Itt vagy
Főoldal > Sportudvar > Nagyvilág > Lindsey Vonn továbbra sem tett le arról, hogy férfiakkal síeljen

Lindsey Vonn továbbra sem tett le arról, hogy férfiakkal síeljen

Lindsey Vonn amerikai alpesi sízőnő immáron sokadik alkalommal jelentette ki, hogy szeretne a férfiak között is indulni a Világkupában. Korábban egyszer már hivatalos kérvényt is benyújtott ezzel összefüggésben, de akkor elutasították kérését. Most újból nekifut a procedúrának, s bízik benne, hogy még várhatóan 2019-ig tartó pályafutása vége előtt lesz módja az urakkal is megméretni magát.

A 2010-ben első amerikaiként lesiklásban olimpiai bajnoki címet szerző alpesi síző ismét hivatalos formában kérvényezi, hogy indulhasson a férfiak között is. Egy hasonló javaslatot már beterjesztett 2012-ben Lindsey Vonn, ám akkor a Nemzetközi Sí Szövetség (FIS) elutasította kérelmét ara hivatkozva, hogy tilos vegyes versenyeket szervezni, ráadásul eltérnek a férfi és a női viadalok szabályai. A 32 éves sportolónő úgy érzi, ideális állapotban van ahhoz, hogy az urakkal is megküzdjön.

Még nem döntöttek a mostani kérelem ügyében

Lindsey Vonn újabb kérelmét az Egyesült Államok Sí és Snowboard Szövetsége (USSA) fogja benyújtani a nemzetközi szövetség jövő heti, Zürichben esedékes szezonelőtti értekezletén. A bajnoknő azt tűzte ki célul, hogy a 2018-2019-es szezonban, a kanadai Alberta tartományban lévő Lake Louise-ban lehessen ott a férfiak mezőnyében. Az amerikai eléggé imponáló mérleggel rendelkezik ezen a pályán, hiszen 39 Világkupa-győzelméből 14-et itt aratott, ami rekordnak számít. Mindenesetre Atle Skardal korábbi világbajnok, aki 2005 óta a FIS női világkupáért felelős igazgatója, júniusban elmondta: “Nagyon nehéz ezt elérni (…), mert van egy tényező, amit mindenki alábecsül, mégpedig az, hogy mindenki számára ugyanazokat a jogokat kell biztosítani”.

Aztán így folytatta: “Ha a nőknek lehet a férfiakkal síelni, akkor a férfiaknak is engedélyezni kell, hogy indulhassanak a női versenyeken, és nem tudom, hogy mi akarjuk-e ezt”. Eközben Vonn az év elején a Denver Postnak adott interjúban azt mondta: “Tudom, hogy nem fogok nyerni, de szeretnék lehetőséget kapni arra, hogy megpróbálkozzak ezzel a kísérlettel”. A bajnoknő, akinek több törés is hátráltatta munkáját 2016 vége óta, korábban elhatározta, hogy a 2018-2019-es szezon végén visszavonul az aktív sízéstől.

Fel
%d bloggers like this: