Az ausztrál kormány tönkreteszi az Ausztrál Opent Djokovics elkergetésével

Bár az elmúlt napokban egyre inkább úgy tűnt, megúszhatja a kiutasítást Novak Djokovics és részt vehet az ausztrál nyílt teniszbajnokságon, ám a helyi kormány magyar idő szerint ma reggel lecsapott, s másodjára is érvénytelenítette a szerb világelső vízumát, amelyről pedig bírósági határozat mondta ki, hogy megfelel a jogi kívánalmaknak. Jelen állás szerint Djokovics nem vehet részt az Ausztrál Openen, bár bizonyára fellebbezni fog. Amennyiben kiutasítják, úgy az idei verseny teljesen érdektelenné válik annak ellenére is, hogy a szerb hiányában is számos világsztár lesz jelen Melbourne-ben. Mindenki a Djokovics-cirkuszra fog emlékezni ezzel a versennyel kapcsolatban és a jövőben is erről lesz szó, ha visszatekintünk majd a 2022-es tornára.

Aki figyelemmel kísérte az Ausztrál Open körüli történéseket az elmúlt egy hétben, szinte kizárólag olyan hírekkel találkozhatott, amelyek arról szóltak, hogy Novak Djokovics külön engedéllyel beutazhatott Ausztráliába, azonban a helyi hatóságok valamiért mégsem akarták beengedni. A hét elején egy melbourne-i bíróság úgy határozott, hogy a migrációs szervek nem megfelelő indokkal törölték a szerb világelső vízumát, így helyreállította azt, ezáltal Djokovics kiszabadult a határrendészeti őrizetből és megkezdhette az edzéseket a hétfőn kezdődő Grand Slam-tornára. Ennek ellenére még mindig ott lebegett a feje fölött Damoklész kardja, ugyanis a szövetségi bevándorlásügyi miniszternek jogában állt saját hatáskörben, a független bíróság ítéletét fölülbírálva törölni Novak Djokovics vízumát, s kiutasítani Ausztráliából.

Napokon át arról szólt a fáma, hogy vajon megmeri-e lépni a kormány ezt, a kétségtelenül nagy hullámokat korbácsoló döntést, vagy belenyugszik a bíróság ítéletébe, s nem gördít további akadályokat a szerb tartózkodása elé. Megmondom őszintén, tegnap már az volt az érzésem, hogy ha eddig nem történt semmi, akkor ezután már nem is fog, mivel ha a hétvégén döntenének úgy, hogy Djokovicsot kiutasítják, abból még a múlt hetinél is nagyobb botrány kerekedne, s ezzel az Ausztrál Open iránti érdeklődés is teljesen elveszne, hiszen mindenki Djokovics ügyéről beszélne, s az eredményekről alig esne egy-két szó.

Ehhez képest ma reggel érkezett a hír, hogy Alex Hawke bevándorlásügyi miniszter élt – szerintem nem teljesen jogállami – jogával, s a bírósági ítéletet semmibe véve törölte Novak Djokovics vízumát, s ezzel lényegében kiutasította az országból. Hawke indoklásában a közrend és az emberek egészségének megvédését hozta föl okként a súlyos döntés meghozatalára. Mint köztudott, Djokovics nem volt hajlandó fölvenni a védőoltásnak csúfolt genetikai pancsok egyikét sem. Az ausztrál törvények oltottsághoz kötik a beutazást, de ez alól felmentést lehetett kérni pl. elmúlt fél évben történt fertőzés vagy olyan betegség miatt, amely meggátolta a vakcina beadását. Az Ausztrál Open szervezői közölték, hogy összesen 26, a tornához “szorosan kötődő” személy (játékosok, edzők, stábtagok) kapott felmentést a kétlépcsős, igen szigorú ellenőrzési folyamat végén az oltási kötelezettség alól. Közéjük tartozott Djokovics is.

Jogilag tehát teljesen érthetetlen volt kezdetben a helyzet, senki sem tudta fölfogni, hogy születhetett az a döntés, amellyel törölték a szerb vízumát. Szinte általános volt az a vélekedés, hogy az ausztrál kormány a közvélemény és a politika nyomására visszakozott Djokovics ügyében, mivel Ausztráliában sokan fölháborodtak, amikor január elején kiderült, hogy a világelső oltatlanul is beutazhat az országba. Később olyan hírek kaptak szárnyra, amelyek kezdték kicsit érthetőbbé tenni a helyzetet, ugyanis kérdőjelek merültek fel Djokovics 2021. december 16-án született pozitív teszteredménye és a vízumkérelem kitöltése körül is. A szerb játékos tehát közel egy hónapja átesett a fertőzésen, azonban ennek ellenére a december 16-át követő egy-két napról is vannak olyan közösségi médiás bejegyzések, amelyek szerint Djokovics nem került karanténba és szabadon mehetett emberek közé. Bár ezzel teljesült az ausztrálok azon feltétele, miszerint az elmúlt hat hónapban Djokovics átesett a betegségen, viszont az is a feltételek közé tartozik, hogy a kérelmezőnek a beutazást megelőző 14 napban ugyanabban az országban kellett tartózkodnia, márpedig Djokovics állítólag Szerbiában és Spanyolországban is járt december második felében.

A másik érdekes körülmény a szerb vízumkérelmének kitöltése körül merült fel, mivel állítólag itt hibázott a stáb. A mai miniszteri határozatból viszont nem derül ki, hogy akármelyik szabály megsértése miatt döntött Djokovics vízumának törlése mellett, vagyis ez alapján azt lehet mondani, hogy nem bizonyították eleddig, hogy bármelyik feltételt nem teljesítette volna a világelső teniszező.

Az indoklásból, amely az emberek egészségének megóvását és a közrend fönntartását hozza föl a mai döntés alapjaként, egyértelműen kiderül, hogy politikai akarat érvényesült Djokovics kiutasításánál. Az ausztrálok semmilyen bizonyítékkal nem álltak elő, ami igazolná, hogy a szerb bármilyen szabályt megsértett volna. Jelenleg úgy állnak a dolgok, hogy Djokovics élt a jogszabályok adta kibúvókkal. Emiatt rengetegen a szerbet támadták, pedig nem ő hozta ezt a jogszabályt, hanem Victoria állam parlamentje, így elsősorban a honatyákon lehetne számonkérni, hogy Novak Djokovics mit keres itt.

Scott Morrison ausztrál miniszterelnök közölte, egyetért migrációs minisztere döntésével, mert szerinte meg kell védeni az ausztrálok egészségét. Politikai lózung ez, hiszen Ausztráliában hetek óta többtízezres, akár százezres nagyságrendben születnek pozitív teszteredmények naponta, vagyis Djokovics és a többi oltatlan külföldi beutazása semmit sem rontana a helyzeten. Azt kell mondani, hogy sajnos Ausztráliában is a gyógyszergyártók irányítják a közegészségügyi döntéshozatalt, s ennek úgy látszik, a világ legjobb férfi teniszezője is áldozatul esik. Bár Novak Djokovics fellebbezhet még a mostani döntés ellen, de tartok tőle, hogy most már innen nincs visszaút, s ezáltal kudarcba fullad az idei Ausztrál Open, Ausztrália pedig lejáratja magát a világ előtt.

Nem akarsz lemaradni a hasonló cikkekről? Iratkozz föl a Sportudvar Hírlevélre!

Szeretnéd, hogy teret nyerjen a bulvármentes sportújságírás? Támogasd a Sportudvart!

A kiemelt kép forrása: Getty Images

Leave a Reply