Női kosárlabda Eb és Európa Játékok – Hétvégi Összefoglaló

Június utolsó hétvégéje is rengeteg magyar vonatkozású sporteseményt hozott magával és szerencsére több sikerről is beszámolhatunk. A női kosárlabda Európa-bajnokság és az Európa Játékok lesz a főszerepben a Hétvégi Összefoglalóban. Tartsatok velünk!

Kosárlabda: 4. lett a magyar női válogatott az Eb-n

Az elődöntőt ugyan nem tudta sikerrel venni a magyar válogatott az Európa-bajnokságon, maradt még egy hihetetlenül motiváló kihívás: a francia válogatott legyőzésével 1991 után ismét érmet szerezni a kontinensviadalon. Franciaország megtörte a sormintát: azzal, hogy nem győzte le Belgiumot szombat este, nem lett az egymás utáni hatodik Eb-n is második. A mieink azonban ezen a napon nem tudták megvalósítani az elképzeléseiket, nem tudták igazán megszorongatni és a dobogóról letaszítani a természetesen ragyogó erőkből álló, kiegyensúlyozottan magas szintet képviselő kosárlabdázókkal rendelkező franciákat.

Ahogyan szombaton, vasárnap is felcsendült a mérkőzésünk előtt Azahriah Introvertált dala, nem tudjuk, helyesen cselekedtünk-e, amikor javasoltuk, hogy játsszák be a magyar válogatottnak a bemelegítés alatt, de talán nincs szoros összefüggésben a vereségekkel.

Kiss Virág két kosarával kezdtük az összecsapást, közéjük csak egyetlen Sandrine Gruda-büntető ékelődött, ami viszont jeles szám elérését garantálta a 36 esztendős centernek: ő lett a harmadik játékos az Európa-bajnokságok történetében, aki eljutott 900 pontig. Hét háromra vezettünk, aztán kaptunk egy nulla tizenkettes sorozatot ellenfelünktől, Székely Norbert szövetségi kapitány ki is kérte az első idejét. Mamignan Touré harmadik triplája után 15:0 lett ez a bizonyos széria, képtelenek voltunk betalálni, úgyhogy a spanyolok elleni mérkőzéshez hasonlóan jelentős hátrányból kellett visszakapaszkodnunk. Még a dudaszó pillanatában is beesett egy francia tripla, a 26:8-as első negyed a világon semmi jóval sem kecsegtetett.

Kiss Virág a saját lábára ejtette a labdát, káosz uralkodott a pályán, legalábbis a mi részünkről, merthogy a franciák önfeledten szárnyaltak. Valahogyan rendezni kellett a sorokat, mert ekkor kinézett egy hatalmas verés is. Kiss két büntetőt, majd egy középtávolit is elhibázott – hiába rontottak a franciák is, ha nem tudtunk élni a lehetőségeinkkel.

Valamennyit azért faragtunk a differencián, 42:26-os vezetésüknél a franciáknak kellett időt kérniük. Közben a műsorközlő fáradhatatlanul igyekezett felpörgetni a lelátó népét, ő és a kabalafigurák pólókat dobáltak a nézők közé. Touré persze, hogy nem hibázta el a negyedik hármaskísérletét sem, mert a környékén nem járt magyar védő. Az első félidőben beszedett 49 pont meglehetősen sok, de a második tíz percben legalább támadásban sikerült értékelhető megoldásokat bemutatnunk.

Térfélcsere után már nem a harmadik hely megszerzése volt a tét valójában, hanem hogy jó szájízzel fejezzük be ezt a nagyszerű élményeket hozó tornát. A büntetőzéssel rossz szokásunkhoz híven hadilábon álltunk, nem lettünk boldogok attól, hogy Studer Ágnes háromszor is kísérletezhetett, és aggodalmaink valóra váltak, mert csak egyszer köszönt be. Kisst meg lehetett találni a palánk alatt, nagy kedvvel is kosárlabdázott, így a 24. percben már „csak” 14 pontos, 51:37-es hátrányban voltunk. A francia válogatott kötelékében dolgozó, idén visszavonult korábbi korszakos játékos, Céline Dumerc egyre jobban izgult, volt is oka rá, amikor bepottyant Studer saroktriplája (mínusz 11). Lelik is kedvet kapott, még egy ponttal közelebb merészkedtünk, mosolyt csalt az arcunkra, hogy van tartásuk a lányoknak. Riválisunk azért pillanatokon belül újra 15 pontra srófolta a különbséget, míg a negyedik negyed elején már 67:49-re vezetett.

Innentől már földöntúli bravúr kellett volna a fordításhoz, amire nyilván nem volt sansz, ám azért tettünk rá egy nem is teljesen tétova kísérletet. Kiss Virág ezúttal sem maradt értékesített tripladobás nélkül, és most a bónusz sem fogott ki rajta. Tizenkettőről azonban ismét gyorsan lett 16, a francia válogatott egyszerűen nagyobb játékerőt képvisel a miénknél, s bár fantasztikus lett volna újabb meglepetést szerezni, a legjobb négy közé kerülő további három együttes így, 2023 nyarán még hatalmas és emészthetetlen falat.

Azért törtünk még egy kis borsot a gallok orra alá, 1:37-tel a végső dudaszó előtt csak 74:65-re vezettek, ami a nagyszünet idején feltett kérdésünkre pozitív választ biztosított: felemelt fejjel zárta a találkozót a magyar csapat, megmutatta, hogy nem szabad ellene kiengedni, mert szigorúan bünteti a hanyagságot. Az ezúttal is kellően lelkes magyar tábor megtapsolta, megünnepelte szeretett csapatát, miután befejeződött neki az Európa-bajnokság.

Dubei Debóra és társai mindent kiadtak magukból, és egyértelműen igazolták, hogy átlépték a saját árnyékukat. Ez persze felelősséggel is jár a jövőre nézve, és biztosan sokkal jobban figyelnek mostantól rájuk, ám ez nem tántoríthatja el őket attól, hogy a következő években is megörvendeztessenek minket néhány ragyogó eredménnyel. A végére azért mindenki nagyon elfáradt, a spanyolok és a franciák alaposan meggyötörték a magyar válogatottat, viszont ez a 11 nap mintául szolgál a következő világversenyeken szereplő csapatainknak. A kollektíva hétfő reggel már útra is kel, aztán Székesfehérváron vesznek búcsút egymástól a játékoskeret és a szakmai stáb tagjai. Mindannyian becsülettel dolgoztak.

Az Európa-bajnokságot egyébként története során először Belgium nyerte, mely a döntőben 64:58-ra győzte le Spanyolországot.

Európa Játékok: Remek magyar szereplés

A múlt hét közepén kezdődött és egészen vasárnapig tart a 3. Európa Játékok Krakkóban és környékén. A kontinentális seregszemlén, amely számos sportágban olimpiai kvalifikációs eseménynek is számít, 190 magyar sportoló szerepelhetett volna, ám a tékvandós Salim Omar Gergely rejtélyes körülmények között eltűnt, nem jelent meg a mérlegelésen, s most sem tudni, mi van vele és egyáltalán hol van.

Szerencsére nem ez a legfőbb hír a magyarok háza tájáról, hiszen sportolóink remekül kezdték a játékokat. Atlétikai csapatunk győzelmet aratott, ami a hazai rendezésű világbajnokság előtt szűk két hónappal nem rossz előjel még úgy sem, hogy csak Európa legjobbjai ellen kellett fölvenni a kesztyűt.

Kajak-kenuban lehetett várni a magyar sikereket és született is aranyérem a hétvége folyamán.

A szombati program első felében nem emelkedett meg a pulzusunk, a B-döntőkben ugyanis nem volt magyar érdekeltség, minden egységünk éremért csatázhatott. Az egyetlen szombati olimpiai számban, női K–1 500 méteren Gazsó Alida Dóra a legfényesebbre pályázott, párostársa, Csipes Tamara szerint jó eséllyel. Azért a riválisok sem voltak kispályások, ott volt a mezőnyben például a szám riói ezüst- és tokiói bronzérmese, a dán Emma Jörgensen is, aki 250 méternél több mint fél hajóhosszal vezetett. Gazsónak maradt tartaléka, ledolgozta hátrányát, és bár a végét Jörgensen bírta jobban erővel, kétszeres világbajnokunk nemcsak második helyére, hanem kitűnően felépített pályájára is büszke lehet.

És akkor mit érezzen Varga Ádám? K–1 1000 méteren olimpiai ezüstérmes kajakosunk pályafutása első Európa-bajnoki címét szerezte meg a felnőttek között, miután 500-on rajt-cél győzelmet aratva leiskolázta a mezőnyt. Varga Ádám már fél távnál egy hajóhosszal vezetett a portugál Fernando Pimenta előtt, a végén pedig csak az volt a kérdés, hogy mennyivel nyeri meg a döntőt – ő persze máshogy érezte, s hiába kezdett fáradni, az utolsó száz méteren rátett még egy lapáttal. Tavaly Jacob Schopf két tizeddel megelőzte ezen a távon, a német ezúttal nem volt ott a mezőnyben, és más sem tudott kihívója lenni Varga Ádámnak, akiről Hüttner Csaba szövetségi kapitány csak annyit mondott: „Brutális ez a srác”.

Varga Ádámnak az aranyérmet a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke, Gyulay Zsolt adta át.

A szombati kajak-kenus éremkollekciót Kiss Ágnes tette teljessé, aki C–1 500 méteren úgy szerzett bronzot, hogy több mint négy másodpercet vert rá a negyedik helyezettre. A férfiaknál Adolf Balázs hetedikként ért célba a számban.

Kétszáz vegyesen a Nagy Bianka, Fekete Ádám kenus duó szoros küzdelem végén maradt le a dobogóról, negyedik lett, míg a Lucz Anna, Vajda Bence kajak kettes kilencedikként zárta a döntőt.

A pálya adottságai miatt a lengyelországi versenyen csak 200 és 500 méteres számokat rendeztek.

A sportlövők számára is komoly jelentőséggel bír a krakkói esemény, hiszen ebben a sportágban is osztanak olimpiai kvótákat jövő nyárra. A jó magyar szereplés itt sem maradt el.

Újra felcsillant a remény. Az elmúlt hónapokban többször is közel kerültek sportlövőink az első kvótához – elég csak Sike Renáta wroclawi vagy Major Veronika tallinni döntőjére gondolni –, de a nüanszok eddig nem a mieink javára billentették a mérleg nyelvét. Az Európa Játékokon Pekler Zalán került kvótaközelbe, miután az alapversenyből 593 körrel harmadikként jutott tovább, formája alapján pedig joggal bízhattunk benne, hogy végre megtörik a jég.

A légfegyveres versenyszámok után lebontották a paravánt a wroclawi lőtéren, az 50 méteres döntőre megtelt a lelátó, a magyar küldöttség egy emberként szorított Pekler Zalánért. Az első sorozatban még nem jöttek a nagy tízesek, a másodikban már annál inkább, a térdelő után 102.4 körrel a negyedik helyen állt Pekler. Az olimpiai kvóta szempontjából a cseh Jirí Privratsky és a norvég Jon-Hermann Hegg nem volt rivális, ők ugyanis már korábban megszerezték az indulási jogot. A szintén norvég Simon Claussen viszont még nem, aki annak ellenére két körrel vezetett a harmadik Pekler előtt a fekvőt követően, hogy a komáromiak kiválósága szenzációs, 53.3-as sorozatot lőtt.

Miközben a puskások átállították fegyverüket az álló testhelyzetre, a közönség tapssal és hullámozva igyekezett oldani a feszültséget – nemcsak a hatalmas téttel, hanem az irdatlan meleggel is meg kellett birkózniuk a versenyzőknek. Az álló sorozatok mentálisan és fizikailag is nagy terhelést jelentenek, Pekler Zalán ugyanakkor éppen attól világklasszis, hogy a legfontosabb pillanatokban is elő tud rántani nagy tízeseket a kalapból, harminc lövés után ő állt az élen.

Ennél izgalmasabban nem alakulhatott volna a folytatás: a kvótások közül Privratsky átvette a vezetést, Claussen kiszállt, vagyis a második helyet kellett megcsípnie Pekler Zalánnak az aranymérkőzés előtt, amelyen már csak a legjobb két versenyző léphetett lőállásba. A magyar puskás szokásához híven jó ritmusban lőtt, és amikor végzett a sorozatával, úgy tűnt, harmadik lesz, de az osztrák Alexander Schmirl elrontotta utolsó lövését, így Pekler Zalánnal két tizeddel előtte végzett – a 407.0 körös eredmény olimpiai kvótát ért!

Miközben Sinka László főtitkár a lelátón az öklét rázta, puskásunk a lőállásban nagyot sóhajtott, de félmosolynál többre nem volt ideje, mert máris következett a Privratsky elleni párharc. Amolyan örömjáték volt ez, Pekler Zalán végig higgadt maradt, és 16:10-es győzelmével az olimpiai kvóta mellé az aranyérmet is megszerezte. A reményből valóság lett, Pekler Zalán szívére tett kézzel, a dobogó tetején állva hallgatta a Himnuszt Wroclawban, s bizony néhány könnycseppet is elmorzsolt.

A pénteki balul sikerült egyéni verseny után vágott bele a szombati csapatversenybe Pekler Zalán és Péni István, Hammerl Somával kiegészülve. A két klasszis puskás közül előbbi már az alapversenyben is remekelt, Péni István pedig fokról fokra lett egyre jobb és kiváló teljesítményüknek köszönhetően menetelt előre a csapat.

A hatodik helyen zárt alapversenyt követően a legjobb nyolc csapatot felvonultató második szakaszban már a mezőny legjobbja volt a magyar hármas és bejutott a fináléba, melyben a Josip Sikavica, Miran Maricic, Petar Gorsa összetételű horvát csapat volt az ellenfele.

A szabályok szerint a helyosztós mérkőzéseken minden sorozatot külön értékelnek és a jobb eredményt elérő egység 2 pontot kap, döntetlen esetén egy-egy pont jár a feleknek. A győzelemhez 16 pontra van szükség.

A tokiói olimpia után bevezetett aranymérkőzések a korábbinál nagyobb izgalmakat adtak a sportlövő versenyeknek, ám ezúttal „unalmas” pároscsatát láthatott a publikum.

A döntőt Peklerék kezdték jobban és az első három kör után 6:0-ra vezettek. Ezt követően a negyedikben a horvátok egy erős, 31.6 körös sorozattal szépítettek (6:2), s ekkor minden bizonnyal eszükbe sem jutott, hogy ez volt a finálé során az egyetlen „nyerő szériájuk”. A magyar trióban ugyanis nem csupán Péni és Pekler „szórta” az erős tízeseket, hanem Hammerl Soma is szinte minden körben remek eredményeket lőtt, így a riválisnak nem volt esélye.

A magyar csapat 16:2-es győzelmet aratott és megszerezte a második sportlövő-aranyérmet az Európai Játékokon. A csütörtöki versenynapon Pekler Zalán Mészáros Eszterrel nyerte meg a légpuska vegyes csapat számát.

„Örülünk a győzelemnek, ami igazi csapatmunka volt – nyilatkozta az MTI-nek Pekler Zalán. – Ma nekem is jól ment, már az elején éreztem, hogy a napi formám nagyon jó. Mostantól a holnapi összetett versenyre készülök.

Elveszítette helyosztóját, így a negyedik helyen végzett a Bajos Gitta, Dénes Eszter, Mészáros Eszter összetételű magyar női légpuskás csapat szombaton az Európai Játékok Wroclawban zajló sportlövő versenyén.

A magyar trió az alapversenyben negyedik helyen zárt, majd a középszakaszban is, így szerzett jogot a helyosztóra, melyben az Aneta Stankiewicz, Julia Piotrowska és Natalia Kochanska alkotta hazai csapat volt az ellenfele. A lengyelek végig vezettek és 17:5-ös győzelmet arattak.

Tekvandóban Salim Omar eltűnése dacára is volt kinek szurkolni és a magyar versenyzők nem is okoztak csalódást, hiszen szombat este előbb Patakfalvy Luca szerzett bronzérmet a hölgyek 53 kilós súlycsoportjában, másfél órával később pedig a 17 évesen világbajnok Márton Luana lett ezüstérmes az 57 kilogrammos súlycsoportban.

A 2021-ben Eb-harmadik, 22 éves Patakfalvy Luca a legkönnyebbek kategóriájában két győzelmet követően kikapott az elődöntőben, így az esti helyosztón a bronzéremért léphetett tatamira az izraeli Biana Lager ellen.

Patakfalvy semmit sem bízott a véletlenre, hatalmas elánnal szállt be a küzdelembe, és két menet alatt nagy fölénnyel diadalmaskodott, megszerezve ezzel a magyar tekvandós küldöttség első medálját a lengyelországi Európai Játékokon.

Alig két órával később pedig érkezett a második magyar érem is a tekvandósoktól – bár ez előre tudható volt, hiszen a május végén Bakuban (Bakι) felnőtt vb-címet szerző 17 éves Márton Luana belga és görög vetélytársat, majd az elődöntőben török Európa-bajnokot verve küzdötte be magát a fináléba, ahol a 30 éves brit Jade Jones várta.

Az első menetben a szigetországi klasszis érvényesítette a papírformát, de a folytatásban Márton Luana nagy küzdelemre késztette, így Jones elsősorban a rutinjának köszönhette, hogy végül felülkerekedett ifjú ellenfelén.

Az első két percet az elejétől uralta Jones, aki fokozatosan növelte az előnyét, és 12:6-ra nyerte meg a nyitó szakaszt.

A második menetben jóval szorosabb volt az állás kezdettől fogva, bár a brit állt jobban (0:2, 2:4), Márton 4:4-nél utolérte riválisát, sőt, 6:5-nél a vezetést is visszavette, a végén azonban a rutin felülkerekedett: Jones fordított, és 9:6-ra nyerte ezt a két percet, ezzel 2-0-ra a mérkőzést.

„Úgy éreztem, picit erősebb volt a világranglistát vezető ellenfelem, de sebaj, majd még erősödök és legközelebb én nyerek – mondta az M4 Sportnak Márton Luana. – Kilencéves korom óta az olimpiáról álmodok, a legközelebbi jövő nyáron Párizsban lesz, már ott szeretnék nyerni. Tudom, és már most szólok, hogy Magyarország híres sportolójaként olimpiai bajnok leszek.”

A brit tekvandós két olimpián diadalmaskodott eddig, emellett van világbajnoki címe és négy Európa-bajnoki aranyérme is.

A hétvége folyamán a vívók is megkezdték szereplésüket az Európa Játékokon és két érem volt a termés magyar részről.

Élet költözött a hatalmas krakkói Tauron Arenába, amikor a hazai közönségkedvenc, Julia Walczyk-Klimaszyk aranytussal legyőzte román ellenfelét, és bejutott a női tőr döntőjébe. Pásztor Flóra is erre készült, miután a negyeddöntőben már búcsúztatott egy lengyelt, azt a Hanna Lyczbinskát, akitől alig egy hete a plovdivi Európa-bajnokságon kikapott. A 24 éves tőröző az elődöntőben is jól kezdett, kezdeményezően lépett fel az izraeli Gili Kuritzky ellen, aki nem talált ellenszert Pásztor Flóra gyors, mégis türelmes vívására. Folyamatosan nőtt a különbség, és bár 9:1 után már bátrabban ment előre az izraeli, hiába talált egymás után háromszor, Pásztor Flóra riposztokkal lezárta a mérkőzést.

A döntőben természetesen nem neki szurkolt a közönség – ezt nem is vártuk, de abban azért bíztunk, hogy Pásztornak fekszik a lengyel rivális stílusa, és fizikailag is bírja a csörtét. Eleinte inkább Walczyk-Klimaszyk akarata érvényesült, akinek szinte minden bejött, kis túlzással akkor is talált, amikor nem akart – eközben Pásztor akciói végén többnyire fehér lámpa villant fel. „Gyerünk, Flóra, nincs vége!” – érkezett a biztatás a lelátóról, amikor 9:6-nál felcsillant egy halvány reménysugár, ám videózás után Walczyk-Klimaszyknak ítélték a tust, aki 15:11-re megnyerte a döntőt.

Pásztor Flóra tíz perccel az asszó után már tudott örülni az ezüstéremnek, amely pályafutása egyik, ha nem a legjobb eredménye. Az olimpiai kvalifikáció szempontjából fontos csapatverseny előtt bizakodásra ad okot, hogy Pásztor Flóra mellett Kreiss Fanni és Kondricz Kata is bejutott a legjobb 16 közé – a francia és német női tőrözők egyéniben nem indultak el.

„Hosszú volt – mondta nevetve Pásztor Flóra, amikor a Nemzeti Sport tudósítója arra kérte, hogy tömören foglalja össze a versenynapot. – A csapatverseny a legfontosabb, de úgy léptem pástra, hogy szeretném kihozni magamból, amire képes vagyok, nagyon örülök, hogy sikerült. A döntőt a lengyel lány jobban bírta fizikailag, többet dolgozott lábbal, és ismét megmutatta, hogy nem véletlenül a világ egyik legjobbja, technikailag is nagyon képzett. Büszke vagyok rá, hogy eljutottam idáig, jó volt a hatalmas arénában küzdeni, az ezüstérem pedig önbizalmat adhat a csapatversenyre.”

Hogy a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnak mit ad az Európa Játékokon szerzett bronzérem, nem tudjuk, mindenesetre világklasszis kardvívónk bátran alapozhat a vasárnapi teljesítményére. Az elődöntőben a világranglistát vezető grúz Szandro Bazadzéval került össze, aki közel volt a döntőbe jutáshoz, de a végén a mérkőzésvezető nem volt vevő a támadásaira, 14:13 után Bazadzénak adta a tust. Szilágyi Áron mellett három kardozónk lépett pástra, Szatmári András a nyolcaddöntőben, Decsi Tamás és Gémesi Csanád a 32 között búcsúzott.

Két bronzérmet szereztek a magyar szumósok a lengyelországi Európai Játékokon, ahol az egyik bemutató sportág képviselőiként szerepelnek.

A magyar szövetség vasárnapi híradása szerint a Kluczében zajló szumóversenyek során Baljer Kitti és Lackó Benedek is dobogóra állt: előbbi a 60 kilogrammosok mezőnyében lett harmadik, utóbbi a 100 kilósok között nyert bronzérmet.

Berta Mike, Buzás Patrik, Szilágyi Erik, Molnár Tamás, Rónáné Kalmár Piroska és Végh Artúr egyaránt az ötödik helyen végzett.

Azt hiszem, megemelhetjük kalapunkat a magyarok eddigi szereplése előtt, s mivel az Európa Játékok vasárnapig tartanak, s pl. asztaliteniszben van egy döntős párosunk, így biztosan lesznek még érmek.

Kosárlabda: Két győzelemmel kezdett a magyar U19-es férfi válogatott a debreceni vb-n

A magyar férfi U19-es kosárlabda-válogatott 67:66-ra legyőzte Argentínát a debreceni rendezésű korosztályos világbajnokság csoportkörében, így a második mérkőzésén is diadalmaskodott.

A torna D-csoportjában szereplő magyar válogatott csak egy negyedet nyert meg, mégis legyűrte egy ponttal az argentinokat. Csendes Péter 17, Hegedűs Brúnó 15, Csuti Kornél 13 ponttal járult hozzá a sikerhez.

A magyar csapat a dél-koreaiakkal szemben elért sikert követően tehát Argentínát is legyőzte, így kedden a szintén veretlen török válogatott ellen dől el, hogy a csoport első helyén jutunk-e tovább a nyolcaddöntőbe.

Kézilabda: Tovább menetel a magyar U21-es férfi válogatott a vb-n

A három győzelemmel lehozott csoportkör után a középdöntőben is folytatta remek sorozatát a magyar U21-es férfi kézilabda-válogatott a német–görög közös rendezésű világbajnokságon, mivel gyengébb kezdés után fordított és jobb második félidei teljesítményével 27:21-re nyert Bahrein ellen.

A mérkőzést a bahreiniek kezdték jobban, akik egészen sokáig vezettek, de a magyar csapat 10:9-nél fordított és onnantól kezdve már végig lépéselőnyben volt, majd 14:12-vel fordulhatott.

A második félidőben pedig egyre magabiztosabb volt a magyar együttes, amely a különbséget fokozatosan növelve öttel is vezetett, végül megérdemelten nyert 27:21-re, így továbbra is hibátlan a világbajnokságon.

A csapat legeredményesebb játékosa Imre Bence volt kilenc lövésből kilenc góllal.

A mieink legközelebb ma, 16:30-kor lépnek pályára Svédország ellen.

A magyar csapat középdöntős csoportjában az eddig szintén veretlen svédek szoros mérkőzésen 29:26-ra kikaptak Dániától.

A kiemelt kép forrása: pestisracok.hu

Leave a Reply