Átigazolási összefoglaló (2021. január 16 – 22.)

VIDEÓKKAL – Megkezdődött a hagyományos januári átigazolási időszak a labdarúgásban, a Sportudvar pedig most már hagyományosnak mondható módon idén is rendszeresen összefoglalót ad a piac legfontosabb, legérdekesebb történéseiről. Január első három hetében péntekenként heti, az utolsó héten pedig hétfőtől péntekig napi összefoglalóval jelentkezem, a február 1-ei zárónapon pedig egész napos élő, szöveges tudósítás formájában számolok be az eseményekről. Kövessétek a Sportudvart!

HAZAI HÍREK
Fehérvárról erősített a Budafok

„20 éves balhátvéddel erősítettünk a tavaszi szezonra. A MOL Fehérvártól érkező Zeke Márió már néhány nappal ezelőtt csatlakozott Umagban edzőtáborozó csapatunkhoz, most pedig aláírta az idény végéig szóló kölcsönszerződését” – adta hírül a honlapján a Budafoki MTE.

Zeke Márió 2000. szeptember 1-jén született Sopronban. Tizenkét éves koráig Sopronban focizott, majd a Győri ETO-hoz igazolt – mutatja be az új szerzeményt a budafokimte.hu. – Végigjárta a korosztályos csapatokat, mielőtt 2016 októberében, a Komárom elleni Magyar Kupa-mérkőzésen bemutatkozott a felnőttek között. 2017 nyarán, néhány héttel 17. születésnapja előtt az NB II-be feljutott győriek színeiben debütált a másodosztályban is, majd 2018 februárjában Székesfehérváron kezdetben az NB III-as tartalékoknál, valamint az U19-es együttesben szerepelt, majd egy kölcsönben Gyirmóton töltött idény után tavaly ősszel bemutatkozott a Vidi első csapatában.

Zeke Márió ősszel kooperációs kölcsön keretében 15-ször pályára lépett az NB II-es Budaörsben, a tavasszal pedig már az NB I-es Budafokban bizonyíthat. Zeke korábban játszott az U19-es magyar válogatottban és tagja volt az U21-es nemzeti csapat keretének is.

A Ferencvárostól kölcsönkapott Csonka András után ő a második téli érkező Budafokon. A Csizmadia Csaba vezetőedző által irányított együttes a 11. helyen áll a tabellán, és vasárnap, hazai pályán, az MTK ellen kezdi a tavaszi szezont.

Szerb bajnokot igazolt a Kisvárda

„Tekintettel arra, hogy belsővédő-poszton az utóbbi hetekben megfogyatkoztak a soraink – az első tavaszi fordulóban sárga lapos eltiltása miatt egyébként sem bevethető Niko Datkovicra combizomsérülés, Rubus Tamásra pedig sérvgyanú miatt nem számíthatunk hetekig, valamint az ősszel hasizomfal-műtéten áteső Anton Kravcsenko teljes felépülése is odébb van még –, időszerűvé vált a csapat megerősítése abban a pozícióban is, ahol az ősszel kapott gólok száma (15 meccsen 18) arról árulkodott, hogy rendben vagyunk. Az utóbbi napok kutatómunkájának eredményeként vasárnap csatlakozott a kisvárdai legénységhez, sikeres orvosi vizsgálaton esett át, majd hétfőn aláírta szerződését a szerb Lazar Csirkovics. A 28 esztendős, nisi születésű, 192 centis játékos legutóbbi klubja az izraeli Maccabi Netanya volt, de előtte játszott a Rad Beograd (2008-2014), a szintén szerb Partizan Beograd (2014–2018) és a svájci Luzern (2018–2020) színeiben. Az egyik leghíresebb szerb klub, a Partizan játékosaként kétszeres bajnoknak (2015, 2017) és egyszeres kupagyőztesnek (2017), valamint kilencszeres U21-es szerb válogatottnak vallhatja magát” – jelentette be a honlapján az új szerzeményt, Lazar Csirkovicsot a Kisvárda FC.

Csirkovics tavaly februárban szerződött Svájcból Izraelbe, augusztus óta viszont szabadon igazolható volt. A legtöbb meccset pályafutása során a szerb élvonalban játszotta, 78 meccsen egy gól és két gólpassz kötődött a nevéhez. A kisvárdai tájékoztatásból az nem derült ki, Csirkovics meddig írt alá új klubjához.

„Az első benyomásaim nagyon kedvezőek, úgy látom, minden adott ahhoz, hogy csak a focira tudjak koncentrálni – mondta a szerződése aláírását követően Lazar Csirkovics, – A kisvárdai csapat mindkét szerb játékosát, Szlobodan Szimovicsot és Lazar Zlicsicset is jól ismerem, hívtam őket, mikor befutott a klub ajánlata, és mindketten megnyugtattak, jó helyre kerülök. Az izraeli karrieremnek a koronavírus-járvány vetett véget, az összes külföldi labdarúgónak haza kellett utaznia. Fél éve nem léptem pályára, többnyire egyedül edzettem, így kell egy kis idő, míg utolérem magam. A Mezőkövesd ellen még nem biztos, hogy bevethető leszek, de bízom benne, hogy utána a Fehérvár és a Ferencváros ellen már szerephez juthatok új csapatomban.”

A Kisvárdához kapcsolódó hír az is, hogy az ősszel kölcsönben a DVSC-ben szereplő kapus, Zöldesi Illés a tavaszt a másik NB II-es debreceni csapatban, a DEAC-ban tölti, ugyancsak kölcsönben.

Amerikai légióssal erősített a Ferencváros

Norvég sajtóhírek alapján korábban már több hazai portál is beszámolt róla, hogy a Ferencváros ajánlatot tett a Moldénak, majd meg is állapodott a 25 éves amerikai Henry Wingóról, akire az FTC vezetői a két csapat norvégiai BL-selejtezőjén (3:3) figyelhettek fel.

A jobbhátvéd 2019 augusztusában a Seattle Sounderstől igazolt a norvég együtteshez, amelynél a szerződése idén decemberben járt volna le. Wingo az ősszel három BL-selejtező mérkőzésen játszott, valamint az Európa Liga csoportkörében ötször lépett pályára. A 2020-as norvég bajnokságban húsz találkozón szerepelt, összesen két gólt szerzett.

„A BL-selejtezőben már megtapasztaltam, milyen erős a Ferencváros. Új kihívást kerestem, a Fradi pedig évről évre a bajnoki címért, a nemzetközi kupaszereplésért harcol, így örültem a megkeresésnek – mondta a Ferencváros honlapjának Wingo. – Ősszel a Fradi a Bajnokok Ligája csoportkörében szerepelt, ezt én is szeretném megélni, ez is segített a döntésben. A védelem jobb szélén vagyok a leghasznosabb, mindent megteszek, hogy a csapatba kerüljek, és ott segítsem az együttest.” 

Wingo – aki a védelem bal oldalán is bevethető – a Seattle Soundersszel és a Moldéval egyaránt bajnoki címet nyert.

A Molde a Ferencvárossal szemben elbukott a Bajnokok Ligája kétmérkőzéses selejtezőjében, és Wingo a párharc első találkozóján végig a pályán volt. Aztán az Európa Liga csoportkörében a hat meccsből négyet végigjátszott: az Arsenal elleni két összecsapást, valamint a Dundalk és a Rapid Wien elleni győztes találkozót. Henry Wingo remekül teljesített a csoportban a Moldéval, amely 10 pontot gyűjtött és a második helyen továbbjutott az egyenes kieséses szakaszba.

A nagy munkabírású labdarúgó 2020. július 15-én szerezte első gólját a norvégoknál, a Viking ellen 5:0-ra megnyert bajnoki találkozón ő lőtte csapata negyedik találatát, és nem is akármilyen erővel bombázott az ellenfél kapujába – emlékeztet a fradi.hu.

A Ferencvárosban ebben az idényben jobbhátvéd poszton általában a csapatkapitány Lovrencsics Gergő vagy Botka Endre szerepelt, előbbinek a Transfermarkt adatai szerint a nyáron lejár a megállapodása.

Nagy Dominik a Honvédban

Kedden beigazolódtak azok a pletykák, amelyek arról szóltak, hogy Nagy Dominik a Honvéd csapatához szerződhet, ugyanis a kispestiek bejelentették a magyar válogatott labdarúgó érkezését.

„Tovább erősödik a Budapest Honvéd FC játékoskerete, hiszen Bőle Lukács után klubunk megállapodott a magyar válogatott középpályással, a 25 éves Nagy Dominikkal, aki kétéves szerződést kötött a Honvéddal” – olvasható a klub közleményében.

„Dominik sokoldalú, minőségi játékos, aki nagyon motiváltan érkezett hozzánk. Kell egy kis idő, hogy utolérje magát de biztosak vagyunk benne, hogy segíteni fogja a csapatot a sűrű versenynaptár okozta meccsdömpingben, valamint a következő idényben is. A megbeszélések alatt végig azt éreztük, hogy a Honvédban szeretne játszani, amiben az is szerepet játszott, hogy ismeri a csapat nagy részét, illetve a vezetőedzőt is” – mondta Kun Gábor, a Honvéd ügyvezetője.

Nagy Dominik 16 évesen mutatkozott be a magyar élvonalban, így Dárdai Pált követően ő lett a Pécsi MFC második legfiatalabb játékosa. Ezt követően játszott Kozármislenyben, majd a Ferencváros szerződtette, ahol bajnok és Magyar Kupa-győztes lett. 2017-ben a lengyel Legia Warszawához került, ott két bajnoki címet és kupagyőzelmet szerzett, s legutóbb a görög Panathinaikosz kölcsönjátékosa volt. A lengyel bajnokságban 60 mérkőzésen 11 gólt szerzett és 10 gólpasszt adott, az NB I-ben 59 találkozón két gól és 10 gólpassz fűződik a nevéhez, míg a görög első ligában nyolc meccsen 1–1 gólt és gólpasszt könyvelhetett el.

„Vártam már, hogy aláírjak és eldőljön a sorsom, Boldog vagyok, hogy itt lehetek a Honvédnál, hiszen csapattal edzhetek – mondta Nagy Dominik. – Izgatottan várom, hogy a Honvéddal tréningezzek, örülök, hogy szinte mindenkit ismerek, játszottunk együtt, vagy éppen egymás ellen korábban. Pisont Istvánnal szoros kapcsolatot ápolok, hiszen az utánpótlás-válogatottnál volt már edzőm. Azon leszek, hogy minél hamarabb visszanyerjem a régi formámat és játékba lendüljek. Bár ősszel egy rosszabb periódusban volt a klub, azt gondolom, hogy a tavasz folyamán elindul felfelé a csapat. Ehhez szeretném hozzátenni a magamét jó és eredményes játékkal.”

Két játékosával is hosszabbított a Paks

Az NB I-ben szereplő Paksi FC a hivatalos honlapján bejelentette, Kulcsár Dávid és Osváth Attila meghosszabbította szerződését a Tolna megyei együttessel. Kővári Róbert a Szeged-Csanád Grosics Akadémiához igazolt.

A februárban 33. életévét betöltő Kulcsár Dávid több mint nyolc éve focizik Pakson. A mostani idényben 12 meccsen játszott az NB I-ben. A korábban a Vasasban és a Ferencvárosban is megfordult szélső a nyáron lejáró megállapodását 2023-ig hosszabbította meg.

„Nagyon örülök a hosszabbításnak, mivel az ősz második felében már szerencsére újra egyre több szerepet kaptam – idézi a paksifc.hu Kulcsár Dávidot. – Ezért is fogalmazhatok úgy, az én részemről nem volt kérdés. Régi bútordarab vagyok, és tényleg szerettem volna még maradni, így jól esett a megkeresés. Bízom benne, hogy ismét egyre több szerepem lesz majd, és jó játékkal segíthetem a csapatot.”

A 25 esztendős Osváth Attila 2019 nyarán három évre szóló megállapodást kötött a tolnai klubbal, ezt két évvel, azaz 2024-ig meghosszabbította. A Veszprémből származó jobbhátvéd az ősszel 13 első osztályú bajnoki mérkőzésen lépett pályára a Paks színeiben – ebből tizenkétszer kezdőként.

„Örülök neki, hogy ezek szerint hosszú távon számít rám a klub – így Osváth Attila. – Remélem, ezt a bizalmat egyre jobb és jobb teljesítménnyel tudom meghálálni a pályán! Mindig a legközelebbi célnak szeretnék a legkiválóbban megfelelni, jelenleg minden erőmmel azon vagyok, hogy tavasszal jól szerepeljen a csapat, és ehhez a lehető legaktívabban hozzájáruljak.”

A Paks a közelmúltban Hahn János és Szabó János szerződését is meghosszabbította. Mindketten 2024-ig írtak alá.

További hír a Pakssal kapcsolatban, hogy az egykori PMFC-játékos, Kővári Róbert a másodosztályú Szeged-Csanád Grosics Akadémiába igazolt – derült ki a Tisza-partiak közleményéből. A 25 esztendős jobbszélső 2015 nyarán a Pécstől szerződött a Pakshoz. A korábbi korosztályos válogatott játékos az ősszel nem kapott lehetőség az NB I-ben.

Újabb játékost adott kölcsön az Akadémia

A Puskás Akadémia a hivatalos honlapján bejelentette, Radics Márton az idény végéig kölcsönbe az NB II-es Gyirmót FC Győrhöz került.

A 2001-es születésű játékos – aki tavaly 2022-ig meghosszabbította szerződését a felcsútiakkal – a mostani idényben csak öt NB I-es mérkőzésen kapott lehetőséget a Puskás Akadémiában.

Érdekesség, Radics Gyirmótról származik. Édesapja, Radics Zsolt 2005 és 2009 között a klub játékosa volt – hívta fel rá a figyelmet a gyirmotfc.hu.

A Gyirmót az 5. helyről várja az NB II tavaszi folytatását.

Rácz már nem az Újpest játékosa

Az Újpest közös megegyezéssel felbontotta Rácz Barnabás szerződését – tudatta a klub a hivatalos honlapján.

A 24 esztendős támadó középpályás 2019 telén igazolt a lila-fehérekhez a Haladástól, s azóta összesen 22 mérkőzésen lépett pályára az élvonalban.

Az Újpest arról nem tett említést, hogy Rácz Barnabás hol folytatja a karrierjét.

Torinóból érdeklődnek a Győr egyik tehetsége iránt

Az olasz Serie A-ban címvédő Juventus felfigyelt Kerkez Milosra, az NB II-es ETO FC Győr 17 éves magyar korosztályos válogatott labdarúgójára – árulta el Soós Imre, a győri klub ügyvezetője a Kisalföldnek.

„Több nagynevű külföldi klub érdeklődését felkeltette Milos játéka, a legutóbbi megkeresés a Juventus részéről érkezett, ahonnan Claudio Chiellini, a Juventus egyik menedzsere – aki egyébként a sokszoros válogatott hátvéd, Giorgio ikertestvére – vette fel velem a kapcsolatot Kerkez Milos ügyében – idézi a kisalfold.hu Soós Imrét.– Szeretnék egy hétre Torinóba vinni a játékosunkat, hogy a kinti körülmények között is feltérképezzék a képességeit. Mivel Kerkez alapember az ETO-ban, most nem tudjuk elengedni. Az olaszok ezért a tavaszi idényben többször is élőben kívánják megtekinteni a játékát. Büszkék vagyunk rá, hogy Bénes László és Kalmár Zsolt után az elmúlt években Ónodi Ákos az Aston Villához került, és őt követheti a nemzetközi piacon Kerkez Milos is.”

Kerkez Milos 2003-ban Verbászban született. Az ETO másfél évvel ezelőtt, 2019 júliusában a Hódmezővásárhelyi FC-től igazolta át. A magyar U17-es válogatottban többször pályára lépő bal oldali védő a mostani idényben mutatkozott be a Győr felnőttcsapatában, az NB II-ben 16 találkozón játszott – ebből 15-ször kezdőként.

„A klub részéről tájékoztattak a megkeresésről, nyilván nagyon örültem neki, hiszen nem mindennap érdeklődik valaki után a Juventus, ez nagyon nagy dolog számomra – így Kerkez Milos.– Ettől függetlenül most az ETO játékosa vagyok, és minden erőmmel azon vagyok, hogy minőségi és profi munkát végezzek és minél jobb eredményeket érjünk el a szezonban. Persze senki sem tudhatja, mit hoz a jövő, igazi valóra vált álom lenne egy világszínvonalú klub kötelékéhez tartozni, de most az ETO-s pályafutásomra fókuszálok, és törekszem arra, hogy semmi se vonja el a figyelmemet. Nekem az a dolgom, hogy az aktuális csapatomnál nyújtsam a legjobb formámat.”

Az ETO ifjú tehetsége novemberben tölti be a 18. életévét, 2020-ban ő érdemelte ki a Fehér Miklós-díjat, s a magyar és a szerb mellett angol és német nyelven beszél, igaz, olaszul nem, ami kezdetben hátrány lehet a csapattársakkal való kommunikációban, föltéve, hogy egyszer tényleg a Juventus labdarúgója lesz.

„Szeretnék minél többet játszani az ETO-ban, és olyan játékossá válni, akire felnézhetnek az akadémiára beérkező gyerekek. Célom bekerülni a magyar válogatottba és a későbbiekben szeretnék egy topligás csapatban játszani” – tette hozzá Kerkez Milos.

Kölcsönadta magyar fiatalját a Salzburg

A Red Bull Salzburg csapata a hivatalos honlapján jelentette be, hogy kölcsönadta Bukta Csabát a Rheindorf Altachnak.

A 19 éves támadó – aki néhány hete hosszabbított szerződést a klubbal – a salzburgiak második számú csapatánál, az FC Lieferingnél játszik, a Salzburg viszont úgy döntött, hogy a jelenlegi idény végéig kölcsönadja a Rheindorf Altachnak.

A szintén az osztrák élvonalban szereplő Altach a 11., utolsó előtti helyen áll a bajnokságban.

Dunaszerdahelyre is amerikai érkezett

Az elmúlt héten nem csak a Ferencváros szerződtetett amerikai játékost, hanem a Dunaszerdahely is. A felvidékiek ma délelőtt jelentették be, hogy leigazolták a 19 éves Creighton Braunt.

Creighton Braun védekező középpályás, de a védelemben is tud játszani. A tehetség a DAC közleménye szerint 2022 nyaráig kötelezte el magát az alakulathoz, a megállapodás továbbá tartalmaz egy opciós évet is.

Braun előző csapata az amerikai West Coast FC volt.

„Nagyon izgatott és boldog vagyok, amiért a DAC játékosa lehetek. Ez pályafutásom első professzionális szerződése. Eltökélt vagyok visszafizetni a klub bizalmát, és szeretném a pályán nyújtott teljesítményemmel bajnoki címhez segíteni a DAC-ot. Dunaszerdahelyre akarjuk hozni a trófeát” – idézi Braunt a DAC hivatalos honlapja.

KÜLFÖLDI HÍREK
Milik a Marseillé

Arkadiusz Milik (a kiemelt képen), az olasz élvonalbeli Napoli lengyel válogatott labdarúgója 2022-ig kölcsönbe a francia első osztályú Olympique Marseille-hez szerződött – jelentette be a két topligás klub a hivatalos honlapján.

A februárban 27. életévét betöltő csatár a 2021–2022-es idény végéig marad a francia együttesnél, amelynek opciós joga van végleg megvásárolni őt.

Milik 2016-ban az Ajaxtól szerződött a nápolyiakhoz. Az 56-szoros lengyel válogatott játékos tavaly ősszel nem akarta meghosszabbítani a szerződését a Napolival, valamint elutasította annak a lehetőségét, hogy más klubba igazoljon. Ezért a Napoli nem nevezte őt a Serie A és az Európa Liga küzdelmeire, azaz a mostani idényben Milik nem játszott tétmérkőzést.

A lengyel támadó legutóbb tavaly augusztus 8-án, az FC Barcelona elleni Bajnokok Ligája-nyolcaddöntő visszavágóján lépett pályára olasz klubjában.

Ödegaard távozna a Real Madridtól

Kedd délután nagy meglepetést keltett a madridi sportsajtóban, hogy Martin Ödegaard kimaradt a Real Madrid labdarúgócsapatának keretéből a harmadosztályú Alcoyano elleni szerdai spanyol Király-kupa-mérkőzésre. Azóta kiderült, ennek hátterében minden bizonnyal az áll, hogy a norvég labdarúgó a kölcsönadását kérte a klub vezetőségétől – írta a Marca.

A most 22 éves támadó 2015-ben igazolt a Real Madridhoz, azóta játszott kölcsönben két holland csapatnál, a Heerenveennél és a Vitesse-nél, valamint a spanyol élvonalbeli Real Sociedadnál is, többnyire eredményesen, a királyi egylethez visszatérve azonban hosszabb távon nem tudta beverekedni magát a kezdőcsapatba; Zinédine Zidane vezetőedző ebben az idényben eddig csak kilenc tétmérkőzésen (hét bajnoki és két BL-találkozón) szavazott neki bizalmat.

Úgy tűnik, Ödegaard megelégelte a padozást, mert a Marca beszámolója szerint a kölcsönadását kérte a klub vezetőségétől, ezért már az Alcoyano ellen készülő keretbe sem került be – amelyből egyébként a sérült Dani Carvajal mellett Luka Modric és Raphaël Varane is kimaradt, de ők pihentetés céljából.

Fabrizio Romano, átigazolási ügyekben jártas olasz sportújságíró arról számolt be, hogy egyes híresztelések szerint a norvég csatár legszívesebben az Arsenalhoz menne kölcsönbe, amely állítólag már közel van a megegyezéshez a Real Madriddal. A spanyol klub ugyanakkor csak a szezon végéig adná kölcsön Ödegaardot.

Ödegaard utólag valószínűleg jó döntésnek tartja, amit tett, hiszen – ahogy arról a Sportudvar is beszámolt – a Real Madrid emberelőnyben játszva kiesett az Alcoyano ellen, a spanyol sajtó pedig keményen nekiment Zinédine Zidane vezetőedzőnek.

Aktív a Milan

Az AC Milan fél évre kölcsönvette Soualiho Meitét, a Torino francia labdarúgóját – számolt be róla a milánói klub a hivatalos honlapján múlt pénteken.

A 26 éves, korosztályos válogatott középpályás 2018 óta játszik Olaszországban, azóta 82 élvonalbeli mérkőzésen három gólt szerzett és hat gólpasszt adott a Torinóban, a jelenlegi idényben 14 meccsen egy gól és egy assziszt a mérlege. Értékét a Transfermarkt ötmillió euróra becsüli.

A Serie A-ban jelenleg listavezető Milan közleménye megjegyzi, a klub opciós jogot szerzett Meité nyári megvásárlására.

A francia labdarúgó hazájában szerepelt az Auxerre-nél, a Lille-nél, a Monacónál és a Bordeaux-nál is.

Ugyancsak a Milanhoz kötődő hír, hogy a Rossoneri egyszeres olasz válogatott labdarúgója, Andrea Conti az idény végéig a szintén a Serie A-ban szereplő Parmához került kölcsönbe – jelentette be a két klub a hivatalos honlapján.

A 26 éves jobbhátvéd – aki egy sorral előrébb, jobb oldali középpályásként is bevethető – 2017 óta a Milan játékosa, de ebben az évadban csak öt tétmérkőzésen kapott lehetőséget Stefano Pioli vezetőedzőtől.

A milánói klub közleménye megjegyzi, bizonyos feltételek teljesülése esetén a Parmának a nyáron kötelező lesz megvásárolnia Contit.

Ugyancsak a Serie A éllovasához kapcsolódó átigazolási hír, hogy tárgyalásokat folytat az FC Barcelonával Junior Firpo megszerzéséről. Az Onda Cero spanyol rádióadó információi szerint az olasz klub 500 ezer euróért venné kölcsön a 24 esztendős balhátvédet, akit a katalánok az idény végén 20 millió euró fejében végleg el is engednének. A Milannál bíznak benne, hogy a kivásárlási áron tudnak alkudni, jelenleg azonban nem ez jelenti a legnagyobb problémát, hanem az, hogy a dominikai születésű spanyol labdarúgó nem szeretne idegen országba költözni alig egy hónappal a kisfia megszületése után.

Arsenal: Papasztathopulosz elment, Ryan jött

Az Arsenal a hivatalos oldalán jelentette be, hogy Szokratisz Papasztathopulosz közös megegyezéssel szerződést bontott a klubbal.

A 32 éves görög védő 2018 nyarán a Borussia Dortmundtól szerződött az Arsenalhoz. Tagja volt a tavaly FA-kupa-győztes, 2019-ben az Európa Liga-döntőig menetelő együttesnek, összesen 69 tétmérkőzésen szerepelt az észak-londoniak mezében. Az új idényre kiszorult a csapatból, utolsó mérkőzése a Chelsea elleni FA-kupa-döntő volt.

Érdeklődőkből nincs hiány, angol sajtóhírek szerint a Napoli, a Genoa, a Fenerbahce, az Olympiakosz és a Real Betis is szívesen a soraiban tudná az immár szabadon igazolható játékost.

Szintén az észak-londoniakhoz kapcsolódó hír, hogy az idény végéig az Ágyúsokhoz került kölcsönbe Mathew Ryan, az angol élvonal alsóházában szerénykedő Brighton & Hove Albion ausztrál kapusa.

A 28 éves, 59-szeres válogatott labdarúgó 2017-ben szerződött a Brightonba, amelynek színeiben 124 tétmérkőzésen játszott.

Az Arsenalnak azért volt szüksége újabb kapusra, mert a 26 éves Matt Macey a Hibernianhoz szerződött a télen. Mikel Arteta, a londoniak menedzsere így Bernd Lenóra, Rúnar Alex Rúnarssonra és Mat Ryanre számíthat ezen a poszton a tavasszal.

Rúnarsson nemrég, tavaly szeptemberben érkezett az Arsenalhoz. Érdekesség, a whoscored.com statisztikája szerint a francia élvonalban az izlandi kapusnak van a legrosszabb védési mutatója (57.8 százalék) a 2018–2019-es idény óta, míg Ryan – aki az ősszel 11 bajnoki meccsen játszott a Brightonban – ugyanebben a kategóriában az utolsó helyen áll a rangsorban a Premier League mostani kiírásában (47.1 százalék).

Mainzból erősített a Crystal Palace

A Crystal Palace opciós vásárlási joggal másfél évre kölcsönvette Szalai Ádám mainzi csapattársát, Jean-Philippe Matetát – jelentette be a londoni klub a hivatalos honlapján.

A 23 éves, 192 centiméter magas francia támadó 2018 nyara óta focizott a Mainznál, azóta 67 mérkőzésen 24 gólt szerzett a Bundesligában, míg ebben az idényben minden sorozatot figyelembe véve 17 meccsen 10 találat volt a mérlege Szalai Ádám csapattársaként.

Az Athletic információi szerint a Premier League-ben jelenleg 13. helyen álló Crystal Palace hárommillió euróért vette kölcsön a korábban az U21-es és az U19-es francia válogatottban is szereplő csatárt, akit 2022 nyarán további 15 millióért végleg megvásárolhat.

Nagyot hazudott a Nemzeti Sport

“A korábban a Real Madridban is megforduló David Barral lett a focitörténelem első játékosa, aki bitcoinért cserébe írt alá egy klubhoz” – jelentette kedden, nem sokkal délután fél öt után a Nemzeti Sport Online.

Maga a hír annyiban igaz, hogy a 37 éves csatár, David Barral valóban klubot váltott, és az is megfelel a valóságnak, hogy a spanyol harmadik ligában szereplő Internacional de Madrid bitcoinért szerződtette a korosodó labdarúgót, az viszont, hogy ő a sportág történetének első játékosa, aki digitális fizetőeszköz ellenében igazolt egy klubhoz, már egyáltalán nem.

A sors iróniája, hogy ugyancsak a Nemzeti Sport Online híre alapján számolhattam be 2018. január 31-én, a téli átigazolási időszak zárónapján adott egész napos szöveges közvetítésemben a következő eseményről:

“A sportág történetében először digitális fizetőeszközzel, bitcoinnal vett játékost egy labdarúgócsapat – írja a Nemzeti Sport Online. A Harunustaspor török amatőr együttes elnöke, Haldun Sehit úgy nyilatkozott: Omer Faruk Kiroglunak 2000 török líra mellett további 2000 lírának megfelelő bitcoint adtak azért, hogy náluk szerepeljen. A klubvezető hozzátette: szándékosan a kriptodevizát választották fizetőeszköznek, hogy ismertté tegyék magukat Törökországban és a világban.

Ahogy fogalmazott: a bitcoin segítségével talán még a bajnoki címet is megnyerik.

A csapat az egyik regionális amatőr bajnokság első osztályában szerepel.”

(Ez a hír egyébként a közvetítés legalján található meg.)

Kedves Nemzeti Sport! Pontosan tisztában vagyok vele, hogy nálatok a sportújságírás kizárólag bulvárra hajazó stílusban történhet, s pár napja azzal is, hogy megengeditek magatoknak politikai véleményetek kifejezését egy sportmédiumban, de azért annyi kérésem hadd legyen már, hogy legalább annak nézzetek utána az archívumotokban, hogy korábban esetleg mégiscsak akadt-e már példa olyan dologra, amit ti most történelmi premierként állítotok be. Gyanítom, rendelkeztek digitális archívummal, amiben kulcsszavak alapján is rá lehet keresni korábbi írásokra, mint ahogy azt most jómagam is tettem itt a Sportudvaron, miután először olvastam az ominózus híreteket. Nekem ugyanis egyből eszembe jutott, hogy valami sántít ebben a sztoriban, és sajnos nekem lett igazam. Ejnye-bejnye…

SZOLGÁLATI KÖZLEMÉNY

Mivel a téli átigazolási időszak február 1-jéig tart a topligákban, ezért a jövő héten várhatóan fölpezsdül az élet a piacon, emiatt pedig a Sportudvar hétfőtől péntekig minden nap jelentkezni fog összefoglalóval 20:00-kor. Kövessetek minket!

Nem akarsz lemaradni a hasonló cikkekről? Iratkozz föl a Sportudvar Hírlevélre!

Sportudvar – Most már nem csak írásban, szóban is! Kövesd Soundcloud-csatornánkat is!

A kiemelt kép forrása: AFP

Leave a Reply