A FIFA ellen nyomozó ügyész titokban találkozott a FIFA elnökével

Újabb, igen érdekes fejlemény látott napvilágot a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) háza táján zajló nyomozásról. Mint köztudott, korrupciós ügyek sokasága miatt folyik vizsgálat a labdarúgás számos egykori vagy jelenlegi vezetője ellen. Ezek az eljárások azonban nem folynak zavartalanul, ugyanis több esetben is fölmerült annak gyanúja, hogy a svájci ügyészség és a svájci székhelyű FIFA félig svájci elnöke között titokban igen jó a viszony, ezáltal veszélyeztetve van a nyomozás sikere. Svájci és német lapok vasárnap újabb bizonyítékot mutattak be erre vonatkozóan: kiderült, hogy a 2006-os világbajnokság Németországnak történt odaítélése kapcsán fölmerült korrupciós gyanút kivizsgáló ügyész részt vett egy titkos találkozón, amelyet Gianni Infantino szervezett.

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

A FIFA-val szemben zajló egyik nyomozást vezető ügyész titokban találkozott a szervezet elnökével, Gianni Infantinóval 2017-ben – közölték svájci és német lapok vasárnapi online kiadásaikban, erősítvén annak gyanúját, hogy az alpesi ország nyomozóhivatala összejátszhat a labdarúgás legfőbb szervével.

Cédric Remund, a Helvét Konföderáció Ügyészi Hivatalának 38 éves fiatal ügyésze lehetett az az ötödik, ezidáig nem azonosított személy, aki részt vett azon a titkos találkozón, amelyre 2017. június 16-án került sor a berni Schweizerhof Szállodában. Bombaként robbant a hír annak idején, amikor kiderült, hogy Gianni Infantino szervezhette a megbeszélést, s arra elhívta Michael Lauber svájci legfőbb ügyészt és más személyeket is, ami fölvetette a nyomozás manipulálásának gyanúját.

A Remund részvételéről szóló hírt a Süddeutsche Zeitung német és a Luzerner Zeitung svájci napilapok közölték internetes oldalaikon, miután oknyomozást végeztek, s több anonim forrás is megerősítette számukra ezt az információt.

Michael Laubertől tavaly júniusban elvették a FIFA-ügy nyomozásának vezetését és 8%-os fizetéscsökkentéssel szankcionálták 12 hónapos időtartamra, mert “elfelejtett” beszámolni a svájci államnak a találkozóról. Cédric Remund vette át tőle a nyomozást, aminek célja annak kiderítése (volna), hogy a FIFA és az UEFA háza táján milyen korrupciós ügyek történhettek az elmúlt években. Érdekesség, hogy a svájci parlamentet ez a botrány nem hátráltatta abban, hogy tavaly szeptemberben újraválassza Laubert a legfőbb ügyészi posztra.

A svájci ügyészség megfigyelő hatósága – amely Laubert megbüntette a találkozó elhallgatása és “nem megfelelő munkavégzés” miatt – az eset napvilágra kerülése után azonnal hozzálátott a történtek felgöngyölítéséhez, és sikerült viszonylag gyorsan kiderítenie, hogy a legfőbb ügyész és Infantino mellett André Marty, az ügyészség szóvivője, valamint Rinaldo Arnold, a FIFA elnökének egyik barátja vett részt a találkozón. Újabb csavar a történetben, hogy Arnold Felső-Valais kanton főügyésze, így ő is gyanúba keveredett. Azt is sikerült megállapítani, hogy egy ötödik személy is részt vett a megbeszélésen, de az ő személyét tegnap estig homály fedte.

Ő tehát Cédric Remund, aki jelenleg kettő, labdarúgással kapcsolatos korrupciós ügy nyomozását vezeti. A már említett, 2006-os vb-vel összefüggő vizsgálat mellett az európai szövetség által két argentin üzletemberrel 2006-ban, televíziós jogok értékesítése céljából kötött szerződés körüli kutakodást is ő felügyeli. Mindkét történetre a Panama-iratok névre keresztelt nagyszabású iratszivárogtatás keretében derült fény közel négy évvel ezelőtt. A másik ügy érdekessége, hogy az UEFA részéről az argentinokkal kötött szerződést Gianni Infantino, a szervezet akkori főtitkára írta alá.

Nem ez az első fejlemény tavasszal

Miközben a labdarúgás világát alaposan megtépázza a világjárvány körüli cirkusz, a FIFA körüli korrupciós ügyek nem akarnak elcsitulni. Néhány hete számolt be arról a Sportudvar, hogy New York Brooklyn városrészének szövetségi ügyésze kiadott egy közleményt, amiben bejelentette, hogy gyanúja szerint a FIFA akkori vezetői kenőpénzeket fogadtak el azért cserébe, hogy 2010 decemberében Katar kapja a 2022-es világbajnokság rendezési jogát. De nem csak korabeli FIFA-vezetők, hanem Michel Platini, az UEFA egykori, eltiltásából tavaly ősszel visszatért elnöke is újból a hatóságok látókörébe került az ügyben. Platinit rendőrök kísérték be a francia antikorrupciós hivatal székházába kihallgatás végett, de nem vették őrizetbe. Ez a hír azért volt nagyon érdekes, mert most először történt meg, hogy egy ország igazságszolgáltatása nyíltan megvádolt embereket azért, mert korrupcióra kerülhetett sor a 2022-es vb odaítélése körül. Katar határozottan tagadta a vesztegetés tényét, Sepp Blatter, a FIFA előző elnöke pedig azzal védekezett, hogy “politikai döntés” eredményeképpen került a három és fél év múlva esedékes torna az igen gazdag arab országhoz.

A Sportudvar a továbbiakban is figyelemmel kíséri a FIFA-ügy alakulását, ha bármi fontos történik, arról igyekszünk minél előbb beszámolni.

#SportoljEgyedül, vagyis ha sportolni mész a szabadba, ne társaságban, hanem egyedül tedd!

Nem akarsz lemaradni a hasonló cikkekről? Iratkozz föl a Sportudvar Hírlevélre!

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

A kiemelt kép forrása: Panoramic

Leave a Reply