Foci VB 1982: Amikor a sorsolásból teljes fiaskó lett

VIDEÓKKAL – A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) 1982-ben érdekes, s mint utóbb kiderült, katasztrófális húzásra szánta el magát. Kitalálták, hogy egy, a lottósorsolásokról ismert sorsológéppel állítják össze a spanyolországi világbajnokság csoportjait. A húzás azonban nem zajlott szabályosan, így végül a szervezőknek vissza kellett térniük a kézi húzáshoz, amire ma este, a moszkvai Kremlben is sor fog kerülni a 2018-as torna sorsolása keretében.

Ma délután 15:50-kor kezdődik az orosz fővárosban a jövő évi labdarúgó-világbajnokság csoportkörének sorsolása, amelyen a sportág számos nagy legendája lesz jelen húzóként. Többek között Diego Maradona, Laurent Blanc, Cafú, vagy Fabio Cannavaro kezébe fog kerülni a tornára kijutott 31 csapat sorsa (a házigazdák automatikusan az A-csoportba kerülnek). A mai alkalommal nyolc darab négy fős csoportot fognak összeállítani a Kremlben rendezendő ceremónián, ahol minden kézzel fog történni. Ez önmagában nem is meglepő, hiszen eddig is kézileg sorsolták a nagy tornák csoportjait. Azonban könnyen lehet, hogy gépileg zajlana a sorsolás napjainkban, amennyiben 1982-ben nem vallott volna teljes kudarcot a FIFA újítása: a spanyolországi focivébé csoportjait ugyanis egy, a lottósorsolásokról ismert forgatható gömb segítségével akarták összeállítani.

A nemzetközi szövetség 1982. január 16-án döntött úgy, hogy egy nagy gép segítségével végzik el a sorsolást, amibe golyókat helyeznek, amelyek a válogatottak neveit tartalmazzák. Akkoriban kezdett a technikai fejlődés egyre jobban megjelenni a lottóhúzásokon, s mivel ott gond nélkül működött a rendszer, ezért a FIFA-nál úgy gondolták, akkor is működőképes lehet egy ilyen sorsológép, ha a golyókba számok helyett országok neveit rakják. A próbálkozás azonban hamar egy viccé vált.

Egy komplikált 24 csapatos sorsolás

A sorsolás ilyetén megvalósítása eleve rendkívül nehézkes volt, mivel már akkoriban is voltak korlátozó szabályok a csoportok összetételére vonatkozóan. Részletekbe később bocsátkoznék, elöljáróban csak annyit, hogy 1982-ben rendezték az első 24 csapatos focivébét, amelyen két csoportkörre, az elődöntőkre és a helyosztókra került sor. Visszatérve a korlátozásokhoz, a FIFA-nak biztosítania kellett, hogy a dél-amerikai országok (Argentína, Brazília, Chile és Peru képviselte a földrészt) ne kerülhessenek azonos csoportba. Ennek érdekében kitalálták, hogy az első két dél-amerikai csapat kisorsolása után azok kvartettjeibe európai együtteseket osztanak be. Argentína és Brazília került sorra, így az ő négyeseikbe mehettek európai válogatottak.

Sepp Blatter megzavarodása

A sorsolást Sepp Blatter vezette, aki annak idején a FIFA főtitkára volt. Az első hibát ott követte el, hogy Belgiumot rossz csoportba, a 3-as helyett az 1-esbe helyezte. A svájci csak akkor vette észre, hogy elrontotta a csoportok beosztását, amikor Peru és Chile azonos kvartettbe került. Az eseményről adott tévéközvetítésben is jól látható a szervezők fejetlensége és idegeskedése. Senki sem ért semmit. Nagy zavarában Blatter bejelenti: “Hiba történt, mert azt mondták, hogy a B jelű sorsolódobból… Az első kihúzottat a 3. csoportba helyezzük, és a második csapatot a 6. csoportba. Ez azt jelenti, hogy Belgium a 3. számú csoportban lesz.” Az első incidens ezzel rendeződött.

A gép fél golyót dob ki!

Csakhogy a folyamat során a sorsológép meghibásodott, s egyszer csak hirtelen egy fél golyó jött ki a dobból, amely pedig elakadt. A FIFA delegáltjai az ujjaikkal próbálták a golyókat megmozgatni, hogy újrainduljon a gép, majd a tollaikat is bevetették erre a célra. Próbálkozásaik azonban nem hoztak eredményt, így szét kellett szerelni az eszközt, s kézzel szedték ki a még bent maradt néhány kis labdácskát, amelyek között ott volt még a magyar válogatotté is. A sorsolást végül sikerült befejezni.

https://youtu.be/6vZL5BYGmEE

Másnap azonban a sajtó piros golyókat dobált képletesen a magát hiteltelenné tévő FIFA-ra. És nem csak a sajtóban okozott hatalmas fölháborodást a bakiparádévá változott sorsolás, ugyanis a belga szövetség elnöke odáig ment, hogy “200%-os manipulációról” beszéljen. A Vörös Ördögök becenévre hallgató nemzeti együttesnek végül sikerült továbbjutnia az első csoportkörből éppen a mieink kárára, azonban a második csoportkörből már kiestek.

A fő fotó forrása: Youtube

Leave a Reply