Peking 2022: Olimpia az acélművekben

Egy igen különleges helyszíne is lesz a mai megnyitóval hivatalosan is elkezdődő pekingi téli olimpiának. A hódeszka és a síakrobatika Big Air névre hallgató versenyszámait ugyanis a kínai főváros egyik, még a 2008-as nyári játékok előtt bezárt, igen komoly légszennyezést előidéző acélművének területén kialakított pályán fogják megrendezni. Az egykori üzem óriási kéményei mind a mai napig megmaradtak, s ezáltal igen szürreális látvány fog tárulni mindazok elé, akik akár a helyszínen, akár a televízióban megtekintik az itt zajló versenyeket.

Most ingyenesen regisztrálhatsz a Sportudvar Prémiumra – ne hagyd ki!

Azok a hódeszkások és síakrobaták, akik a két extrém sportág Big Air-versenyszámában állnak rajthoz a téli olimpián, s egy fenyőerdőkkel körülvett, igazi havon kialakított pályát álmodtak meg, Kínába érkezve biztosan leszálltak a földre. A Big Air eseményeire ugyanis nem a természetben, hanem Peking Shougang nevű külvárosában, egy több, mint tíz évvel ezelőtt bezárt acélüzem területén fog sor kerülni. A Shougangi Acélműveket még 1919-ben alapították. A gigantikus üzem az évtizedek során akkora fejlődésen ment keresztül, hogy 1994-ben Kína legjobban teljesítő acélműve volt, mivel abban az évben 8 millió tonnányi acélterméket állítottak elő itt.

A hatalmas hűtőtornyok csupán néhány méterre állnak a versenypályától (Forrás: FRANCOIS-XAVIER MARIT / AFP)

Az éjszaka ezernyi lámpával megvilágított, lenyűgöző, magassarkú cipőhöz hasonlító Big Air-rámpa a múltból örökölt hatalmas építmények között találta meg helyét. Ez a szó szoros értelmében véve igaz, ugyanis a pályától néhány méterre négy monumentális hűtőtorony emelkedik az égbe, nem messze a régi kohóktól. Első ránézésre teljesen szokatlan környezetben kerül sor a versenyekre, s bár egyik sportágnak sem vagyok nagy követője, de nem lennék meglepve, ha még sosem rendeztek volna viadalokat akár csak megközelítőleg hasonló terepen.

A helyszínről a közösségi médiában az elmúlt napokban megjelent képek sok felhasználót megleptek vagy megdöbbentettek, egyeseket pedig fölháborítottak – igazából nem nagyon értem utóbbiak reakcióját, hiszen véleményem szerint épphogy nagyon jó, hogy egy több, mint tíz éven át parlagon heverő rozsdaövezetet sportcélokra használnak föl.

A Big Air-sánc esti fényekben (Forrás: TINGSHU WANG / PANORAMIC)
Peking legszennyezőbb üzeme volt

A Shougangi Acélművek – ahogy föntebb utaltam rá – nagyban hozzájárultak Kína robbanásszerű gazdasági fejlődéséhez, csakhogy a pekingi régió legnagyobb kiterjedésű és legtöbb (65 000) munkavállalót foglalkoztató üzeme egyben a legnagyobb mértékben járult hozzá a kínai főváros pocsék levegőminőségéhez a hosszú évek során. 2001-ben, amikor a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) Pekingnek ítélte a 2008-as nyári ötkarikás játékok rendezési jogát, a város vezetése úgy határozott, hogy a légszennyezettség csökkentése érdekében az ehhez leginkább hozzájáruló gyárakat a főváros környékéről távolabb eső területekre költöztetik át. Az acélművek néhány év leforgása alatt áttette székhelyét a Pekingtől 250 km-re található Hupej tartományba, így a 2008-as olimpia idején már nem a játékok rendezővárosának levegőjét szennyezte.

Most ingyenesen regisztrálhatsz a Sportudvar Prémiumra – ne hagyd ki!

Az üzemben a 2000-es évek közepe óta nem folyik munka (Forrás: NOEL CELIS / AFP)

A régi helyszínt úgy alakították át, hogy megtartották az üzemi épületek többségét, mivel 2016-ban itt rendezték be a hivatalosan ma megnyitandó téli olimpia szervezőbizottságának irodáit. Az új Shougang Park multifunkciós terület, hiszen két éve itt van a pekingi eSport-űzők otthona is. A terület azt a fontos üzenetet közvetíti a világ felé, hogy Kína az ipari rehabilitációnak egy olyan modelljét valósítja meg, amellyel sikeresen tesz a környezetvédelem erősítéséért. A parkban ma már kiállítási pavilonok is helyet kaptak, ahol olyan új technológiákat mutatnak be népszerűsítési szándékkal, mint az önjáró autó. Az olimpia végeztével nem szűnik meg a terület sporthelyszínként működni, ugyanis a jövőben is számos sport- és kulturális rendezvényt terveznek tartani a Shougang Parkban.

Több, mint száz éve fölhúzott épületeket alakítottak át, hogy megfeleljenek a terület új funkcióinak (Forrás: FABRIZIO BENSCH / REUTERS)

Most ingyenesen regisztrálhatsz a Sportudvar Prémiumra – ne hagyd ki!

Nem akarsz lemaradni a hasonló cikkekről? Iratkozz föl a Sportudvar Hírlevélre!

A kiemelt kép forrása: FABRIZIO BENSCH / REUTERS

Leave a Reply