Adóhivatali eljárás folyik a spanyol fociliga elnöke ellen

Eljárást indított a spanyol adóhivatal Javier Tebas, a helyi labdarúgó liga elnöke ellen, akit azzal gyanúsítanak, hogy pénzt kért a kluboktól azért, hogy rendezhesse saját cégének adósságát. A sportvezető többször élesen kritizálta a Paris Saint-Germaint és a Manchester Cityt hatalmas költekezéseik miatt, s a pénzügyi fair play megsértésével vádolta meg a két topklubot.

Javier Tebas egy csaló? Az, aki a Paris SG-t csalással vádolta meg, szintén egy csaló? Július végén rengeteg éles kritikát fogalmazott meg a Spanyol Labdarúgó Liga elnöke a francia sztárklubbal szemben, amikor az rekordáron szerződtette Neymart a Barcelonától. A hispán sportvezető azt vágta a párizsi csapat fejéhez, hogy megsértette a pénzügyi fair playre vonatkozó szabályokat elképesztő összegeket fölemésztő nyári átigazolási tevékenységével. Korábban a Manchester City is megkapta a magáét Tebastól, a vádak itt is ugyanazok voltak, mint a PSG esetében. Most viszont róla derült ki, hogy szabályokat szeghetett, s szembe került a spanyol törvénnyel. A Cadena Ser rádióállomás szerint az ország adóhivatala eljárást indított Tebas ellen, akit adócsalással gyanúsítanak. A La Liga elnöke, aki egyben ügyvéd is, állítólag pénzt kért a kluboktól azért, hogy az így befolyó összegekből rendezhesse Audiovisual New Aged nevű cégének adósságait, márpedig egy ilyen folyamat törvényellenesnek számít.

879 033 euró évente. “Ez kevés”

A spanyol rádióadó azt is tudni véli, hogy az adócsalási nyomozás elsodorhatja Javier Tebast a liga elnöki posztjáról, amit 2013 óta tölt be. Nem ez az első ügy, amivel támadási felületet csinál magának a PSG és a Manchester City első számú kritikusa. Múlt csütörtökön, az El Confidential című napilap azt írta, hogy Tebas már-már csillagászati fizetést kap a liga élén végzett munkájáért. Tebas 879 033 eurót, vagyis mai árfolyamon 274,2 millió forintot visz haza évente. Így szerzett jövedelme két részre oszlik: 629 033 euró (196,2 millió forint) az éves bére, míg különböző prémiumok címén további 250 000 eurót (78 millió forintot) tesz zsebre. “Vannak, akik úgy találják, hogy ez sok, másoknak pedig úgy tűnik, hogy kevés. Számomra ez kevésnek tűnik” – hangzott Tebas zavarba ejtő védekezése.

Az ügy fejleményeiről folyamatosan beszámolok itt a Sportudvaron.

A fő fotó forrása: Twitter

Leave a Reply