Külföldön játszhatnak bizonyos spanyol bajnoki meccseket a jövőben

A spanyol labdarúgó-bajnokság (La Liga) vezetői azon dolgoznak, hogy a jövőben bizonyos mérkőzéseket külföldön, például Kínában, vagy az Egyesült Államokban játsszanak le. A bajnokság iránti nemzetközi érdeklődés növekedését várnák ettől a lépéstől a döntéshozók, azonban jó kérdés, hogy elsősorban a nagy klubok mennyire szívesen mennének bele abba, hogy időnként netán egy másik kontinensen kelljen egy-egy bajnoki találkozójukat lejátszaniuk a rendkívül szoros versenynaptár mellett.

Az ötlet nem teljesen új. A 2000-es évek végén a Premier League vezetői már elképzelték azt, hogy az angol bajnokság néhány mérkőzését az Egyesült Királyságon kívül rendezzék meg. Mivel azonban a terv sem a közönség, sem a szaksajtó, sem a politikusok, sem pedig a klubok tetszését nem nyerte el, ezért soha nem jutott a megvalósítás fázisába. Ezt az elképzelést most a spanyol labdarúgás berkeiben vették elő újból. Javier Tebas, a La Liga elnöke a The Financial Times brit gazdasági-üzleti napilapnak kijelentette, hogy készülőben van egy olyan terv, amely alapján a bajnokság mérkőzéseinek bizonyos hányadát spanyol területen kívül rendeznék, így például az FC Barcelona és a Real Madrid is játszhatna bajnoki meccseket az Egyesült Államokban, vagy Kínában. A liga és a klubok szeretnék növelni bevételeiket a minél jobb és kiterjedtebb televíziós közvetítésekkel, mert ennek megléte esetén az eddiginél is zsírosabb szponzori szerződéseket köthetnének a jövőben. Cserébe, az általuk reklámozott helyi márkák, cégek is nagyobb figyelemre tehetnének szert külföldön, vagyis anyagilag alighanem mindneki jól járna az újítással.

Az elnök közölte, hogy “a La Liga egy általános szórakozás, és szeretnénk növelni nemzetközi vonzerejét.” Az ügyhöz közel álló források szerint az elképzelés már akár 2018-tól kezdődően megvalósulhat. A spanyol labdarúgó-bajnokság ezzel az észak-amerikai profi futball-liga, az NFL példáját követné, amely már több alkalommal rendezett mérkőzést Londonban. Ennek hatására jelentősen nőtt az NFL nemzetközi ismertsége és nézettsége is. Emellett az NBA, az Egyesült Államok és Kanada profi kosárlabda-ligája is évek óta rendez barátságos mérkőzéseket az előszezonban Dél-Amerika, Ázsia és Európa különböző országaiban.

Az ICC példáját is átvennék

A spanyol liga mostani törekvéseinek hátterében a Relevent Sports nevű, amerikai promótereket tömörítő csoport áll, amely 2013 óta minden év nyarán megrendezi az International Champions Cup (ICC) nevű tornát, amelynek keretében a nagy európai klubok barátságos mérkőzéseket játszanak egymással elsősorban az Egyesült Államokban és Kínában. Ki kell mondani, hogy a Relevent nem szeretné beérni ennyivel, hiszen ők is elismerték, hogy tárgyalásban állnak a La Ligával és más európai bajnokságok illetékeseivel is. Annyi biztosnak látszik, hogy az angol és német klubok elutasítják a nemzeti bajnokságuk keretében külföldön való pályára lépés lehetőségét. A spanyolok azután kezdtek igazán gondolkodni a bajnokság külföldre vitelében, miután idén nyáron nagy sikerű El Clásicóra került sor a Barcelona és a Real Madrid között Miamiban. A mérkőzést telt ház előtt játszották, s a televízióban is rengetegen kísérték figyelemmel. Külföldi focicsapatok meccsét még sosem nézték annyian az Egyesült Államokban, mint ezt a rangadót.

A La Liga pedig pontosan tudja, hogy amennyiben sikerülne néhány spanyol találkozót a tengerentúlra, vagy akár Kelet-Ázsiába vinni, akkor a világszerte ismert játékosok, mint Lionel Messi, vagy Cristiano Ronaldo népszerűsége is tovább emelkedhetne. A liga vezetői ugyanakkor azt is tökéletesen tudják, hogy a többi spanyol klubnak nem fűződnek ugyanakkora sport- és anyagi érdekei a szezon közbeni túrázáshoz, nem minden egyesület engedheti meg magának azt, hogy elugorjon az USA-ba, vagy a Kínai Népköztársaságba focizgatni. Ráadásul a nagyobb klubok sem biztos, hogy akárhogyan bele mennének ennek az elképzelésnek a megvalósításába, hiszen rendkívül sűrű, szoros versenynaptáruk van, a bajnokság mellett a Király-kupában és a nemzetközi porondon is helyt kell állniuk, valamint a nemzeti válogatottakban is számos játékosuk érdekelt majdnem havi rendszerességgel. Jó kérdés tehát, és valószínűleg még sok vita lesz róla, hogy megvalósítható-e ez az ötlet, vagy a jövőben is a Camp Nouban és a Santiago Bernabeúban fogjuk látni a legnagyobb hispán rangadókat.

Leave a Reply