Foci VB 2022: Katar már most ünnepli a rendezést, miközben a munkások többhavi elmaradt bérüket követelik

Kevesebb mint negyedév van hátra a labdarúgó-világbajnokság kezdetéig. Katart sok támadás éri ilyen-olyan okokból kifolyólag, de az arab ország vezetői már most ünneplik, hogy fogadhatják a világ egyik legnépszerűbb sporteseményét. Pedig odahaza nincs minden rendben továbbra sem, mert a napokban mintegy hatvan vendégmunkás tüntetett a stadionok építését kivitelező cég székhelye előtt, hogy megkapják több hónapja elmaradó fizetésüket. A hatóságok azt állítják, cselekednek a munkások érdekében, eközben viszont arról érkezett hír, hogy a tiltakozók közül többeket kiutasítottak az országból.

Nyári akció a Sportudvar Prémiumban – most kedvezményes áron válhatsz taggá. Ne hagyd ki!

Hasszán Al-Tavádi, a katari Legfelsőbb Tanács főtitkára védelmébe vette az évvégi labdarúgó-világbajnokság előkészületeit és szervezését még augusztus elején Birminghamben, ahol a brit Nemzetközösségi Játékok idején bemutatták az Öböl-menti minimállam fölkészülését a tornára. Nem meglepő, hogy a katariak igyekeznek mindenki számára úgymond eladni a világbajnokságot, mivel mind a mai napig számos civil és jogvédő szervezet fogalmaz meg kritikákat, amelyek elsősorban a stadionok építésénél alkalmazott külföldi munkások sanyarú körülményeire irányultak, de az emberi jogok helyzete és a korrupció is gyakran előfordul a katari vb-rendezéssel elégedetlenkedők érvei között, s akkor a környezetvédelmi aggályokról még nem is tettem említést.

A birminghami rendezvényen jelen volt Jonathan Wilks, Nagy-Britannai katari nagykövete és Nigel Huddlestone brit sport-, turizmus-, örökség- és civil társadalmi ügyekért felelős miniszter, valamint Ian Ward, a birminghami városi tanács elnöke.

A vb már most egy örökség Katar számára

Bár Katar fejlettségi szintje napjainkban sem mondható közepesnek, de a legtöbb rendezőországhoz hasonlóan neki is az az egyik célja a vb-rendezéssel, hogy megalapozza további fejlődését – legalábbis ezt állítja a Legfelsőbb Tanács főtitkára. Katarnak van egy Nemzeti Vízió 2030 néven futó programja, amelynek célja, hogy az arab miniállam nyisson a külföld felé és egyre több nemzetközi eseménynek lehessen otthona. Lényegében ugyanezt igyekszik elérni Katar riválisa, Szaúd-Arábia is, amely többek között Forma-1-es versenynek, valamint golf- és ökölvívótornáknak is otthont adott az elmúlt kettő-három évben hasonló célzattal.

Hasszán Al-Tavádi a Peninsula című katari lapnak azt nyilatkozta, hogy “az a hatás, amelyet a világbajnokság előidéz, már most gyarapítja Katar örökségét, amely mindig is irányt mutatott számunkra. Nekünk ez a torna sokkal többet jelent annál, minthogy egy hónapon keresztül mi leszünk a labdarúgás otthona”.

A világbajnokságra rengeteg új stadiont és infrastrukturális elemet húztak fel, hiszen a vb hívta életre a főváros, Doha metróhálózatát, a Hamád Nemzetközi Repülőteret, több új utat, szállodát és egyebet. Mindezek jelentősen hozzájárultak Katar gazdaságának növekedéséhez és a november 20-tól december 18-ig tartó torna alatt is rengeteg bevételre tehet szert az ország, hiszen a hivatalos jelentések szerint a piacra dobott 3 millió jegyből már 2.4 milliónak van gazdája, miközben rekordnak számító 40 millió darab (!) jegyre érkezett igénylés. A jegyértékesítés utolsó fázisa jelenleg is zajlik, tehát aki szeretne az év végén kiruccanni Katarba, annak még van lehetősége belépőt szerezni.

“Elkötelezettek vagyunk aziránt, hogy ez a világbajnokság olyan társadalmi, emberi, gazdasági és környezeti örökséget hagyjon maga után, amelynek igazán történelemformáló hatása lesz és mély nyomot fog hagyni emlékezetünkben” – mondta Al-Taváni, aki emlékeztetett arra, hogy a labdarúgó-világbajnokság lesz a valaha volt legnagyobb sportesemény Katarban, a Közel-Keleten és egyáltalán az arab világban.

Tüntetnek a külföldi munkások

Katart gyakorlatilag 2010, a vb-rendezés odaítélése óta rengeteg kritika éri sok okból kifolyólag, de ezek közül a leggyakrabban elhangzott állítás az, hogy a külföldről, főleg Ázsia szegényebb országaiból toborzott többezernyi vendégmunkás igen sanyarú körülmények között dolgozik, mivel kevés a fizetés, nagyon sok a munkaidő és gyenge az ellátás. Nem megerősített hírek szerint a stadionok és az infrastrukturális elemek építése során közel 6500 vendégmunkás: indiaiak, bangladesiek, Srí Lanka-iak, pakisztániak és nepáliak vesztették életüket egyfelől a túlhajszoltság, másfelől a munkavédelmi, munkajogi előírások elhanyagolása miatt.

A katariak mindig is tagadták, hogy ennyire súlyos volna a helyzet, azonban a napokban egy olyan hír látott napvilágot, miszerint augusztus 14-én mintegy hatvan vendégmunkás tüntetett a világbajnokság körüli építkezéseket kivitelező Al-Bandari nevű cég dohai székhelye előtt. A demonstrálók elmaradt fizetéseiket követelték. Közöttük akadtak olyanok is, akik állításuk szerint már hét hónapja nem kaptak bért. A tüntetők akadályozták a székhely előtti forgalmat, emiatt a rendőrségnek közbe kellett avatkoznia.

A katari hatóságok közlése szerint több tüntetőt őrizetbe vettek a közrend megbontása miatt, azt a brit sajtóban megjelent híresztelést viszont nem kommentálták, miszerint többeket kiutasítottak az országból. Az esetről egyébként a katari sajtó mélyen hallgatott és csupán egy londoni székhelyű, emberi- és munkajogok védelmével foglalkozó civil szervezet, az Equidem tájékoztatása alapján esett le a lepel.

“Beszéltünk több, a tüntetésen résztvett munkással és egyikőjüket már kitoloncolták Nepálba. Megerősítette, hogy most otthon van és rajta kívül más nepáli, valamint bangladesi, indiai, egyiptomi és Fülöp-szigeteki munkásokat is kiutasítottak” – közölte Mustafa Kvadri, az Equidem ügyvezető igazgatója.

A katari kormány vasárnap csupán annyit ismert el, hogy bizonyos számú tüntetőt letartóztattak a közrend megzavarása miatt, mivel egy tüntetésen nem megfelelően viselkedtek. A hivatalos közlemény is utal arra, hogy a törvények értelmében a közbiztonság ellen vétő külföldieket kiutasíthatják az országból, de erről bíróságnak kell döntenie. Az intézkedés alá vont személyek számát nem közölték.

Megszólalt a katari munkaügyi minisztérium is, amely azt állította, hogy kifizette a demonstráló munkások elmaradt járandóságait, de részleteket nem ismertetett, így nem tudni, hogy a tüntetők is az érintettek között vannak-e. Annyit árult még el a tárca, hogy intézkedéseket foganatosítottak az Al-Bandarival szemben, amely ellen eljárás folyik a fizetések ki nem utalása miatt.

Katar tehát igyekszik külföldön úgy beállítani a világbajnokságot, hogy minden rendben van, de úgy tűnik, a háttérben azért akadnak problémák, amelyeket végre valahára meg kellene oldani valahogy, s nem biztos, hogy erre a kitoloncolás a jó megoldás.

Nyári akció a Sportudvar Prémiumban – most kedvezményes áron válhatsz taggá. Ne hagyd ki!

A kiemelt kép forrása: QUETZALLI NICTE-HA / PANORAMIC

Leave a Reply