A CAS döntött: Semenyának csökkentenie kell tesztoszteron-szintjét

A Nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) a héten ítéletet hozott a dél-afrikai futónő, Caster Semenya beadványának ügyében, aki azt szerette volna elérni, hogy a testület semmisítse meg a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) azon szabályát, ami a meghatározottnál magasabb tesztoszteron-szinttel rendelkező női atléták számára előírná annak gyógyszeres úton történő csökkentését. Semenya és több, hasonló cipőben járó társa sem ért egyet a szabályozással, a CAS azonban – amellett, hogy több kifogásolni valót is talált benne – helybenhagyta azt, így elutasította a keresetet. Semenya nem akart reagálni a döntésre, ugyanakkor pénteken megnyerte a dohai Gyémánt Liga-versenyt.

A Nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) szerdán elutasította Caster Semenya dél-afrikai sprinternek a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) azon szabálya ellen beadott keresetét, amely kötelezi a hozzá hasonló hiperandrogén (férfihormon-túltermeléssel élő) női atlétákat arra, hogy gyógyszeres kezelés útján csökkentsék a szebbik nemre jellemzőnél magasabb tesztoszteron-szintjüket. A bíróság emellett ugyanakkor az IAAF-ot a szóban forgó szabály módosítására kötelezte, mivel az eljárás során elkészített 165 oldalas peranyagban komoly aggályokat vetett föl e rendelet jövőbeni gyakorlati alkalmazásával kapcsolatban – áll a CAS közleményében. Semenya a szabály teljes megsemmisítését akarta elérni, de csak apró sikert aratott.

“A CAS nem erősítette meg az IAAF szabályozását, egyszerűen elutasította Caster Semenya beadványát” – jelentette ki Mathieu Reeb, a sportbíróság főtitkára. “Most az IAAF-en a sor, hogy a CAS által megadott iránymutatásnak megfelelően módosítsa szabályzatát”. A CAS vezetője hozzátette, hogy az IAAF előírásai addig nem léphetnek életbe, amíg a szövetség nem változtat a bíróság által vitatott pontokon. Caster Semenya a Twitteren mindössze annyit írt a döntéssel kapcsolatban, hogy “Olykor jobb, ha reakció nélkül reagálunk”.

A szakértőknek a tesztoszteron-szabályozás három pontjával van gondjuk: először is, nehéz lenne alkalmazni a szigorú felelősség elvét a tesztoszteron-szintek határainak megállapításakor. Másodszor, nem lenne biztosított az 1500 méteren vagy annál nagyobb távon szereplő futóatléták esetében az, hogy ne szenvedjenek hátrányt, harmadszor pedig a gyógyszeres kezelés mellékhatásaira figyelmeztetnek.

A CAS ítélete ugyan nem nevezhető az IAAF győzelmének, hiszen módosítania kell előírásain, de mindenképpen vereséggel ér fel Caster Semenya, a 800 méteres női síkfutás kétszeres olimpiai bajnoka és hiperandrogén társai számára, akik a vitatott szabály megsemmisítését szerették volna elérni.

A CAS azt ugyan megállapította, hogy a “szexuális fejlődésbeli különbségekre” vonatkozó IAAF-előírások diszkriminatívak, azonban a felek által az eljárás során benyújtott bizonyítékok alapján úgy ítélte meg, hogy “az ilyen megkülönböztetés szükséges, ésszerű és arányos eszköznek bizonyult ahhoz, hogy elérje az IAAF azon célkitűzését, miszerint 400 métertől kezdve minden versenyszámban megőrizzék a női atlétika integritását”.

Caster Semenyához hasonlóan a 2016-os riói olimpia 800 méteres női számának ezüst- és bronzérmese, a burundi Francine Niyonsaba és a kenyai Margaret Wambui is elismerte, hogy hiperandrogén, vagyis olyan egyensúly-eltolódással él, melyet a nõi szervezetben a férfi nemi hormonok (tesztoszteron, androsztendion, DHEAS) relatíven emelkedett szintje okoz (a férfi nemre jellemzõ hormonok minden nõ szervezetében megtalálhatóak kis mennyiségben). Jellemzõ tünetei a cikluszavar, zsíros-pattanásos bõr és a férfias testszõrzet megjelenése (hirsutizmus).

Semenya: Ez több, mint sport

Caster Semenya pénteken, vagyis csupán kettő nappal a CAS számára negatív ítélete után megnyerte a hölgyek 800 méteres számát a Dohában rendezett Gyémánt Liga-versenyen. A futam utáni nyilatkozatában azt mondta, inspirálni szeretne azzal, hogy kiáll hiperandrogén társaiért és önmagáért. “Ez több, mint egy játék. Több, mint sport. Ez az emberi méltóságról, az emberi büszkeségről szól. Az emberek ellenem harcolnak, én nem harcolok ellenük”.

“A verseny fantasztikus volt, és azt tettem, amit tennem kellett. Nagyon boldog vagyok. Azt hiszem, okból vagyok ezen a világon. Unalmas életet élünk, így annak minden jó pillanatát ki kell élveznünk” – tette hozzá Semenya.

A Dél-Afrikai Atlétikai Szövetség csütörtök reggel közleményben reagált az ítéletre. “Sokkoló azt látni, hogy egy olyan szervezet, mint a CAS, el tudja fogadni a fékezetlen diszkriminációt”. A szövetség Semenya esetét párhuzamba állítja az apartheid-korszakkal. “Dél-Afrika jól ismeri a diszkriminációt, és a CAS ítéletével föltépte a sebeket, amelyeket az az apartheid-rendszer okozott, amelynek diszkriminatív működését az egész világ az emberiség elleni bűntettnek minősítette”.

Egész Dél-Afrika Semenya mögött áll

Feketébe öltözött parlamenti képviselők, az elnök támogatása és hivatalos kampány: az utóbbi hónapokban egész Dél-Afrika beállt Caster Semenya mögé az IAAF “diszkriminatív” szabályai ellen folytatott háborújában. Az országban valódi hősnek tartják a kétszeres olimpiai bajnokot, akit Cyril Ramaphosa államfő “nagy reménységnek” nevezett. A 28 éves sprinter tíz éve tartozik a világ legjobbjai közé: háromszoros világbajnok (2009, 2011, 2017) és kétszeres olimpiai bajnok (2012, 2016) 800 méteren. “Egyedül futsz a pályán, de tudod, hogy 57 millió emberrel és még többel együtt futsz” – jelentette ki Ramaphosa elnök februárban, a CAS-per kezdetekor. Tokozile Xasa dél-afrikai sportminiszter februárban megjelent a CAS lausanne-i székhelyén tartott első tárgyaláson, hogy személyesen is támogatásáról biztosítsa Semenyát, és elítélje a “női test elleni támadásokat”. “Úgy tűnik, hogy ez a szabályozás kifejezetten Caster Semenya ellen irányul, mivel csak néhány versenyszámot érint” – mondta a miniszter. Xasa a bíróság előtt egy pólóban jelent meg, amelyen az “Ellenezzük az IAAF szabályait!” felirat volt olvasható.

A dél-afrikai parlamenti képviselők pártállástól függetlenül hasonlóképpen cselekedtek. Amikor a pretoriai törvényhozásban a Semenya-ügyről folyt a vita, valamennyien olyan pólókat viseltek, amelyeken a következő szövegek álltak: “Nemet mondunk a nők stigmatizálására a sportban”, “Ellenezzük a nemi gyűlöletet”. “Ami Casterrel történt, az a rasszizmus legrosszabb formája” – mondta Nhlanhlakayise Khubisa, a Nemzeti Párt a Szabadságért képviselője.

“Ezek, a női test megjelenéséről és teljesítményéről szóló gondolatok mélységesen szexisták” – hangoztatta Bathabile Dlamani dél-afrikai nőügyi miniszter. Caster Semenya 2009-ben nyerte első világbajnoki címét, de már akkor is sokan vádolták meg azzal, hogy valójában nem is nő, hanem férfi vagy esetleg transznemű. A sprinter a mostani szabályozásról korábban úgy nyilatkozott, hogy “lelassítja” őt, s ez az előírás “elfogadhatatlan egy nő számára”. Semenya néhány nappal a CAS ítélete előtt megnyerte az 5000 méter dél-afrikai bajnoki címét. Érdekesség, hogy mindössze másodszor indult ezen a távon. Emellett 1500-on is győzött.

A Johannesburgtól keletre fekvő Germistonban, ahol a dél-afrikai bajnokságot rendezték, a sajtó által megkérdezett valamennyi atléta kiállt Caster Semenya mellett. “Ő egy nagy inspirációs forrás számunkra” – mondta a 17 éves Liezel Tron. “Hagyják békén! Az, hogy ilyennek született, nem az ő hibája” – tette hozzá. “Tisztességtelennek tűnik, ami történt vele. (…) Hogyan lehetséges, hogy ma felvethetjük ezeket a kérdéseket?” – ezt már egy neve elhallgatását kérő férfi sprinter mondta, aki magát Semenya “100%-os támogatójának” nevezte.

Hogy támogassa hősnőjét, a dél-afrikai kormány kampányt indított “#Természetesen erősebb” címmel. “Egy olyan kampányról van szó, amelyben elítéljük az IAAF igazságtalan szabályait. Casterrel együtt mi is emberi áldozatai vagyunk ennek a szabályozásnak” – mondta Mokoditloa Eliakim Moemi, a sportminisztérium főigazgatója.

Az ügybe márciusban beszállt az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa is, amely egyhangú támogatásáról biztosította Caster Semenyát. Pár hete pedig én is hírt adhattam róla, hogy a Time magazin beválasztotta a sprintert a világ 100 legbefolyásosabb embere közé, amiért szembeszállt az IAAF vitatott szabályozásával.

Azzal a szabályozással, amely jelen állás szerint – Semenya minden igyekezete ellenére – ha kis eltérésekkel is, de hamarosan életbe fog lépni, s meg fogja határozni a hiperandrogén női atléták tesztoszteron-szintjét.

A kiemelt kép forrása: REUTERS/Moritz Hager

Leave a Reply