Közel lehet Robert Kubica az F1-es visszatéréshez

Különböző országok lapjai már néhány napja kész tényként kezelik, hogy Robert Kubica visszatér a Forma-1-be a Williams színeiben, a csapat azonban azt állítja, ez még nem dőlt el. Javíthatja a lengyel esélyeit, hogy a Renault istállónál sikeres teszteken esett át, s a Williams gyakorlatain is remekül teljesített. Képességei 2011-es súlyos ralibalesete ellenére nem romlottak, s abszolút alkalmas lenne a száguldó cirkuszba való visszatérésre. Döntés a hétvégi szezonzáró Abu-dzabi Nagydíj előtt biztosan nem lesz, mivel a verseny után is lesz még egy teszt, amin lehetőséget kap.

Robert Kubica esetleges visszatérése hónapok óta lázban tartja a pilótapiacot, hiszen a korábbi F1-es versenyző nagy meglepetést keltett azzal, hogy egyáltalán felmerült az újbóli szereplésének gondolata. Kubica 2011 januárjában életveszélyes balesetet szenvedett egy raliversenyen, a jobb karját csak maradandó károsodásokkal lehetett megmenteni.

Évekig úgy tűnt, hogy Kubica csak zárt karosszériás autókkal tud újra versenyezni, az idén viszont tesztelni kezdett a Renault színeiben, mielőtt az enstone-i istálló lecsapott a hirtelen felszabaduló Carlos Sainzra. Kubica ekkor sem adta fel, leszerződtette Nico Rosberget a menedzsmentjébe, és a Williams istállót vették célba.

A lengyel pilóta már náluk is tesztelt kétszer, és Paddy Lowe, a Williams technikai igazgatója nemrég megerősítette, hogy az Abu-dzabi Nagydíj után újra autóba ültetik a lengyel pilótát. Több sajtóorgánum közben már azt is kész tényként kezeli, hogy Kubica ülhet jövőre Felipe Massa helyére, a holland RTL GP már azt is tudni véli, hogy Kubica kétéves szerződést írt alá a Williamsszel.

A csapat azonban mást állít: „Noha a tárgyalások folyamatban vannak Kubicával, még mindig nem született meg a végső döntés, hogy ki fogja váltani Massát – áll a Williams közleményében. – Bejelentést fogunk tenni, amikor lesz mit bejelenteni, de a hétvégén nem tervezünk semmit Abu-Dzabiban”

A Williamsnél Lance Stroll helye teljesen biztos, és már az is eldőlt, hogy Massa biztosan visszavonul a szezon végén, így a grove-i istállónak mindenképpen új pilóta után kell néznie. A jelöltek között szerepel a tesztpilóta, Paul di Resta, a Saubertől szinte biztosan távozó Pascal Wehrlein, és Danyiil Kvjat is, akit a Toro Rossótól tettek lapátra.

Egy egészséges Kubica mindannyiuknál jobb választás lenne, azonban a Renault nem tudott időben meggyőződni arról, hogy a lengyel pilóta valóban versenyképes lehet, annak ellenére sem, hogy a Hungaroringen, a rekkenő hőségben is levezetett egy nap alatt két futamnyi távot, és a körei is egy szinten voltak az idei versenyzőik eredményeivel.

A lengyel versenyző a jövő heti abu-dzabi teszten egy idei Williams-autót vezethet, ami szintén azt jelezheti, hogy könnyen Robert Kubica lehet a kanadai Lance Stroll csapattársa 2018-ban.

A fő fotó forrása: Renault F1

Leave a Reply