Zsűri: Bronz lett, maradhat?

Egészen kőkemény érzelmi hullámvasút volt a pekingi téli olimpia mai rövidpályás programja magyar szempontból. Jászapáti Petra 2 ezredmásodperccel maradt le a döntőről, Liu Shaolin Sándor pedig néhány percig olimpiai bajnoknak vallhatta magát, mielőtt kizárták egy ütközés miatt. Így a másik Liu-fivér, Shaoang került a dobogóra, aki 3. lett. Ez a második bronzérme a magyar csapatnak az olimpián, s ez az első alkalom, hogy téli játékokon egynél több medált szereznek sportolóink.

Most ingyenesen regisztrálhatsz a Sportudvar Prémiumra – ne hagyd ki!

A mai nap általunk legjobban várt olimpiai programja a rövidpályás gyorskorcsolyázók küzdelmének 2. napja volt, hiszen női 500 és férfi 1000 méteren is az érmekért szálltak harcba a versenyzők. Összesen négy magyar: Jászapáti Petra, Krueger John-Henry, Liu Shaoang és Liu Shaolin Sándor volt érdekelt a két számban, s elsősorban a három fiúnak komoly esélyei voltak a döntős szereplésre, de mivel ebben a sportágban minden futam óriási lutri és a bírák is gyakran belenyúlni kénytelenek a versengésbe szabálytalannak vélt manőverek miatt, ezért Petrának is megvolt a sansza arra, hogy éremért mehessen.

Jól is kezdett a szegediek versenyzőnője, aki megnyerte negyeddöntős futamát, így bejutott az elődöntőbe. Ott aztán rendkívül szoros volt a küzdelem, olyannyira, hogy Petra végül 2 ezredmásodperccel (!) maradt le a 2. helyről a kínai Csang Jutinggal szemben. Ez a szinte nem létező különbség azt jelentette, hogy a magyar sportoló csak a B-döntőben szerepelhetett. Ott megismétlődött a történelem, ugyanis Petra az utolsó métereken kis híján meg tudta előzni az orosz Szeregyinát, ám végül 32 ezreddel utóbbi lett a jobb. Jászapáti Petra így a 7. helyen zárta az 500 méter küzdelmeit, épphogy lemaradt a pontszerzésről. A szegedi gyorskorcsolyázó 1000 és 1500 méteren még érdekelt lesz, mint ahogy az a Kónya Zsófia is, aki 500-on a 21. helyen végzett, miután nem tudott továbbjutni szombati előfutamából.

A férfiak 1000 méteres távján három magyarnak is szurkolhattunk. Először Liu Shaoang teljesítette a negyeddöntőt, s ezt sikerrel tette, mivel sokáig vezetett, végül pedig a 2. helyen zárt, így továbbjutott. Liu Shaolin Sándornak már korántsem volt olyan nyugodt futama, mint öccsének, hiszen a kőkemény stílusban versenyző holland Sjinkie Knegt előbb az amerikai Pivirottót, majd Sándort is kilökte – utóbbit az utolsó kanyarban. A zsűri hosszú perceken át videózott, s ennek végén az a döntés született, hogy a hollandot kizárják szabálytalanságaiért, Liu Shaolin Sándort pedig továbbjuttatják az A-döntőbe. Ő tehát szerencsés volt a bíráskodás terén, ami viszont már nem volt elmondható Krueger John-Henryről. Az ezen a távon négy éve még amerikaiként ezüstérmet szerzett magyar koris nem kezdett jól futamában és sokáig nem volt továbbjutó helyen, azonban az utolsó kanyarban hárman is kicsúsztak az öt fős mezőnyből, s John ezt megúszva bejött elsőnek. A zsűri azonban a videós visszanézés során úgy találta, hogy a magyar versenyző az egyik manőverénél szándékosan nekiütközött egyik ellenfelének, aki bár nem esett el, de kissé valóban kibillent az egyensúlyából, így nem maradt esélye a jó eredmény elérésére. Johnt tehát kizárták, vagyis nem került be harmadik magyarként a döntőbe. A két Liu-testvér ugyanabban az elődöntőben kapott helyet. Shaolin Sándor megnyerte a futamot, Shaoang viszont elesett, ám az őt kilökő dél-koreai Lit kizárták ezért a manőverért, így a bírók továbbjuttatták a döntőbe.

A fináléban három otthon szereplő kínaival szemben kellett fölvennie a kesztyűt a két Liunak. Kemény küzdelemre volt kilátás, s ez így is történt. Liu Shaolin Sándor a táv felénél az élre került, s onnantól nem is adta ki kezéből az 1. helyet, pedig Ren Csi-vej elképesztő elánnal támadta őt, hiszen nyilvánvalóan szeretett volna hazai közönsége előtt olimpiát nyerni. Ez a csata annyira keménynek bizonyult, hogy több ütközés is volt kettejük között. Emiatt a célbaérés után itt is videózás következett. Liu Shaolin Sándor győzött a jégen, s még Ren is gratulált neki. Szinte mindenki elkönyvelte, hogy ő lett az olimpiai bajnok, s ezzel a magyar sport történetének első egyéni téli ötkarikás aranyérmese. Sajnos azonban csak szinte mindenki hitte ezt el, a bírák már nem. Jó öt percig tekergették ide-oda a felvételeket, hogy megállapítsák, ki volt ludas a szabálytalannak vélt momentumokban. Végül megszületett a döntés, aminek a házigazdák nagyon, mi már annál kevésbé örülhettünk: Liu Shaolin Sándort kizárták szabálytalan manőver miatt, így Ren lett az olimpiai bajnok honfitársát, Li Wenlongot és Liu Shaoangot megelőzve. A kisebbik Liu tehát groteszk módon az egyik legfőbb haszonélvezője lett bátyja diszkvalifikálásának, hiszen ő már a döntő közepe táján kicsúszott, s a pályán a 4. helyen csúszott át a célvonalon, így azonban följött a 3. helyre.

Sporttörténelmi érem ez, ugyanis most először van példa arra, hogy Magyarország egy téli olimpián egynél több érmet szerzett. A mostani hazánk 9. téli olimpiai medálja, amiből 1 arany, 5 ezüst és most már 3 bronz. Liu Shaoang lett az első magyar, aki egyéni számban érmet tudott szerezni téli olimpián, egyben ő az első háromszoros olimpiai érmes magyar téli sportoló.

Most ingyenesen regisztrálhatsz a Sportudvar Prémiumra – ne hagyd ki!

Ezek alapján felhőtlenül boldogoknak és elégedetteknek kellene lennünk, pláne úgy, hogy az olimpia szinte még el sem kezdődött, s a rövidpályás versenyekből még sok nap van hátra. Azonban Liu Shaolin Sándor kizárása véleményem szerint megkérdőjelezhető. Sándor és Ren a célban ütköztek össze, s mindketten elestek. Shaolin lényegében a védőfalban kezdte meg ünneplését, mivel ő úgy érezte, hogy tényleg nyert, s nem fogják kizárni. Sokat mondó pillanat volt az, amikor Ren is gratulált neki, holott számára éppen az volt a mentőöv, hogy a zsűri valami kivetnivalót talál a magyar versenyző viselkedésében, s emiatt kizárja. Végül ez következett be, amit itthon senki sem ért, s alighanem a helyszínen is sokan értetlenkednek a döntés miatt.

Bár nem vagyok a sportág hatalmas nagy szakértője, de a látottak alapján úgy gondolom, hogy az tény és való, hogy Liu Shaolin Sándor kicsit kitette a karját Ren elé a cél előtti métereken, de ez elsősorban azért volt, mert a kínai hozzáért, s kibillentette egyensúlyából, márpedig nyilván korcsolyaélen akart maradni. Mindketten elestek, de szerintem ezért elsősorban Rent kellett volna büntetni. A sportágban tiltott cselekedet, ha valaki arra használja a karját, hogy akadályozza ellenfelét az előzésben. A zsűrinek is ez lehetett az indoklása, csakhogy ez nem állja meg a helyét. Sokan kritizálják ezekben a percekben, órákban a különböző internetes fórumokon a sportágat, amiért a bírók szinte minden futamba belenyúlnak utólag. Ma is ez történt, de azt látni kell, hogy mivel rövid, mindössze 125 méteres a jégpálya és a versenyzők óriási sebességre gyorsulnak fel, s majdnem minden esetben ott lihegnek egymás nyakán, így szabad szemmel nagyon nehéz észrevenni, hogy konkrétan mi történik közöttük. Ez még úgy is áll, hogy három bíró korcsolyázik a jég közepén a futamok alatt körbe-körbe, hogy megfigyelje, mi is történik. Azt is látni kell, hogy a bíróknak minden bizonnyal nem csak a televíziós közvetítésben látható kameraképek állnak rendelkezésükre a videózáshoz, hanem saját, zárt láncú kamerarendszerük is van, s lehet, hogy annak egyik képkockáján szúrtak ki valamit, ami a szabályok értelmében nem fér bele.

Ezeket a felvételeket ritkán vagy soha nem hozzák nyilvánosságra, pedig jelen esetben szerintem ez perdöntő lehetne számunkra is, akik most kissé könnyedén ítélkezünk a történtek fölött. Az általunk látottak alapján én is azt gondolom, hogy nem Sándor volt a ludas az ominózus ütközésben, de még egyszer mondom: a bírók saját kameráikon keresztül észrevehettek olyan mozdulatot vagy képesek voltak olyan mélyen kikockázni a felvételeket, hogy tisztán megállapíthattak egy szabálytalanságot.

Tudomásom szerint lehet óvni a bírői döntések ellen, de a cikk megjelenésének pillanatában még nem tudni, tesz-e lépéseket a magyar delegáció ebben az irányban. Amennyiben marad ez a döntés, akkor azt mondhatjuk, hogy a sors elvette, amit szombaton adott: akkor a kanadaiak kizárásával lett bronzérmes a magyar mixváltó. Liu Shaolin Sándor nyilván csalódott a történtek miatt, de nem kell csüggednie teljesen, mert 500 és 1500 méteren még szerepelni fog ezen az olimpián, s akkor még a címvédő 5000-es váltóról nem is ejtettem szót…

Gratulálok a magyaroknak a mai szerepléshez, s különösen Liu Shaoangnak a bronzéremhez, s bízom abban, hogy tudnak még a mieink érmet, akár érmeket szerezni, mert az egyértelműen kiderült, hogy sportolóinkban nagyon nagy potenciál lakozik, s emiatt joggal bizakodhatunk, hogy a sportvilág talán legnagyobb lutrijából szerencsésen fognak kijönni a folytatásban. Legközelebb szerdán lesznek versenyek, amikor a férfi 1500 méteren kerül sor a teljes viadalra, vagyis a döntőre is. Ott a Liu-fivéreknek és Krueger John-Henrynek lehet majd szurkolni. Hajrá magyarok!

FRISSÍTÉS (17:00): Bánhidi Ákos szövetségi kapitány bejelentette, hogy megóvják a férfi 1000 méteres döntőt Liu Shaolin Sándor kizárása miatt. Szerinte ezzel aligha érnek el bármit is, de szeretnék, ha a bírói stáb “érezné a törődést.”

Most ingyenesen regisztrálhatsz a Sportudvar Prémiumra – ne hagyd ki!

A kiemelt kép forrása: nemzetisport.hu / Árvai Károly

Leave a Reply