Trump Boltot hozta föl példának, a jamaicaiak nem értenek egyet vele

Miközben igen nagy konfliktusban van az NFL azon játékosaival, akik nem hajlandók fölállva hallgatni az amerikai himnuszt, Donald Trump, az Egyesült Államok elnöke egyik keddi Twitter-bejegyzésében Usain Bolt világcsúcstartó jamaicai atléta hozzáállását hozza föl ellenpéldának a tiltakozó futballistákkal szemben. A karibi ország olimpiai bizottsága nem vette jó néven az üzletember-politikus példálózását, mivel szerintük Usain Boltnak semmi köze ehhez az ügyhöz, s arra kérték Trumpot, hogy ne keverje bele politikai játszmáiba a sportolót.

Ez egy médiaharc, ami végtelennek tűnik múlt péntek óta… Donald Trump amerikai elnök egy alabamai képviselő támogatására elmondott beszédében kihangsúyozta az amerikai értékek fontosságát, s újból kifejezte a nemzeti lobogó tiszteletének szükségességét. Ebből az alkalomból ismételten erőszakos módon megkérdőjelezte azokat az amerikai futballistákat, akik nem voltak hajlandók vigyázzban állva hallgatni az amerikai himnuszt a múlt hétvégi NFL-mérkőzések előtt, tiltakozva ezzel az ellen, hogy a rendőrség rasszista módon kezeli a fekete népességet.

Bolt megállította az interjút

A különböző csapatok tiltakozásaira az utóbbi napokban elsősorban a himnusz lejátszása során került sor szerte az országban, s megjelentek bennük az amerikai elnök elleni protezsálás szimbólumai is. A #TakeTheKnee (Térdelj le!) hashtag a közösségi média leghasználtabb kifejezése volt az elmúlt napokban a tengerentúlon. Donald Trump szokás szerint a Twitteren akart válaszolni az őt ért támadásokra, mégpedig ezúttal Usain Boltot fölhozva ellenpéldának. Az elnök megosztott egy videót, amin az látható, ahogy a jamaicai sprinter a 2012-es londoni olimpián éppen interjút adott egy tudósítónak, amikor a stadionban fölcsendült az amerikai himnusz egy éremátadás apropójából. Bolt megkérte a riportert, hogy álljon le a beszélgetéssel az ünnepség végéig.

A jamaicai csapat nem túl boldog

“Még a jamaicai Usain Bolt, minden idők egyik legnagyobb sprintere és atlétája is tiszteletét fejezte ki himnuszunk iránt” – írta a bejegyzésben Donald Trump. A nyolcszoros olimpiai bajnok, 100 és 200 méteren is világcsúcstartó, s az idei világbajnokságon visszavonult Usain Bolt ezidáig nem reagált a történtekre, a jamaicai olimpiai bizottság viszont megpróbált gyorsan pontot tenni az ügy végére, azt kérvén Donald Trumptól, hogy ne keverje bele a sportolót ebbe a vitába: “Hagyja ki politikai játszadozásaiból a legnagyobb sportolónkat!” – követelte a szervezet. Nem biztos, hogy az amerikai elnök sokáig csendben marad kedvenc közösségi oldalán és tűrni fogja, hogy megmondják neki a tutit.

Leave a Reply