Kobe Bryant özvegye beperli az amerikai mentőszolgálatot

Kobe Bryant özvegye tegnap ügyvédjén keresztül bejelentette, hogy beperli az amerikai mentőszolgálatot, amiért több mentős és tűzoltó is megosztotta a kosárlabdasztár és további nyolc ember halálát okozó helikopterbaleset helyszínén készült fotókat. Vanessa Bryant szerint a család nem járult hozzá a képek közléséhez, márpedig a felvételek folkavaróak számukra.

A héten elkezdődött az a per, amelyet Kobe Bryant özvegye indított Los Angeles megye mentőszolgálata ellen, amiért az közvetlenül a tragédia után képeket közölt a néhai kosárlabdázó, Gianna nevű lánya és további hét ember halálát okozó helikopterbaleset színhelyéről, a helikopter roncsáról. A baleset 2020. január 26-án történt a Los Angeles-től nem messze található Calabasas település mellett, egy hegyoldalban.

Vanessa Bryant azt sérelmezi, hogy a mentőszolgálat által megosztott képeket rendőrök, tűzoltók és sok más felhasználó küldte tovább ismerőseinek a közösségi oldalakon, s ezzel komoly érzelmi sokkot okoztak neki és családjának a gyász közepette.

“A Los Angeles megyei sheriffhivatal legalább 11 alkalmazottja és 12 mentős, valamint tűzoltó osztotta meg a képeket a balesetet követő 24 órán belül” – áll az özvegyet képviselő ügyvédek beadványában.

Ebben hozzáteszik, hogy a tragédiát követő hetekben egy sheriffügynök egy bárban a balesetben elhunytak földi maradványairól készült képeket mutatott egy ismerősének, egy másik pedig egy videójáték-csoport tagjainak küldte el ezeket a felvételeket. A tűzoltók körében szintén széles körben elterjedtek ezek a képek.

Los Angeles megye jogi képviselői azzal védekeztek a tegnapi első tárgyaláson, hogy a képek nem hatósági utasításra kerültek nyilvánosságra, hanem egyszerűen kiszivárogtak, de amint értesültek a történtekről, intézkedtek a képek eltávolításáról. Mira Hashmall ügyvéd elmondta, hogy késlekedés nélkül megindították a fegyelmi eljárást a kiszivárogtatás körülményeinek tisztázására.

“Az elmúlt kettő és fél év során az összes, a megye által készített fénykép eltűnt a médiából, egyik sem érhető el online és a közzétevők bocsánatot kértek tettükért” – mondta az ügyvéd.

Vanessa Bryant mellett Chris Chester is beperelte a megyét, mivel a balesetben felesége és 13 éves lánya is elhunyt. Tegnap megválasztották a tíz tagból álló esküdtszéket, amelynek segítenie kell a bíróság munkáját a per során.

A többi áldozat családja tavaly 2.5 millió dolláros kártérítést kapott a hatóságoktól ugyanebben az ügyben egy peren kívüli megegyezés keretében.

A balesetet a nyomozás konklúziója szerint a helikopter pilótájának hibája okozta, aki a ködös időben rosszul mérte föl a terepet, s valószínűleg dezorientációs állapotba került, azaz nem volt képes megállapítani, hol tartózkodik a géppel.

A mindössze 41 évet élt Kobe Bryant halála az egész világot megdöbbentette. A néhai kosárlabdázó 20 évesen lett a Los Angeles Lakers NBA-csapatának sztárjátékosa. A 2007-2008-as szezon legértékesebb játékosának (MVP-jének) választották. Öt bajnoki címet nyert a Lakersszel, míg az amerikai válogatottal 2008-ban és 2012-ben olimpiai bajnok lett. 2016-ban visszavonult.

A kiemelt kép forrása: nba.com

Leave a Reply