A nemzetközi feszültségek közepette focimeccset vív egymással Japán és Észak-Korea

Az elmúlt hetek geopolitikai történései ellenére Japán és Észak-Korea december 9-én egy labdarúgó-tornán össze fog csapni egymással. A találkozó helyszíne Tokió lesz. A sztálinista rezsim pár héttel ezelőtt Japán fölött reptetett át egy ballisztikus rakétát, amely miatt légiriadót is fújtak a szigetország északi részén, múlt vasárnap hajnalban pedig hidrogénbombával hajtott végre sikeres tesztet, amivel egyre inkább kivívja a nemzetközi közösség haragját.

A japán szervezők pénteken bejelentették, hogy december 9-én Japán-Észak-Korea mérkőzést fognak rendezni Tokióban annak dacára, hogy hatalmas politikai és katonai feszültség uralkodik a régióban. Azzal, hogy Phenjan szerdán nagy pompával ünnepelte meg, hogy múlt vasárnap végrehajtotta első, s általa “teljesen tökéletesnek” nevezett hidrogénbomba-tesztjét, és korábban számos rakétakilövést hajtott végre, amelyek közül az egyik Japánon repült át, a két ország közötti feszültségek világméretű diplomáciai krízishez vezettek.

“Egy kilőtt rakéta hazánk fölött történő áthaladása elfogadhatatlan és súlyos, precedens nélküli fenyegetést jelent a békére és a biztonságra a régióban” – nyilatkozta Abe Sindzó japán miniszterelnök. A december 9-ei mérkőzést egy regionális labdarúgó-torna keretében bonyolítják le a tervek szerint.

Japán, amely a múlt héten kvalifikálta magát a jövő évi, oroszországi világbajnokságra, december 12-én azzal a Kínával is megmérkőzik, amely eddig próbált semleges maradni Észak-Korea Japánnal szembeni fenyegetéseinek ügyében, ezzel egy időben viszont készen áll arra, hogy megtámadja a sztálinista rezsimet, amennyiben az Dél-Koreát venné támadásba. A torna december 16-án a Japán-Dél-Korea és a Kína-Észak-Korea találkozókkal ér véget.

Reméljük, sor fog kerülni az összes mérkőzésre, s sem a politika, sem az atomfegyverek nem fognak beleszólni a tervekbe…

Leave a Reply