett a pályázatot illetően, hiszen a politikus az egyik fő szorgalmazója volt a kandidálásnak.

A JOB mostani bejelentése után azonban gyakorlatilag minden esélyét elvesztette a pályázat arra, hogy már 2030-ra legyen belőle valami. Ugyan Szapporo megteheti, hogy így is tárgyal a Nemzetközi Olimpiai Bizottsággal (NOB), de a nemzeti olimpiai bizottság támogatása nélkül elképzelhetetlen, hogy egy város sikerrel járjon.

Szapporo tehát végleg kiszállt a játékból, így azt hihetnénk, hogy kezd tisztulni a kép. A hírek alapján tényleg lehetne azt gondolni, hogy kétesélyes a játék, mivel Salt Lake City és Svédország maradt állva, azonban a NOB azt állítja, hogy féltucat várossal és régióval áll kapcsolatban a 2030-as téli olimpiát illetőleg. Arról azonban, hogy melyek ezek a városok és régiók, nem közölnek részleteket – ebből azt lehet feltételezni, hogy legfeljebb tapogatódzások folynak egyes települések és régiók részéről a NOB-nál a lehetőségeket illetően, de az sem kizárt, hogy valójában egyik érdeklődő sem vette igazán fontolóra a kandidálást.

Márpedig az idő sürget. Normál esetben hat és fél évvel a játékok kezdete előtt már meg kéne lennie a rendezőnek, hiszen napjainkban már egy téli olimpiára történő felkészülés is hat-hét évet vesz igénybe.

A már említett Salt Lake City, a 2002-es téli olimpia házigazdája hivatalosan nem vetette el érdeklődését a 2030-as rendezés iránt, de nem zárta ki, hogy végül 2034-re pályázik. Az amerikaiak egyelőre igencsak diplomatikus kommunikációt folytatnak a pályázat ügyében, hiszen nemrég az egyik illetékes részéről annyi hangzott el, hogy készek vállalni a 2030-as rendezést is az olimpiai mozgalom szolgálatának érdekében. Ez a kijelentés számomra erősen azt a benyomást kelti, hogy Utah állam fővárosában inkább a 2034-es rendezést preferálják a döntéshozók, de látva a 2030-as téli olimpia körüli bizonytalanságokat, hajlandók lennének kezet rázni a NOB-bal és vállalni a korábbi olimpia fogadását.

Korábban Vancouver és Barcelona is komoly pályázati szándékot mutatott, ám előbbi város az illetékes kanadai tartomány pénzügyi garanciavállalásának hiánya, utóbbi pedig az elégtelen társadalmi támogatottság miatt visszalépett.

Salt Lake City mellett tehát Svédország maradt állva. Az észak-európai ország már a 2026-os téli olimpiára is pályázott, ám akkor a Stockholm és Are által közösen beadott kandidálás elbukott Milánó és Cortina d’Ampezzo párosával szemben. Most ismét nekifuthatnak ennek a folyamatnak, azonban a konkrét tervek a svédek esetében sem igazán ismertek. Annyit lehetett olvasni az elmúlt hónapokban, hogy a társadalom többsége támogatná a téli olimpia megrendezését, vagyis elvileg ezen nem múlhat a pályázat sikere, de jó kérdés, hogy gazdaságilag és sok más egyéb szempontból megérné-e az országnak kis túlzással villámgyorsan összerakni egy győztes pályázatot, hiszen a tervek szerint jövőre dönt a NOB a helyszínről.

Nemrégen Svájc is érdeklődését fejezte ki a 2030-as téli olimpia iránt. A korábban több téli játékoknak is otthont adott alpesi országnak reális esélyei lehetnek a rendezési jog elnyerésére, hiszen gyakorlatilag minden feltételnek megfelel, ám a Svájci Olimpiai Bizottság óvatosan kezeli az ügyet. Egyelőre nem tudni arról, mely városok érdeklődnek a rendezés iránt, de az biztos, hogy ha konkrét pályázati szándék nyilvánul meg, akkor helyi referendumot kell tartani a kérdésben. A nem túl sok idő miatt ez a kritérium könnyen megakaszthatja a svájciak törekvéseit, s végül ők is oda juthatnak, hogy inkább 2034-re kezdenek el tervezni.

Annyit lehet tudni, hogy a NOB a jövő júliusi kongresszusa előtt biztosan nem fog dönteni a helyszínről, de nem biztos, hogy ez a kongresszuson meg fog történni, pedig akkor már hat év sem lesz hátra az olimpiáig. Az azonban szintén elképzelhető, hogy az idén októberben Mumbaiban tartandó kongresszuson olyan bejelentést tesz a NOB, hogy célzott párbeszédet kezdeményez egy várossal, régióval, esetleg országgal a rendezési jog odaítélését illetően – ahogy ezt láthattuk a 2032-es brisbane-i nyári olimpia kapcsán is még 2021 elején.

Jó kérdés tehát még mindig, hogy ki vállalná a 2030-as téli olimpia rendezését, de az mindenképpen aggasztó, hogy még most, kevesebb mint hat évvel az esemény kezdete előtt is ennyire gyér érdeklődés nyilvánul meg, mert ha igaz is, hogy féltucat várossal és régióval áll kapcsolatban a NOB az ügyben, nem tartom valószínűnek, hogy ezek közül sokan komolyan tervezik azt, hogy 2030 elején téli olimpiának adnak otthont. Jó eséllyel a svédek fognak befutni, feltéve, hogy nem jön közbe semmi olyan körülmény, amely ennek keresztbe tenne. Valószínűleg a következő hónapokban tisztábban fogunk látni ebben az ügyben.

A kiemelt kép forrása: francsjeux.com

Leave a Reply