Farkasordító hideg várható a téli olimpia nyitóünnepségén

Bizonyos delegációk abban gondolkodnak, hogy kötelezővé teszik sportolóik számára a hőmérő használatát Pjongcsangban és környékén, ahol az elmúlt napokban volt, hogy -22 Celsius-fokig csökkent a hőmérséklet. Az amerikaiak azt tervezik, hogy fűtött parka kabátokban vonulnak fel a pénteken, helyi idő szerint 20 órakor (magyar idő szerint 12 órakor) kezdődő nyitóünnepségen. Dél-Korea északi részén, ahol a téli olimpiát rendezni fogják, rendkívül kemények a telek, jó eséllyel a játékok ideje alatt minden este bőven -10 fok alá fog hűlni a levegő. A nagy hideg már hónapok óta aggodalmat szül, ugyanis a nyitó- és a záróünnepséget is abban az olimpiai stadionban tartják, amely nyitott, és semmilyen tetőszerkezettel sem rendelkezik. Többen attól tartanak, hogy a sportolók, a fellépők és a nézők is fagyási sérüléseket szenvedhetnek, ami különösen abban az esetben fordulhat elő, ha a nagy fagyhoz erős szél is társul, ugyanis a légmozgásoktól sem védettek a lelátók.

Nagy az esély rá, hogy minden idők leghidegebb téli olimpiája veszi kezdetét nem egészen négy nap múlva Pjongcsangban. A koreai városban rendkívül kemény az időjárás ezekben a napokban, ugyanis -22, -25 fokig is lesüllyedtek a hőmérők higanyszálai az esti órákban, s ha ez még nem lenne elég, igen erős, jeges szél is társul mindehhez. A nyitóünnepségre pénteken, helyi idő szerint 20 órakor (magyar idő szerint déltől) kerül sor a 35 ezer férőhelyes olimpiai stadionban, amely egy teljesen nyitott létesítmény, így a nagy hideg és a szél is megpróbáltatások elé állíthatja a ceremónia fellépőit, a felvonuló sportolókat és természetesen a nézőket is.

-8, -10 fok is lehet a pénteki nyitóünnepség ideje alatt
Forrás: Lui Siu Wai/PHOTOSHOT/PANORAMIC

Olaszország és Új-Zéland csapatai aggódnak képviselőik egészségéért, különösen azokéért, akiknek a nyitóünnepség másnapján már versenyezniük kellene. “Kicsit idegesek vagyunk a ceremóniát illetően, amely este fog lezajlani, s nem tudjuk, hogyan fogjuk hosszú időn át melegen tartani magunkat, amennyiben napokig ekkora hidegek lesznek” – nyilatkozta Peter Wardell, az új-zélandi delegáció vezetője hétfőn. “Azt mondták nekünk, hogy -8, -10 fok várható, ami majdnem forró a mostani értékekhez képest” – folytatta a sportdiplomata.

Az Egyesült Államok a fűtött parkákban hisz

Figyelembe véve a negatív hőmérsékletet és a nyitóünnepség időtartamát, egyes sportolók úgy döntöttek, hogy nem vesznek részt a felvonuláson, hanem inkább melegen tartják magukat. Hétfőn az olasz csapat is kételyeinek adott hangot, az együttes orvosi stábja azt tanácsolta a cukorbetegséggel vagy szívproblémákkal küzdő edzőknek és kísérőknek, hogy amennyiben fölvonulnak a nyitó ceremónián, akkor “vessenek keresztet”. Az amerikaiak aggodalmaskodás helyett megoldást kerestek és találtak a problémára: melegítőkkel ellátott parka kabátokban vesznek részt a pénteki eseményen. A melegítők akkumulátorokkal fognak működni.

A nagy aggodalom nem alaptalan: novemberben hatan szenvedtek fagyási sérüléseket az olimpiai stadionban egy koncerten. A szervezőbizottság igyekszik mindent elkövetni azért, hogy az ünnepségre érkező vendégek és nézők minél jobban érezhessék magukat a nagyjából négyórásra tervezett eseményen. A stadion tetején paneleket szereltek fel, amelyek felfogják a szelet, így valamelyest elviselhetőbbek lesznek a körülmények. Emellett minden nézőnek fognak takarót biztosítani, s az ünnepség forgatókönyvét úgy írták meg, hogy a közönséget minél több elembe lehessen aktívan bevonni az országok bevonulását megelőző programrészben.

A Sportudvarnak a témában korábban született bejegyzését ide kattintva lehet elolvasni.

A fő fotó forrása: AFP

Leave a Reply