Visszatérhettek az iráni nők a stadionokba – ezt a válogatott egy gólesővel hálálta meg

Közel negyven év után ismét engedélyezték nők számára a férfi labdarúgó-mérkőzéseken való megjelenést Iránban. Amióta fölállt az iszlám köztársaság, a szebbik nem tagjai számára tiltott volt a meccsekre való kijárás. Ügyük azután mozdult előre, hogy szeptemberben egy nő férfinak öltözve megpróbált bejutni egy mérkőzésre, azonban elkapták. Napokkal később fölgyújtotta magát, az eset pedig nemzetközi botrányt okozott. Irán végül engedett a nagy nyomásnak és a FIFA-tornákról történő kizárás jelentette fenyegetésnek, így néhány ezer nő is láthatta a helyszínen, ahogy az iráni válogatott 14:0-ra kiütötte Kambodzsát vb-selejtezőn.

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

Ilyenre negyven éve nem volt példa Iránban: nők ezrei látogathattak ki a teheráni Azadi-stadionba, hogy a helyszínen tekintsék meg a férfi nemzeti tizenegy Kambodzsa elleni mérkőzését a 2022-es világbajnokság selejtezőjében.

Ugyan a hölgyek külön szektorban, a férfiaktól elválasztva szurkolhattak az iráni válogatottnak, de örömüket ez nem csorbította: zöld-fehér-piros színű nemzeti zászlókat lengettek, telefonjaikkal pedig szelfiket készítettek, amelyekkel megörökítették a nagy estét.

Az iráni válogatott számára is ösztönzőleg hathatott a nők jelenléte a stadionban, az együttes ugyanis 14:0-ra kiütötte az egyébként nem túl acélos Kambodzsa csapatát. Az egész közönség, így a nők is nagy ovációban részesítették a hazai játékosokat a lefújást követően, de már az azt megelőző percekben is. A francia hírügynökség helyszíni tudósítója szerint nagyjából 4500 nő látogatott ki a mérkőzésre 6000 férfi mellett.

642713-01-02_image
Forrás: AFP

Az 1979-es iszlamista forradalom után az iráni nők számára megtiltották a férfi labdarúgó-mérkőzések látogatását, hivatalosan azzal az indokkal, hogy megkíméljék őket a pályán küzdő férfiak durvaságától. A tilalom bevezetése óta egyébként nem a tegnapi volt az első alkalom, hogy hölgyek részt vehettek egy férfi találkozón, de ez volt az első eset, hogy ezres nagyságrendben mehettek ki egy stadionba, valamint az is premiernek számított, hogy önmaguk válthatták meg jegyüket a mérkőzésre.

Az iráni elnök támogatja a stadionok megnyitását a nők előtt

“Csendes, fegyelmezett, boldog, izgatott, megbízható, egyenlő és elegáns. Nagy pillanat ez itt az Azadi-stadionban, hogy nemzetünk lányai és asszonyai is itt lehetnek!” – írta ki Twitter-oldalára Ali Rabii kormányszóvivő, aki Hasszán Roháni elnökhöz hasonlóan annak a híve, hogy megnyissák az összes iráni stadiont a hölgyek előtt, azonban tervüket az ultrakonzervatívok hevesen ellenzik.

A FIFA üdvözli a “nagyon pozitív” előrelépést
642501-01-02_image
Forrás: AFP

Ezidáig azt, hogy hány nő és egyáltalán mely nők tehették be a lábukat egy férfi mérkőzésre, a hatóságok döntötték el. “Szabadság válogatás nélkül” – ezzel a címmel jelent meg a Sharq című reformátor napilap. Annak engedélyezése, hogy nők is ott lehessenek a stadionok lelátóin, a nemzetközi szövetség (FIFA), valamint a sportág számos híressége és egyéb közéleti személyiségek nyomására történt meg, miután szeptemberben Szahar Kodadzsári öngyilkosságot követett el, miután felelősségre vonták azért, mert férfinak öltözve ment ki egy mérkőzésre. A 30 éves nő azután, hogy letöltendő börtönbüntetést kapott tette miatt, felgyújtotta magát és elhunyt. A FIFA csütörtöki közleményében “nagyon pozitív” előrelépésnek nevezte, hogy az iráni labdarúgás nyitott a nők felé. A szövetség korábban kilátásba helyezte Irán kizárását az általa szervezett tornákról, így a jelenleg is zajló vb-selejtezőről is, amennyiben az ország nem változtat a nőkhöz való hozzáállásán, már ami a focimeccsek látogathatóságát érinti.

A nyitás tehát tegnap megtörtént, de a stadion hangosbemondója azért egyvalamire figyelmeztette a belépni szándékozó nőket: “Jeggyel nem rendelkező nők nem léphetnek be a stadionba. Ha nincs jegyük, ne jöjjenek ki, legyenek szívesek hazamenni, és a televízióban nézni a mérkőzést“. Más kérdés, hogy a hírek szerint végül ezer nő jegy nélkül is bejutott a stadionba. Egy a lényeg, az iráni foci nyitott a nők felé, ami mindenképpen komoly és szükséges előrelépés, hiszen senkit sem lehet nemi vagy vallási hovatartozása, valamint származása miatt eltiltani attól, hogy akár egy jó kis esti szórakozás keretében labdarúgó-mérkőzésekre járhasson.

Érdekelnek a hasonló cikkek? Iratkozz föl a Sportudvar Hírlevélre!

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

A kiemelt kép forrása: ATTA KENARE / AFP

Leave a Reply