Van még visszaút Roger Federer számára?

Roger Federer vasárnap este közösségi oldalán bejelentette, hogy ismét kés alá fekszik, térdét sokadjára is műteni kell. A tenisz valaha élt talán legnagyobb alakja az elmúlt több, mint másfél évben összesen 19 mérkőzésen ragadott ütőt térdproblémái miatt. Idén Wimbledon óta nem láthattuk játszani, s jó eséllyel legközelebb csak 2022-ben fog teniszezni, már ha addig nem szánja el magát a visszavonulásra…

Roger Federer vasárnap este Instagram-oldalán közzétett rövid videójában jelentette be, hogy ismét meg kell műteni a problémás térdét, ezért – ahogy fogalmazott – sok hónapig kénytelen lesz távolmaradni a teniszpályáktól. A svájci játékos pár éven belül harmadik alkalommal fekszik kés alá, hogy évek óta rakoncátlankodó térde végre valahára rendbejöjjön, ezáltal esélye nyíljon hosszú pályafutásának szép és méltó befejezésére.

“Ahhoz, hogy jobban érezzem magam, szükségem van egy operációra, emiatt viszont sok hónapot ki kell hagynom” – mondta Federer a videóban. A svájci azzal indokolta a döntést, hogy szeretne magának reményt adni arra, hogy még visszatérhet a pályára.

“Realista vagyok – értsetek jól. Tudom, hogy az én koromban nehéz újra sikeresen megcsinálni egy ilyen műtétet, de meg fogom próbálni, mert szeretnék visszatérni. Szeretnék jó egészségnek örvendeni. Követni fogom az újratanulási folyamatot, ami ahhoz kell, hogy a térdem ismét rendesen működjön” – tette hozzá a legenda, aki idén mindössze 13, tavaly pedig 6 mérkőzésen lépett pályára. Idei mérlege 9 győzelem és 4 vereség, azonban a wimbledoni torna negyeddöntőjében a lengyel Hubert Hurkacz ellen nagy meglepetésre igen simán, a szettek tekintetében 3:0-val alulmaradt – ez mindmáig az utolsó mérkőzése.

A bázeli születésű Roger Federer tavaly kétszer is megműtette magát, de a mostani bejelentés alapján egyértelművé vált, hogy az a két beavatkozás nem segítette érdemben azt, hogy teljesen meggyógyuljon a hosszú évek, évtizedek nagy és szinte folyamatos hajtásába belefáradt térde. Ez a kissé váratlan fejlemény emellett arra is enged következtetni, hogy Federer karrierjének vége közelebb lehet, mint gondoltuk. Elég csak megnézni idei szereplését: a Roland Garrostól a nyolcaddöntő előtt lépett vissza arra hivatkozva, hogy szeretne Wimbledonra 100%-os állapotba kerülni. Ez egészen a nyolcaddöntőig működött, mert aztán Hurkacz ellen fejben és alighanem testben sem volt ott teljesen. Az már korábban kiderült, hogy a US Open előtti felkészülést szolgáló cincinnati és torontói tornákra sem megy el, s most már ugrott az esztendő utolsó Grand Slam-versenye is.

Federer 2019-ben, a londoni torna általa megnyert döntőjét követően úgy nyilatkozott, hogy feleségével folyamatosan azon dolgoznak, hogy megtalálják az egyensúlyt a család és a karrier között. Akkor azt mondta, minden rendben van ezen a téren. Ezt el is lehet hinni, azonban az immár harmadik térdműtét (mindez másfél éven belül) nem éppen jó jel a hogyan továbbot illetően. Tartok tőle, hogy Roger Federer már sosem fog ütőt ragadni. Ne legyen igazam, de nekem most már egyre inkább erőltetettnek tűnik az, hogy a svájci legenda vissza akar térni. Azt gondolom, hogy ami nem megy, azt nem kell erőltetni. Federer annyi mindent tett le az asztalra, amennyit szinte senkinek sem sikerült. Anyagilag is olyan jól járt hosszú pályafutása során, hogy minden bizonnyal már évekkel ezelőtt visszavonulhatott volna, mert bőven lett volna pénze arra, hogy akár 100 éves koráig eléldegéljen jólétben.

Bízzunk a legjobbakban, de nem lepődhetünk meg azon, ha Roger Federert már nem láthatjuk többé tétmérkőzésen ütögetni…

Nem akarsz lemaradni a hasonló cikkekről? Iratkozz föl a Sportudvar Hírlevélre!

A kiemelt kép forrása: GLYN KIRK / AFP

Leave a Reply