Nagyszabású stadionfejlesztés kezdődött Sydneyben

Sydney két legnagyobb stadionját, amelyeket a 2000-es olimpiára építettek, pénteken elkezdték lebontani, hogy helyükre új arénákat húzzanak fel egy stadionfejlesztési program keretében. A projektet több civil szervezet is kritizálta, s a vitába természetesen beszállt a politika is: a helyi ellenzék szerint oktatásra és egészségügyre kellene fordítani azt a kétmilliárd ausztrál dollárt, amely a beruházásra fog elmenni.

A két érintett stadion közül az egyik az ANZ Stadium, amelyet 1999-ben avattak fel, kifejezetten a 2000-es sydney-i olimpia alkalmából. A létesítményt korábban Stadium Australiának és Telstra Stadiumnak is nevezték, s máig 83 500 férőhelyes kapacitással rendelkezett. Helyére egy új, 75 ezer férőhelyes, négyszögletes arénát húznak fel – jelentette be Gladys Berejiklian, annak az Új-Dél-Wales államnak miniszterelnöke, amelynek fővárosa Sydney. A másik bontásra ítélt létesítmény az Allianz Stadium, amelyet 1988-ban avattak fel és 45 500 férőhelyes volt. Helyére egy ugyanekkora kapacitású stadion kerül fölépítésre – tette hozzá a kétmilliárd ausztrál dollárba kerülő projektet bemutató sajtótájékoztatón a miniszterelnök asszony.

A rögbi-világbajnokságra fókuszálnak a munkálatokkal

“A szurkolók közelebb lesznek a pályához, mint eddig, s olyan lelátókon foglalhatnak helyet, amelyek hátterében a Colosseum ihlette falakat állítanak fel – magyarázta a kormányfő. Ez a beruházás azt jelenti, hogy képesek leszünk olyan világesemények fogadására, mint a női labdarúgó-világbajnokság vagy a rögbi-világbajnokság” – folytatta Berejiklian. A kormány adatai szerint a két stadionnak jelenleg évi 3 és fél millió látogatója van, akik 1 milliárd ausztrál dollár bevételt hoznak az állam konyhájára.

Egy projekt, amely kritikák sorát váltotta ki

Amíg több sportszervezet, többek között az Ausztrál Rögbiszövetség is üdvözölte és maximálisan támogatta az új stadionok építését, szép számmal akadnak a projektnek kritikusai is. Luke Foley, az Új-Dél-Wales államban ellenzékben lévő Munkáspárt vezetője elítélte az általa hasztalannak minősített beruházást, mivel úgy véli, a Sydneyben zajló nagy látogatottságú sporteseményeknek más, meglévő stadionokban is lehet helyet szorítani, s a stadionépítésekre szánt pénzt inkább iskolákra és kórházakra kellene költeni. “Erre mi szükség van? Biztos, hogy a Waratahs és a Bulls közötti Super Rugby-mérkőzés 45 ezer embert fog vonzani?” – tette fel a kérdést Foley, utalva egy olyan rögbisorozatra, amelyet a dél félteke legjobb országai (Új-Zéland, Ausztrália, Dél-Afrika, Argentína) és Japán élcsapatainak részvételével rendeznek meg.

A fő fotó forrása: Twitter

A fő fotón az ANZ Stadium látható.

Leave a Reply