Atlétika: Tévhitek miatt tiltották el Semenyát a 800 métertől

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (WA) elismerte, hogy félrevezetőek azok a megállapítások, amelyek alapján megtiltották a túl magas tesztoszteronszinttel bíró női atléták számára, hogy 200 méternél nagyobb távokon futhassanak. A szabályozás miatt nem indulhat évek óta kedvenc távján, 800 méteren Caster Semenya, aki hosszú időn keresztül jogi úton próbálta semmissé tenni a sokak által vitatott előírásokat, de eddig sikertelenül. A mostani beismerés után előfordulhat, hogy az emberi jogi bíróság, amelyhez Semenya keresetet nyújtott be, végül az ő javára ítélkezik, de arra nagy az esély, hogy a szövetség módosítani fog a szabályokon.

Egy 2017-es tanulmány alapján született az a döntés, mely megtiltotta a veleszületetten magas tesztoszteronszinttel rendelkező nők részvételét a 400 méter és az egy mérföld közötti távokon. Ennek a szabályozásnak esett áldozatul több atlétanő mellett Caster Semenya, a 800 méter kétszeres olimpiai bajnoka is. Az érintettek csak abban az esetben versenyezhettek volna az említett versenyszámokban, ha vállalták volna, hogy gyógyszerek segítségével, mesterségesen tartják a férfihormon-szintjüket egy bizonyos szint alatt.

A szabályozás megalkotói arra a bizonyítékként elismert eredményre alapozták a döntésüket, mely szerint a magas tesztoszteronszint versenyelőnyt biztosít azokkal szemben, akik egy meghatározott szint alatt vannak. Azonban a szövetség által kiadott vadonatúj jelentés szerint a korábbi eredmények nem bizonyító erejűek, nem adnak elég megerősítést a kérdésben.

“Hogy egészen pontosak legyünk, nincs visszaigazoló bizonyíték, nincs ok-okozati összefüggés a két vizsgált dolog szerint. Elismerjük, hogy a 2017-es tanulmányunk felfedező, kutató jellegű volt. Mindezek alapján azt is elismerjük, hogy a korábbi írásunkban közölt állítások félrevezetőek lehettek oly módon, hogy azt sugallták, az eredményekből ok-okozati következtetés levonható.”

A szerzők kiemelték, melyik konkrét mondat szorul helyesbítésre: “A magas tesztoszteronszinttel rendelkező atlétanők versenyelőnyben vannak azokkal szemben, akiknek alacsony ez a szintjük, 400 méteren, 400 gáton, 800 méteren, kalapácsvetésben és rúdugrásban.” – írták 2017-ben.

“Ezt az állítást a következőképpen kell módosítani. A magas tesztoszteronszinttel rendelkező atlétanőkhöz jobb atlétikai teljesítmények voltak köthetők azokkal szemben, akiknek alacsony ez a szintjük, 400 méteren, 400 gáton, 800 méteren, kalapácsvetésben és rúdugrásban.”

Azok után, hogy a nemzetközi szövetség érvénybe léptette a tiltó szabályozást az érintett atlétanőkkel szemben, Semenya – aki mögött Dél-Afrika egy emberként sorakozott föl harcában – jogi úton próbálta meg az igazát bizonyítani, azonban a beadványait sorra elutasították. Előbb a Nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) hagyta helyben a nemzetközi szövetség szabályozását, majd a svájci Legfelsőbb Bíróság is megerősítette a CAS határozatát. Utolsó szalmaszálként Semenya az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordult, ahol egyelőre a tárgyalás időpontjára vár.

Az atlétanő jogászai most azt kérdezik, a nemzetközi szövetség miért várt az olimpia utánig az új jelentés nyilvánosságra hozatalával. Gregory Nott, Semenya egyik jogi képviselője az alábbi közleményt juttatta el a Telegraph Sport-hoz:

“A Nemzetközi Atlétikai Szövetség ezzel tulajdonképpen beleavatkozott az éppen folyó jogi eljárásba. Reméljük, hogy mostantól ők is azt támogatják, hogy a 2018-ban bevezetett szabályozás érvénytelenítésre kerüljön. Több, mint meglepő, hogy a szövetség nem hozta nyilvánosságra ezt a bizonyítékot már a 2020-as tokiói olimpia előtt, ami lehetővé tehette volna Semenya számára, hogy megvédje a címét 800 méteren.”

Semenya nem az egyetlen atlétanő, aki a szabályozás nyomán változtatásokra kényszerült. Két 18 éves namíbiai futó, Christine Mboma és Beatrice Masilingi sem indulhatott 400 méteren a magas tesztoszteronszintje miatt. Mboma 200 méterre váltott, és ezüstérmet nyert Tokióban. Ráadásul úgy, hogy a döntőig vezető úton kétszer is U20-as világcsúcsot javított. A nemzetközi szövetség elnöke, Sebastian Coe szerint Mboma teljesítménye igazolta a 400 méterrel kapcsolatban bevezetett szabályozást. Ettől függetlenül, az új információk birtokában valószínűleg sokan érvelnek majd a tiltás megszüntetése mellett. Hogy Coe és csapata hallgat-e ezekre a hangokra, talán hamarosan kiderül…

Nem akarsz lemaradni a hasonló cikkekről? Iratkozz föl a Sportudvar Hírlevélre!

A kiemelt kép forrása: Sportudvar-archívum

Leave a Reply