Béna(?) bíráskodás, himnuszbaki, üres lelátók – ez az Afrikai Nemzetek Kupája

VIDEÓVAL – Lezajlott a labdarúgó Afrikai Nemzetek Kupája csoportkörének első fordulója, azonban elsősorban nem a játék és a látványos gólok (utóbbiból igen kevés született) miatt emlékezhetünk erre az időszakra, hanem a fejlett világban szinte elképzelhetetlen hibák miatt, amelyek megmutatkoztak a játékvezetés és a mérkőzések előtti hivatalos protokoll lebonyolítása terén is. A tegnapi játéknap gyakorlatilag totális csőd volt.

Tunézia – Mali: A kétszer is rosszkor lefújt mérkőzés

Megmondom őszintén, olyanról már hallottam egyszer, hogy az 1. félidőt néhány másodperccel korábban fújta le a játékvezető egy mérkőzésen, de olyanról, hogy a meccs végén kerüljön időzavarba a spori, még sosem. Egészen tegnapig. Az F-csoport nyitómérkőzésén Tunézia Malival játszott. A 85. percben, amikor Mali 1:0-ra vezetett, a találkozó zambiai “sípmestere”, Janny Sikazwe nemes egyszerűséggel lefújta a mérkőzést, amit senki sem értett a stadionban. A bíró ekkor még föleszmélt, hogy súlyos hibát követett el, így újraindult az összecsapás, azonban a 90. percben, másodpercekkel a rendes játékidő letelte előtt ismét hármat fújt a sípjába, s ezután nem is indult újra a találkozó. A tunéziai kispad egy emberként pattant föl, hogy hevesen tiltakozzék Sikazwénál a döntés ellen, ám a FIFA-kerettag (!) zambiai játékvezető ekkor már nem volt hajlandó észrevenni, hogy talán hosszabbítani is kellene, hiszen mindkét csapat kihasználta öt-öt cserelehetőségét. A bírót a biztonságiaknak kellett bekísérniük az öltözőbe. A meccset nagy meglepetésre 1:0-ra megnyerte a mali válogatott, de jó kérdés, mennyire volt szabályszerű ez a győzelem az ismertetett körülmények mellett.

Külön pikantériát ad a történetnek, hogy a 2017-es Afrikai Nemzetek Kupája döntőjét vezető Sikazwét 2018-ban egy mérkőzésre eltiltották korrupció gyanúja miatt. Korábban sok kritikát kapott már ténykedéséért a zambiai bíró, s nem lennék meglepve, ha mostani produkciója után többé nem jutna szóhoz ebben a szerepkörben talán még hazája valamely alsóbb osztályú bajnokságában sem. Fél órával a lefújás után egyébként fölmerült, hogy újrakezdik a mérkőzést, de a tunéziaiak ekkor már nem voltak hajlandóak kimenni a pályára, mert minden bizonnyal a mérkőzés megóvásának lehetőségét tanulmányozták. Arról, hogy lesz-e jogi akció, a cikk megjelenésének pillanatában nem tudni.

Esszám Abdel-Fatah, az afrikai szövetség bírófőnöke ma reggel egy újságírónak azt állította, hogy Sikazwe napszúrást kapott, ezért elvesztette koncentrálóképességét. Kórházba szállították, s emiatt akarták a 4. játékvezetővel folytatni a mérkőzést. Ha ez igaz, akkor jobbulást kívánunk a sporttársnak!

A himnuszától megfosztott Mauritánia

A Tunézia – Mali mérkőzés körüli cirkusz miatt fél órás csúszással vette kezdetét a Mauritánia – Gambia találkozó, s ez a kavarodás összezavarhatta szegény kameruni szervezőket, ugyanis a mauritániai himnusz helyett egy másikat játszottak le a mérkőzés előtt. Még kétszer (!) nekifutottak, de mindegyik esetben a rossz himnusz csendült fel, így a helyi szpíker végül úgy próbálta menteni a meglehetősen kellemetlen helyzetet, hogy himnuszuk kórusban történő éneklésére buzdította a mauritániai játékosokat, szurkolókat. Ez végül nem történt meg. Zavarodottan mosolygó és értetlenkedő játékosokat lehetett látni a mauritániaiaknál, s ez a bohóckodás igen rossz hatással lehetett játékukra is, mivel az ANK-újonc Gambia 1:0-ra győzött.

Üres lelátók

A legutóbbi, 2019-es Afrikai Nemzetek Kupája idején írtam cikket arról, hogy az Egyiptomban megrendezett tornán szinte üres lelátók előtt zajlottak a mérkőzések, leszámítva persze a hazaiak meccseit. Nos, Kamerunban is hasonló a helyzet, ugyanis amíg a házigazdák vasárnapi, Burkina Faso ellen 2:1-re megnyert nyitómérkőzésén 40 ezren voltak jelen, addig pl. a tegnapi meccseken alig néhány ezer ember tette tiszteletét. Pedig igen alacsonyak a jegyárak, hiszen az afrikai szurkolók jelentős része nem engedhet meg magának hatalmas költekezéseket, de úgy tűnik, ez sem volt sokak számára kellően vonzó, s inkább otthonról, a tévéből nézik a mérkőzéseket. Az is problémás lehet, hogy egy napon kettő mérkőzést ugyanabban a stadionban játszanak, ráadásul a két meccs között nincs sok szünet, vagyis a nézőcserének gyorsan kellene lepörögnie. Ez ilyen alacsony számok mellett mondjuk simán megvalósul…

Egy gól meccsenként

Sajnos nem csak a rendezés, hanem a játék színvonalát illetően is igen erős hiányérzetük lehet azoknak, akiknek van szerencséjük, vagy éppen balszerencséjük látni az ANK mérkőzéseit (ezt itt, Magyarországon legfeljebb streamen lehet megtenni), hiszen a már említett, három gólt hozott nyitótalálkozó kivételével eddig minden meccsen, amelyen volt gól, csupán egy született. Összesen 12 mérkőzésre került sor eddig a tornán, vagyis a gólátlag erős 1-es. Kilenc mérkőzés hozott 1:0-ás végeredményt, kettő találkozón pedig 0:0 lett a vége, így pl. a címvédő Algéria Sierra Leone elleni mérkőzésén is, ami a torna eddigi talán legnagyobb meglepetése. Gyakorlatilag alig akadt látványos megmozdulás valamelyik mérkőzésen. Ezt egyfelől a pályák nem éppen kifogástalan állapotával, másfelől a száraz és forró időjárással lehet magyarázni. Bízzunk benne, hogy a ma kezdődő 2. fordulóban talán több focit és kevesebb bakit fogunk látni.

Nem akarsz lemaradni a hasonló cikkekről? Iratkozz föl a Sportudvar Hírlevélre!

Szeretnéd, hogy teret nyerjen a bulvármentes sportújságírás? Támogasd a Sportudvart!

A kiemelt kép forrása: MOHAMED ABD EL GHANY / REUTERS

Leave a Reply