Peking 2022: A téli olimpia egzotikus nemzetei

Már csak hármat kell aludni és megkezdődik Pekingben az idei téli olimpia. Elsőre sokan azt gondolhatjuk, hogy ezen az eseményen csak az északi félteke országai és azok közül is elsősorban azon nemzetek vesznek részt, amelyek megfelelő éghajlati adottságokkal bírnak a havas és jeges sportágak számára. Ez azonban egyáltalán nem így van. A déli féltekéről és olyan földrészekről is érkeznek sportolók Kínába, ahol természetes körülmények között sosem lehet hó vagy jég. A Sportudvar mai cikkében ezeket az országokat és sportolókat mutatja be tömören.

AFRIKA
Eritrea

A fekete kontinens északkeleti részén, Etiópia, Dzsibuti és Szudán között elterülő Eritrea először négy évvel ezelőtt vehetett részt a téli olimpián. Csak úgy, mint akkor, idén is egy alpesi síző, egy bizonyos Shannon-Ogbnai Abeda képviseli az országot. Abeda 2018-ban műlesiklásban nem ért célba, óriás-műlesiklásban viszont mindkét futamát teljesítette, összesítésben pedig a 61. lett. Ugyan a győztes Marcel Hirschertől nem kevesebb, mint 21 másodpercet kapott, azonban a célbaérők közül 14 versenyzőt előzött meg, a teljes mezőnyből pedig 49-et, ugyanis a kőkemény időjárási körülmények (sarkvidéki hideg és viharos szél) között rendezett futamok során rengetegen kiestek. Abeda idén csak óriás-műlesiklásban indulhat, miután ebben a szakágban teljesítette a kvótaszerzési követelményeket. Célja bizonyára most is az lehet, hogy teljesítse mindkét futamot.

Ghána

Ghána összességében véve harmadik alkalommal vehet részt a téli olimpián. Amíg 2018-ban Akwasi Frimpong szkeletonos képviselhette az Afrika nyugati partján fekvő, a sportban kizárólag labarúgói által ismert országot, addig 2010 után ismét egy alpesi síző lesz az egyetlen ghánai induló az ötkarikás játékokon. Az eritreai fiúhoz hasonlóan Carlos Mäder is a férfiak óriás-műlesiklásában próbálhat szerencsét, mivel teljesítette a kvalifikációs feltételeket. Nem véletlen Mäder németes vezetékneve, ugyanis bár Ghánában született, de svájci szülők fogadták örökbe és mindmáig az alpesi országban él. Indulása nem csak azért bravúros, mert ghánaiként lehet ott Pekingben, hanem azért is, mert 43 évesen fogja tiszteletét tenni élete első olimpiáján.

Madagaszkár

A szigetország 2006 és 2018 után ugyancsak harmadik alkalommal vehet részt a téli olimpián. Csak úgy, mint négy éve, most is tagja lesz a maroknyi csapatnak az alpesi síző Mialitiana Clerc, aki női műlesiklásban és óriás-műlesiklásban állhat rajthoz Pekingben. Clerc 2018-ban műlesiklásban a 47., óriás-műlesiklásban pedig a 48. helyen végzett. Előbbi számban a célba érő versenyzők közül hetet (közte Maróty Mariann Mimit), utóbbiban pedig tízet (közte Hozmann Szonját) előzött meg. Clerc ezúttal nem lesz egyedül, hiszen a férfiaknál ugyanebben a két szakágban egy bizonyos Mathieu Neumuller fogja képviselni a madagaszkári színeket. Róla annyit sikerült kideríteni az olimpia honlapja alapján, hogy Franciaországban él és edz, s kezdetben még francia színekben versenyzett, ám 2020 óta madagaszkári. Különösebb nemzetközi eredményei nincsenek, azonban síoktatói tanulmányokat folytat az egyik francia főiskolán, úgyhogy hosszú távon tervezhet a síeléssel, valamint a filmgyártással is, ugyanis utóbbi szakmát is űzi.

Marokkó

Elsőre hihetetlennek tűnhet, de az észak-afrikai országnak a mostani már a 8. téli olimpiai szereplése lesz. Először még 1968-ban szerepelt Marokkó ezen az eseményen, s 2010 óta rendszeresen tagja a téli játékok mezőnyének. Idén egy férfi alpesi síző, Yassine Aouich szerzett kvótát. A Nizzában élő 31 éves sportoló első olimpiáján vehet részt, de nem ez lesz az első nagy nemzetközi versenye, ugyanis 2019-ben ott volt a világbajnokságon, ahol óriás-műlesiklásban a 114. helyen végzett. Most is ebben a szakágban láthatjuk majd.

Nigéria

Afrika papíron legfejlettebb országa négy évvel ezelőtt indulhatott először téli olimpián – akkor egy női bobcsapat és egy női szkeletonos képviselte Nigériát, előbbi a 19., utóbbi a 20. helyen végzett. Idén az ország első férfi téli olimpikonjaként egy sífutó, Samuel Ikpefan szerepelhet Pekingben. Ikpefan Franciaországban született és ott is él, de édesapja révén nigériai gyökerekkel rendelkezik, ezért döntött úgy, hogy a nyugat-afrikai országot képviseli a nemzetközi versenyeken. Ott volt a tavalyi világbajnokságon, amelyen a klasszikus stílusú sprintversenyben a 80., a 15 km-es szabadstílusú számban pedig a 110. helyen végzett. A világkupában előbbi számban egy 73., utóbbiban egy 77. helyezés a legjobb eredménye, amelyeket egyaránt a 2020-2021-es idényben ért el. Tavaly novemberben megsérült, úgyhogy nem tudott sok versenyre eljutni, de ettől függetlenül ott lehet az olimpián.

ÓCEÁNIA
Amerikai Szamoa

1994-es debütálása után történetének második téli olimpiájára készülhet a Csendes-óceánban, Fidzsi, Tonga és Tuvalu szomszédságában fekvő szigetország, amelyet egy férfi szkeletonos, Nathan Crumpton képviselhet. Crumptonról annyit lehet tudni, hogy igen mozgalmas élete volt eddig, hiszen Kenyában látta meg a napvilágot, mivel édesapja az ottani amerikai nagykövetségen dolgozott. Gyermekkorában élt Ausztráliában is családjával, majd az USA Virginia államába költöztek, s itt kezdett el – eleinte amerikai színekben – sportolni. Kezdetben atletizált, hiszen hármas- és távolugrásban szerepelt az egyetemi versenyeken. Eközben a Princeton Egyetem újságjának sportfotósaként dolgozott. 2014-ben vett részt első világkupa-versenyén szkeletonban és a 2016-17-es idény összetettjét (még mindig amerikaiként) a 11. helyen zárta, ami pályafutásának legjobb eredménye. Legjobb futameredménye egy 5. hely volt, a 2019-es Észak-Amerika Kupán pedig már Amerikai Szamoa színeiben lett aranyérmes. Ez volt az ország első győzelme valamilyen téli sportversenyen. Világbajnoki 8. helyét követően eséllyel pályázott arra, hogy már a 2018-as olimpián indulhasson, ám hátsérülése megakadályozta ebben. Amennyiben most semmi nem jön közbe, akkor végre megvalósulhat a debütálás, ami azonban csak a téli játékokra vonatkozik, ugyanis 2020-ban ott volt a tokiói nyári olimpián, ahol 100 méteres síkfutásban 11.27-es időt ért el. Crumpton úgy lett amúgy szamoai, hogy édesanyja kínai és polinéziai gyökerekkel rendelkezik. Családja ma egyébként Hawaii szigetén él, s minden bizonnyal onnan fogja figyelemmel kísérni pekingi szereplését.

ÁZSIA
Kelet-Timor

Az országnak ez lesz összességében és zsinórban is a harmadik téli olimpiai szereplése, s ugyanez mondható el egyetlen indulójáról, Yohan Goutt Goncalvesről is. Goncalves timori anyától és francia apától született Franciaországban, tehát a gallok csapatában is szerepelhetne, de minden bizonnyal gyenge képességei miatt inkább Kelet-Timort választotta, így ott tud lenni az olimpián, ahol alpesi síben fog indulni.

Hong Kong

Bár a zsinórban és összességében is 6. téli olimpiáján szereplő Hong Kong egy rendkívül fejlett különleges státusú város Kínán belül, de éghajlati feltételei nem adottak a téli sportoláshoz. Ennek ellenére az idei olimpián három sportolója is szerepelhet: alpesi síben a férfiaknál Adrian Yung, a nőknél Audrey King, rövidpályás gyorskorcsolyában pedig férfi 500 méteren Sidney Chu – utóbbi számban eredetileg egy bizonyos As Sui-hszin indult volna, ám útlevélproblémák miatt visszalépett, így került be helyére Chu. Egyikőjüknek sincs kimagasló eredménye nemzetközi versenyekről, úgyhogy minden bizonnyal csak a tisztes helytállás lehet a céljuk Pekingben.

India

Indiát egy férfi alpesi síző képviselheti Arif Khan személyében, aki első indiaiként két különböző versenyszámban is indulhat egy téli olimpián, hiszen műlesiklásban és óriás-műlesiklásban is kvótát szerzett. Annyit sikerült róla megtudni, hogy Európában készül és már több, mint 100 versenyen vett részt világszerte, vagyis a tapasztalattal biztosan nem fog hadilábakon állni.

Irán

A perzsa országot három férfi sportoló képviselheti Pekingben, azonban a csapatban tegnap változás történt. Seyed Sattar Seyd, aki sífutó és a pénteki nyitóünnepségen Irán zászlaját vitte volna, egészségügyi okokból visszalépni kényszerült az indulástól. Helyette Danial Saveh Shemshaki indulhat. Rajta kívül alpesi síben a férfiaknál Hosszein Saveh-Shemshaki, a nőknél pedig Atefeh Ahmadi fog irániként szerepelni. Irán 1956-ban vett részt először a téli olimpián, 1998 óta folyamatosan küld sportolókat és a mostani már a 12. indulása lesz.

Libanon

Libanon 1948 óta kettő kivételével minden téli olimpián részt vett, 2002 óta pedig folyamatosan tagja a mezőnynek. Érmet még nem sikerült szerezniük a libanoni sportolóknak, s jó eséllyel az idei három indulónak sem fog ez összejönni. Alpesi síben kettő, sífutásban pedig egy versenyzője lesz az országnak, de hogy kik, azt megmondom őszintén, nem sikerült kiderítenem, pedig minden forrást fölhasználtam.

Malajzia

Malajzia 2018 után második alkalommal vehet részt a téli olimpián. Pjongcsanghoz hasonlóan ezúttal is ott lesz az olimpián az alpesi síző Jeffrey Webb, aki négy éve óriás-műlesiklásban a 68. helyen végzett, mivel hét versenyzőt is megtudott előzni a célba érők közül. Webb ezúttal műlesiklásban indulhat. A nőknél Aruwin Salehhuddin műlesiklásban és óriás-műlesiklásban szerepelhet, neki ez lesz az első olimpiája.

Pakisztán

A nem éppen szerencsés sorsú ország 2010-ben szerepelt először a téli olimpián és azóta mindegyik seregszemlén jelen volt. Idén egy Muhammad Karim névre hallgató alpesi síző képviselheti az országot, akinek ez lesz a harmadik olimpiája. 2014-ben óriás-műlesiklásban a 71. lett (közel 40 versenyzőt előzött meg), 2018-ban pedig a 72. Ezúttal is ebben a szakágban, valamint műlesiklásban láthatjuk. Eredetileg lett volna még egy pakisztáni sportoló Pekingben, ám a szintén alpesi síző Mia Nuriah Freudweiler sérülés miatt visszalépett és vissza is vonult.

Fülöp-szigetek

A délkelet-ázsiai szigetország először 1972-ben vett részt a téli olimpián, 2014 óta pedig folyamatosan szerepel és idén immár hatodjára lesz ott a játékok mezőnyében. Nem meglepő módon ezt az országot is egy alpesi síző, egy bizonyos Asa Miller fogja képviselni, aki az Egyesült Államokban készül versenyeire. Miller 2018-ban óriás-műlesiklásban a 70. lett, idén pedig ezen kívül lesiklásban állhat még rajthoz.

Szaúd-Arábia

A közel-keleti ország első alkalommal vehet részt a téli olimpián. A szaúdi télisport-szövetség a tavalyi év elején indított kampányt annak érdekében, hogy valamelyik sízőnek vagy hódeszkásnak sikerüljön kijutnia az olimpiára. Ezt végül Fayik Abdi személyében egy alpesi síző tudja megtenni, aki világranglista-helyezése alapján jutott kvótához. Abdi óriás-műlesiklásban indul Pekingben.

Tajvan

A Kínával folytatott igen feszült viszonya miatt az olimpiával szemben diplomáciai bojkottot hirdető Tajvant négy sportolója: egy-egy férfi és női alpesi síző, valamint Lin Sin-rong női szánkós és Huang Yu Ting női gyorskorcsolyázó képviseli. Tajvan 1972 óta egy kivételével minden téli olimpián résztvett – rendre kisszámú küldöttségekkel. Érmet még nem sikerült szereznie.

Thaiföld

A csodálatos strandjairól híres ország 2002-ben küldött először csapatot a téli olimpiára, s azóta 2010 kivételével minden téli olimpián tiszteletét tette. Idén alpesi síben Nicola Zanon és Mida Jaiman, sífutásban pedig Mark és Karen Chunlong fognak versenyezni. Zanon Olaszországban született és édesanyja révén rendelkezik thai állampolgársággal is. Szülőhazájában készül versenyeire. Már a 2014-es olimpiára is eljuthatott volna, de anyagi problémák miatt visszalépni kényszerült. 2018-ban már eljutott az ötkarikás játékokra, ahol óriás-műlesiklásban szerepelt, de nem ért célba. A Chanloung-testvérek szintén olasz származásúak és második olimpiájukra készülnek.

LATIN-AMERIKA
Argentína

Nagyon komoly téli olimpiai múltra tekinthet vissza Dél-Amerika egyik legnagyobb országa, már ami a részvételeket illeti, hiszen először a második, 1928-as ötkarikás seregszemlén vettek részt argentin olimpikonok. Azóta mindössze három olimpiát hagytak ki és 1960 óta folyamatosan résztvevői a játékoknak. Érmet még sosem szerzett Argentína, s erre idén sincs túl nagy esélye. Pekingben összesen 6 sportoló képviselheti az argentin színeket. Közülük talán a női szánkósok mezőnyében induló Veronica Maria Ravennát érdemes kiemelni, aki 6 éves korában a kanadai Vancouverbe költözött családjával. Ott ismerkedett meg a szánkózással, mint sportággal és 11 éves kora óta űzi ezt. A 2016-os ifjúsági téli olimpián a 7. helyen végzett, a 2017-es U23-as világbajnokságon pedig 10. volt. A felnőtt világversenyeken még egyszer sem sikerült az első húszban végeznie, a 2018-as téli olimpián 24. lett. Valószínűleg most sem ő fog meglepetést okozni a mezőnyben, de bizonyára képes lesz tisztesen helytállni. Rajta kívül még egy-egy férfi és női alpesi síző és sífutó, valamint egy női gyorskorcsolyázó képviseli majd Argentínát ezen az olimpián.

Bolívia

Bolívia húsz év kihagyás után 2018-ban két honosított sportolóval tért vissza a téli olimpiára. Alpesi síben az osztrák származású Simon Breitfuss Kammerländer indulhatott, aki öt szakágban is szerepelt, s ezek közül műlesiklásban érte el legjobb eredményét, ugyanis 32. lett. Sífutásban a Finnországból honosított Timo Juhani Grönlund versenyzett, aki a férfiak 15 km-es szabadstílusú viadalán a 106. helyen végzett. Idén is ők ketten képviselhetik az országot, amelynek ez lesz a 7. téli olimpiai részvétele.

Brazília

Dél-Amerika legnagyobb országát 11 sportoló fogja képviselni Pekingben. A csapatból érdemes kiemelni a női sífutók mezőnyében érdekelt Jacqueline Mouraot, aki 46 évesen az idei olimpia legidősebb indulói közé tartozik. Mourao 2005 óta síel és a sífutás mellett biatlonban is versenyzett már. Ami viszont igazán érdekes vele kapcsolatban, hogy hegyikerékpározik is, s három nyári olimpián indulhatott ebben a sportágban, mégpedig 2004-ben, 2008-ban és 2020-ban. Téli olimpián 2006 óta folyamatosan szerepel, de egyik helyen sem tudott komolyabb eredményt elérni. Rajta kívül még további két sífutója lesz Brazíliának, valamint férfi kettes- és négyesbob-egysége, egy alpesi sízője, egy szabadstílusú sízője és egy szkeletonosa. Az ország 1992 óta folyamatosan részt vesz a téli olimpiákon, de érmet még soha nem szerzett. Valószínűleg most sem fog.

Chile

Chilét négyen képviselik ezen az olimpián. Közülük a sífutó Yonathan Jesús Fernández már a harmadik ötkarikás szereplésére készül. Négy éve Pjongcsangban a 102. helyen végzett a 15 km-es szabadstílusú versenyszámban. Pekingben is ebben a számban fog indulni. Rajta kívül egy-egy férfi és női alpesi síző, valamint egy síakrobata fogja képviselni az országot.

Ecuador

Ecuador először négy évvel ezelőtt vehetett részt a téli olimpián. Akkor egy sífutó indult, aki versenyszámában a 112. helyen végzett. Most egy, az USA-ban élő, de szülei származása folytán a dél-amerikai országot képviselő alpesi sízőnő, Sarah Escobar fog indulni, mégpedig óriás-műlesiklásban. Escobar már a 2020-as téli ifjúsági olimpián is ecuadori színekben versenyzett.

Kolumbia

Az Egyenlítő mentén fekvő Kolumbia harmadik téli olimpiájára készül 2010 és 2018 után. Idén 3 sportoló képviseli az országot. Közülük ketten is ott voltak már Pjongcsangban: a francia származású alpesi síző, Michael Poettoz műlesiklásban a 37. helyen végzett, s idén is ott, illetve óriás-műlesiklásban fog indulni, míg a gyorskorcsolyázó Laura Gómez nem jutott a döntőbe, de most újból próbálkozhat a tömegrajtos versenyben. Rajtuk kívül sífutásban lesz kolumbiai résztvevője ennek az olimpiának.

Haiti

Szaúd-Arábia mellett Haiti, a közép-amerikai térség legszegényebb országa lesz az idei téli olimpia másik elsőbálozója. A szigetországot egy Richardson Viano névre hallgató alpesi síző fogja képviselni műlesiklásban és óriás-műlesiklásban, mivel teljesítette a kvalifikációs követelményeket. Kíváncsi leszek arra, hogy végig tud-e menni a pályán, mert őszintén szólva nem sok utalást találtam arra vonatkozólag, hogy hol, milyen körülmények között tudott felkészülni az olimpiára.

Jamaica

Ezt az országot aligha kell bemutatni a téli olimpiát követők számára, hiszen Jamaica először 1988-ban vehetett részt a játékokon, s bobcsapatának szerepléséről Jég veled! címmel egy sikeres film készült. Nos, idén is lesznek jamaicai bobcsapatok az olimpián. A négyes 1998 után jutott ki ismét a játékokra, s ezen kívül lesz kettesbobjuk és az újonnan debütáló női monobobban is lesz jamaicai induló. Rajtuk kívül érdemes még megemlíteni az ország történetének első alpesi sízőjét, Benjamin Alexandert is, aki korábban DJ-ként kereste a kenyérre valót, ám 2016 óta síel, 2020 óta pedig versenyekre is jár, s idén január 13-án szerezte meg az olimpiai kvótát. Nagy hatást gyakorolt rá az, hogy nézőként jelen lehetett a 2018-as játékokon, s emiatt határozta el, hogy el akar jutni sportolóként is erre az eseményre. Ez most sikerült neki. 38 évesen minden idők egyik legkorosabb olimpiai debütánsa lesz.

Mexikó

Négy mexikói sportoló szerzett indulási jogot erre az olimpiára. Közülük a legismertebb kétségtelenül a 62 (!) évesen immár a 7. olimpiáján szereplő Hubertus von Hohenlohe herceg, aki egy német főnemesi családból származik és magyar gyökerei is vannak, ugyanis egyik anyai ükapja Festetics Tasziló herceg. Hohenlohe Mexikóvárosban született és elsősorban a ’80-as években síelt, később élete más területeire koncentrált, ugyanis fotográfus, üzletember és popénekes is egyben. Nem hagyta el azonban teljesen az alpesi sít, s azután, hogy lemaradt a 2018-as játékokról, idén ismét eljutott az olimpiára, amelynek egyik, ha nem a legidősebb résztvevője lesz. Szintén nem tartozik a legfiatalabbak közé a kétfős mexikói alpesisí-válogatott másik tagja, Sarah Schleper sem, aki az olimpia idején fogja ünnepelni 43. születésnapját. Schlepernek ez lesz a 6. olimpiája. 1998 és 2010 között még az Egyesült Államok színeiben szerepelt és a 2006-os torinói játékokon műlesiklásban a 10. helyen végzett. 2018-ban indult először mexikóiként, s akkor szuperóriás-műlesiklásban a 41.-ként zárt. Rajtuk kívül még sífutó és egy műkorcsolyázó fogja képviselni Mexikót Pekingben.

Peru

Peru 2010-ben és 2014-ben vett részt a téli olimpián, 2018-ban viszont kihagyta a játékokat. Most egy női alpesi sízővel, a német származású Ornella Öttl Reyesszel tér vissza az ország. Öttl Reyes már a 2010-es és a 2014-es olimpián is indult műlesiklásban és óriás-műlesiklásban, s most is ebben a két szakágban versenyezhet. Komolyabb nemzetközi eredménye nincsen, így ő is legfeljebb abban bízhat, hogy végig tud menni a pályákon.

Puerto Rico

Az Egyesült Államok részét képező Puerto Rico először 1984-ben vett részt saját csapattal a téli olimpián, s azóta csak három eseményt hagyott ki. Idén William Flaherty alpesi síző és Kellie Delka női szkeletonos képviseli a szigetet. Flaherty már Pjongcsangban is ott volt, de nem ért el nagyobb eredményt azon kívül, hogy teljesíteni tudta futamait. Delkának ez lesz az első olimpiája.

Trinidad és Tobago

A karibi szigetország 1994-ben, 1998-ban és 2002-ben is részt vett a téli olimpián, azóta viszont hiányzott a játékokról – egészen mostanáig. Idén ugyanis egy férfi kettesbob fogja képviselni Trinidad és Tobagót Pekingben. A korábbi három alkalommal is egy-egy kettesbob szerepelt az ország színeiben, amelynek tagjai rendre az USA-ban vagy Kanadában készültek föl versenyeikre. Ez most sincs másként, de ennek ellenére nem lehet nagy eredményt várni a legénységtől, igazából tőlük már a részvétel is nagy szó.

Virgin-szigetek

A szintén a Karibi-tengerben fekvő, az USA-hoz tartozó szigetcsoportnak ez már a 8. téli olimpiai részvétele lesz. A Virgin-szigeteket eddig kizárólag alpesi síben, bobban és szánkóban képviselték olimpikonok, idén azonban először egy szkeletonos jutott ki a játékokra. A nők mezőnyében fog szerepelni Katie Tannenbaum, aki 25 éves kora óta űzi ezt a sportágat és most, 37 esztendősen fog debütálni a téli olimpián. Már négy éve is szeretett volna kijutni, s ennek érdekében a szigetcsoport olimpiai bizottsága még a Sportdöntőbírósághoz is keresetet nyújtott be a kvalifikációs szisztéma megváltoztatása érdekében, de ezek a próbálkozások elbuktak, így a hétköznapokban egyetemi matematikaoktatóként dolgozó Tannenbaum idén debütálhat az ötkarikás játékokon.

EURÓPA
Ciprus

A Földközi-tengerben fekvő szigetország 1980 óta folyamatos résztvevője a téli olimpiáknak. Rendre 1-5 fős küldöttségek képviselték Ciprust. Idén egy Yianno Kouyoumdjian névre hallgató alpesi síző fogja képviselni a szigetet, akinek ez lesz az első olimpiai szereplése.

Görögország

Az olimpia szülőhazája 1936 óta egy kivételével minden téli játékokon indult. Érmet még sosem sikerült nyernie görög sportolónak, s erre idén sincs nagy sansz. Görögország ezúttal 5 sportolót: három sífutót és két alpesi sízőt delegál Pekingbe, akik több versenyszámban is szerepelni fognak. A csapat nagy része már Pjongcsangban is ott volt, úgyhogy olimpiai tapasztalat azért van.

Írország

Írország sem tartozik Európa legtéliesebb éghajltú országai közé, hiszen télen is gyakran eső van hó helyett. Először 1992-ben szerepelt az ország a téli olimpián, s azóta egy kivétellel minden eseményen ott volt, s rendre 4, 5 vagy 6 sportolóval képviseltette magát. Idén 6-an jutottak ki Pekingbe, mégpedig két alpesi síző, valamint egy-egy sífutó, síakrobata, szánkós és hódeszkás. Írország még sosem szerzett érmet téli olimpián, legjobb eredménye egy 4. hely volt, amelyet férfi szkeletonban ért el 2002-ben.

Málta

A Földközi-tenger középső medencéjében fekvő kis szigetországnak a mostani lesz zsinórban és összességében is a 3. téli olimpiája. Az előző kettő alkalommal Élise Pellegrin alpesi síző képviselte az országot, s ő most is kvótát szerzett, ám mivel nem járt versenyekre, ezért végül mégsem indul Pekingben. Helyette Jenise Spiteri fog szerepelni a női hódeszkások félcső versenyszámában.

Monaco

A hercegség 1984 óta jár a téli olimpiákra. Mint minden esetben, most is lesz bobcsapata, mégpedig egy férfi kettese Monacónak, amelynek mindkét tagja (Rudy Rinaldi és Boris Vain) második olimpiájára készül. A harmadik induló, egy alpesi síző, Arnaud Alessandria szintén másodszor szerepelhet a játékokon, de amíg a bobosok 2018-ban, addig ő 2014-ben volt ott először az eseményen. Tőlük sem lehet nagy eredményt várni.

Portugália

Az Ibériai-félsziget nyugati részén fekvő, elsősorban labdarúgásáról és férfi kézilabdázásáról ismert ország először 1952-ben vett részt a téli olimpián. Ezt egy 32 éves szünet követte, majd 1988-tól fogva két kivétellel minden téli játékokon volt portugál csapat és idén is lesz. Két alpesi síző és egy sífutó indulhat portugál színekben. Az országnak még nincs érme téli olimpiákról.

San Marino

Az Olaszországba beékelődött miniállam egy történelmi sikersorozatot hozó olimpia után készül Pekingre, hiszen a 2020-as tokiói nyári játékokon történetének első három olimpiai érmét szerezte meg, mivel sportlövészetben egy-egy ezüstöt és bronzot, birkózásban pedig egy bronzot értek el sportolói. A téli olimpiákról még nincs érme San Marinónak, s jó eséllyel a most induló két alpesi sízőnek sem fog ez sikerülni, mivel nincsenek komolyabb nemzetközi eredményeik.

Ez volt az idei téli olimpia “egzotikus” országainak fölsorolása. Kíváncsian várom, hogy az érintett sportolók között lesz-e bárki, aki esetleg nagy szerencsétlenkedésével fog bekerülni a hírekbe, vagy pedig mindenkinek sikerült tisztesen, becsülettel teljesítenie versenyeit. Én inkább az utóbbiban bízom!

Most ingyenesen regisztrálhatsz a Sportudvar Prémiumra – ne hagyd ki!

Nem akarsz lemaradni a hasonló cikkekről? Iratkozz föl a Sportudvar Hírlevélre!

A kiemelt kép forrása: hirtv.hu

Leave a Reply