A kínaiak rejtélyes levéllel bizonygatják, hogy vádaskodó teniszezőjük jól van

Egyre rejtélyesebbé és aggasztóbbá válik Peng Shuai ügye. A kínai teniszezőnő még november elején jelentette be, hogy a kommunista államhatalom egyik korábbi magasrangú vezetője megerőszakolta őt. A játékos azóta nem adott életjelet magáról, egészen tegnapig – már ha lehet hinni a kínai állami televíziónak, amely közzétett egy levelet, amely alapján Peng jól van, egyben visszavonja vádjait, hamisnak minősítve azokat. A teniszvilág számos kiválósága, köztük Novak Djokovics és Oszaka Naomi is nagyon aggódik Peng sorsa miatt, akinek helyzete kétségtelenül tisztázatlan.

Peng Shuai, a női teniszezők páros-világranglistájának korábbi éllovasa, aki 2013-ban Wimbledonban, 2014-ben pedig a Roland Garroson is győzött párosban, november elején nagy horderejű bejelentést tett, amely szerint a Kínai Kommunista Párt egyik korábbi vezetője megerőszakolta őt. A 35 éves játékosról azóta nem lehetett hallani, emiatt pedig növekszik az aggodalom. De mi is történt pontosan?

A vád: Peng Shuai november 2-án tett közzé egy rövid üzenetet a kínai Twitternek beillő Weibo közösségi oldalon, amelyben megvádolta Zsang Gaolit, hogy szexre kényszerítette, vagyis lényegében megerőszakolta. Zsang 2013 és 2018 között miniszterelnök-helyettes volt és a kommunista párt hét legbefolyásosabb vezetője közé tartozott, tehát nem akárkiről van szó. A manapság hetvenes éveiben járó Zsang nem kommentálta Peng állításait.

A cenzúra: Az egykori bajnoknő üzenetét mindössze harminc perccel megjelenése után már el is távolították a Weibóról, de több képernyőmentés is készült a bejegyzésről, így gyorsan elterjedt a világhálón is. A kínai interneten azonban ma sincs semmi nyoma Peng üzenetének, mivel a képernyőmentéseket is letörölték, s még a nevére kidobott keresési találatokban sem találni semmit erről az üzenetről.

A fölháborodás: Mivel a Kínában betiltott Twitteren is megjelent Peng Shuai vádja, ezért világszerte rengetegen fölháborodtak a dolgon, amiatt pedig talán még többen megrémültek, amikor kiderült, hogy a teniszező nem ad életjelet magáról a kitálalás óta. Novak Djokovics, a férfiak világelsője a Torinóban zajló világbajnokságon adott nyilatkozatában sokkolónak nevezte, hogy Peng eltűnt és hetek elteltével sem tudni róla semmit. Oszaka Naomi, a nők korábbi ranglistavezetője, aki igen érzékeny a társadalmi problémákra, szintén sokkolónak titulálta a kínai helyzetét.

A hivatalos válasz: A női versenyeket szervező WTA mélyreható, igazságos és átlátható nyomozás lefolytatására szólította fel a kínai hatóságokat Peng Shuai állításaival kapcsolatban. Steve Simon, a WTA vezetője e hét elején közölte, hogy több forrásból, köztük a kínai szövetségtől is azt az információt kapta, hogy Peng Shuai biztonságban van és nincs fizikailag fenyegetve. A Kínai Tenisz Szövetség és a kínai külügyminisztérium sem kívánta kommentálni ezt az információt.

Az e-mail: Steve Simon kijelentései után nem sokkal, tegnap este a Twitteren a kínai állami televízió közzétette egy e-mail szövegét, amelyet állítólag Peng Shuai küldött a WTA vezetésének. Peng ebben azt állítja, hogy hamisak voltak vádjai, a WTA pedig a hozzájárulása nélkül szólalt meg ügyében, ami miatt panaszt is emelt a szervezetnél. Arról is írt (már ha ő írta a levelet), hogy pihennie kell. “Minden jóra fog fordulni. Hamarosan jelentkezem” – zárul az üzenet, amelynek eredetisége finoman szólva is kétségbevonható. A WTA megerősítette, hogy megkapta ezt a levelet Kínából. Steve Simon az éjszaka folyamán jelezte, ez a levél csak tovább növelte aggodalmát, mivel nem feltételezi, hogy Peng ilyesmiket írt volna és hogy kitalálta volna a nemi erőszakra vonatkozó állításait.

Az a helyzet, hogy számomra igen átlátszó ez az ügy. Szinte biztosra veszem, hogy a kínai pártállam kőkeményen megpróbálja eltussolni a történetet, elég nehezen hiszem el, hogy Peng kitalálta volna azt, amit november elején állított, bár az tény és való, hogy voltak neki is furcsa húzásai, hiszen 2018-ban hat hónapra eltiltották és csúnyán meg is bírságolták, amiért párospartnerét kényszerítette arra, hogy lépjen vissza a 2017-es londoni tornától. Tudjuk, hogy a kommunista diktatúrák nem igazán tűrik az ellenük irányuló bárminemű támadásokat (még akkor sem, ha jogosak), így ahelyett, hogy saját maguk háza táján néznének körül, inkább elnyomják a vádaskodókat. Peng valószínűleg fogságban vagy legalább “felügyelet” alatt van és a tegnapi e-mail a nevében, de nem ő általa született.

Rendkívül súlyos ügyről van szó, ami akár még a kettő és fél hónap múlva kezdődő pekingi téli olimpiára is rányomhatja bélyegét, miközben az eseményt már több bojkottfenyegetés érte az ujgurok és a tibetiek elleni fellépés miatt. Bízzunk a legjobbakban.

Nem szeretnél lemaradni a hasonló cikkekről? Iratkozz föl a Sportudvar Hírlevélre!

Szeretnéd, hogy teret nyerjen a bulvármentes sportújságírás? Támogasd a Sportudvart!

A kiemelt kép forrása: eurosport.hu

Leave a Reply