Egyre többen kritizálják a kapzsi Thiemet

VIDEÓVAL – Komoly akció indult a teniszben annak érdekében, hogy a sportág leállása miatt nehéz helyzetbe kerülő, a világranglistákon lejjebb álló játékosokon segíteni tudjanak, ugyanis erősen kérdéses, hogy idén lesznek-e még versenyek. Számos világsztár csatlakozott a kezdeményezéshez, s a nemzetközi szövetségek is rengeteg pénzzel igyekeznek támogatni azokat, akiknek a napi megélhetése került veszélybe a tornák leállása, ezáltal a pénznyeremények elapadása miatt. Dominic Thiem ugyanakkor korábban jelezte, nem kíván segíteni a bajba jutottakon, mert szerinte a sok pénzből gazdálkodó sztároknak is be kell osztaniuk kemény munkával megszerzett vagyonukat. Kijelentését egyre több kollégája kritizálja.

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

Nagy port kavart április végén Dominic Thiem, a férfi világranglista harmadik helyezettjének nyilatkozata, amelyben kijelentette, hogy sok sporttársával ellentétben nem a bajba jutott teniszezőket segítené, ugyanis szerinte sokan közülük nem élnek profihoz méltó életet és nem a sport az első számukra. “Nem értem, miért kellene nekik pénzt adnom, én inkább azokat támogatnám, akik valóban rászorulnak” – mondta az osztrák, hozzátéve, hogy egyik topjátékos sem ajándékba kapta a vagyonát, mindannyian keményen megküzdöttek a sikerért.

Ahogy arról a Sportudvar is beszámolt, Roger Federer, Novak Djokovics és Rafael Nadal is segíteni fog a világranglista 250. és 1000. helye között álló játékosokon, hiszen az ide tartozó teniszezők többségének megélhetési problémákat okozott a világjárvány, ami miatt március közepe óta nincsenek pénzdíjas versenyek.

A nemzetközi szövetségek (ATP, WTA, ITF) szintén jelezték, hogy forintmilliárdokkal igyekeznek segíteni azokon a játékosokon, akik erre anyagi helyzetükből kifolyólag rászorulnak. A számítások szerint az a megközelítőleg 2 milliárd forint, amit erre a célra szánnak, közel 800 játékos megsegítésére lehet elég.

Közéjük tartozik az algériai Inesz Ibbu, a női világranglista 620. helyezettje is, aki saját közösségi oldalán közzétett nyílt levelében kritizálta Thiemet kijelentéseiért.

Inesz Ibbu (Forrás: tennis-tourtalk.com)

A „Kedves Dominic” címmel feltöltött kilencperces videóban Ibbu részletesen beszél azokról a nehézségekről, amelyekkel profi pályafutása kezdete óta meg kell küzdenie.

“Kedves Dominic, tudod, egy olyan országban, mint az enyém, nem könnyű egy női élsportolónak. Egy olyan országban élek, ahol nincsenek profi tornák és nemzetközi szinten jegyzett edzők sem, így természetesen szponzorok vagy egyéb támogatók sem.

„Örülnék egy olyan napnak, amikor ajándékot tudok venni a szüleimnek. Egyedül járom a világot, mindig a legolcsóbb jegyeket keresve. Kíváncsi lennék, neked kell-e hetente váltanod a borításokat, vagy lyukas lesz-e a cipőd a torna végére, mint nekem?” – szegezte a kérdést a férfiak világranglistáján harmadik helyezett osztráknak Ibbu, aki szerint Algériában az alapvető infrastrukturális feltételek is alig adottak ahhoz, hogy edzeni tudjon.

A 21 éves női játékos – aki eddig 9 015 300 forintot keresett karrierje során – hozzátette, sokan tudják, hogy az ő élete a realitás, és senki nem kért Thiemtől semmit, csak vele ellentétben mások azonnal felajánlották a segítségüket a hozzá hasonlóaknak.

„A krízishelyzet megmutatta, ki milyen valójában, és ki az, aki segít a szükségben lévőkön. Nem kérünk semmit, csak egy kis tiszteletet” – hangzik el a videóban.

A bejegyzéshez sok neves teniszező hozzászólt: az egyesben hétszeres Grand Slam-tornagyőztes Venus Williams hősnek nevezte Ibbut, az ausztrál Nick Kyrgios pedig azt írta, tiszteli a véleményéért algériai játékostársát, akit támogatásáról biztosított.

Hasonlóképpen nyilatkozott Szid Ali Kaldi algériai ifjúsági- és sportminiszter is, aki Facebook-oldalán közölte, az államnak kötelessége segíteni Ibbun és az ország összes többi profi sportolóján annak érdekében, hogy minél előbb lehetőség nyíljon arra, hogy megmutathassák magukat a nemzetközi versenyeken és ott büszkén képviselhessék Algériát.

Abdelmadzsid Tebbun államfő Twitter-oldalán reagált Ibbu üzenetére: “Algéria nem engedheti meg magának, hogy elveszítsen egy olyan tehetséget, mint Inesz Ibbu, aki fiatal és még előtte áll az egész élet egy olyan területen, ahol kevés algériainak adatik meg szerepelni”. Az elnök ugyancsak támogatásáról biztosította a fiatal és amúgy igen csinos játékost.

Nagyon fontosnak tartom, hogy az ember kiálljon magáért, ha ez szükséges ahhoz, hogy elérje célját vagy hogy mást jobb belátásra derítsen. Inesz Ibbu pontosan ezt tette, amiért minden tiszteletem az övé. Dominic Thiem kijelentése sokakhoz hasonlóan engem is meghökkentett kissé, hiszen abban megegyezhetünk, hogy az élmezőnyhöz tartozó játékosoknak igen sok pénzük van, s kizárt, hogy ne tudjanak legalább valami “aprót” csurgatni a szegényebb ellenfeleik számára.

Persze valahol az osztrákot is meg lehet érteni, hiszen érvelése, miszerint vannak olyanok, akik nem érdemlik meg a segítséget, mert számukra nem a sport az első, helytálló lehet, ugyanakkor egy ilyen példátlan helyzetben, mint amilyen a mostani, bármilyen negatív reakció komoly hatásokat válthat ki a közvéleményből, ahogy az most is bebizonyosodott. Remélem, hamar rendeződnek ezek a nézeteltérések, de még inkább helyreáll a világ rendje, s ismét láthatunk élő sportot, mint ahogy élő teniszt is.

#SportoljEgyedül, vagyis ha sportolni mész a szabadba, ne társaságban, hanem egyedül tedd!

#NeViseljMaszkot, vagyis ha teljesen egészséges vagy, sehol se viselj maszkot, mert azzal senkin sem segítesz!

Nem akarsz lemaradni a hasonló cikkekről? Iratkozz föl a Sportudvar Hírlevélre!

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

A kiemelt kép forrása: AFP

Leave a Reply