Öt év börtönt kért az ügyészség Xabi Alonsóra

Lionel Messi, Cristiano Ronaldo vagy éppen José Mourinho után a spanyol labdarúgás egy újabb egykori vagy jelenlegi szereplője került az ország igazságszolgáltatásának kereszttüzébe adócsalás gyanújával. Xabi Alonsót azzal vádolják, hogy 2 millió eurónyi adót titkolt el a spanyol állam elől, s ezt az összeget egy madeirai cégben rejtette el. Az egykori kiváló játékos tagadja az ellene felhozott vádakat, az ügyészség azonban súlyos büntetések kiszabását kérte rá: öt év börtönt és négymillió euró bírság megfizetését szeretnék elérni a bíróságnál.

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

Spanyolországban újabb fejezetéhez érkezett a labdarúgás szereplői elleni hadjárat, amelynek célja az, hogy a havonta milliókat zsebre tévő játékosok, edzők és menedzserek ne kerülhessék meg a spanyol adózási rendszert, ne rejthessék el külföldi, főleg offshore-országokban lévő cégekben vagy számlákon a nem kis összegű kötelezettségek teljesítéséhez szükséges pénzeket. Korábban Lionel Messi, Cristiano Ronaldo, Marcelo, Radamel Falcao és José Mourinho is keveredett hasonló helyzetbe.

Ezúttal Xabi Alonso került az igazságszolgáltatás kereszttüzébe, aki akár még csúnyán is megütheti bokáját, amennyiben bűnösnek találják adócsalásban.

Öt év börtönt és négymillió bírságot kért az ügyészség

A Real Madrid egykori játékosának büntetőpere hétfőn kezdődött meg a spanyol főváros egyik bíróságán, mivel a vádhatóság szerint Xabi Alonso 2010 és 2012 között kettőmillió eurónyi adót nem fizetett be a spanyol államkasszába. Az ügyészség öt év börtönt és négymillió euró pénzbírságot kért Alonsóra, valamint adótanácsadójára, Ivan Zalduára és Ignasi Maestrére, annak a portugál cégnek a könyvelőjére, amelynél a vád szerint a korábbi labdarúgó elrejtette a pénzt a spanyol adóhatóság elől. A madridi tartományi bíróságon zajló pernek kedden kell befejeződnie az ítélethirdetéssel – közölte az intézmény szóvivője.

panoramic_PANORONALTAX22012019.035
Forrás: Panoramic

A madridi ügyészség állítása szerint a Real Sociedad, a Liverpool, a Bayern München és a Real Madrid egykori játékosa egy, a portugáliai Madeira szigetén bejegyzett céget használt fel arra a célra, hogy ne kelljen bevallania és befizetnie kettőmillió eurót a spanyol államkasszába képi jogainak értékesítése után. A madridi bíróság első fokon úgy ítélte meg, hogy Xabi Alonso cselekedete csupán adóoptimalizáció volt, ezért nem rótt ki büntetést az egykori sztárjátékosra. Az ügyészség és az adóhatóság azonban nem fogadta el ezt a döntést, fellebbezett ellene, így az eljárás másodfokon folytatódik.

“Aggódnék, ha bármit is rejtegetnem kellene vagy ha bármi olyat tettem volna, ami nem jó, de mivel semmi ilyesmit nem csináltam, így megyek előre” – nyilatkozta januárban, az első fokú tárgyalás előtt Alonso, aki manapság a Real Sociedad tartalékcsapatának edzője.

Amennyiben bűnösnek találják és kiszabják rá az ügyészség által kért büntetéseket, akkor ebből jó eséllyel csak a bírságot kell biztosan befizetnie, ugyanis a spanyol jog lehetővé teszi, hogy az adóval kapcsolatos bűncselekményekért elítélt személyek – amennyiben büntetlen előéletűek – elkerüljék a szabadságvesztés letöltését, igaz, csak kettő évig terjedő büntetések esetén alkalmazzák ezt általánosságban, tehát lehet, hogy ezesetben nem fogják. Arra is nagy esély van a korábbi hasonló, lentebb részletezendő ügyek alapján, hogy Xabi Alonso megegyezik a bírósággal és a vádhatósággal, és kifizeti a bírságot, egyéb szankcióval viszont nem sújtják.

Ez már a sokadik hasonló ügy

Ahogy föntebb is említettem, egyáltalán nem a korábban Bajnokok Ligáját, valamint világ- és Európa-bajnoki címeket nyert Xabi Alonso az első a spanyol foci szereplői közül, akinek adózási visszásságok miatt kell bíróság elé állnia.

Lionel Messi, a Barcelona agyonsztárolt támadója ellen több eljárás is volt, illetve van folyamatban. Néhány héttel ezelőtti hír, hogy a francia Mediapart oknyomozó portál, amely részét képezi a Football Leaks-nek, azaz a labdarúgásban történt pénzügyi visszaéléseket feltáró médiumok csoportjának, azt írta, hogy az argentin 6,7 millió eurót rejtett el a Sidefloor nevű cégen keresztül.

Messit – édesapjával együtt – 2017 májusában a spanyol legfelsőbb bíróság egyszer már elítélte, amiért 2007 és 2009 között, a játékos képi jogaiból befolyt összegek után nem fizettek meg 4,16 millió eurót a spanyol adóhivatal számára, hanem inkább elrejtették a pénzt egy fedőcég-hálózatban, amelynek a Sidefloor is része volt. Messiék akkor fejenként 21-21 hónap börtönbüntetést kaptak, de mivel büntetlen előéletűek voltak, ezért nem kellett rácsok mögé vonulniuk, viszont tetemes pénzbüntetést kaptak.

A mostani ügyben tehát ismét benne van a Sidefloor nevű cég, amely egy Luxemburgban bejegyzett, azonban londoni székhelyű társaság. A hivatalos iratok tanúsága szerint a vállalat fő profilja a fiatal játékosok megfigyelése, valamint az ezért felelős ügynökök megbízása. Természetesen a cég számos fiatal labdarúgó átigazolásából részesülhetett jelentős jutalékokkal, de úgy néz ki, hogy sztárjátékosok képi jogaiból is rendesen meggazdagodhatott, jelen esetben a spanyol állam kárára…

A Mediapart úgy tudja, a spanyol adóhivatal már vizsgálja az ügyet, azon belül pedig a 2009 és 2014 közötti időszakot. A gyanú szerint ebben a hat évben az FC Barcelona nem kevés pénzt fizetett ki a Sidefloornak, de nem a fiatal játékosok megfigyeléséért és még csak nem is átigazolási jutalékok címén, hanem Lionel Messi személyi jövedelemadójának csökkentése érdekében. Az ügyben egyelőre sem Messi, sem a katalán klub nem szólalt meg, és hivatalos bejelentés arról sincs, hogy eljárás indult volna bárki ellen.

Messi egykori nagy vetélytársa, a ma már a Juventust erősítő Cristiano Ronaldo ellen is folyt eljárás adócsalás miatt. Az ő perében idén januárban született ítélet Madridban. 23 hónap börtönt kapott, azonban megegyezett az ügyészséggel, hogy befizet 18,8 millió euró büntetést az adóhatóság számára, így nem kellett börtönbe vonulnia.

A portugált abban találták bűnösnek, hogy 2011 és 2014 között, amikor még a Real Madrid játékosa volt, külföldön – a Brit Virgin-szigeteken és Írországban, ahol nagyon alacsonyak az adók – bejegyzett fantomcégek segítségével akarta elkerülni, hogy milliós nagyságrendű adót kelljen befizetnie a spanyol államkasszába képi jogai után. CR7 védelme azzal érvelt a tárgyalás során, hogy a portugál sztár szóban forgó jövedelme nem Spanyolországban keletkezett, így nem kell utána adót fizetnie. A bíróság ezt az érvet nem fogadta el, így Ronaldónak fizetnie kellett.

Neymar, a Barcelona korábbi sztárja is állt már bíróság előtt adócsalás miatt. A ma már a Paris Saint-Germaint erősítő brazil csatárt ugyanakkor hazájában ítélték 1,2 millió euró büntetés megfizetésére, amiért nem fizetett be jelentős összegű adót és kísérletet tett egy adóelkerülési eljárás késleltetésére. A 2017 októberében meghozott ítélet egy, az igazságszolgáltatás által 2015 szeptemberében indított eljárás végére tett pontot, amelynek keretében 43 millió eurónyi vagyont elkoboztak a labdarúgótól, hogy ebből biztosítani lehessen az általa a brazil állam felé meg nem fizetett adók egy részének teljesítését. A vád itt is ugyanaz volt: Neymar 2011 és 2013 között, a Santos játékosaként megkerülte az adófizetést, mégpedig fedőcégek segítségével.

Javier Tebas, a spanyol liga elnöke sem maradt ki a “jóból”. Ellene azért indított eljárást a hispán adóhivatal 2017 végén, mert állítólag pénzt kért az akkori élvonalbeli kluboktól azért, hogy az így befolyó összegekből rendezhesse egyik cégének adósságait, márpedig egy ilyen folyamat törvényellenesnek számít.

Végezetül pedig essék szó egy franciaországi esetről is. Jonathan Zebina, a Juventus és a Roma egykori gall hátvédje ellen adócsalás gyanújával folyik mindmáig büntetőeljárás Franciaországban. A játékos akár másfél év börtönt is kaphat, s több mint egymillió euró be nem fizetett adót kérnek rajta számon, valamint az is kiderült, hogy 2011 és 2013 között nem nyújtott be adóbevallást. Az egykori focista azzal védekezett, hogy hosszú éveken keresztül Olaszországban dolgozott, s úgy hitte, hogy a két ország adórendszere teljesen ugyanúgy működik. Zebina hajlandó együttműködni a hatóságokkal, hogy tisztázzák az ügyet.

Érdekelnek a hasonló cikkek? Iratkozz föl a Sportudvar Hírlevélre!

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

A kiemelt kép forrása: Panoramic

Leave a Reply