A világbajnok nyerte a magyar dartsversenyt

Nagy esemény helyszíne volt a hétvégén a Papp László Sportaréna, hiszen Magyarországon vette kezdetét a profi dartsjátékosok európai sorozatának 2021-es kiírása. Sajnos a magyar játékosoknak nem termett babér a tornán, azonban az 5000 főnyi közönség így is magas színvonalú dartsot láthatott, s izgalmas, végletekig kiélezett mérkőzésekből sem volt hiány. A tornát végül a világbajnok és világelső Gerwyn Price nyerte meg, aki szombaton a kilencedik nyilat rontotta el, ezzel pedig nem igazán javított amúgy sem túl nagy itthoni népszerűségén.

Nagyon sokan várták már hónapok óta szeptember első hétvégéjét a darts hazai szerelmesei közül, ugyanis most került sor a profik szervezete, a PDC által szervezett európai sorozat idei első állomására, amelynek a Papp László Sportaréna volt a helyszíne. Magyarországon nem sok hasonlóan rangos tornát rendeztek korábban, úgyhogy érthetően nagy volt az érdeklődés az esemény iránt. Ez a nézőszámon is látszódott, hiszen szombaton és vasárnap is közel 5000-en látogattak ki az arénába, hogy szurkoljanak kedvenc játékosaiknak, vagy egyszerűen csak kellemesen töltsék el az időt barátaikkal, hiszen egy dartsverseny remek közösségi esemény is, ahol együtt lehet dalolni, táncolni, nomeg persze vedelni.

Mindezek mellé azért világszínvonalú dartsot is kapott a magyar publikum, igaz, sajnos nem a hazai játékosoktól. Magyarországot összesen négy játékos képviselhette a tornán, akik a rendező ország dartsosai számára kiírt selejtezőből kvalifikálhatták magukat erre a tornára. A kvartettből Végső János volt az egyetlen, aki már rendelkezett PDC-s színpadi tapasztalattal, hiszen korábban már sikerült a közép-európai térségből kijutnia European Tour-versenyekre, ezen kívül pedig három alkalommal a csapatvilágbajnokságon is ott volt a magyar páros egyik tagjaként. A Morzsi becenévre hallgató pestújhelyi játékos az idei csapatvilágbajnokságra is kijutott, amire a következő hétvégén kerül sor, úgyhogy jó felkészülési lehetőséget is jelentett számára a mostani viadal amellett, hogy hazai pályán mutathatta meg a közönségnek, mire is képes. Amire pedig képes, az bizony nem egy alacsony szint. Az a Joe Murnan volt Végső János ellenfele, aki ugyan már jó tíz éve tagja a PDC mezőnyének, s évek óta rendelkezik a profik közötti tagságra följogosító ún. Pro Tour-kártyával, de nem tartozik az elithez, úgyhogy akár meg is lehetett volna verni. János közel is állt a bravúros továbbjutáshoz, hiszen többször vezetett a mérkőzésen. Murnannek ugyan sikerült fordítania, s 5:4-nél már a meccsért dobhatott, de a magyar játékos kiharcolta a döntő leget. Ott Végső Jánosnak több meccsnyila is volt, de sajnos rendre megremegett a keze, míg a rutinos angolnak egyszer nem, így ő győzött 6:5-re. Nem csak azért volt fájó ez a vereség, mert Jánosnak abszolút megvolt az esélye a győzelemre, hanem azért is, mert a másik három magyar játékos eleve kisebb esélyekkel pályázhatott a továbbjutásra.

Végső János nagy küzdelemben vérzett el (Forrás: nso.hu)

A péntek délutáni programban Végső János mellett még Jagicza Gábor léphetett föl a színpadra. Neki ez volt élete első PDC-versenye, s ugyan ellenfelének, a Pro Tour-kártyáját idén februárban megszerző walesi Lewis Williamsnek sincs sokkal több színpadi tapasztalata, de a brit játékosok kiemelkednek a mezőnyből, úgyhogy Gábortól is nagy bravúr lett volna a győzelem. A magyar játékos azonban nem kezdett rosszul, s akkor még finoman fogalmaztam, ugyanis egy 131-es kiszállóval nyitotta a mérkőzést – ezt a checkoutot még a legnagyobbak sem dobják meg mindig. Sajnos Gábor nem tudta folytatni a legnyerések sorozatát, s Williams kicsit elhúzott. Jagicza Gábor igyekezett tartani a lépést ellenfelével, de a walesi jól menedzselte fórját, s végül 6:3-ra győzött. A magyar játékos teljesítményéért ugyanakkor járt a taps, hiszen nem mindenki tud olyan elfogadható játékot bemutatni élete első PDC-mérkőzésén, mint ami neki sikerült.

Az esti programban Strbik Péter azzal a Ross Smith-szel játszott, aki a középmezőny elejéhez tartozik, de évek óta szépen építi föl magát, s nem kizárt, hogy egy éven belül már a PDC legjobb 32 játékosa között fogjuk megtalálni. Az angol dartsos sajnos ehhez méltóan dobálta a nyilakat, esélyt sem adott ellenfelének a leggyőzelemre. 6:0 lett a vége, de Strbik Péter sem vallott szégyent a hazai közönség előtt. Ugyanezt mondhatjuk el Rucska József teljesítményéről is. A győriek rutinos, magyar szinten évek óta az élmezőnybe tartozó játékosa a skót Alan Soutarral mérkőzött. Soutar idén került be a PDC mezőnyébe, azonban ott már letette névjegyét, ugyanis többek között Peter Wrightot, Gary Andersont és Michael van Gerwent is le tudta győzni pár hét leforgása alatt. Sajnos a skót ezúttal is ellenállhatatlan volt, de Rucska Józsefnek legalább sikerült leget nyernie, s 6:1-es vereséggel búcsúzott a további küzdelmektől.

Tehát egyik magyar sem jutott el a verseny szombati napjáig, amikor már a kiemelt játékosok is bemutatkoztak a nagyszámú közönség előtt. Ahogy az lenni szokott, nem minden kiemelt tudta sikerrel venni az első akadályt. Kiesett Devon Petersen, Dirk van Duijvenbode, Krzysztof Ratajski, Mensur Suljovic és az idén Premier League-et és Masterst nyert Jonny Clayton is. Clayton már 3:0-ra vezetett a cseh Adam Gawlas ellen, azonban nagyon gyengén kiszállózott, ellenfele pedig ezt kihasználva ledolgozta hátrányát, a döntő legben pedig meg is nyerte a mérkőzést, ezzel a torna talán legnagyobb meglepetését okozva bejutott a nyolcaddöntőbe. Gawlassal kapcsolatban azt nem szabad elfelejteni, hogy 2019-ben ifjúsági világbajnoki döntős volt, vagyis nem akárkiről beszélünk személyében. Ezt szombaton is bebizonyította.

A legnagyobb nevek, vagyis Gerwyn Price, Peter Wright, a magyar közönséget az egekig magasztaló Michael van Gerwen, James Wade és José de Sousa is továbbjutott.

Vasárnap délután került sor a nyolcaddöntőkre. Az 1. kiemelt Joe Cullen szoros meccsen 6:4-re verte a korábbi világbajnok Rob Crosst. Luke Humphries visszavágott James Wade-nek a márciusi UK Open döntőjében elszenvedett vereségért, mégpedig nagyon simán, ugyanis 6:2-re győzött. Továbbjutott Gerwyn Price is, aki az ausztrál Damon Hetát egy szoros és fordulatos mérkőzésen tudta legyőzni 6:4-re. A világbajnok és világelső walesinek már a szombati első mérkőzése sem volt sétagalopp, ugyanis a holand Richard Veenstra ellen többször is kétleges hátrányba került, azonban végül 6:4-re nyert. 4:2-es Veenstra-vezetésnél Price nyolc tökéletes nyílig jutott el, majd a kilencedik előtt kiállt a dobóritmusból, s az őt nem éppen szerető közönségtől kért támogatást, mert hát mégis csak látni akart mindenki egy kilencnyilast. Ez végül nem valósult meg, Price kevéssel a D12-es szektor fölé dobta a nyilat, így elmaradt a nem minden nap látható tökéletes játék. Price-nak nem kellett volna kiállnia a dobóritmusból, mert akkor jó eséllyel a kilencedik nyilat is a megfelelő helyre dobta volna. Most már mindegy…

Ami a további nyolcaddöntőket illeti, kiesett a világranglistát 2014 és 2021 között vezető, háromszoros világbajnok Michael van Gerwen, aki lassan kettő éve nem találja régi lehengerlő formáját. A holland útját Brendan Dolan állta, aki 6:5-re győzte le egy kiélezett kiszállócsata végén. Továbbjutott José de Sousa, Michael Smith és Adam Gawlas is, míg Peter Wright játék nélkül jutott be a legjobb nyolc közé, mivel ellenfele, William Borland családi okokra hivatkozva vasárnap reggel hazarepült.

A negyeddöntőben Joe Cullen Luke Humphries ellen lépett dobóvonalhoz. Az 1. kiemelt a meccs első felében még vezetett, azonban ellenfele fordítani tudott, s 6:4-re győzött. Gerwyn Price számára nem okozott különösebb gondot Brendan Dolan legyőzése (6:4), mint ahogy Michael Smith is meglepően simán, 6:2-re verte Peter Wrightot, akinek lehet, hogy nem tett jót az, hogy vasárnap délután nem kellett játszania. A 4. negyeddöntő viszont óriási csatát hozott. José de Sousa szinte végig vezetett Adam Gawlas, a torna meglepetésembere ellen, ám a 19 éves cseh játékos nem adta föl, s kiharcolta az utolsó leget. Ott mindkettejüknek voltak meccsnyilaik, végül azonban a portugál bírta jobban a nagy nyomást, s ő jutott be az elődöntőbe. Adam Gawlas ettől függetlenül minden dícséretet megérdemel, mert most már a felnőttek között is letette névjegyét.

Az esti elődöntőkben két, viszonylag sima mérkőzésre került sor. Price 7:4-re verte Humphriest, Smith pedig 7:5-re a negyeddöntőben alaposan elfáradt de Sousát. A döntőt tehát a walesi világbajnok és világelső, valamint a korábbi vb-döntős angol játszotta.

Az egyik fél nyolcadik nyert legjéig tartó fináléban Price nagyon bekezdett, gyorsan 2:0-s vezetésre tett szert, többek között egy 130-as kiszállónak köszönhetően a második legben. Azonban Smith is megérkezett a meccsbe, és nem sokkal később már 2:2 állt az eredményjelzőn. Valószínűleg senki sem gondolta ekkor, hogy Smith már nem nyer több leget.

Price beleerősített, 5:2-re elment kivételesen erős, 112-es körátlag mellett, majd pillanatokkal később már 7:2-re vezetett. A tizedik legben kissé bizonytalankodott, de Smith is hibázott, így ezt a játékot is behúzta Price, aki így 8:2-vel megnyerte a PDC európai sorozatának magyarországi nyitóversenyét.

Price parádés, 108-as körátlaggal győzött. Sikeréért 25 ezer fontot (10.1 millió forint) kapott.

Ezzel ért véget a magyar verseny, amely a remek mérkőzések mellett fantasztikus színvonalat hozott a szervezés terén is, hiszen a Papp László Sportaréna abszolút méltó helyszíne volt ennek az eseménynek, ráadásul nagyon sok néző lehetett jelen a mérkőzéseken. Több játékos is igen pozitívan nyilatkozott a magyar közönségről. Közülük kiemelendő Michael van Gerwen vélekedése, aki szerint hazánk egy nagyobb tornának is méltó helyszíne lenne. A világszerte közellenségnek számító Gerwyn Price-t nálunk is sokan kifütyülték, de ennek ellenére megszerette a magyar közönséget, amelyről a magyar játékosokat búcsúztató dartosok is elismerően nyilatkoztak, holott ebben a nagy ellenszélben nyilván nem volt egyszerű győzniük. Bár sok összefüggés nincs a kettő között, de a magyar-angol focimeccs körüli hisztéria után nagyon jól esett olvasni a játékosoknak a nézőkről alkotott véleményét, mert ebből is látszik, hogy a magyarokat nem csak utálni, hanem szeretni is lehet. Reméljük, hogy a dartsban ez így is fog maradni, s a jövőben rengeteg hasonló tornára fog még sor kerülni hazánkban.

A magyar szurkolóknak nem kell sokat várniuk a következő, hazai érintettségű nemzetközi versenyre, hiszen csütörtöktől vasárnapig kerül sor a PDC csapatvilágbajnokságára a németországi Jénában, ahol a Kovács Patrik, Végső János magyar páros is ott lesz. Az eseményt a Sport TV élőben közvetíti, úgyhogy remélhetőleg sokan kapcsolnak majd oda, amikor a mieink lesznek ott a színpadon.

Nem akarsz lemaradni a hasonló cikkekről? Iratkozz föl a Sportudvar Hírlevélre!

A kiemelt kép forrása: skysports.com/PDC

Leave a Reply