Nézők nélkül, bombázások árnyékában rajtol az ukrán focibajnokság

Ma, Ukrajna függetlenségi ünnepén kezdetét veszi a helyi labdarúgó-bajnokság új idénye. Az előző szezont a háború miatt nem fejezték be, vagyis az ukrán csapatok többsége tavaly december óta nem lépett pályára tétmérkőzésen. Az új bajnokság a továbbra is súlyos biztonsági helyzet miatt különleges szabályok mellett kezdődik meg. Arra, hogy gond nélkül végigmegy a szezon, nincs garancia, de az ukránok azt óhajtják megüzenni a világnak, hogy az élet újraindult az országban.

Nyári akció a Sportudvar Prémiumban – most kedvezményes áron válhatsz taggá. Ne hagyd ki!

Ma délután négy mérkőzéssel megkezdődik az ukrán bajnokság 2022–2023-as idénye. Az előző, 2021–2022-es szezonban nem hirdettek bajnokot, a tavaszi idény az orosz invázió miatt nem indult el.

A tavaszi szezonnak éppen február utolsó hétvégéjén kellett volna elkezdődnie, amikor kitört a háború. Az utolsó fordulót még tavaly december közepén játszották le, azaz a nemzetközi kupákban nem érdekelt ukrán csapatok több mint nyolc hónapja nem léptek pályára tétmérkőzésen. A bajnokságot a félbeszakításkor a Sahtar Donyeck vezette kettő ponttal a Dinamo Kijev előtt. Bajnokot nem avattak, azonban a nemzetközi kupahelyeket kiosztották. A két nagycsapat közül a Sahtar a Bajnokok Ligája főtábláján kezdi meg szereplését, míg a Dinamo már játszik ugyanennek a sorozatnak a selejtezőjében és szintén csoportkörös lehet, bár a Benfica elleni ma esti visszavágót komoly hátrányból várja. Az Európa Ligában a 3. helyezett Dnipro, az Európa Konferencia Ligában pedig a 4. és az 5. helyen záró Zorja Luhanszk és Vorszkla Poltava indulhatott, vagyis ezek a csapatok (a donyeckieket kivéve) már játszottak tétmeccseket, azaz némileg előnyben lehetnek a többiekkel szemben, akik még csak edzőmérkőzéseket teljesíthettek.

Egyelőre csak nyugaton játszanak

Az ukrán bajnokságban a szokásoknak megfelelően tizenhat csapat vesz részt, közülük 14 az előző, csonka idényben is az élvonalban játszott. Kiesett a mariupoli gárda és a Deszna Csernihiv, előbbi az idény lefújásakor a hetedik helyen állt. Az FK Mariupol gyakorlatilag megszűnt, a Deszna, amely két évvel ezelőtt az Európa Liga selejtezőjében is szerepelt, nem tud indulni. Stadionját, amelyet Jurij Gagarinról neveztek el, márciusban bombatalálat érte, teljesen elpusztult. A klub edzői, játékosai közül néhányan fegyvert fogtak, a közösségi médiát az U19-es csapat edzőjének, Olekszandr Zubnak a képe járta be.

A Mariupol eleve az utolsó helyen állt a tabellán a bajnokság lezárásakor, így nem kizárt, hogy a pályán is kiesett volna.

A két újonc a Krivbász és a Metaliszt Harkiv együttese, amelyek a másodosztály, ugyancsak befejezetlen idényét az első két helyen zárták.

A háborús helyzetben több csapat is ideiglenesen új otthont választott magának. Nem példa nélküli ez sem az ukrán, sem a nemzetközi labdarúgás történetében, a Sahtar már korábban elköltözött Donyeckből, de hasonló példa néhány ciprusi klubé is, amely hajdanán a törökök által elfoglalt részről a görög részre költözött át.

Jelen állás szerint a tizenhat csapatból hat játszik majd „albérletben”. A Sahtar Kijevet, az ország legnagyobb stadionját, az Olimpijszkijt választotta, ott rendezték a 2018-as BL-döntőt és a 2012-es Európa-bajnoki finálét is. Ugyancsak beírta a Sahtar a lvivi Arenát is, amely 35 000 főt tud befogadni.

Az Inhulec Petrovje a Zirka Stadionban, Kropivinickijben fogadja majd ellenfeleit. Petrovje az egyik legkeletibb város Ukrajnában, a csapat már az őszi idényt is Kropivinickijben töltötte. A Veresz Rivnye Luckba költözött át. A Ruh Lviv a városon belül váltott stadiont, a kis Szkif Stadionba megy, miután a város első számú arénáját (az a neve is, Aréna) másik két csapat: az FK Lviv és a Sahtar használja majd. A Vorszkla Poltava Kárpátaljára költözik, tavaly ősszel még tudott valódi otthonában játszani a csapat. Az új, ideiglenes otthon a Minaj Aréna (amelynek a neve kicsit megalomán, a befogadóképessége még másfél ezer sincsen).

Kárpátalja fontos helyszíne lesz a mostani ukrán bajnokságnak. Három csapat is ott játssza majd a hazai meccseit, a Vorszkla Poltava mellett maga a Minaj is, amely beköltözött Ungvárra, az Avanhard Stadionba. S akkor ott van még a Zorja.

A Zorja – a hetvenes években egyszer megnyerte a szovjet bajnokságot – már 2015 óta nem játszik a saját városában, Luhanszkban. Az elmúlt időszakban Zaporizzsjában, a Szlavutics Arénában rendezte a hazai mérkőzéseit, de most kényszerűségből váltott, s ugyancsak Kijevbe, a Dinamo „kis”, a belvároshoz közeli, Valerij Lobanovszkijról elnevezett stadionjába akart költözni. Végül váltott, ma Ungváron fogadja majd a Vorszklát.

A többiek közül a Metaliszt egyelőre maradna Harkivban, a Csernomorec pedig Odesszában, igaz, a hadi helyzet mindkét esetben átírhatja a terveket. A Dnyipro-1 Dnyipropetrovszkban maradna, de majd csak szeptember elején lesz az első hazai bajnoki találkozója. A nemzetközi kupamérkőzését múlt csütörtökön Kassán játszotta. Otthon fogadhatja ellenfeleit a Kolosz Kovalivka és az Olekszandrija. Marad Kijevben a Dinamo, de elképzelhető, hogy a Dnyipro-1-et még Lengyelországban fogadja, ahol BL-selejtezőit vívta.

Légiriadó esetén félbeszakítják a meccseket

Mivel a biztonsági helyzet Ukrajnában továbbra is erősen ingatag, ezért a mérkőzéseket nézők nélkül rendezik meg. Az elmúlt napokban is több helyen voltak ismétlődő légiriadók, így nagy esély van rá, hogy egy mérkőzés alatt is megszólalnak a szirénák. Ebben az esetben félbeszakítják az érintett összecsapást, s mindenki a stadionban kialakított légvédelmi óvóhelyre megy. A riasztás megszűnésével folytatódhat a mérkőzés, föltéve, hogy a kényszerszünet nem órákat vesz igénybe.

Az újrakezdés kapcsán a nyár elején felvetődött, hogy a mérkőzéseket Ukrajna nyugati részén és esetleg Lengyelországban játsszák le. Június 25-én az ukrán Első Liga egyik vezetője, Jevhen Gyikji az augusztus 20. utáni napokat jelölte meg a kezdésre, 16 csapattal. Később a szövetség tisztázta, hogy akkor rendeznek bajnoki mérkőzést külföldön, amennyiben azt indokolja az egyik résztvevő klub nemzetközi kupaszereplése.

Akadtak ellenérzések a bajnokság megkezdésével kapcsolatban, tartva az orosz rakétatámadásoktól. Ugyanakkor a szövetség és a liga – részben nyilván azt is demonstrálva, hogy Ukrajna él, és az élet a borzalmak ellenére sem áll meg – a labdarúgás mellett döntött.

Ennek ellenére nem kizárt az a forgatókönyv sem, hogy a katonai szituáció romlása esetén ellehetetlenül a bajnokság folytatása, márpedig sokan attól tartanak, hogy ma és holnap, amikor az ukrán függetlenségi ünnep zajlik, az oroszok újabb támadásokat indíthatnak az ország olyan részei ellen is, ahonnan hónapokkal ezelőtt kivonultak.

Bármi is történik, bízzunk abban, hogy nem lesz semmi gond és sikerül lebonyolítani az ukrán labdarúgó-bajnokság új idényét.

Nyári akció a Sportudvar Prémiumban – most kedvezményes áron válhatsz taggá. Ne hagyd ki!

A kiemelt kép forrása: Sahtar Donyeck/Facebook

Leave a Reply