Peking 2022: Öt kérdés és válasz az olimpia eddigi legsúlyosabb doppingügyéről

Az oroszok nyerték meg hétfőn a műkorcsolyázók vegyescsapat-versenyét a Pekingben zajló téli olimpián. A csapat legsikeresebb tagjának egy mindössze 15 esztendős kamaszlány, Kamila Valijeva bizonyult, aki az ötkarikás játékok történeténen elsőként tudott bemutatni egy négyfordulatos gyakorlatot. Lényegében neki köszönhetnék az oroszok aranyérmüket, amelyet azonban mind a mai napig nem vehettek át, s legalább keddig nem is kerül a nyakukba, de jelen állás szerint soha. Valijeváról ugyanis tegnap hivatalosan is kiderült, hogy egy, még az olimpia előtt elvégzett doppingellenőrzés során pozitív mintát szolgáltatott. Ügyében kedden várható döntés. A Sportudvar összefoglalja, mi mindent érdemes tudni erről az ügyről.

Most ingyenesen regisztrálhatsz a Sportudvar Prémiumra – ne hagyd ki!

Mi történt?

Bár már kedden, magyar idő szerint kora reggel fölröppent az első pletyka azzal kapcsolatban, hogy doppinggyanú miatt halasztották el a műkorcsolyázók vegyescsapat-versenyének eredetileg hétfő délutánra tervezett éremátadó ünnepségét, ám csak a Nemzetközi Tesztelési Ügynökség (NTÜ) ma hajnalban megtett bejelentésével szállt fel a köd, s kiderült, hogy igazak voltak azok az orosz sajtóhírek, amelyek szerint Kamila Valijeva, a csapat 15 éves tehetsége pozitív doppingtesztet produkált. A szóbanforgó mintát tavaly december 25-én, a Szentpéterváron rendezett orosz országos bajnokságon szolgáltatta Valijeva. Az orosz doppingellens ügynökség (RUSADA) kedden felfüggesztette a műkorcsolyázónő versenyzési engedélyét a vizsgálat lezárultáig. Valijeva fellebbezett, s az Orosz Olimpiai Bizottság (OOB) szerdán helyt is adott keresetének, s megszüntette eltiltását. Az orosz bizottság nem indokolta meg világosan, miért döntött így, mindenesetre jelen állás szerint Valijeva folytathatja szereplését az olimpián.

A NOB és a Nemzetközi Korcsolya Unió (NKU) azonban ma jelezte, hogy fellebbez a döntés ellen a Sportdöntőbíróságnál (CAS), amely kedden dönt arról, hogy a kamaszkorú versenyző szerepelhet-e még az olimpián, vagy ismét felfüggesztik. Valijeva éppen kedden, a nők egyéni versenyének rövid programjában indulna legközelebb Pekingben.

Sztanyiszlav Pozdnyakov, az OOB elnöke ma reggel azt mondta, szerinte szabálysértés történt Valijeva mintájának kezelésénél, ugyanis az előírások értelmében egy mintát 20 napon belül kell megvizsgálni egy WADA által hitelesített laboratóriumban, márpedig az oroszok úgy tudják, hogy a mintát csak február 8-án elemezték ki Stockholmban, holott december 25-én keletkezett.

Ki az a Kamila Valijeva?

A rendkívül fiatal orosz műkorisnak ez az első szezonja a felnőttek között, s eddigi eredményei alapján nem véletlen, hogy már a nagyok mezőnyében szerepelhet: megnyert két Grand Prix-versenyt és az orosz bajnokságot (ahol doppingolt), január közepén az Európa-bajnokságot, most pedig olimpiai bajnok lett – egyelőre nem hivatalosan.

Valijeva 15 éves, s emiatt “védett személynek” minősül – a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) ebbe a kategóriába sorolja a 16 éven aluli sportolókat. Ennek három oka van: ezeket a versenyzőket kevésbé szigorúan büntetik, mint a felnőtteket, s nem feltétlenül kapnak eltiltást. A második ok, hogy az eljárás során a WADA partnerként tekint a gyanúba keveredett sportolóra, hiszen nem lehet kizárni, hogy megtévesztették, s teljesen jóhiszeműen szedett be valamilyen doppingszert. A harmadik ok pedig az, hogy a fiatalkorúak esetében figyelembe veszik az eljárás során tanúsított viselkedésüket, együttműködésüket is, ami az idősebb sportolók esetében nincs így.

Most ingyenesen regisztrálhatsz a Sportudvar Prémiumra – ne hagyd ki!

Mi az a trimetazidin?

Valijeva a trimetazidinnel akadt fenn az ellenőrök rostáján Szentpéterváron. Ez a szer az angina pectoris, azaz a mellaksi fájdalom vagy koszorúérgörcs kezelésére alkalmas, azonban 2014 óta a WADA tiltólistáján szerepel, mivel kimutatták, hogy a trimetazidin fokozza a vérbe történő oxigénszállítást is, ezáltal teljesítményfokozó hatása is van. A 2014-es szocsi téli olimpián, ahol az oroszok gigantikus méretű doppingolást folytattak, elsősorban az EPO-t és egyéb szteroidokat használtak. A trimetazidinnal ritkán szoktak doppingolni.

Ezzel a szerrel kapcsolatban egyébként néhány tudós megkérdőjelezi a doppinghatást, mivel úgy vélik, hogy használata sokféle Parkinson-típusú mellékhatást eredményezhet, s emiatt nem éri meg a sportolóknak szedniük. Többek között járászavar, elesés és hallucináció is jelentkezhet, ha valaki használja a szert.

Mi vár Kamila Valijevára?

Fiatal kora miatt Valijeva enyhébb büntetést kaphat, amennyiben minden kétséget kizáróan bebizonyosodik, hogy doppingolt. A WADA előírásai szerint a kiszabható szankció a megrovástól a 2 éves eltiltásig terjedhet – csak viszonyításképpen: a felnőttek esetében 4 év is lehet az eltiltás mértéke.

Amennyiben a CAS a NOB/NKU tandemnek ad igazat, akkor Valijevát ismét felfüggesztik, s átmenetileg (a vizsgálat lezárásáig) eltiltják a versenyzéstől, s akkor a női egyéniben sem vehetne részt az olimpián. Ami ennél is fájóbb lenne ő és az oroszok számára is, hogy minden, december 25-e óta elért eredményét, így a vegyescsapattal szerzett olimpiai bajnoki címét is törölnék, vagyis az eredetileg ezüstérmes amerikaiaké lenne az arany, a japánoké az ezüst, a 4. helyen végzett kanadaiaké pedig a bronz – feltéve, hogy náluk nem doppingolt senki, de megmondom őszintén, nehezen tudom megérteni, hogy műkorcsolyában miért doppingolna bárki is, hiszen ezzel aligha járna előrébb az eredményesség terén.

Bár a nemzetközi szövetség (NKU) szabályzata szerint a kollektív kizárásra csak az adott versenyen produkált pozitív doppingteszt esetén kerülhet sor, ám jó kérdés, hogy a NOB hogyan fog viszonyulni ehhez az ügyhöz, hiszen a bizottság dönthet úgy, hogy elveszi az olimpiai érmet a teljes csapattól.

Milyen következményei lehetnek ennek az ügynek Oroszországra nézve?

Oroszországot 2020 végén kettő évre, azaz idén december 17-ig eltiltotta a CAS világversenyeken való indulástól. Ez ugyebár egész pontosan azt jelenti, hogy sem az orosz zászlót, sem a himnuszt, sem az Oroszország nevet nem használhatják az orosz sportolók, akik a mostani olimpián az Orosz Olimpiai Bizottság képviseletében, annak zászlaja alatt vesznek részt.

Ha a Valijeva-ügyről kiderül, hogy egyéni doppingvétség, akkor nem lesz kihatása az orosz sportra, hiszen a jelenlegi CAS-eltiltást az orosz doppingellenes ügynökség szabálysértései miatt szabták ki. Ugyanakkor az orosz sport alaposan megtépázott imázsának egy újabb csapást jelent ez az ügy, ráadásul Vitold Bankának, a WADA elnökének januári kijelentése alapján erősen kétséges, hogy december közepén megszűnik-e minden, Oroszországgal szembeni szankció, mivel a WADA nem elégedett az oroszok reintegrációs folyamatának előrehaladásával, mivel még mindig rengeteg vitás pont van a két fél között. Amennyiben Valijevát megbüntetik, akkor a WADA erre alapozva dönthet úgy, hogy fönntartja az oroszok eltiltását, pláne, ha év közben további doppingesetekre is fény derül bármelyik sportágban.

Most ingyenesen regisztrálhatsz a Sportudvar Prémiumra – ne hagyd ki!

A kiemelt kép forrása: TOBY MELVILLE / REUTERS

Leave a Reply