Megtalálták az Emiliano Salát szállító gép roncsát

Megtalálták azt a repülőgépet, amely január 21-én, vagyis kettő héttel ezelőtt tűnt el a La Manche-csatorna fölött, a Nagy-Britanniához tartozó Guernsey szigetétől nagyjából 20 kilométerre északra. A gép fedélzetén tartózkodott Emiliano Sala, a Cardiff City rekordigazolása is. A történtek óta nem adott életjelet magáról sem a focista, sem a gép pilótája, így lényegében nincs esély a túlélésükre. A kutatást vezető David Mearns bejelentette, hogy a gép megtalálásáról az érintettek családjait is értesítették.

Mint ismert, a Cardiff frissen igazolt labdarúgójával kettő héttel ezelőtt tűnt el a Piper PA-46 Malibu típusú kisrepülő a Csatorna-szigetek térségében a La Manche fölött. A brit légi baleseteket vizsgáló hatóság múlt péntek reggel közölte, minden lehetséges szempont szerint, alaposan megvizsgálják, hogy a repülő, illetve a pilóta rendelkezett-e a megfelelő engedélyekkel, vagy sem. A gépet vezető úriember személyét illetően ellentmondások jelentek meg a nemzetközi sajtóban, később azonban kiderült, hogy David Ibbotson volt a pilóta – akinek engedélyeit azóta is vizsgálják. A brit sajtó úgy értesült, hogy a tapasztalt pilótaként számon tartott Ibbotsonnak nem volt engedélye ahhoz, hogy fizető utasokat szállítson kisgépével.

A keresést három nappal a gép eltűnését követően a hatóságok befejezték, mivel nem láttak több esélyt arra, hogy az eltűnteket élve megtalálják. Ebbe a családok és a focivilág számos tagja sem nyugodott bele, így – több labdarúgónak köszönhetően – magánfinanszírozással folytatták a kutatást vasárnap, ezúttal a víz alatti területekre koncentrálva. Egy korábban már 24 roncsot megtaláló tengerkutató, David Mearns vezérletével két hajóval keresték a maradványokat, amihez a családtagok is ragaszkodtak.

Egy szonárral vizsgálták át a tengerfeneket, és megtalálták az Emiliano Salát szállító kisrepülőt a víz alatt. A hírt a kutatást vezető David Mearns is megerősítette az AP hírügynökségnek.

„Vasárnap kora reggel az FPV MORVEN megtalálta az Emiliano Salát szállító repülőgép roncsát. Az általunk megadott pozícióba mozgattunk egy támogatóhajót, amelynek segítségével sikerült azonosítani. Emiliano Sala és David Ibbotson családját a rendőrség értesítette. A légi baleseteket vizsgáló bizottság hétfőn ad hivatalos tájékoztatást” – írta közösségi oldalán az akciót vezető David Mearns.

A Sky Sports jelentése szerint Sala és a pilóta, David Ibbotson is feltehetőleg elhunyt. A BBC híradója arról számolt be, hogy a hatóságok próbálják kiemelni a vízből a repülőgépet.

Mearns bejegyzésében hozzátette, minden gondolatában Emiliano Sala és David Ibbotson családjával és barátaival van.

Az argentin támadó édesapja, Horacio Sala magyar idő szerint ma hajnalban reagált a hírre. “Ezt nem tudom elhinni, ez egy álom, egy rossz álom” – mondta a férfi, akit a brit légi baleseteket vizsgáló hatóság telefonon értesített a gép megtalálásáról Progresóban, a család lakhelyén, Emiliano szülővárosában.

Néhány nappal ezelőtt már közelinek tűnt a gép megtalálása, ugyanis egy franciaországi strandon két olyan ülőpárnát találtak, amelyekről bebizonyosodott, hogy a Piper PA-46 Malibu típusú egymotoros kisgéphez tartoztak.

Természetesen a gép eltűnése óta folyamatosak a találgatások arról, hogy mi is történhetett pontosan. Most az tűnik a legvalószínűbb forgatókönyvnek, hogy a gép szárnya jegesedni kezdett, s emiatt a tengerbe zuhant. Ezt a teóriát erősíti az a kettő hangüzenet, amelyet Emiliano Sala a WhatsApp alkalmazáson keresztül küldött családjának, illetve barátainak. Az egyik anyagban ugyanis Sala arról beszélt, hogy a gép a szétesés jeleit mutatja, ami szakértők szerint a jegesedésből adódhatott. Emellett egyes szakemberek a felvételek alapján azt is tudni vélik, hogy a gép motorjának a hangja a kelleténél erősebb volt, ami rendellenes működésre utalhat.

A brit hatóságok ma délutánra ígértek hivatalos tájékoztatást a gép megtalálásával kapcsolatban, talán addigra sikerül kiemelni a repülőt a vízből, s okosabbak leszünk azzal kapcsolatban, hogy mi is történt január 21-én este.

A kiemelt kép forrása: AFP

Leave a Reply