Videójátékból a Forma-2-be: Egy török versenyző világpremierje

Nagy horderejű bejelentést tett szerdán a Forma-2: közölték, hogy ettől az évtől kezdve Cem Bölükbasi személyében egy olyan versenyző csatlakozik a bajnokság mezőnyéhez, aki eddig a Forma-1 virtuális bajnokságában bontogatta szárnyait. A 23 éves török pilóta az első az autósport történelmében, aki az eSportból kerül át a valódi versenypályákra, s egyből a száguldó cirkusz előszobájában találja magát.

Érdekes és azt is mondhatjuk, történelmi bejelentést tett szerdán a Forma-2-es bajnokság közösségi oldalán, ugyanis azt adta hírül, hogy a Charouz cseh csapathoz szerződött a 23 éves török Cem Bölükbasi, vagyis a Forma-1 előszobájának számító sorozatban fog száguldozni idén. Ez az igazolás azért történelmi, mert a fiatal pilóta lesz az első, aki egy virtuális bajnokságból érkezik a valódi aszfaltra. Bölükbasi eddig ugyanis az F1 virtuális szériájának versenyzője volt, azaz otthonában, szimulátoron küzdött meg ellenfeleivel. Persze nem véletlen, hogy most egy igazi kocsiba kerül, mert tavaly decemberben részt vehetett az Abu Dhabiban megrendezett F2-es teszten, s ott már gyűjtött tapasztalatokat az idei autóról.

“2017-ben még eSport-pilótaként voltam jelen Abu Dhabiban, nemrég pedig egy F2-es teszt apropóján járhattam ott. Elég hihetetlen élmény volt, pláne úgy, hogy egy nappal korábban még utolsó virtuális versenyemet teljesítettem. Úgy éreztem magam, mint egy gyermek, annyira elképesztő érzések fogtak el” – mesélte Cem Bölükbasi a Forma-2 honlapján megjelent interjúban.

A fiatal pilóta szereplése nem csak azért lesz történelmi, mert a szimulátorok világából kerül ide, hanem azért is, mert ő lesz az első török versenyző ezen a szinten. “Ha soha nem vettem volna részt virtuális F1-es versenyen, akkor soha nem lett volna esélyem arra, hogy egyszer egy valódi együlésesbe szállhassak be, s nem tartanék ott, ahol tartok. Nagyon fontos az, hogy én vagyok az első gémer, akinek sikerült ezt elérnie, hiszen ezzel reményt adhatok mindazoknak, akik szintén szimulátoroznak, de arról álmodnak, hogy egy nap ők is valódi versenyautóba ülhetnek be. Ha nekem sikerül a virtuális F1-ből a valódi F2-be átlépni, akkor azt hiszem, mindenki képes lehet rá” – tette hozzá.

Magyarországon győzött először valódi versenyautóban

Meg kell jegyezni, hogy Bölükbasi 2018 végén felfüggesztette virtuális karrierjét azért, hogy belépjen a profik világába. Három szezont töltött el a GT4-es bajnokságban, s a leendő F2-pilóta először tavaly, az ázsiai Forma-3-as bajnokságon ülhetett formulaautóba. Később az EuroFormula Open nevű sorozatban is lehetőséghez jutott, s éppen Magyarországon nyerte élete első valódi versenyét. Pár héttel később Spanyolországban is győzött, s végül az 5. helyen fejezte be a bajnokságot. Tehát a Charouznál ezek alapján is döntöttek a török szerződtetése mellett.

“Még nem volt időm felfogni” – ismerte el Bölükbasi, aki most új csapatával a márciusi, bahreini tesztekre készül. Elmondása szerint nehéz szavakba öntenie, hogy nagy álma valóra vált, de igazán különleges érzés fogta el. Kíváncsian várjuk, hogy ez a különleges érzés milyen eredményeket fog kihozni belőle.

Nem akarsz lemaradni a hasonló cikkekről? Iratkozz föl a Sportudvar Hírlevélre!

Szeretnéd, hogy teret nyerjen a bulvármentes sportújságírás? Támogasd a Sportudvart!

A kiemelt kép forrása: Twitter/Formula 2

Leave a Reply