16 millió dolláros kártérítést kap Kobe Bryant özvegye

Ítélet született a Kobe Bryant özvegye által Los Angeles megye ellen indított perben: a megyének összesen 31 millió dollár (12,8 milliárd forint) kártérítést kell kifizetnie, amiből 16 milliót kap Vanessa Bryant, a fönnmaradó részt pedig a többi felperes. A pénzt azért kapja az özvegy, mert több mentős és tűzoltó is megosztotta közösségi oldalain a Kobe Bryant holttestéről készült képeket.

Nyári akció a Sportudvar Prémiumban – most kedvezményes áron válhatsz taggá. Ne hagyd ki!

Ítéletet hozott tegnap a Los Angeles-i bíróság a Vanessa Bryant, Kobe Bryant özvegye és Los Angeles megye közötti perben. A bíróság megállapította, hogy a megyei mentőszolgálat és tűzoltóság is felelős azért, hogy kiszivárogtak a megyei sheriffhivatal által a kosárlabdasztár és további nyolc ember halálát okozó 2020. január 26-i helikopterbaleset helyszínén készült képek, amelyeken az áldozatok holttestei láthatóak.

Vanessa Bryant kegyeletsértés és a magánélethez való jog megsértése miatt fordult a bírósághoz. Korábban más áldozatok hozzátartozói is beperelték a megyét, s javukra is tízmilliós nagyságrendű kártérítést ítéltek meg.

Ahogy arról a per megindulásáról írt cikkemben már írtam, több kívülálló személyhez is eljutottak a Kobe Bryant és a tragédiában szintén elhunyt 13 éves lánya, Gianna holttestéről készült képek. Az egyik hatósági személy pl. egy bárban mutogatta a sokkoló képeket a pultosnak és barátainak. A sheriffhivatal egyik munkatársa egy barátjának videójátékozás közben küldte el a képeket.

Los Angeles megye azzal védekezett a tárgyaláson, hogy a hatóságok nem hozták nyilvánosságra a felvételeket, s amint értesültek arról, hogy kiszivárogtak a képek, azonnal intézkedtek, hogy ezeknek ne maradjon nyomuk az interneten, egyben szigorították a munkatársak elektronikus eszközeinek ellenőrzését.

“Igazságos és ésszerű kártérítés”

A tárgyalás két hete során Vanessa Bryant és Chris Chester, akinek felesége és lánya szintén életét vesztette a balesetben, azzal érveltek igazuk mellett, hogy nem lehet garantálni azt, hogy a képek egy nap nem kerülnek nyilvánosságra, mivel bárki lementhette azokat számítógépére, telefonjára.

A két felperes azt is elmondta, hogy érzelmi sokkot okozott számukra, amikor tudomásukra jutott, hogy kiszivárogtak a holttestekről készült fotók. Mindketten úgy érzik, hogy hosszú időbe fog telni, mire kiheverik ezt, miközben még szeretteik elvesztését sem tudtak földolgozni.

A bíróság döntése értelmében Vanessa Bryant 16 millió (12,8 milliárd forint), Chris Chester 15 millió dolláros kártérítést kap a megyétől, amelynek már közel 35 millió dollárjába került a képek kiszivárogtatása miatt fölháborodott családtagok kártalanítása, mivel korábban más áldozatok leszármazottjainak 2,5 millió dollárt fizetett ki. Vanessa Bryant sírva hallgatta végig az ítélet fölolvasását. A bíróságról kijőve nem nyilatkozott a sajtónak, később azonban Instagram-oldalán közzétett egy férjéről és Giannáról készült képet, amely alá ezt írta: “Mindent értetek! Szeretlek titeket! IGAZSÁG Kobe-nak és Giginek.”

Jerry Jackson, Chris Chester ügyvédje az ítélethirdetés után közölte, hogy arra kérik a bíróságot, kötelezze Los Angeles megyét ügyfele és Vanessa Bryant életbiztosításához való évi 1-1 millió dolláros hozzájárulásra. A 40 éves Bryantné esetében az életbiztosítás 40 millió dollár, a 48 esztendős Chris Chester esetében pedig 30 millió dollár. Jerry Jackson igazságosnak és ésszerűnek nevezte ezt a követelést, mert mint mondta, nincs az a pénz, amellyel igazán kárpótolni lehetne az áldozatok hozzátartozóit azért, amit átéltek.

Craig Lavoie, Vanessa Bryant ügyvédje azt mondta, hogy igazságot akartak szolgáltatni és a felelősök bűnhődnek, amiért megsértették ügyfele és Chris Chester alkotmányos jogait. Az ítélethozatalra egyébként négy és fél órás tárgyalás után került sor.

Kobe Bryant, Gianna nevű lánya és további hét ember 2020. január 26-án halt meg, amikor az őket szállító helikopter a sűrű ködben egy hegyoldalnak ütközött. A vizsgálat megállapította, hogy a pilóta hibája okozta a tragédiát, mert nem volt képes a rossz látási viszonyok között megfelelően fölmérni a terepviszonyokat, ezáltal dezorientációs állapotba került.

A mindössze 41 évet élt Kobe Bryant halála világszerte nagy megdöbbenést okozott, s rengetegen nyilvánították ki részvétüket az elhunytak hozzátartozóinak.

Nyári akció a Sportudvar Prémiumban – most kedvezményes áron válhatsz taggá. Ne hagyd ki!

A kiemelt kép forrása: Sportudvar-archívum

Leave a Reply