Téli olimpia: A szél a legfőbb ellenség

A Szibéria felől érkező jeges, erős szél rengeteg problémát okozott már a pjongcsangi téli olimpia helyszínén. Több alpesisí-viadalt is el kellett napolni, s ugyan a férfiak kombinációs számára ma reggel sor került, de ott sem a legigazságosabb körülmények közepette kellett rajthoz állniuk a sportolóknak. A hódeszkásoknak szintén betett a szél: rengeteg bukás volt az egyik döntőben. Joggal vetődött fel sokakban a kérdés, hogy a szervezők jobban is fel tudtak volna-e készülni ezekre a viszonyokra, vagy sem?

Sziszeg, lélegzik, harap, átszúr – így jellemezte a Pjongcsangban, gyakorlatilag az olimpia pénteki kezdete óta tapasztalható szélviszonyokat a francia Le Figaro tudósítója. A Szibéria felől érkező jeges szelek már önmagukban is fogcsikorgatást váltanának ki az emberekből a téli ötkarikás játékok helyszínén, de ehhez még hozzá társul a napközben is fagypont alatti hőmérséklet, s a kettő együtt már olyan hőérzetet eredményez, amire Európában talán csak a legmagasabb hegycsúcsokon lehet példa. Az időjárás persze nem csak a nézők és az újságírók életét nehezíti meg, hanem a sportolókét is. Az alpesi sízőknél a férfiak lesikló és műlesikló számát is el kellett napolni, mivel túl nagy volt a szél a pályán, márpedig a sízők akkor tudnak a legjobban teljesíteni egy futamot, ha nem kavarja fel a nagy légmozgás a körülöttük lévő havat siklás közben. Amennyiben ugyanis nem csak a tempójuk gerjesztette menetszél veri föl a havat a pályáról, hanem még pluszban az alapból nem gyenge szél is, akkor már nem kevés havat kapnak az arcukba, s akkor még arról nem is szóltam, hogy a látásukat is korlátozhatja egy ilyen szituáció, hiszen a nagy mennyiségű felverődő hótól nem látják tisztán akár már a következő kaput sem.

Erre több példát is láthattunk az urak kombinációs számában, amelynek két futamára ma hajnalban, illetve reggel került sor. Mivel az elmúlt napok alig alvása miatt ezúttal muszáj volt éjszaka aludnom, ezért az első versenyt nem láttam, de a reggeli második futamot már igen, s ott is szembetűnő volt – főleg a pálya felső szakaszán -, hogy a nagy szél mennyire meg tudja zavarni a sízőket a versenyzésben. Többen rajthoz sem álltak a második versenyben, köztük a sportág egyik legendája, a norvég Aksel Lund Svindal sem, aki pedig az első szám után még bőven éremesélyes volt. Ő azonban fair play szempontjából (is) az egész sportvilág egyik legnagyobb alakja. Utolsó előttiként kellett volna lesiklania a pjongcsangi lejtőn, azonban látva, hogy mennyire fölkavarta az erős légmozgás a havat, s ez többek esélyét is elvette attól, hogy képességüknek megfelelő eredményt tudjanak elérni, ezért úgy döntött, visszalép. Abszolút érthető döntés, s ahogy Szabó Gábor, az Eurosport kommentátora is fogalmazott: erről a versenyről Svindal visszalépése árulta el a legtöbbet. Az sem volt semmi, amikor a végén a három dobogós savanyú arccal pózolt a kameráknak, mindegyikőjükön látszott, hogy nem érezték igazságosnak ezt a viadalt. A számot végül az osztrákok klasszisa, Marcel Hirscher tudta megnyerni, mégpedig úgy, hogy az ő második futamában voltak talán a legnehezebbek a körülmények, szinte végig hatalmas hóvihar volt körülötte, de zsenijét bizonyítja az, hogy ilyen terepen is sikerült a leggyorsabbnak lennie, s ezzel megszerezte első olimpiai aranyérmét. Joggal vetődhet föl a kérdés, hogyha Hirschernek sikerült a kis túlzással pokoli viszonyok közepette is tökéletesen lesiklania, akkor erre mások miért nem voltak képesek? Azért nem, mert egyszerűen az osztrák napjaink legjobb alpesi sízője, akinek már csak az olimpiai bajnoki cím hiányzott elképesztő gyűjteményéből.

Persze nem csak az alpesi síben okozott, okoz gondokat a nem éppen nyugodt időjárás. Szombaton az urak síugró-versenyében a normál sánc döntőjét csak jó órás csúszással merték elindítani a szervezők, így a finálé helyi idő szerint bőven éjfél után fejeződött be. Ugyanez volt a helyzet hétfőn a női hódeszkások slopestyle számának döntője esetében is, ott azonban lehet, hogy inkább az elnapolás mellett kellett volna letenniük voksukat a dél-koreai szervezőknek, mivel a finálé során rengeteg hölgy bukott, ami szintén a nem ideális szélerősségnek volt betudható. Mindez szomorú összképet adott ennek a versenyszámnak. A versenyt az amerikai Jamie Anderson nyerte, aki persze nagyon boldog, hogy olimpiai bajnok lett. Ellenfelei közül viszont sokan nagyon frusztráltak voltak a döntő után a körülmények miatt. Nem csoda, hiszen négy éve készültek erre a napra, s most egy rajtuk teljesen kívül álló ok tett keresztbe céljaiknak. “Teljesítményünk rosszabb volt, mint mi magunk” – panaszkodott sokat mondóan a szám egyik pórul járt résztvevője, Jessica Jenson a USA Today-nek. A Nemzetközi Síszövetség (FIS) egy közleményben válaszolt: “A FIS első számú prioritása a sportolók biztonsága, és soha nem teremtene nem biztonságos versenyhelyzetet. (…) Ugyanakkor a szabadtéri sportokat –  természetükből fakadóan – hozzá kell igazítani az elemekhez”.

De hogyan lehet megmagyarázni azt, hogy sportáganként eltérően kezelnek egy ilyen helyzetet? Ki dönt a halasztásokról? Fabien Saguiez, a francia síszövetség technikai igazgatója tette világossá a Le Figaro tudósítója számára, hogy ilyenkor mi történik: “A pálya zsűrijét a nemzetközi szövetség egyik delegáltja vezeti. A FIS feladata az események technikai ellenőrzése. Nekik kell dönteniük arról, hogy egy verseny biztonságos és egyenlő feltételek mellett megtartható-e”. Ez mind szép és jó, azonban mivel olimpián vagyunk, s az olimpiák szervezője a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB), ezért a végső szót ez a szervezet hozza meg az ilyen kérdésekben. A mai alpesi sí-közvetítésben is felmerült a kommentátor részéről a kérdés, hogy a NOB miért nem hallgatott a nagy szakmai tapasztalattal rendelkező FIS-illetékesek véleményére, amikor pénteken azt kezdeményezték az időjárás-előrejelzés ismeretében, hogy a vasárnapra kiírt férfi lesiklást még szombaton rendezzék meg, mivel akkor még viszonylag normális szélviszonyok mellett le tudhatták volna a versenyt. Az ötkarikás szervezet nem járult hozzá a programmódosításhoz, de az időjárás elérte, hogy mégse legyen vasárnap küzdelem. Akkora szél volt a hét utolsó napján Pjongcsangban és környékén, hogy a számot előbb hétfőre, majd – mivel akkor sem javultak a körülmények – csütörtökre halasztották. Ugyanerre a sorsra jutott a hölgyek hétfőre tervezett óriás-műlesikló futama is, vagyis – ha a szél is úgy akarja – egy igen sűrű csütörtök hajnalnak és kora reggelnek nézhetnek elébe a sportág szerelmesei.

Szót kell még ejteni a biatlonról is, ahol már önmagában az is kérdést vet fel, hogy miért az esti órákban kell rendezni a versenyeket? A legfőbb érv emellett nyilván az volt, hogy az európai nézők minél barátságosabb időpontban láthassák a küzdelmeket. A biatlonszámokra magyar idő szerint rendre délben és kora délután kerül sor, amikor Dél-Koreában már 20-21 óra van. Ekkor természetesen jóval hidegebb van, mint napközben, például a férfiak vasárnapi számában -9 Celsius-fokot mértek, miközben a nyugati, délnyugati szél élénk, gyakran erős volt. A sífutásban ez még nem is jelentett nagy problémát, a lövészetben viszont annál inkább. Talán ezért is fordulhatott elő, hogy a francia Martin Fourcade, a sportág jelenlegi legjobbja két lövőhibát is elkövetett, ami nemhogy az érmébe, hanem a dobogójába került. Nála is rosszabbul járt a legfőbb riválisának kikiáltott norvég Johannes Boe, aki háromszor is rontott a lövészet során, s végül csak a 31.(!) helyen ért célba.

Fabien Saguiez-nek erre is volt magyarázata: “Az esti kezdés annak lehetett az oka, hogy a NOB, a koreai szervezőbizottság és a Nemzetközi Biatlon Unió megegyezett az eredetileg tervezett kezdési időpontok változtatásában, amit az európai, különösen a német televíziók szorgalmaztak, hogy egy európai szempontból tisztességesebb időben kerüljenek sorra ezek a viadalok” – mondta a francia szakember anélkül, hogy olajat akart volna önteni a kialakulóban lévő botrány által táplált tűzre. “A jelentések már ismertek. Nem vagyok benne a sportolók fejében, nem tudom, ők hogyan élik meg ezt a helyzetet, de ez része a szokásaiknak. Vannak sportolók, akik érzékenyebbek, mint mások. A csapatvezetők például képesek lennének beavatkozni, azt mondva, hogy “a feltételek korlátozottak”, de végül, a versenyekre mégis sor kerül. Szóval, alkalmazkodnunk kell ahhoz, hogy maximálisan megtehessük, amit megtehetünk” – zárta mondandóját Saguiez.

A téli olimpiával napi szinten foglalkozik a Sportudvar. Ide kattintva a játékokkal kapcsolatos összes bejegyzést vissza lehet olvasni, emellett pedig naponta jönnek a pjongcsangi történésekkel kapcsolatos írások, úgyhogy érdemes ezúttal is a Sportudvart követni!

FRISSÍTÉS (11:17) : Aksel Lund Svindalról kiderült, hogy térdproblémák miatt lépett vissza a kombináció második futamától.

A fő fotó forrása: mno.hu

Leave a Reply