Jonas Vingegaard az idei Tour de France legjobbja

Tegnap került sor a Tour de France utolsó hegyi szakaszára, amely jó eséllyel el is döntötte az idei francia kerékpáros körverseny végeredményét, már ami az összetett 1. helyét illeti. A sárga trikót hosszú ideje őrző Jonas Vingegaard le tudta szakítani Tadej Pogacart és meggyőző fölénnyel nyerte meg az etapot, ezzel pedig szinte behozhatatlan előnyre tett szert. A dán versenyző az igen kemény Hautacam hegycsúcson tudott a legjobbnak bizonyulni, ezzel pedig akármi is lesz, mindenképpen az idei verseny legjobbja, egyben legnagyobb fölfedezettje.

Nyári akció a Sportudvar Prémiumban – most kedvezményes áron válhatsz taggá. Ne hagyd ki!

Abban szinte mindenki egyetértett a Tour de France utolsó hetének kezdete előtt, hogy a három pireneusi szakasz eldöntheti a francia háromhetes körverseny végkimenetelét. Jonas Vingegaard, a Jumbo-Visma dán kerekese 2:22 másodperces előnyből vágott neki a hétnek. A 2. helyen a kétszeres címvédő Tadej Pogacar állt, aki szerdán szakaszt nyert, igaz, Vingegaard lett a 2., úgyhogy mindössze négy másodpercet tudott faragni hátrányából. A dán tehát 2:18-as fórból kezdhette meg a tegnapi szakaszt, amelynek befutója a kőkemény Hautacam hegycsúcson volt, de már útközben is kemény emelkedők tarkították az útvonalat.

A Spandelles nevű hegy lejtmenetét különösen veszélyesnek ítélték meg nagy meredeksége és a sok, sűrűn megtalálható kanyar miatt. Ez az út hozott is drámai pillanatokat, ugyanis előbb Vingegaard esett el kis híján, de nagy mázlival kerékpárján tudott maradni, nem sokkal később azonban Pogacar egy balos kanyarban kisodródott az út melletti földes részre, ott pedig elesett. Gyorsan visszapattant biciklijére, de Vingegaard 8-10 másodperc körüli előnyt tudott összeszedni. A dán azonban nagy sportszerűségről tett tanúbizonyságot azzal, hogy nem támadott, hanem bevárta ellenfelét. Pogacar egy pacsival köszönte meg fő riválisának a nemes gesztust. A szlovén bal combján egy jókora horzsolással ment tovább, s úgy tűnt, kerékpárjával is gondok vannak.

Később volt egy kis összekülönbözése csapatával, az UAE-val, bár ennek pontos okai nem tisztázottak. Annyit tudni, hogy a csapatkocsiban ülő sportigazgatónak azt mondta, szeretne szakaszt nyerni. Ez maximálisan érthető volt, hiszen egyre inkább fogyott az esélye arra, hogy lőtávolon belülre kerüljön Vingegaarddal szemben az összetettben.

Az Hautacamig együtt tekertek, ott azonban Pogacar nem bírta a strapát, s ezt kihasználva Vingegaard ellépett tőle, s végül 61 másodperces különbséggel megnyerte a 18. szakaszt a szlovén címvédő előtt, ezzel – a jóváírással együtt – 3:26 másodpercre növelte előnyét az összetettben, vagyis a dán versenyző lényegében eldöntötte a Dániából elrajtolt Tour de France sorsát.

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy Pogacar elbukásához és Vingegaard sikeréhez kellett utóbbi csapatának, a Jumbo-Vismának kollektív ereje is. Az istálló belga sprintkirálya, a zöld trikós Wout van Aert nagyon sokáig a szökevénycsoporttal tartott, s csak az utols 4-5 kilométerre fáradt el, de azzal, hogy megnyert egy részhajrát, s nagyon sokáig elől volt, sokat tett azért, hogy a csapatversenyben a Jumbo bizonyuljon a legjobbnak az UAE előtt.

Vingegaardnak volt embere az utolsó kilométereken is, Pogacar viszont végig egyedül maradt, talán emiatt is pöccent be kicsit a csapatra, amikor a kocsinál a szóváltásra sor került. Ettől függetlenül tény és való, hogy Jonas Vingegaard megnyerte az utolsó hegyi szakaszt, s erősen valószínűtlen, hogy innen el tudja bukni a végső győzelmet. Ma egy könnyebb, viszonylag sík etap következik, majd holnap kerül sor a 40 km-es egyéni időfutamra. Bár Pogacarnak 2020-ban éppen egy 20. szakaszon rendezett időfutam hozta meg a nagy sikert, ám akkor alig egy perc volt a hátránya Primoz Roglic mögött. Most 3:26 a különbség, amit emberfölötti csoda lenne ledolgozni a következő kettő nap során.

A Tour de France tehát lényegében eldőlt, de azért érdemes lesz megnézni az utolsó három szakaszt is, pláne a vasárnap esti párizsi befutót, amelyre szokás szerint az impozáns Champs-Élysées-n kerül sor.

Nyári akció a Sportudvar Prémiumban – most kedvezményes áron válhatsz taggá. Ne hagyd ki!

A kiemelz kép forrása: THOMAS SAMSON / AFP

Leave a Reply