Peking 2022: Az olimpia legfontosabb tudnivalói

Ma délután egy színpompás nyitóünnepséggel hivatalosan is kezdetét vette a már kettő napja zajló téli olimpia Pekingben. A Sportudvar az első hivatalos versenynap hajnali kezdete előtt nem sokkal összefoglalja, mi mindent kell tudni az ötkarikás játékok lebonyolításáról, időpontjairól és egyebekről.

Mennyi az időeltolódás?

Hét óra, vagyis, amikor Pekingben 20 óra van, akkor Magyarországon 13 óra.

Mely versenyszámokban és mikor osztanak először érmeket?

Innentől kezdve február 20-áig minden nap fognak érmeket osztani az olimpián, így már holnap is. A hagyományoknak megfelelően elsőként a női sífutók ún. síatlonjában avatnak olimpiai bajnokot, erre a versenyre magyar idő szerint 8:45-től kerül sor. Szintén szombaton délelőtt hirdetnek győztest a női gyorskorcsolyázók 3000 méteres távján.

Mikor lesznek a rövidpályás gyorskorcsolya küzdelmei?

A magyar szempontból kiemelt érdeklődés tárgyát képező sportágban február 5. és 13. között minden páratlan napon, valamint február 16-án rendeznek versenyeket. Holnap kerül sor a női 500 és a férfi 1000 méter előfutamaira, valamint a debütáló versenyszám, a mixváltó teljes küzdelemsorozatára, vagyis ebben a számban már olimpiai bajnokot is avatnak. Minden nap magyar idő szerint délben kezdődnek a futamok, kivéve február 7-ét és 16-át, amikor 12:30-kor lesz a kezdés a tervek szerint. A döntőket minden esetben 12:30 után, de legkésőbb 14:45 előtt fogják lebonyolítani. Mivel ebben a sportágban a videózások miatt gyakran megcsúszik a program, ezért lehetetlen pontos kezdési időpontokat megadni a finálékra vonatkozóan.

Mikor lesznek magyar érdekeltségű versenyek az első napon?

Az idei téli olimpia első magyar résztvevője Kozuback Kamilla, hazánk történetének első olimpikon hódeszkása lesz, aki a slopestyle selejtezőjében lesz érdekelt 3:45-től. Reggel Pónya Sára lesz a második magyar szereplő, aki 8:45-kor fog rajthoz állni a női sífutók 15 km-es síatlonjában. Szombaton elkezdik a rövidpályások is: közülük először a női 500 méteren szereplő Jászapáti Petra és Kónya Zsófia lesznek érdekeltek előfutamaikban pontosan déltől, majd 12:38-kor a férfi 1000-es futamokban a két Liu-fivér, valamint Krueger John-Henry képviselik a magyar színeket. A mieink a mixváltóban is érdekeltek lesznek, ahol 13:23-tól rendezik az előfutamokat, 13:53-tól az elődöntőket, 14:18-kor a B-döntőt, 14:26-kor pedig a döntőt.

Hány magyar sportoló indul?

Magyarországot idén 5 sportágban 14 sportoló, 8 férfi és 6 nő fogja képviselni a téli olimpián. A csapat tagjait részletesen bemutattam ebben a cikkemben.

Van esély magyar éremre, érmekre?

Igen. Ehhez alighanem csak és kizárólag a rövidpályás gyorskorcsolyát kell figyelni, hiszen itt indul címvédőként a hazánk történetének első téli olimpiai bajnoki címét megszerző férfi 5000 méteres váltó. Bár nem a pjongcsangi összeállításában fog szerepelni a csapat Pekingben, de mindenképpen a topfavoritok között kell emlegetni. Esélyes lehet a dobogós eredményre, szerencsével akár több éremre és közte az aranyra is Liu Shaolin Sándor, illetve öccse, Liu Shaoang, s akár még Krueger John-Henry is odaérhet egyéniben a pódiumra.

Melyek az olimpia helyszínei?

Az olimpiának három fő helyszíne és összesen 12 versenyhelyszíne lesz. A legtöbb versenyre természetesen Pekingben kerül sor, hiszen többek között itt található a Vizes Kocka becenévvel illetett létesítmény, amely a 2008-as nyári játékok idején az úszóversenyek színhelye volt. Ott most a curling küzdelmeit rendezik meg. A rövidpályás gyorskorcsolya és a műkorcsolya eseményeire a Nemzeti Jégcsarnokban kerül sor, míg a nagypályás gyorskorcsolyázók a Jégszalag nevet viselő csarnokban fognak versenyezni. Érdekesség tárgyát fogja képezni a hódeszkások Big Air-jében indulók számára egy egykori acélművek helyén fölhúzott pálya.

A Pekingtől 75 km-re északnyugatra fekvő Jancsing rendezik az alpesi sí, a bob, a szánkó és a szkeleton eseményeit, míg a kínai fővárostól 230 km-re található Zsangcsiakuban lesznek a biatlon, a sífutás, a síakrobatika és a síugrás versenyei.

Mely tévécsatornák közvetítik az eseményeket?

Magyarországon szokás szerint két tévétársaság is műsorára tűzi a téli olimpia versenyeit. Az M4 Sport és az m4sport.hu elsősorban a magyar érdekeltségű versenyekre fog koncentrálni, de amikor éppen egyetlen magyar sem versenyez, akkor a nézőket leginkább érdeklő eseményről fog tudósítani, így jó eséllyel több jégkorong-mérkőzés is képernyőre kerül az ilyen üresjáratos időszakokban. A közszolgálati csatorna honlapján az előző három olimpiához hasonlóan valószínűleg ismét egyszerre több csatornán lehet majd teljesen ingyenesen, bármiféle regisztráció nélkül követni a történéseket. Az Eurosport és az Eurosport 2 elsősorban a nemzetközi érdeklődés középpontjába tartozó versenyeket tűzi majd műsorára, így pl. könnyen elképzelhető, hogy a rövidpályás gyorskorcsolya versenyeit élőben nem, csak valamikor késő délután felvételről fogják leadni, bár nem kizárt, hogy a 2-esen lesz mód arra, hogy elsőbbségben részesítsék a magyar szempontból érdekes eseményeket.

Korán kell kelni az olimpiához?

Mint az első kérdésre válaszolva említettem, hét óra az időeltolódás. Mivel Pekingben helyi idő szerint 9:00 körül kezdődik és 23:00 környékén fog befejeződni minden nap a program, ezért bizony korán kell kelnie annak, aki semmiről nem akar lemaradni az olimpiával kapcsolatban, hiszen magyar idő szerint 2:00 és 16:00 között lesznek az események. Nagyjából teljesen ugyanez volt a helyzet a 2020-as tokiói nyári olimpia idején is.

Mik az idei program újdonságai?

Új sportág nem, hét új versenyszám viszont debütálni fog a 2022-es téli olimpián. Síakrobatikában bemutatkozik a férfiak és a nők ún. Big Air-száma, valamint a vegyescsapat-verseny. Hódeszkában először rendeznek vegyescsapat-számot a krossz szakág indulói számára. Síugrásban is a vegyescsapatok küzdelmei fognak debütálni idén, rövidpályás gyorskorcsolyában pedig a már említett mixváltóra fog először sor kerülni az ötkarikás program keretében. A hetedik új versenyszám a női egyesbobok küzdelme lesz. 15 sportágban 109 versenyszámra (51 férfi, 46 női, 12 vegyes) fog sor kerülni a következő 16 nap alatt.

Lesznek nézők?

Igen. Bár külföldiek erre az olimpiára sem utazhatnak el szurkolni, de a kínaiak meghívtak helyieket a versenyekre. Hogy pontosan hány emberről van szó, azt nem tudni. Annyi biztos, hogy egyes helyszíneken korlátozzák a befogadóképességet fertőzésveszélyre hivatkozva, így pl. a curlingnek otthont adó uszodában csak 20%-os kapacitással működhet a nézőtér, de vannak olyan helyszínek, ahol 30-50%-os limitet szabtak meg.

A Sportudvar folyamatosan figyelemmel fogja kísérni az olimpia eseményeit, természetesen elsősorban a magyarok szereplését. Honlapunkon gyakran fogunk értékelésekkel, véleménycikkekkel jelentkezni a játékokkal kapcsolatban, s érdekességekről is bizonyára szót fogunk ejteni, úgyhogy olvassatok minket a következő 16 napban is!

Most ingyenesen regisztrálhatsz a Sportudvar Prémiumra – ne hagyd ki!

Nem akarsz lemaradni a hasonló cikkekről? Iratkozz föl a Sportudvar Hírlevélre!

A kiemelt kép forrása: PANORAMIC

Leave a Reply