Mi lesz veled, magyar sportmédia?

Egy, a hazai sporttelevíziós piac jövőbeli alakulása szempontjából kulcsfontosságú bejelentést tett a TV2 Csoport programigazgatója a hét elején egy médiakonferencián. Napvilágot látott ugyanis, hogy augusztustól a Spíler TV adja a spanyol és az olasz labdarúgó-bajnokságot is. Azóta már olyan, egyelőre meg nem erősített információk is szárnyra kaptak, hogy a francia pontvadászat és az Európa Liga is a TV2 Csoport hivatalosan “férfiaknak szóló tematikus csatornájára” költözik az új idénytől. Amennyiben a Ligue 1 is a Spílerhez kerül, akkor a Digi Sport rangosabb focijogok nélkül maradhat, s könnyen kutyaszorítóba kerülhet. A Sport TV a német élvonallal és a Nemzetek Ligájával úgy, ahogy bebiztosította magát 2021-ig, de nála is fönnáll annak a veszélye, hogy elveszíti a kézilabda Bajnokok Ligája közvetítési jogait, s akkor nekik se sok minden marad, ami úgy igazán érdekli a magyar sportrajongókat. Egyre több embert foglalkoztat az a kérdés, hogy eljuthatunk-e oda, hogy az állami sportcsatorna és a dúsgazdag Andy Vajna TV2-je teljesen bekebelezze a sporttelevíziók magyarországi piacát, s néhány év múlva már csak e két társaság működtet majd sportadókat. A tendenciák nagyon efelé mutatnak, de valószínűleg idén még nem lesz armageddon egyik szereplő számára sem, ugyanakkor ha nem történik valami nagy fordulat, akkor nem biztos, hogy ez a folyamat megállítható lesz.

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

Fischer Gábor, a TV2 Csoport programigazgatója egy siófoki médiakonferencián kedden bejelentette, hogy a cégnek sikerült megszereznie a spanyol és az olasz labdarúgó-bajnokság közvetítési jogait, így augusztustól Spíler2 és Spíler3 néven új csatornákat indítanak. Csak a rend kedvéért, mivel ezekkel nagyjából mindenki tisztában van: a Spíler jelenlegi egyetlen adóján fut az angol bajnokság, az NHL és a MotoGP is. Ezekhez jön most hozzá a két topliga, valamint a Bajnokok Ligája, amelynek “B” jelzésű csomagját szerezték meg, ami annyit takar, hogy nem övék az első választás joga (az marad az M4 Sportnál), csak a “maradékból” válogathatnak, igaz, minden játéknapon adhatnak élő közvetítést.

A TV2 Csoport részéről ezt, és a tv2.hu-n megjelent rövid tájékoztatást leszámítva egyelőre mást nem tudtunk meg arról, hogyan képzelik a két új bajnokság közvetítését, mindössze annyi derült még ki, hogy a Spíler2-n és a Spíler 3-on lesznek a spanyol és olasz meccsek, az 1-esen marad minden bizonnyal a Premier League, illetve jó eséllyel a MotoGP is, s bizonyára a BL-találkozók is javarészt ott lesznek láthatók.

A spanyol bajnokságról évek óta az volt a közvélekedés, hogy nincs olyan, hogy a Sport TV megválna a jogtól, hiszen a csatorna 2000-es indulása óta náluk látható a La Liga küzdelemsorozata. Egy rövid időszakot leszámítva, amikor 2006 és 2008 között az azóta rég meghalt SportKlubbal megosztva adták a hispán bajnoki találkozókat, kizárólag ők közvetítették, s most még közvetítik is Magyarországon a világ egyik legerősebb pontvadászatát. Augusztustól ez már nem így lesz. Lehet azt mondani, hogy ha valami évtizedek óta ugyanazon az adón megy, akkor örökké ott is marad, de ki kell ábrándítanom mindenkit: a piac nem így működik. A különböző bajnokságok, kupák közvetítéseinek van egy ún. jogtulajdonosa, aki értékesíti a közvetítési jogokat a különböző országokba vagy régiókba. Ez természetesen pénzért cserébe történik, márpedig abból Andy Vajnának több van, mint az egyébként szintén amerikai hátterű AMC-nek, a Sport TV (és még jó néhány hazai tematikus csatorna) tulajának. Ilyen esetben pedig a jogokat értékesítő céget vagy szövetséget nem fogja érdekelni, mennyi ideje ápol jó viszonyt egy közvetítőtársasággal. Az már a mostani szezon elején eldőlt, hogy a Bajnokok Ligája is távozik a Sport TV képernyőjéről, hiszen eddig ők birtokolták azt a “B” csomagot, ami most a Spílerhez kerül. A Sport TV helyzetéről lentebb még részletesen írok.

Előtte azonban az olasz focira is tekintsünk ki egy kicsit. A Serie A 2000-2010 között a Sport Televízióban futott, nyolc évvel ezelőtt viszont a piacra akkor nemes egyszerűséggel berobbanó Digi Sport szerezte meg a jogokat. Később, amikor az angol bajnokság sok helyet foglalt a még csak két adóval működő csatorna adásmenetében, a jogok átkerültek a SportKlubhoz. Onnan aztán mindmáig emlékezetes módon kerültek vissza a Digihez. 2014 februárjának elején a SportKlubnál javában készültek a Napoli-Milan rangadó közvetítésére, amikor egyszer csak jött a jelzés a fejesektől, hogy “bocsi srácok, de nem a Napoli-Milant adjuk, hanem az Udinese-Chievót”. A két társaság ugyanis fű alatt megosztotta egymás között a jogokat, így a Digié lett az első választás joga, míg a SportKlub az érdektelen közép- és alsóházi összecsapásokat tűzte képernyőjére. Azóta már pontosan tudjuk (bár a történtek idején is lehetett sejteni), hogy erre, a magyar sporttelevíziózás történetében azelőtt és azóta is példátlan eseményre elsősorban a SportKlub miatt került sor, mivel a tulajdonos nem volt hajlandó tovább finanszírozni a csatornát. Végül két évvel később, 2016. április 30-án meg is szűnt a SportKlub, amely utolsó hónapjaiban már élő közvetítések nélkül maradt, s javarészt ismétléseket vagy külső gyártású magazinokat adott.

Tehát 2014 óta a Digi Sporton lehetett nézni a Juventus, a Roma, a Milan, az Inter, a Lazio, a Napoli és a többi talján csapat mérkőzéseit. Augusztustól már ez sem lesz így. Jelen állás szerint azonban nem kell teljesen elfordulniuk az olasz foci szerelmeseinek a Digitől, hiszen a Coppa Italia továbbra is náluk lesz látható, ám ez azért mégsem ugyanaz… A Spanyol Király-kupa is úgy tűnik, marad a Diginél, de ezeket leszámítva igazán értékes focis joga nem nagyon marad a csatornának. Egyelőre kérdéses a francia élvonal, a Ligue 1 sorsa, illetve azt sem tudni, hogy az Európa Liga mely adókon lesz látható szeptembertől. Amennyiben nem változik a pillanatnyi helyzet, vagyis a Ligue 1 marad a Digi Sporton, akkor a nagy bajnokságok terén nem kell teljesen lehúznia a rolót a társaságnak, az viszont már más kérdés, hogy a francia élvonalat Magyarországon nem sokan sorolják a topligák közé, s a nézettsége sem olyan, mint egy Serie A-nak vagy egy La Ligának, s akkor a Premier League-Bundesliga duóról inkább nem is beszélek…

A Ligue 1, illetve az olasz és a spanyol kupák mellett a belga és a skót bajnokság tűnik biztosnak a Digi Sport következő szezonbeli labdarúgó-kínálatában, de ez a két liga még annyi nézőt sem vonz, mint a francia pontvadászat. Az élő belga meccsek számának emelésével talán lehet némi nézőszám-emelkedést elérni, hiszen tény és való, hogy manapság a belga foci futószalagon termeli ki a tehetségeket, akik aztán nagy sztárokká válnak, ám nagy részük elég fiatalon nívósabb bajnokságokba igazol, s odahaza a kevésbé képzett focisták maradnak, akik miatt kisebb az érdeklődés a Jupiler League iránt, legalábbis idehaza mindenképpen. A skót Premier League ennél is kisebb nézettséget produkál, hiszen a Celtic-Rangers pároson kívül nem sok nívós klub található a 12 csapatos bajnokságban, talán még a Heartsra és az Aberdeenre lehet azt mondani, hogy nagy múltúnak számítanak. A Digi eddig is mellékvágányként kezelte a skót élvonalat, hiszen főleg a Celtic meccseit lehet élőben látni, a kisebb klubok ritkán jutnak szóhoz, s sok olyan hétvége van, amikor nincs egyetlen élő skót közvetítés sem a Digi-csatornákon, s csak a hét eleji összefoglalót adják le. Abban már most kiegyezhetünk, hogy ha a Digi Sport úgy akarja megtartani fociszerető nézőinek nagy részét, hogy több skót mérkőzést is élőben ad fordulóról fordulóra, azzal nem fog sokra menni, mint ahogy a belga bajnokság esetében sem érne sokat egy hasonló lépés.

A Ligue 1-t ugyan keményen tolja a Digi (Szélkakas címen minden forduló előtt egy relatív színvonalas felvezető műsort adnak, majd pedig hétfőnként félig saját gyártású összefoglalót), de ahogy föntebb is írtam, azért nem produkálja ugyanazokat a számokat, mint akár az adótól most búcsúzó Serie A, vagy akár bármely topliga. Amennyiben marad a Ligue 1 a Diginél, akkor szinte fix, hogy az eddiginél is több meccset tűznek műsorra minden egyes fordulóból. Már eddig is kimaxolták a lehetőségeket, hiszen a péntek esti nyitómeccs, a szombat délutáni találkozó, a szombat estiek közül sok esetben három, illetve szinte minden alkalommal valamennyi vasárnapi mérkőzés élőben volt látható. Ez valószínűleg így maradhat jövőre is. De miért beszélek feltételes módban? Ugyan a TV2 Csoport eddigi hivatalos kommunikációjában nem szerepelt, de az internetes fórumokon és néhány hírportálon is olyan információk terjednek, miszerint Andy Vajna tévécsoportja a francia bajnokságra is ajánlatot tett, s az Európa Ligát is megszerezné. Az angol nyelvű Wikipédián található egy olyan szócikk, amelyben a magyarországi közvetítési jogokról vezetnek listát, s abban is az áll, hogy a Ligue 1 és az EL is a TV2 Csoport birtokában lesz augusztustól/szeptembertől. Valószínű azonban, hogy ők is a hazai fórumokon felröppent híresztelések alapján vezetik ezt a listát, így ezt az információt érdemes erős fenntartással kezelni.

Feltűnhetett, hogy az Európa Ligáról kevés szót ejtek. Ez csak azért van, mert az iménti okfejtésemben elsősorban arra próbáltam rávilágítani, hogyan alakulhatnak a Digi Sport hétvégéi focis téren a jogok elvesztése után. Mivel az Európa Liga csütörtökönként van, ezért az ilyenkor főleg magazinokat adó M4-et és a februártól májusig ebben az idősávban a darts Premier League-et közvetítő Sport TV-t leszámítva bármely sportcsatorna műsorrendjébe könnyedén beilleszthető, akár még az Eurosport is rástartolhatna egy regionális jogra, de ez utóbbi verzió szinte teljesen ki van zárva. Az EL esetleges elvesztése azonban újabb komoly érvágás lenne a Digi számára.

No, de mi lesz a Sport TV-vel?

Jogosan vetődik föl a kérdés. Azért foglalkoztam eddig inkább a Digi Sporttal, mert náluk labdarúgás terén eléggé kopárnak ígérkezik a következő pár esztendő. Magyarország első sporttelevíziója ebből a szempontból (még az egyik nagy zászlóshajó, a spanyol bajnokság elvesztésével is) szerencsésebb helyzetben van, hiszen ettől az évtől kezdve egészen 2021-ig náluk lesz látható a német bajnokság küzdelemsorozata. Emellett úgy tűnik (ez még nem hivatalos), hogy a portugál liga is az AMC sportadójához kerül. A luzitán meccsek közül elsősorban a Porto-Benfica-Sporting trió találkozói tarthatnak számot nagy érdeklődésre. Amennyiben valóban adni fogja a Sport TV a portugál bajnokságot, akkor feltehetőleg ennek a három csapatnak az összecsapásait fogjuk elsősorban látni, az már persze más kérdés, ebből mennyit adnának élőben. A Bundesliga alapvetően nem üti a portugál mérkőzések kezdési időpontjait, tehát könnyen el lehetne helyezni egymás mellett a két pontvadászatot a két csatornán, azonban ez nehezebben lesz megoldható, ha a Sport TV-nél marad a kézilabda Bajnokok Ligája közvetítési joga. Az AMC 2015 óta birtokolja a legrangosabb nemzetközi kézilabdakupa jogait Magyarországon, a La Liga mellett egyértelműen a Sport Televízió másik zászlóshajójának számít. Azonban ez a jog is le fog járni valamikor, hogy mikor, azt hivatalos forrásból nem tudni, de nem lepődnék meg, ha idén, de legkésőbb jövőre újra kellene licitálni érte. Máté Pál, a Sport TV főszerkesztője néhány évvel ezelőtt tartott egy előadást a Debreceni Egyetemen, s akkor arról beszélt, hogy az AMC úgy tudta megszerezni a kézilabda BL-t, hogy az azt évek óta közvetítő cseh testvéradón keresztül kapcsolatba tudott lépni az európai szövetség befolyásos embereivel, s így gyorsan nyélbe tudták ütni az üzletet. A gyorsaságra szükség is volt, mivel az M4 Sport két nappal később jelentkezett be a jogokért. Egyáltalán nem érne váratlanul, ha a királyi sportadó a közeljövőben meg tudná szerezni ezt a sorozatot.

A focihoz visszakanyarodva, a Sport TV az elmúlt hetekben elkezdte sugározni az észak- és közép-amerikai klubsorozat, a CONCACAF Bajnokok Ligája egyenes kieséses mérkőzéseit is, az időeltolódás miatt javarészt felvételről. Ezzel a sorozattal nem valószínű, hogy nagyobb nézettséget tudnának generálni, akármennyire is nézhető időpontba próbálják rakni a felvételeket. Ezzel szöges ellentétben áll ugyanakkor az ősztől induló európai válogatott-sorozat, a Nemzetek Ligája, amelynek számos mérkőzését a Sport TV adja, igaz, a magyarok meccseit csak felvételről mutathatja meg, mivel azokat az M4 fogja élőben adni. Ezt a jogot, ha minden igaz, a 2018-19-es idényre szerezték meg. Nem gondolom azt, hogy a Spíler TV erre a sorozatra is megpróbálna lecsapni a jogok lejártakor, úgy vélem, hogy nem vállalnák olyan mérkőzések közvetítését, mint pl. a Kazahsztán-Grúzia találkozó. A Sport TV ugyanis egy ilyen meccsel kezdi meg szeptemberben közvetítéssorozatát, s mondani se kell, nem önszántukból adják majd a mérkőzést, hanem az UEFA előírása alapján.

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

Mindent egybevetve úgy gondolom, hogy a két, fociszempontból egyre inkább háttérbe szoruló sportcsatorna közül a Sport TV lényegesen jobb helyzetben van, mivel a Bundesligával és a Nemzetek Ligájával biztosan sok nézőt tud leültetni a tévéképernyők elé. A portugál pontvadászat – amennyiben tényleg érkezik – valószínűleg inkább töltelékjog lesz, bár egy Benfica-Porto és egy Sporting-Benfica rangadót valószínűleg nem kevesen néznének meg. Én legalábbis bele-belenéznék párszor. A Digi Sport nagyobb gondban van, hiszen a labdarúgás terén szinte már csak töltelékjogai maradtak, gondolok itt a belga és a skót bajnokságra. A Ligue 1 és az Európa Liga megmentése kulcsfontosságú lenne a csatorna számára, mert ezekkel a jogokkal úgy, ahogy, de tartani tudná magát a fociközvetítések terén. Amennyiben viszont ezek a jogok is elvándorolnak, akkor stratégiát kell váltaniuk, vagyis más sportágakra kell helyezniük a hangsúlyt. Kíváncsi lennék, mennyire menne ez nekik, hiszen (bár rengeteg más sportág eseményeit is adják) indulásuktól fogva a labdarúgás az első számú játék számukra. Nagyon úgy néz ki, hogy ez a szituáció gyökerestül meg fog szűnni.

Ismét beindul a kommentátor-keringő?

Amikor egy új szereplő jelenik meg a sporttévék piacán, megszokott jelenség, hogy más csatornák népszerű, a szakma körében is elismert kommentátorokat szerződtetnek amellett, hogy pályakezdő újoncokat is beültetnek a kommentátorfülkébe. Ez volt akkor, amikor elindult a Sport TV, ez volt, amikor elindult a Digi Sport, és ez volt akkor is, amikor elindult az M4 Sport. A Spíler megjelenése kisebb mozgolódást eredményezett, mivel a nem sokkal azelőtt megszűnt SportKlub riporteri csapatának számos, munkanélküli tagját sikerült megszerezni.

Azzal, hogy a TV2 tematikus adója most terjeszkedésbe kezd, teljesen nyilvánvaló, hogy új emberekre lesz szükség a mikrofonnál. A médiában már föl is röppentek olyan találgatások, melyek szerint többek között Gundel Takács Gábor, Fülöp László és a spanyol foci szakértője, Farkas Norbert is a Spílerhez igazolhat. Gundel esetében tűnik a legelképzelhetőbbnek a spíleres szereplés, hiszen az Áll az alku! című vetélkedővel hónapokon keresztül volt látható a TV2-n. Most viszont a Viasaton indul új játékshow-ja, ami persze nem zárja ki annak lehetőségét, hogy közben a Spíleren focimeccseket közvetítsen. Az is igaz ugyanakkor, hogy mostanság eltávolodott a labdarúgástól, hiszen tavaly távozott az M4 Sporttól, azóta nem is közvetített, azonban az Origón Szpíker Korner címmel fut egy videórovata, amely a focival foglalkozik.

Fülöp László már több, mint 15 éve dolgozik a Sport TV-nél, ahol hosszú esztendőkön át ő volt a fő olasz kommentátor. A Serie A elvesztése után is maradt Máté Pál tévéjénél, manapság a spanyol bajnoki találkozókon, FA Kupa-mérkőzéseken lehet hallani, s újabban a dartsversenyek egyik riportere is ő, 180-as kiáltásait pedig sokan szeretik hallgatni. Azon kommentátorok egyike, aki bármit képes szakszerűen közvetíteni, hiszen számtalan sportág eseményeiről tudósított már a múltban. Az ő távozásának a darts miatt nem örülnék, s szerintem Máté Pál sem válna meg tőle, hiszen kellenek a Bundesligához a kommentátorok, s az az igazság, hogy a Sport TV-nek relatív kevés riportere van, vagyis ha bárki is továbbáll, akkor az már komoly HR-problémákat vethetne föl a csatornánál, márpedig az AMC nem nagyon költött eddig új kommentátorra, már hosszú évek óta ugyanaz az összeszokott csapat dolgozik a Sport Televíziónál.

Ebből a csapatból azonban minden bizonnyal távozik Farkas Norbert. Nagy tétben mernék rá fogadni, hogy a spanyol foci magával rántja a Spílerhez, persze nem tudni, Pehl Bernadett főszerkesztő szeretné-e alkalmazni, de úgy vélem, ha igazán hozzáértő riporterrel akarja közvetítettni a La Liga legjobb meccseit, akkor őt kéne alkalmaznia erre, nem pedig a Somos-ikrek valamely tagját vagy a többi, a csatornánál dolgozó, s általam nem túl sokra tartott televíziós újságírót. Farkast ugyanakkor jelenlegi munkáltatójánál tarthatja egyrészt az imént említett alacsony kommentátori létszám, másrészt a portugál bajnokság esetleges érkezése is, hiszen annak idején a luzitán liga eseményeiről is javarészt ő tudósított a csatornán, és kíváló a portugál nyelvtudása is.

Én teszem hozzá (nem sajtóhíresztelés), hogy a Digi Sporttól minden bizonnyal fognak távozni páran a nyáron. Ez nem konkrét belsős infó, csak megérzés. Meglepődnék például, ha Baumstark Tibort augusztustól nem a Spíleren lehetne hallgatni az olasz közvetítésekben, hiszen a Diginél a Serie A a fő “szakterülete”, s korábban az angol meccsek egy igen jelentős részét is ő kommentálta. A csatorna ismertebb riporterei közül még Haraszti Ádámról tudom elképzelni, hogy átigazolna a Spílerhez. A múltját figyelembe véve ez teljesen logikus lépés lenne, hiszen az angol foci és a MotoGP a két fő “szakterület” az ő esetében, s mindkettő a TV2 tematikus adóján látható. A Premier League-et és a MotoGP-t közvetítő kommentátorok többségétől is égnek áll a hajam. Mezei Dániel, aki az MTV-nél sorozatos bakizásai és nem túl megfelelő szóhasználata miatt egy év után bukta a Forma-1-et, a Spíleren is hozza a formáját a gyorsaságimotoros-vébé adásaiban. Nem lenne hülyeség az egyébként a minőségre nem sokat adó TV2 Csoport részéről, ha ők is levennék a politológus végzettségű riportert a versenyekről. Ebben az esetben Haraszti kerülhetne a helyére, hiszen ő sokkal jobb stílusban és nagyobb hozzáértéssel tudná kommentálni Valentino Rossiék küzdelmeit. Akit én még ismertebb embernek tartok a Diginél, az Monoki Lehel. Ő viszont szerintem maradni fog jelenlegi helyén, de ha a Ligue 1 is megy a Spílerre, akkor jó eséllyel ő is búcsút fog inteni eddigi munkáltatójának.

Mi marad a Sport TV-nek és a Digi Sportnak?

Az eddigiekben elsősorban a labdarúgással foglalkoztam, de azért érdemes megnézni azt is, hogy a többi sportág terén hogyan áll a Sport Televízió és a Digi Sport.

A Sport TV az alábbi, nem focis jogokat fogja jó eséllyel birtokolni nyártól:

  • NBA
  • Férfi és női kézilabda Európa-bajnokság nem magyar mérkőzései (azok az M4-en vannak)
  • Férfi és női kézilabda világbajnokság minden mérkőzése (a Wikipédia szerint az MTV a jogbirtokos, de nincs arról hivatalos infó, hogy valóban hozzájuk kerülnének a jogok)
  • Férfi és női kézilabda Bajnokok Ligája, EHF-kupa és Challenge Kupa
  • Jégkorong-világbajnokság, KHL
  • Úszó Világkupa
  • NFL
  • UFC
  • Számos ökölvívó-mérkőzés
  • Darts: világbajnokság, Premier League, UK Open, csapat-világbajnokság, World Matchplay
  • Számos férfi tenisztorna
  • Lóversenyek

A Digi Sport az alábbi, nem focis jogokat fogja jó eséllyel birtokolni nyártól:

  • Férfi vízilabda Bajnokok Ligája, LEN-kupa és Európa-kupa néhány mérkőzése
  • Női vízilabda LEN-kupa és Európa-kupa néhány mérkőzése
  • Férfi kosárlabda Euroliga, a magyar klubcsapatok nemzetközi mérkőzései
  • Német férfi kézilabda-bajnokság
  • ATP Masters 1000 (2021-ig)
  • ATP World Tour 500 és 200, WTA Premier-tornák (2021-ig)
  • Férfi és női tenisz-világbajnokság
  • GT Open
  • Euroformula Open
  • Magyar amerikaifutball-bajnokság
  • Rögbimérkőzések
  • Röplabda európai kupák
  • eSport-versenyek (saját eSport-csatornán keresztül)
  • Díjlovagló-versenyek

Ezeket a listákat a teljesség igénye nélkül állítottam össze. Látszik, hogy alapvetően mindkét adónak sok joga van, de amint ezeket is újra meg kellene pályázni, akkor jó kérdés lesz, hogy az M4-Spíler páros mennyit akar ezek közül megszerezni.

Az eléggé valószínű, hogy az M4 nem tett le a kézilabda BL jogairól, hiszen ezzel az utolsó, igazán rangos magyar érdekeltségű sorozat is náluk lehetne látható. A Spílernek valamivel ki kell majd töltenie a délelőttöket is a három csatornán, s ha nem állandó ismétlésekkel akarja ezt megoldani, akkor erre jó eszköz a tenisz még úgy is, hogy a döntőkre hétvégén kerül sor, s azok sok esetben felvételről, szerencsés esetben csúsztatott élővel kerülnek adásba a rengeteg más program mellett. Azt is fontos azonban megjegyezni, hogy a legtöbb teniszjog 2021-ig a Digi Sportnál van, s jogokat nem lehet menet közben megszerezni, kivéve, ha az addigi jogbirtokos lemond róluk, pl. anyagi problémákra hivatkozva. A Spíler közvetített már eSport-eseményt is, de megmondom őszintén, nem vagyok tisztában azzal, hogy ezen a téren egyáltalán léteznek-e már komolyabb közvetítési jogok. Szerintem még gyermekcipőben járhat a dolog, de úgy vélem, hogy a Spílernél az eSportban is gondolkodnak. Amiről még elképzelhetőnek tartom, hogy a TV2-höz kerül, az az NBA. Mostanság többen arra panaszkodnak a különböző fórumokon, hogy a Sport TV egyre kevesebb meccset közvetít az észak-amerikai kosárlabda-bajnokságból. Annak idején az NHL-lel is hasonló történt, mielőtt át nem vándorolt volna a Spílerhez. Nem lennék nagyon meglepve, ha előbb-utóbb az NBA is náluk kötne ki. Az NFL szerintem maradni fog a Sport TV-nél, mivel egy rendkívül beágyazott tartalomnak minősül.

A többi jog kapcsán nehezen tudom elképzelni a váltást, de mint mondtam, a jogok vásárlása elsősorban pénzkérdés. Úgy gondolom, hogy egy igen érdekes nyárnak lehetünk szemtanúi a hazai sportmédiát illetően (is). Rengeteg kérdés megválaszolatlan még különböző rangos sportesemények közvetítési jogait illetően, s a kommentátorok terén is számítok érdekes változásokra. Amint bármi komolyabb esemény történik, arról hírt adok itt, a Sportudvaron! 

A kiemelt kép forrása: 24.hu

Leave a Reply