Az ukránok szerint már több mint 100 sportolójuk halt meg a háborúban

Lassan fél éve tombol a háború Ukrajnában, s a harcok emberi mérlege napról napra egyre romlik. A súlyos veszteségek pedig az ukrán sportot sem kerülik el, hiszen több sportember is fegyvert ragadott, sokan pedig a bombázásoknak estek áldozatául. Az ukrán sportminiszter, aki egyben a helyi vívószövetség elnöke is, egy rövid, de sokatmondó és sokat követelő levelet írt a Nemzetközi Vívószövetségnek (FIE).

Nyári akció a Sportudvar Prémiumban – most kedvezményes áron válhatsz taggá. Ne hagyd ki!

Egy levél, amely csupán tíz mondatból áll, mégis sokat mond és kér. Vadim Guttseit ukrán ifjúsági- és sportminiszter (a kiemelt képen középen – Szerhij Bubka olimpiai bajnok rúdugró és Thomas Bach NOB-elnök társaságában), aki egyben az Ukrán Vívószövetség elnöke is, augusztus elején levelet intézett a görög Emmanuel Kaciadakiszhoz, a Nemzetközi Vívószövetség (FIE) megbízott vezetőjéhez és a nemzeti szövetségekhez.

Guttseit 1992-ben a Független Államok Közössége csapatával olimpiai bajnok lett férfi kardvívásban, később nemzetközi bíróként tevékenykedett.

Most egy háború tépázta ország befolyásos sportvezetőjeként próbál tenni valamit azért, hogy nyomást gyakoroljanak az ellenségre. Guttseit levele elején köszönetet mond a vívóvilágnak azért a sok segítségért, amelyet február vége óta nyújtott az ukrán versenyzőknek. Több ország is befogadott felnőtt és utánpótláskorú vívókat, akik így részt vehettek a nemzetközi versenyeken, így a nyári világ- és Európa-bajnokságon is. Ihor Reizlin a kairói vb-n férfi párbajtőrben bronzérmes lett. Sokan jelenleg is külföldön élnek biztonságban.

A sportminiszter ezután beszámol arról a mindennapos horrorról és szenvedésről, amelyet az ukránoknak mind a mai napig el kell szenvedniük.

“Oroszország folytatja véres háborúját Ukrajna és az ukrán nép ellen. Oroszország minden nap bombázza Ukrajna városait és nem csak katonai célpontokat, hanem a civil lakosság otthonait is. Megbecsülhetetlen számú ukrán férfi, nő és gyermek hal meg minden egyes nap az orosz támadások miatt”.

Vadim Guttseit hozzáteszi, hogy az ukrán sport több személyisége is életét vesztette a harcokban. Két, a víváshoz kötődő személyt nevezett meg közülük: Mikola Kromvojijt, Olena Komrova kardvívónő édesapját (Komrova a 2008-as pekingi olimpián csapatban aranyérmes lett), valamint Volodimir Motyicsuk kerekesszékes vívót, akik egyaránt a del-ukrajnai Nyikolajiv bombázása során hunytak el.

“Több mint 3000 ukrán sportoló vonult ki a frontra, hogy megvédje hazáját. Közülük több mint 100-an már meghaltak. Lehetetlen úgy folytatni a felkészülést a versenyekre, ha eközben légi támadások és mindenféle lövések hallatszanak. Az oroszok mostanáig 111 sportlétesítményben tettek kárt és elpusztították az ország egyik legnagyobb vívóklubját, a harkovi Unifekhtet. Több ezer fiatal sportoló kényszerült elhagyni otthonát”.

Az ukrán sportvezető levele utolsó néhány mondatában az orosz és fehérorosz vívókkal szembeni hozzáállásról is kifejtette véleményét. “Egyetlen orosz és fehérorosz sportoló sem szólalt föl a háború ellen. Emiatt az Ukrán Vívószövetség folyamatosan arra kéri a FIE-t és minden nemzeti szövetséget, hogy kövessék a NOB iránymutatását, s ne engedjenek orosz vagy fehérorosz vívókat indulni a versenyeken, még a FIE zászlaja alatt sem. Az Ukrán Vívószövetség úgy véli, hogy az orosz és fehérorosz sportolók indulását csak a véres háború lezárása után kellene ismét engedélyezni”.

Guttseit itt sántít egy kicsit, ugyanis a háború kitörését követő napokban számos orosz sportoló a harcok ellen emelte fel szavát, köztük Danyiil Medvegyev és Andrej Rubljov teniszezők és még sokan mások. A NOB február 24-én, a háború kitörésének napján ajánlotta azt a sportvilág szervezeteinek, hogy a harcok beszüntetéséig zárják ki az orosz és fehérorosz versenyzőket a tornákról. Ezt sok sportág mellett a vívás is megtette egy március 2-án született döntés által. A FIE-t Aliszer Ucsmanov személyében egyébként egy orosz mágnás vezette március elejéig, ám az ellene hozott szankciók miatt átmenetileg visszalépett tisztségétől. Az orosz szövetség a Sportdöntőbírósághoz fordult az intézkedés megsemmisítése érdekében, de elutasították keresetét.

Az szép, hogy Vadim Guttseit még mindig az orosz és fehérorosz sportolók eltiltását támogatja, de be kéne már látni, hogy ez nem szünteti meg a háborút. A nyomásgyakorlásnak szánt intézkedések teljesen hatástalanok, ami annak tudható be, hogy mint ahogy egy megcsaláshoz, úgy egy háborúhoz is két ember kell. Ezek az emberek pedig egyik és másik oldalon állnak…

Nyári akció a Sportudvar Prémiumban – most kedvezményes áron válhatsz taggá. Ne hagyd ki!

A kiemelt kép forrása: francsjeux.com

Leave a Reply