11 billió forintot költhettek korrupcióra a 2020-as olimpia kapcsán

Amióta véget ért a 2020-as tokiói olimpia és paralimpia, szinte folyamatosan csak arról lehet olvasni, hallani, hogy korrupciós botrány tört ki a játékok szervezése körül. Többeket letartóztattak vagy kihallgattak az ügyben, amelyről eddig is tudtuk, hogy nem kevés pénzt érinthet, de a japán sajtó legújabb értesülései szerint egészen elképesztő összegről, átszámítva 11 billió forintról lehet szó. Ezeknek a pénzeknek a legnagyobb részét még az olimpia és a paralimpia 2019 és 2020 folyamán rendezett tesztversenyei, valamint a játékok egyes eseményei kapcsán költhették el megvesztegetésre különböző cégek, amelyek nagyot akartak szakítani a két eseményből.

A Kjodo japán hírügynökség tegnap arról számolt be, hogy egyes vállalatok nem kevés pénzt sajnáltak arra, hogy megvesztegessék a 2020-as tokiói olimpia és paralimpia szervezőbizottságának egyes tagjait annak érdekében, hogy a két világesemény egyes tesztversenyein közreműködhessenek. A hírügynökség azt is tudni véli, hogy a tesztversenyek sikeres lebonyolítása esetén az olimpián is megbízásokhoz jutottak ezek a cégek, amiért további kenőpénzeket fizettek ki.

A japán gazdasági versenyhivatal és a tokiói különleges ügyészi csoport azt fontolgatja, hogy az eddig csak az olimpia és a paralimpia egyes versenyeivel kapcsolatos korrupciós gyanúk miatt zajló nyomozást kiterjeszti a tesztversenyekre is, amelyeket 2019 nyara és 2020 tavasza között rendeztek meg.

Ügyészségi források a Kjodónak azt állították, hogy összesen 26 különböző olimpiai és paralimpiai eseménnyel kapcsolatban meghirdetett nyílt ajánlattételi eljárást vizsgálnak, melyekre még 2018 májusa és augusztusa között került sor. A gyanú szerint a 26 eljárás során összesen 9 cégnek juttattak nagy értékű megbízásokat, mint pl. a Dentsu és a Hakuhodo reklámcégek, s a 26 ajánlattételi eljárás csaknem felén mindössze egy és rendre ugyanaz a cég indult.

A múlt héten a Dentsu több képviselője elismerte, hogy a vállalat valóban pályázott a teszteseményeken való közreműködés céljából – ezt korábban a cég vezetése még tagadta. Hozzátették ugyanakkor, nem tudtak róla, hogy tisztességtelen és illegális eszközöket alkalmaznak céljuk elérése érdekében.

A hatóságok nemrég egyszerre tartottak házkutatást a három legnagyobb japán reklámügynökség, a Dentsu, a Hakuhodo és az ADK Holding székhelyén, de hogy pontosan mit vittek el, nem közölték.

A korrupciós botrány tavaly júliusban robbant ki, amikor Takahasi Harujuki, az olimpia szervezőbizottságának egykori tagja azt állította, hogy összesen 200 millió jen, mai árfolyamon 55 milliárd forint kenőpénzt fogadott el öt cégtől. Ez a vallomás oda vezetett, hogy Mori Josihirót, a szervezőbizottság volt elnökét, korábbi japán miniszterelnököt kihallgatták az ügyészségen. Vele kapcsolatban azt derítették ki a nyomozók, hogy többek között kapcsolatban állt a Kadokawa Corporation nevű kiadóvállalattal, amely szintén a hatóságok radarjára került ebben az ügyben, s elnökét, Kadokawa Csuguhikót őrizetbe vették.

A föntebb említett 200 millió jen (55 milliárd forint) a legfrissebb hírek szerint eltörpül amellett az összeg mellett, amely a legfrissebb hírek szerint a korrupció céljaira lett elköltve, ugyanis a Kjodo szerint összesen megközelítőleg 40 milliárd jen, azaz mai árfolyamon 11 billió forint folyhatott el ilyen célokra.

A botránynak nagyon komoly kihatásai vannak már most, anélkül, hogy jogerős ítélet született volna bárki ellen, ugyanis Szapporóban, ahol kezdetben a lakosság többsége még támogatta a város tervbe vett pályázatát a 2030-as téli olimpiára és paralimpiára, ma már az emberek kettőharmada ellenzi a kandidálást emiatt, így a városvezetés fel is függesztette ezt a folyamatot.

Frissítés (2023. február 2. 9:00) : Tegnap, nem sokkal a cikk megjelenése után érkezett a hír, hogy az olimpia körüli korrupciós botrány kapcsán az ügyészség 30 hónap letöltendő börtönbüntetést kért a 84 éves Aoki Hironorira, az Aoki Holding ruházati cég egykori elnökére, akit azzal vádolnak, hogy kenőpénzt fizetett Takahasi Harujukinak azért cserébe, hogy cége is az ötkarikás játékok partnere lehessen. A vád szerint Aoki 28 millió jent, mai árfolyamon 7.7 milliárd forintot utalt át Takahasinak eme cél érdekében, s ezután az Aoki Holding le is szerződhetett a szervezőbizottsággal. Az ügyben két bűntársára, a 77 éves Aoki Takahisa egykori alelnökre és a 41 esztendős Ueda Kacuhisa egykori vezérigazgatóra 18-18 hónap börtönbüntetés kiszabását indítványozta az ügyészség. A védelem felfüggesztett büntetések kiszabását kérte arra hivatkozva, hogy mindhárom vádlott tavaly decemberben elsőfokon beismerő vallomást tett a bíróság előtt. Ítélethozatalra április 21-én kerülhet sor.

A kiemelt kép forrása: Getty Images / insidethegames.biz

Leave a Reply