Peking 2022: Kína szárnyal, a közlekedés akadozik

Már öt nap telt el a pekingi olimpia megnyitója óta, így most már bőven vannak tapasztalataik a helyszínre kiutazott újságíróknak a rendezéssel kapcsolatban. Egy francia olimpiai szakportál tudósítója részletes jelentést küldött Kínából, amelyben beszámol a körülményekről. Ugyan a versenyeken eddig semmilyen komolyabb probléma nem merült föl, a közlekedéssel már bőven vannak gondok a téli játékok három fő helyszíne között.

Most ingyenesen regisztrálhatsz a Sportudvar Prémiumra – ne hagyd ki!

Magyar idő szerint éjjel kettő órakor, a pekingi téli olimpia mai versenynapjának kezdetén a házigazda Kína három arany- és kettő ezüstéremmel az éremtáblázat 5. helyét foglalta el, megelőzve olyan téli sporthatalmakat, mint Ausztria, Olaszország, Oroszország, Kanada vagy éppen Svájc. Összehasonlításképpen: négy évvel ezelőtt Kína a teljes olimpián szerzett egy aranyérmet, hat ezüstöt és kettő bronzot, s az 5. nap után mindössze egy ezüstje volt. Természetesen a hazai pálya és a szinte kizárólag hazai közönség komoly előnyt jelent a kínaiak számára, akiket azért egyes esetekben még a bírók is segíthettek céljaik elérésében.

Kínai szempontból remekül kezdődött a téli olimpia, hiszen a pénteki nyitóünnepséget csak az 1.4 milliárdos országban 316 millióan látták a televízióban. Az időjárás folyamatosan napos volt eddig ugyan, de rendkívül hideg volt. Az elmúlt napokban melegedett a levegő Pekingben, ahol kedden +7 fokot mértek, de pl. a szombati nap folyamán Jancsingban, ahol többek között a hódeszkások és a síakrobaták küzdelmeinek többségét rendezik (nem mindet), fényes nappal -20 fok volt. Az is Kína előnyére válhat, hogy több olimpiai eseményen is megjelent nézőként Peng Suaj, az a teniszezőnő, aki rejtélyesen eltűnt tavaly novemberben, miután a közösségi médiában azzal vádolt meg egy korábbi miniszterelnök-helyettest, hogy szexre akarta kényszeríteni. Ami a hivatalos kabalafigurát, a Bing Dwen Dwen névre keresztelt pandát illeti, már hétfőn hiánycikk lett belőle, annyira népszerű a kínaiak és minden bizonnyal a sportolók, újságírók körében is.

Tehát ezek alapján úgy tűnik, hogy minden fenékig tejfel a téli olimpia körül, amelynek nyitóünnepségén ráadásul az olimpiai láng férfi elhelyezője egy ujgur származású északi összetettező volt, amivel nyilván az ujgurokkal szembeni állítólagos népirtás vádját igyekszik lemosni magáról a kommunista ország. Ez aligha sikerül, de nem csak ezen a téren akadnak gondok. A francsjeux.com francia olimpiai szakportál helyszíni tudósítója hosszú cikkben számol be az olimpiai helyszínek közötti közlekedés nehézségeiről.

Az olimpia eseményeire Peking mellett két, a fővárostól távol fekvő hegyvidéki településen, a már említett Jancsingban és Csangcsiakuban kerül sor. A három helyszínt olimpiai vonatok kötik össze, amelyek segítségével a Peking-Jancsing távot 26, a Peking-Csangcsiaku távolságot pedig 50 perc alatt le lehet tudni. Ezek a luxusvonatok igen kényelmes eljutást biztosítanak a sportolók, edzők, hivatalos személyek és nézők számára.

A buszközlekedés terén azonban már nem ennyire idilli a helyzet. A francia tudósító beszámolt róla, hogy annak, aki Pekingből busszal szeretne vagy tud eljutni a másik két helyszín valamelyikére, annak arra kell készülnie, hogy rémálom lesz utazása.

Most ingyenesen regisztrálhatsz a Sportudvar Prémiumra – ne hagyd ki!

Az első nehézséget a buszokra a pekingi Csinghü-buszpályaudvaron való felszállás jelenti. Minden esetben két autóbusz indul közvetlenül egymás után ugyanarra a járatra, amelyekkel a hivatalos szállodákból viszik el az újságírókat a vidéki versenyhelyszínekre. A buszjáratoknak elvileg akadálytalanul kell közlekedniük, mivel útvonalukon kijelöltek egy olimpiai sávot, amelyet csak a játékok közlekedését lebonyolító járművek vehetnek igénybe. A valóság azonban, mint oly sokszor, most is eltér ettől. Hétfőn egy hivatalos személyt a buszpályaudvarra szállító autókonvoj mintegy húsz percen keresztül akadályozta a forgalmat. Ennek az lett az eredménye, hogy több, akkreditációval rendelkező személy lekéste a Jancsingba, az alpesisí-versenyek helyszínére induló vonatot, köztük a svéd Petra Sörling, a Nemzetközi Asztalitenisz-szövetség (ITTF) új elnöke is.

A következő gondot az idézte elő, hogy Jancsingban a vasútállomásról az első autóbusz egy, a semmi közepén található hatalmas buszállomásra viszi el az utasokat. Itt mindenkinek át kell szállnia egy másik buszra, amely kiviszi őket a versenyek színhelyére. A francia újságíró akkor, amikor már 2 órás késésben volt a fönnakadások miatt, megkérdezte az egyik önkéntest, hogy mennyire van messze a helyszín. Erre ő azt felelte, hogy a forgalomtól függően körülbelül egy óra alatt eljuthatnak oda.

Mielőtt még valaki azt hinné, hogy ezzel véget értek a tudósító és utastársai megpróbáltatásai, ez az utazás tartogatott még meglepetéseket. Összesen három, egymástól különálló siklót alakítottak ki a jancsingi hegyeknél, s a legutolsóval tud az ember ténylegesen a sípályákhoz eljutni. Két busz, egy vonat, három sikló és egy sífelvonó – optimális esetben három óra az út ezekkel az eszközökkel, de a szerencsétlenebbeknek akár öt órájukba is kerülhet a nagy utazás.

A Pekingbe való visszatérés ugyancsak katasztrófába torkollhat. A francia kolléga elmondása szerint a nap végén a buszok nevetségesen ritkán járnak. 18 óra után csak 2 óránként indul busz Jancsingból Pekingbe, így hétfőn megtörtént az, hogy egy 20 fős újságírócsoportnak több, mint másfél órát kellett fagyoskodnia egy parkolóban, mielőtt buszuk megérkezett.

Egyikük megkérdezett egy önkéntest, hogy van-e lehetőség ekkora (kb. -20, -25 fokos) hidegben egy fűtött szobában vagy sátorban megvárni a busz érkezését. A kínai önkéntes válasza sokatmondó volt: “Nem. Elnézést, ez nem volt tervben”. Ezután arra kérdezett rá az újságíró, hogy nem lehetne-e egy külön buszt indítani, amivel hamarabb visszajuthatnának a fővárosba. Az önkéntes erre reagálva megkérdezte menedzserét, ám azzal a válasszal volt kénytelen visszatérni, hogy “Nem. Sajnálom.”

Végül az is kiderül a francsjeux.com cikkéből, hogy az olimpiai buszjáratok menetrendje igen homályos megfontolások miatt egyik napról a másikra változhat, vagyis, ami hétfőn még érvényes volt, kedden lehet, hogy már nem.

A kínaiak úgy látszik, elfeledkeztek a közösségi közlekedés megszervezéséről, pedig ez is kulcsfontosságú eleme az olimpiák lebonyolításának. A korábbi téli olimpiákon is többször volt példa a közlekedési rendszer kvázi összeomlására vagy zavarára. Ezekről Ti is olvashattok, amennyiben regisztráltok és előfizettek a Sportudvar Prémiumra.

Most ingyenesen regisztrálhatsz a Sportudvar Prémiumra – ne hagyd ki!

A kiemelt kép forrása: francsjeux.com

Leave a Reply