Kinek áll érdekében a kétévente rendezendő focivébé?

Nagy port kavart az elmúlt hetekben Arséne Wengernek, a nemzetközi szövetség (FIFA) sportágfejlesztési igazgatójának azon júliusi kijelentése, miszerint jó lenne, ha a jövőben minden második évben rendeznének labdarúgó-világbajnokságot. Pletyka szintjén már korábban is fölvetődött, hogy a FIFA-nál komolyan gondolkodnak ezen a dolgon, de most került sor először konkrét kijelentésre a szövetség részéről ezzel kapcsolatban. Az ötletet eddig senki sem ölelte keblére, köztük az UEFA vezetése sem, de Gareth Bale is ellenzi az elképzelést. Az teljesen világos, hogy a kétévenkénti világbajnokság nem szolgálja a labdarúgás érdekeit, de vannak olyan körök, amelyeknek érdekében állna ennek megvalósulása. A kérdés most ugyanaz, mint a Szuperliga esetén: melyik oldal lesz erősebb?

Arséne Wenger, a FIFA fejlesztési testületének vezetője július elején a Kickernek elmondta, hogyan rajzolná át a nemzetközi labdarúgóéletet. A francia szakember szerint az Európa-bajnokságot és a világbajnokságot is kétévente kellene megrendezni, hiszen a mostani rendszer nagyon igazságtalan a játékosokkal szemben, hiszen nem tudják elég sokszor megmutatni magukat a nemzetközi porondon, ezért a fontos tornáknak sokkal nagyobb szerepet kellene kapniuk. Az Arsenal volt edzője korábban élésen kritizálta a Nemzetek Ligáját is, szerinte az UEFA új sorozata helyett két évente Európa-bajnokságot kellene rendezni. 

A szakember ezenkívül úgy alakítaná a versenynaptárat, hogy a játékosok októberben egy teljes hónapra csak a válogatottjukkal lehessenek. Ennek több előnye is lenne a francia szerint. Először is ebben a hónapban le lehetne játszani az összes kvalifikációs mérkőzést, másodszor pedig nem kellene a játékosoknak minden válogatott szünetre külön-külön elutazniuk, elég lenne csak egyszer, így jelentősen csökkenne a játékosok túlterhelése, és a sérülések kockázata is.

Wenger hajmeresztő elképzeléseire gyorsan jött a válasz: Zvonimir Boban, az európai szövetség (UEFA) sportigazgatója a Gazzetta dello Sportnak kijelentette, ezer oka van annak, hogy miért nem rendeznek minden második évben világ- és Európa-bajnokságokat, s megdöbbentő, hogy Wenger nem érti ezt.

Az utóbbi napokban az Arsenal korábbi trénere kiállt júliusi kijelentése mellett, s továbbra is szorgalmazza a kétévenkénti vb-rendezést. Azon nyomban több sportvezető és szurkolói csoport, de számos játékos is ellenzésének adott hangot az ötlettel kapcsolatban. Gareth Bale tegnap nyilatkozott úgy, hogy szereti a négyévenkénti világbajnokságot, s nem támogatja azt, hogy a jövőben sűrűbben kövessék egymást a vb-k. Ferran Soriano, a Manchester City vezérigazgatója a versenynaptár már most is fönnálló túlterheltségére hivatkozva ugyancsak ellenzi Wenger elképzeléseit. “Nincs helye mindennek a versenynaptárban. A játékosok egyszerűen már nem tudnak több mérkőzést játszani” – mondta a klubvezető. Hozzá hasonlóan az európai szurkolók szövetsége, valamint a többi földrész szurkolói szervezetei is a mára egészen horribilis méreteket öltött versenynaptár miatt nem támogatják azt, hogy minden második évben legyen világbajnokság.

“Egy ilyen lépés jó eséllyel a tornák és a nemzeti, regionális, kontinentális és nemzetközi versenynaptárak közötti már most is törékeny egyensúly lerombolását okozná. A játéknak változnia kell, de jó irányba. Nem szeretnénk, hogy kétévente legyen világbajnokság és nincs is szükség erre” – áll a szurkolói csoportok közös közleményében, amelyben fölszólítják a FIFA-t az elképzelések visszavonására.

Ennyiből is világosan látszik, hogy a focivilág döntő többsége nem támogatja Arséne Wenger kétségtelenül elképesztő javaslatát, hiszen addig, amíg nem karcsúsodik jelentősen a labdarúgás versenynaptára, addig szó sem lehet plusz tornák létrehozataláról. Wenger ugyebár kritizálta a Nemzetek Ligáját. Ennek a sorozatnak én sem látom sok értelmét, de elsősorban nem azért, mert helyette is Eb-t lehetne rendezni, hanem azért, mert ez a sorozat csak a játékosok túlhajszolására és a szövetségek mögött álló pénzéhes szponzorok beteges igényeinek kielégítésére alkalmas.

S itt térnék át arra, hogy kiknek állhat érdekében az, hogy minden második évben legyen labdarúgó-világbajnokság, amelyet lassan száz éve – a második világháború jelentette kényszerű leállást kivéve – rendre minden negyedik esztendőben bonyolítanak le. Azt minden, a labdarúgást közelről figyelemmel kísérő ember pontosan tudja ma már, hogy a FIFA-t és az UEFA-t is a pénz mozgatja. A rengeteg korrupciós botrány rávilágított arra, hogy az eredetileg a labdarúgás csúcsszerveinek minősülő szervezetekben mennyire kiterjedt és emiatt átláthatatlan korrupciós rendszer működik. A FIFA ugyan hosszú évekre eltiltotta előző elnökét, Sepp Blattert a különböző pénzügyi visszásságok miatt, de ide a rozsdás bökőt, hogy a jelenlegi elnök, Gianni Infantino időszaka is tele van megvesztegetésekkel, megkenésekkel, csak még nem hullott le róluk a lepel. Illetve ez nem teljesen igaz, hiszen évekkel ezelőtt fény derült arra, hogy Infantino titokban találkozott a FIFA ellen nyomozó ügyésszel, akire nyilvánvalóan megpróbált nyomást helyezni, hogy a szövetségre nézve minél kedvezőbben záruljon az ügy. Egy normálisan működő szervezet esetében egy ilyen botránynak el kéne söpörnie az elnököt, ám a FIFA-n belül óriási az összezárás Infantino körül, hiszen a korábbi UEFA-főtitkár bizalmi embereit helyezte a nemzetközi szövetség kulcspozícióiba, többek között a belső igazságszolgáltatásért felelős etikai testület vezető tisztségeibe is.

Bár elsőre úgy tűnhet, nagyon elkanyarodtam az eredeti témától, de élek azzal a gyanúperrel, hogy ezek a káros folyamatok is elsősorban a befolyásos támogatók miatt alakultak ki, hiszen a FIFA mögött álló cégek nagy részének a foci kizárólag üzlet, s szeretnének minél jobban meggazdagodni belőle, s ezért nem drága az sem, ha a háttérben súlyos bűncselekmények egész sorát követik el, hiszen arra is bőven van tőkéjük, hogy ezek az ügyek nem derüljenek ki egyhamar. Teljesen biztos vagyok abban, hogy a szponzorok nyomására akarja a FIFA kétévente megrendezni a világbajnokságot, hiszen a támogatók többsége komoly bevételkiesést volt kénytelen elkönyvelni a pénzügyi válság miatt, s a veszteségek eltüntetésének egyik nagyszerű eszköze lenne, ha nem négy-, hanem kétévente szponzorálhatnának egy-egy világbajnokságot, hiszen már önmagában abból forintmilliárdok kerülnek be kasszáikba, hogy reklámjaik megjelennek a pálya körüli hirdetőfelületeken. Pénzügyileg nincs semmi gond ezzel, viszont egyértelmű, hogy a szponzorok zsarolják a FIFA vezetését, elvárják, hogy a nemzetközi szövetség segítsen nekik anyagi gondjaik legalább részbeni rendezésében, máskülönben kiszivárogtatások formájában a világ tudtára fogják adni, hogy bizony a mostani vezetőség is velejéig korrupt, de természetesen azt, hogy a korrupciót elsősorban ők idézik elő, mélyen hallgatnának, de nyilván ezt meg is tehetnék, mert a FIFA kezében aligha lennének bizonyítékok ennek alátámasztására.

Aki esetleg nem hinné el nekem, hogy ez van a háttérben, annak kedvéért azt is leírom, hogy a 2020-as Európa-bajnokságon tapasztalt szivárványőrület is elsősorban a szponzorok műve volt. Bizonyára sokan emlékeznek rá, hogy a németek szerették volna szivárványszínnel kivilágítani a müncheni Allianz Arénát a magyar válogatott elleni mérkőzésen, mert így akartak tiltakozni az akkoriban elfogadott, ún. propagandatörvény ellen, amely szigorúan fellép a gyermekekre veszélyes szexuális tematikájú anyagok és a pedofília ellen. Az UEFA nem járult hozzá ehhez az akcióhoz, ami egy nagyon jó döntés volt, mivel a sportnak nem feladata a társadalmakat világszerte erősen megosztó kérdésekben véleményt nyilvánítani. Csakhogy pár nappal később az európai szövetség közleményben jelezte, hogy kiáll a sokszínűség mellett minden értelemben, tehát a melegek pártját is fogja. Ennek a nagy ellentmondásnak hátterében is a szponzorok, elsősorban pedig a Volkswagen, a Heineken és a TikTok álltak, ugyanis az Eb egyenes kieséses meccsein ezek a cégek szivárványszínű reklámokat jeleníthettek meg a pályák körüli hirdetőtáblákon, holott a csoportkör alatt (vagyis a magyar törvény elfogadása előtt) még nem ez volt a jellemző. Az UEFA vezetése valószínűleg nem szívesen foglalt volna állást ebben a témában, csak ugye a szponzorok nyomást helyeztek a szövetségre, hogy engedélyezze a szivárványszínű reklámokat, máskülönben megvonják támogatásukat, s akkor a szervezet anyagilag megrendült volna.

Teljesen egyértelmű, hogy a labdarúgásban a zsarolás mára akkora méreteket öltött, hogy most már beleszólhat a sportág működésébe is. A Szuperligának pontosan ugyanez a háttere, csak ott elsősorban a pénzéhes klubtulajdonosok indítottak támadást a sportág ellen, de biztosak lehetünk abban, hogyha megvalósult volna a szakadárliga, akkor a most a FIFA és az UEFA mögött álló nagy cégek egyik napról a másikra álltak volna át a Szuperliga mögé, hiszen nekik a foci semmi más, csak pénz. Ezért a pénzért pedig bármire képesek.

Nem akarsz lemaradni a hasonló cikkekről? Iratkozz föl a Sportudvar Hírlevélre!

A kiemelt kép forrása: teamtalk.com

Leave a Reply