Piqué támogatja a vasárnapi katalán referendumot

Gérard Piqué, az FC Barcelona spanyol válogatott hátvédje támogatásáról biztosította a vasárnapra tervezett, a spanyol igazságszolgáltatás által betiltott katalóniai függetlenségi referendumot. Válogatottbeli csapattársa, Sergio Ramos – Piqué véleményének tiszteletben tartása mellett – kijelentette, nem volt szerencsés a játékos megnyilvánulása. A Barcelona évtizedek óta a katalán függetlenségi törekvések zászlóshajója, s a gránátvörös-kék klub a múlt héten hivatalosan is kiállt az elszakadás mellett.

“Mától vasárnapig békésen fogjuk kifejezni magunkat. Ne kérjünk tőlük bocsánatot semmiért. Ezt akarják. Énekeljünk hangosan és erősen. #Mi szavazunk” – írta ki a Twitterre Piqué spanyolul.

Üzenete vírusszerűen terjed a közösségi oldalon, a közzétételét követő egy órán belül több mint tízezer alkalommal osztották meg, s több mint tizenötezer alkalommal kedvelték a rövid szöveget. A katalán játékos, aki a provokáció iránti ízléséről ismert, már korábban kijelentette, hogy Katalónia mellett fog szavazni egy referendumon.

“Teljesen egyetértek a katalánok önrendelkezési jogával” – jelentette ki tavaly a Barcelona középső védője, aki a válogatottal Európa-bajnoki címet nyert. Állításai miatt Spanyolország több stadionjában is kifütyülték, s azzal vádolták, hogy szeparatista, holott eddig nyíltan egyszer sem jelentette ki, hogy elszakadáspárti lenne.

A Real Madrid által szervezett csütörtöki promóciós eseményen Sergio Ramos, a királyi gárda és a spanyol válogatott csapatkapitánya, a nemzeti csapatbéli társának mondataira vonatkozó kérdésre úgy válaszolt, hogy ő úgy ítéli meg, Piqué kizárólag a szólásszabadsághoz való jogát gyakorolta. “Piqué kijelentése nem feltétlenül a legjobb dolog, ha nem akarod meghallani. Lehet, hogy nem a legjobb a csapat számára, de mindenki szabadon el tudja mondani, hogy mit gondol” – mondta az andalúziai származású játékos.

Leave a Reply