Peking 2022: Hideg lesz, de nem annyira, mint Pjongcsangban

Mivel már csak napok vannak hátra a téli olimpia kezdetéig, így már lehet foglalkozni azzal is, hogy milyen időjárásra számíthatunk a következő kettő hétben. Az előrejelzések szerint igen hideg lesz az idő, de a négy évvel ezelőtti szörnyű körülményekhez képest annyiban jobb lehet a mostani helyzet, hogy nagy szél nem fog párosulni a fagyokhoz. Szintén fontos kérdés, hogyan fog alakulni a légszennyezettség, amely ugyan az elmúlt években sokat javult Pekingben, de mostanában azért akadtak szmogos időszakok.

Négy évvel ezelőtt a Sportudvar is beszámolt arról, hogy a dél-koreai Pjongcsangban egészen horribilis időjárási körülmények közepette zajlott a téli olimpia, hiszen a nyitóünnepség idején -25 Celsius-fokos hideg és erős szél tombolt, s a versenyek idején is hasonló volt a helyzet, ami miatt több alpesisí-futamot el kellett halasztani, hódeszkában pedig súlyos bukásokat idézett elő elsősorban a szél. Mivel ismét a Távol-Keleten kerül sor a téli olimpiára, ezért joggal vetődik fel a kérdés: kell-e a 2018-ashoz hasonló nehézségekre számítani az időjárás terén vagy pedig jobbak lesznek a körülmények?

Nos, ami a hőmérsékleteket illeti, nem feltétlenül lesz magasabban a hőmérő higanyszála, mint Pjongcsangban, bár némileg enyhébb lesz a fagy. “A hőmérsékletek alacsonyabbak, mint ami Közép-Európában az idei szezonban jellemző” – mondta Jenny Wiedeke, a Nemzetközi Síszövetség (FIS) szóvivője, aki szerint a prognózisok azt mutatják, hogy “hideg, de stabil” időjárásra van kilátás az olimpia idején. A stabil jelző egyfelől arra utal, hogy nem lesznek óriási hőmérséklet-ingadozások, amelyek korábban több olimpia lebonyolítását is megnehezítették (elég csak az 1928-as Sankt-Moritz-i játékokon történtekre gondolni), másfelől pedig arra, hogy Pekingben és a környéken fekvő többi helyszínen sem kell szélviharra számítani, ami csak tovább rontaná az amúgy sem magas hőérzetet.

Jancsingban, ahol az alpesi sí eseményeit rendezik meg, az elmúlt napokban -16 fok körüli hőmérsékleteket mértek napközben, ami közép-európai mértékkel rendkívül hidegnek mondható, de Kína északi, északkeleti részén télen abszolút megszokott. Ezen a helyszínen nem igazán van kilátás arra, hogy jelentősen megenyhüljön az idő. Ennek okát Yann Amice meteorológus, a francia téli olimpiai csapat korábbi tanácsadója világította meg:

“Mivel egy földrajzilag zárt helyszínről beszélünk, nem kell nagy hőmérséklet-ingadozásokra számítani. (…) A hőmérsékletek tartósan ezen a szinten fognak maradni. A 2010-es vancouveri és a 2014-es szocsi olimpiák esetében nagyon gyorsan és nagyon nagy mértékben tudtak változni a körülmények, ami elsősorban a két városnak az óceánhoz, illetve a tengerhez közeli fekvésének volt köszönhető. Mivel most messze vagyunk minden tengerparttól, így ez a veszély abszolút nem áll fönn”.

Zsangcsiaku lesz a sífutás, a biatlon, a síugrás, a hódeszka és a síakrobatika helyszíne. Itt is nagyjából -16 fok körül alakult a nappali csúcshőmérséklet az elmúlt napokban, azonban az olimpia első napjaira -25 fokos hideget is jósolnak napközbenre. A sífutók és a biatlonisták számára gondokat okozhat, ha -20 fok alatti hőmérsékletben kell rajthoz állniuk, mivel a kőkeménnyé fagyott havon könnyebben el lehet csúszni, s akár egy súlyosabb sérülést is összeszedni. A hódeszkások és a síakrobaták számára viszont mindenképpen jó hír, hogy nagy széltől ott sem kell tartani.

Joggal vetődik fel persze az a kérdés is, hogy mi lesz akkor, ha mégis föltámad a szél, hiszen azért ennek az esélye sem nulla. Jenny Wiedeke FIS-szóvivő erre azt felelte, hogy alpesi síben (elsősorban a lesiklószámok esetében) lejjebb tudják vinni a rajtkaput, ha odafönt túl erős lenne a légmozgás, míg a síugrósáncon szélfogókat telepítettek, hogy ne kelljen megszakítani az ugrásokat, mivel itt már az 5-6 m/s-os szélsebesség is veszélyes helyzetet teremthet. Jenny Wiedeke arról is beszámolt, hogy a sportolók ruházatának minden körülmények között védettséget kell nyújtaniuk az időjárás viszontagságaival szemben, de ha igazán fagyossá válik az idő, akkor pl. az arc fedetlen részeire ragasztószalagot lehet helyezni, amely a fagyási sérülésektől óvhatja meg viselőjét.

Az időjárás tehát minden bizonnyal nem fog súlyos problémákat előidézni. Na de mi a helyzet a légszennyezettséggel? Peking és Kína esetében ez sarkalatos kérdés, mivel a város és az ország sokáig a Föld egyik legkoszosabb levegőjü területe volt. Az utóbbi években jelentős javulást sikerült elérni ezen a téren egyfelől az autók károsanyag-kibocsátásának visszaszorításával, másfelől a legnagyobb szennyezési forrásnak számított üzemek tüzelési rendszerének modernizálásával vagy a legelavultabb gyárak bezárásával, harmadfelől pedig a lakossági energiafogyasztás terén végrehajtott fejlesztésekkel. Ennek ellenére az olimpia szervezői arra figyelmeztetnek, hogy a játékok ideje alatt nem zárható ki, hogy erős lesz a légszennyezettség, hiszen a nagy hidegben nő a fűtési szükséglet, miközben szélcsend van, s ezek így együtt szmoghoz vezetnek.

Pár héttel ezelőtt volt rá példa, hogy nagyon megugrott a légszennyezettség Pekingben, mivel a hatalmas fagy miatt erősen megnőtt az elektromos áram iránti kereslet, s ennek kielégítéséhez Kínának fokoznia kellett szénkitermelését, hiszen még ma is a szén adja az ország áramforrásának 60%-át. Ez a folyamat pedig akarva-akaratlanul a levegő szennyeződéséhez vezet. Pekingben kettő héttel ezelőtt több napon át szmogos volt a levegő. A kínai környezetvédelmi minisztérium akkori közlése szerint az olimpiára és a paralimpiára éppen a kínai tél végén és tavasz elején fog sor kerülni, s ilyenkor szoktak a legrosszabbak lenni az időjárási feltételek. Ezek alapján nem lehet kizárni, hogy a játékok ideje alatt is lesznek szmogos napok elsősorban a fővárosban, ugyanakkor szmogriadó esetén minden rendezővárosban elrendelhetik a legnagyobb szennyezést előidéző üzemek működésének korlátozását vagy akár teljes leállítását.

Reméljük, hogy nem lesz gond sem az időjárással, sem a levegőminőséggel Pekingben, s így egy sikeres olimpiának lehetünk szemtanúi.

Most ingyenesen regisztrálhatsz a Sportudvar Prémiumra – ne hagyd ki!

Nem akarsz lemaradni a hasonló cikkekről? Iratkozz föl a Sportudvar Hírlevélre!

A kiemelt kép forrása: Song Jiaru / Sipa Asia / PANORAMIC

Leave a Reply