9 sportesemény, amit látni kell 2022-ben!

Azt szokták mondani, hogy a páros évek jobbak. Nos, ez a sportban így van, s erre 2022 is jó példa lesz, hiszen ha nem lesz égindulás, földindulás, akkor idehaza és külföldön is nagyszerű sportesemények tömkelegére fog sor kerülni idén. A Sportudvar most arra a nehéz feladatra vállalkozott, hogy kiemeljen kilencet 2022 legnagyobb sporteseményei közül, s ezeket ajánlja figyelmetekbe!

Január 13-30.: Férfi kézilabda Európa-bajnokság Magyarországon

Az új év első, magyar szempontból jelentős sporteseményére már csak nyolc napot kell várni, ráadásul ha a helyszínen szeretnénk megtekinteni a mérkőzéseket, akkor nem kell átlépnünk egyetlen határt sem, hiszen hazánkban rendezik a férfi kézilabda Európa-bajnokságot. A magyar válogatott házigazdaként alanyi jogon tagja a 24 csapatból álló mezőnynek. A mieink a B-csoportban Hollandiával, Portugáliával és Izlanddal fognak összecsapni. Minden csoportból az első kettő jut be a középdöntőbe, ahonnan a két csoport első kettő helyezettje kerül a legjobb négy közé, a csoportharmadikok pedig az 5. helyért küzdhetnek meg egymással. A mieinknek jó esélyük van az első csoportkör abszolválására, azonban az izlandiak és a portugálok is kemény diónak ígérkeznek, úgyhogy szükség lesz a hazai közönség bíztatására. Amennyiben sikerül a továbbjutás, a középdöntőben még nehezebb mérkőzések várhatnak a magyarokra, hiszen útjukba kerülhetnek az olimpiai bajnok franciák, a bivalyerős dánok, a horvátok és a szerbek is. Bízzunk benne, hogy nem fog szégyent vallani a csapat és büszkék lehetünk majd a fiúk teljesítményére! A tornát az M4 Sport fogja közvetíteni.

Nagy erőpróba előtt áll a magyar férfi kézilabda-válogatott a hazai rendezésű Eb-n (Forrás: Sportudvar-archívum)
Február 4-20.: Téli olimpia Pekingben

Történelmi téli olimpiát hoz magával a 2022-es esztendő, ugyanis Peking lesz az első város, amely nyári és téli ötkarikás játékoknak is helyszíne. Sajnos a 2008-as nyári seregszemléhez hasonlóan a mostani olimpia előkészületeit is beárnyékolják politikai cirkuszok és az emberi jogok körüli aggodalmak. Erre rátett egy lapáttal a Peng-ügy, amely egészen fölháborítóan alakul. Mi azonban próbáljunk meg inkább a sportteljesítményekre koncentrálni, már csak azért is, mert ismét jó esély mutatkozik arra, hogy magyar érem, érmek szülessenek az olimpián. Négy évvel ezelőtt sporttörténelmi tettet végrehajtva lett olimpiai bajnok férfi 5000 méteres rövidpályás gyorskorcsolya-váltónk. Most is ebben a sportágban reménykedhetünk magyar dobogós eredményekben, s a váltó címvédése is benne van abban a bizonyos pakliban. Az olimpiáig hátralévő időben minden hétfőn, szerdán és pénteken új cikkel jelentkezik a Sportudvar olimpiatörténeti cikksorozata, amelynek keretében fölelevenítjük valamennyi eddigi téli olimpia legfontosabb eseményeit. A játékok ideje alatt természetesen napi szinten fogjuk követni a történéseket, amelyekkel kapcsolatban – ahogy az 2018-ban is történt – több cikkel fogunk jelentkezni. Az eseményt az M4 Sport és az Eurosport is közvetíti.

Vajon idén is a dobogó tetejére állhatnak a férfi rövidpályás gyorskorcsolya-váltó tagjai? (Forrás: Sportudvar-archívum)
Március 20.: Elrajtol a Forma-1-es szezon

Tavaly minden idők legdrámaibb finisét láthattuk a Forma-1-ben, hiszen Max Verstappen az utolsó verseny utolsó körében előzte meg Hamiltont és ezzel megtörte a Mercedes egyeduralmát a hibridérában. A holland világbajnoknak idén sem lesz egyszerűbb dolga, hiszen új autókkal kell versenyeznie mindenkinek, s nagyobbak lesznek a kerekek. Jó kérdés, hogy a sok szabályváltoztatás és új szabály mennyire fogja befolyásolni az erőviszonyokat, de arra azért jó esély van, hogy a Red Bull és a Mercedes idén is ott lesz az élen, de akár több csapat is megszorongathatja őket, gondolok itt elsősorban a Ferrarira és a McLarenre, esetleg még az Alpine-ra. Ami az egyéni versengést illeti, Verstappen és Hamilton mellett érdemes lesz odafigyelni a Mercedes új pilótájára, George Russellre, hogy mennyire fog beállni Hamilton mögé, s a Ferrari pilótapárosára: Charles Leclerc-re és Carlos Sainz Jr.-ra is szegezhetjük majd tekintetünket a pályán. Úgy gondolom, olyan izgalmas nem lesz ez a szezon, mint a tavalyi, de esélyes, hogy ismét az utolsó futam dönt a vb-címről. A versenyeket idén is az M4 Sport közvetíti, de itt, a Sportudvaron is rendszeresen be fogunk számolni az egyes versenyeken történtekről.

Néhány, a magyar szurkolók körében különösen nagy érdeklődéssel kísért futam időpontja:

Március 20.: Bahreini Nagydíj

Május 29.: Monacói Nagydíj

Július 3.: Brit Nagydíj

Július 10.: Osztrák Nagydíj

Július 31.: Magyar Nagydíj

Augusztus 28.: Belga Nagydíj (ha nem “mossa el” az eső…)

Szeptember 11.: Olasz Nagydíj

Október 9.: Japán Nagydíj

November 20.: Abu Dhabi Nagydíj (a szezonzáró)

Max Verstappen tud duplázni 2022-ben? (Forrás: Sportudvar-archívum)
Május 13-30.: Vizes-vb Fukuokában

A tavasz egyik, hazai szempontból legfontosabb eseménye lesz a vizes világbajnokság, amelyen úszásban, műugrásban, szinkronúszásban, toronyugrásban és vízilabdában fognak győzteseket avatni. Természetesen számunkra az úszás és a vízilabda lesz a legfontosabb, hiszen ezekben a sportágakban akár több világbajnoki címnek, éremnek is örülhetünk majd. Az úszóknál elsősorban Milák Kristóftól és a hosszútávúszó Rasovszky Kristóftól lehet aranyéremben bízni, de az elmúlt időszak eredményei alapján Szabó Szebasztián és a hosszútávúszó Olasz Anna is komoly eredményeket érhetnek el. Nagy kérdése lesz ennek a világbajnokságnak, hogy milyen formában fog versenyezni a tokiói olimpián lebőgő Hosszú Katinka és mire lesz képes a kishúga tavalyi elvesztése után szintén visszaeső Kapás Boglárka. Vízilabdában férfi és női válogatottunk is az esélyesek közé tartozik. Mindkét csapat bronzéremmel térhetett haza a Japánban rendezett olimpiáról. Lehet, hogy idén mindkettő fényesebb medált hoz el a felkelő Nap országából? Reméljük, hogy igen! Ezt a tornát is az M4 Sport közvetíti.

Milák Kristóf folytathatja uralkodását 200 pillangón (Forrás: Sportudvar-archívum)
Augusztus 11-22.: Vizes-Eb Rómában

Ide gyakorlatilag ugyanazt írhatnám, mint a vizes-vb-hez, annyi különbséggel, hogy vízilabda az olasz fővárosban nem lesz műsoron. Ettől függetlenül itt is lesz kikre figyelni, hiszen az Európa-bajnokságokon általában több magyar érem szokott születni úszásban, mint a vb-ken, olimpiákon. Milák Kristóf itt is toronymagas esélyese lehet a 200 méteres pillangóúszásnak, s a vizes-vb-nél említett versenyzők is odaérhetnek a dobogóra. Abban bízom, hogy sok magyar sikernek örülhetünk majd ezen az eseményen is. A közvetítő itt is az M4 Sport lesz.

Szeptember 1-18.: Férfi kosárlabda Európa-bajnokság

Idén Európa öt városában: Berlinben, Kölnben, Milánóban, Prágában és Tbilisziben rendezik meg a kontinensbajnokságot, amelyre ismét kijutott a magyar válogatott. A mieink kőkemény csoportba kerültek, hiszen Kölnben a házigazda németek mellett az olimpiai ezüstérmes francia, a nagyon erős szlovén és a szintén le nem írható litván csapat lesz az ellenfél, valamint Bosznia-Hercegovina, amely ellen kötelező a győzelem. A másik négy mérkőzésen már komoly bravúr kellene a sikerhez, ezáltal a továbbjutáshoz is, hiszen az első négy jut tovább. Azt hiszem, itt már a tisztes helytállás is jó eredmények minősülne.

Szeptember 10-18.: Birkózó Európa-bajnokság Belgrádban

Igen sikeres éveken van túl a magyar birkózás, hiszen a tokiói olimpián és a többi nagy versenyen is számos érem, nem egy esetben aranyérem került a hazai versenyzők nyakába. Bár Lőrincz Tamás Tokió után visszavonult, így is akadnak magyarok, akik odaérhetnek a csúcsra. Gondolok itt elsősorban a visszatérő Lőrincz Viktorra és a nagy reménységnek számító Szőke Alexre. Bennük abszolút megvan az esély a végső győzelemre is. Mellettük akár eddig még nem igazán ismert fiatalok is nagyot menetelhetnek a szerb fővárosban. Reméljük, így lesz.

November 4-20.: Női kézilabda Európa-bajnokság

A foci-vb miatt az eddigi szokásoktól eltérően idén nem decemberben, hanem novemberben kerül sor a hölgyek kontinenstornájára, amelynek selejtezői jelenleg még zajlanak. A magyar válogatottnak azonban jó esélye van a kijutásra, hiszen a portugálok és a szlovákok ellen is sikerült győzni. Spanyolország keményebb dió lesz, de ha sikerül a kötelező győzelmeket hozni, akkor nem lehet kérdéses a kvalifikáció. Aztán, hogy magán az Eb-n milyen ellenfelek kerülnek a magyarok útjába, még korai lenne taglalgatni, de egészen biztos, hogy nem lesz egyetlen könnyű mérkőzés sem.

A tavalyi vb nem volt egy sikertörténet. Az Eb esetleg az lesz? (Forrás: Sportudvar-archívum)
November 21-december 18.: Labdarúgó-világbajnokság Katarban

Idén rendhagyó módon az év végén, lényegében az adventi időszakban kerül sor a focivébére. A Katar által 2010-ben korrupciós eszközökkel elnyert esemény igen sajátos körülmények között fog zajlani, hiszen klimatizált stadionokban kerül sor a mérkőzésekre. Ez lesz az utolsó 32 csapatos világbajnokság, de a sportág jelenlegi állapotát elnézve akár az utolsó vb is lehet. A magyar válogatott nem jutott ki, s mivel még nem zárultak le a selejtezők, ezért a csoportbeosztást sem ismerjük. Bizonyára lesznek jó mérkőzések a tornán, amelynek több esélyese is lesz, pl. a címvédő franciák, valamint a belgák, a brazilok, nomeg az angolok és az Európa-bajnok olaszok. Messinek alighanem ez lesz az utolsó esélye arra, hogy világbajnok legyen az argentin válogatottal. Szinte megjósolhatatlan, ki érhet oda a végén, de szerintem a fölsorolt csapatoknak lesz a legnagyobb esélyük a végső győzelemre. A tornát az M4 Sporton lehet majd nézni.

A francia válogatott képes lesz 1962 után első csapatként megvédeni vb-címét? (Forrás: Sportudvar-archívum)

Nem akarsz lemaradni a hasonló cikkekről? Iratkozz föl a Sportudvar Hírlevélre!

Szeretnéd, hogy teret nyerjen a bulvármentes sportújságírás? Támogasd a Sportudvart!

A kiemelt kép forrása: Sportudvar-archívum

Leave a Reply