Benzema 70. gólja, a City könnyed továbbjutása és Gasperini taktikai hibái – a keddi BL-mérkőzések értékelése

Újabb kettő párharc ért véget a labdarúgó Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjében. Az egyik mérkőzésen a Real Madridnak nem okozott gondot az Atalanta kiejtése, mint ahogy a másik találkozó sem hozott sok izgalmat, hiszen a Manchester City másodszor is legyőzte a Mönchengladbachot a Puskás Ferenc Stadionban. A Sportudvar összefoglalja a két mérkőzés pozitívumait és negatívumait.

REAL MADRID – ATALANTA
POZITÍVUMOK
Karim Benzema 70-edszer

Ha valakit ki lehet emelni a Real Madridból, akkor az Karim Benzema. Ő volt ugyanis az, aki életet lehelt a csapatba, amely igen kedvetlenül kezdte a visszavágót. A francia csatár egyéni megvillanásai ösztönzőleg hatottak a társakra, s nagy szerepük volt abban, hogy végül a döcögős kezdés ellenére egy viszonylag sima győzelemmel abszolválta a spanyol együttes a mérkőzést. Benzema remekül bánt a labdákkal, szinte kizárólag pontos passzokat adott, s egy pillanatig sem látszott rajta a fáradtság jele. A 34. percben ő szerzett vezetést a csapatnak, ezzel bizonyítva, hogy jelenleg ő a Real Madrid legfontosabb láncszeme. A meccs hátralévő részében szintén ő volt a vezéregyéniség, így nem csoda, hogy a különböző sportlapoktól ő kapta a legmagasabb osztályzatot teljesítményére. Benzemával kapcsolatban azt sem szabad elhallgatni, hogy tegnapi találta immár a 70. gólja volt a Bajnokok Ligájában, ezzel a sorozat történetének 5. legeredményesebb labdarúgójává vált, s olyan nevek vannak csak előtte, mint Cristiano Ronaldo, Messi, Raúl és Robert Lewandowski. Jó esélye van arra, hogy előbb-utóbb a Real Madrid leggólerősebb focistájává váljon a BL tekintetében.

Luka Modric, az örök erő

Miközben csapattársai többségének időbe tellett fölvenni a mérkőzés sikeres megvívásához szükséges üzemi hőfokot, addig a horvát középpályás a kezdetektől fogva rendkívül jól játszott. Modric volt az, aki kihasználta Sportiello hibáját azzal, hogy egy nagyon intelligens gólpasszt adott Benzemának,  akinek már kölyökjáték volt a kapuba találnia. Modric ezután tovább erősített játéka addig sem alacsony színvonalán: rengeteg labdát szedett össze és szinte csak pontos passzokat adott. Figyelemre méltó volt a kapcsolata Benzemával. Kettejük párosával szemben az Atalantának nem volt ellenszere.

Vinicius, a fárasztógép

Ezzel a jelzővel illethetnénk a Real Madrid játékosát, aki nagyon jól mozgott és elképesztő módon lefárasztotta az olasz védelmet cselezgetéseivel. Ha ez még nem lett volna elég, a 60. percben ó húzta ki a gyufát honfitársából, Rafael Toloiból, aki a tizenhatoson belül szabálytalankodott vele szemben, az ezért megítélt tizenegyest pedig Sergio Ramos értékesítette, amivel eldőlt a mérkőzés és a párharc. Voltak ugyan neki is hibái, de összességében véve a bolondját járatta az Atalanta hátsó alakzatával, aminek szintén nagy szerepe volt a Real Madrid sima továbbjutásában.

NEGATÍVUMOK
Gasperini tévedett

Sokan meglepődtek a mérkőzés előtt, amikor kiderült, hogy az első találkozón remeklő Duvan Zapata nem került be az Atalanta kezdőjébe. Gian Piero Gasperini vezetőedző ezen húzása végül nagyon nem jött be, így a szünetben kénytelen volt becserélni a kolumbiait, akit – mint a meccs utáni nyilatkozatában beismerte – a 2×15 perces hosszabbításra akart beállítani. Zapata aztán be is bizonyította, hogy nagy hiba volt őt a kispadra ültetni, mert mindazt, ami hiányzott a bergamóiak játékából az első játékrészben, azt ő a pályára vitte, s ismét remek teljesítménnyel rukkolt elő. Gasperini tehát javította nagy hibáját, azonban később elkövetett egy újabb baklövést. Miután csapata a 83. percben szépített, kettős cserére szánta el magát, ez a húzása azonban gyengítette az olasz együttes bal oldalát, s Vázquez ezt kihasználva adott gólpasszt Asensiónak mindössze másodpercekkel a változtatások után.

Sportiello: A gombóc, ami öl

Marco Sportiellónak, az Atalanta kapusának volt már egy komoly hibája az idei BL-kiírásban, hiszen az Ajax elleni csoportmérkőzésen lényegében neki volt köszönhető a holland csapat egyik góljának megszületése. Tegnap este újabb végzetes hibát követett el. Amikor az Atalanta kezdett bekeményíteni, de még mindig javarészt a védekezésre koncentrált, az olasz kapus olyan bakit hozott össze, amivel előnybe került a Real Madrid. Ez a hiba a visszavágó fordulópontja volt, amely gyakorlatilag megpecsételte csapata sorsát. Negatív szerepét csak némileg homályosítja, hogy később Benzema egyik fejesét nagy bravúrral a keresztlécre tolta.

A Real Madrid tehát 3:1-re győzött az Atalanta ellen, s 4:1-es összesítéssel jutott be a negyeddöntőbe. A Nemzeti Sportnál tehát megnyugodhatnak: lesz spanyol csapat a legjobb nyolc között.

MANCHESTER CITY – BORUSSIA MÖNCHENGLADBACH
POZITÍVUMOK
Gündogan, a középpálya kulcsa

Ilkay Gündogannak nagy szerepe volt abban, hogy a Manchester City egy nyugodt visszavágót tudhatott le a Gladbach ellen a Puskás-stadionban. A német középpályás a 18. percben már az angol csapat második gólját szerezte, mivel hat perccel korábban a másik remeklő focista, Kevin De Bruyne is bevette a német együttes hálóját – ezzel a két korai találattal végleg eldőlt a továbbjutás kérdése. Ami Gündogant illeti, minden sorozatot figyelembe véve a 12. gólját szerezte a 2020-2021-es szezonban, ezt a találatot azonban egy remekbe szabott akció előzte meg. Előbb Foden alkotott hatalmasat, akinek sikerült a mönchengladbachi védelem mögé kerülnie, majd ő adta a gólpasszt Gündogannak. Guardiola amolyan hamis kilencesként szerepeltette a németet, akinek ezáltal igen változatos volt a mérkőzése, mert hol a támadásokból vette ki részét, hol pedig egészen mélyen hátrament, hogy a védők munkáját is segítse. Rá még nagy szüksége lesz a Citynek a folytatásban.

Kevin De Bruyne, a főnök

A City játékának igazi letéteményese az égszínkékek támadó alakzatának vezetőjeként szerepelt a tegnapi mérkőzésen. Gündogan mellett amolyan másik hamis kilencesként működött, ami lehetővé tette számára, hogy folytonosságot hozzon csapata játékába, amely ezáltal irányítani tudta a mérkőzést. Az ő bombagóljával került előnybe az angol csapat a 12. percben – Sommer kapusnak esélye sem volt hárítani. A belga tovább javíthatta volna így sem rossz statisztikáját, amennyiben a 34. percben Sommer nem védi ki veszélyes szabadrúgását, a meccs végén pedig jobban szolgálja ki Riyad Mahrezt. Ezzel együtt egy újabb nagyon sikeres mérkőzésen van túl De Bruyne, akire szintén nagy szükség lesz még az idény hátralévő részében.

Neuhaus, a Gladbach egyetlen jól teljesítő játékosa

Nem sok labdarúgó tudott maradandót alkotni a Mönchengladbach részéről tegnap este. Közéjük tartozik Florian Neuhaus, a csapat német középpályása, aki sok labdát tudott szerezni, ezáltal csökkentette a csapata védelmére nehezedő nyomást. Két igen szép momentuma is volt a meccsen: előbb a 39. percben két City-játékossal szemben tudta megtartani a labdát, majd az 54. minutumban volt egy veszélyes lövése, ami gólt érdemelt volna. Egyértelműen ő volt a gladbachiak legjobbja ezen az estén, s ki tudja, ha nem a Manchester City az ellenfél, akkor akár reménykedhettek volna a továbbjutásban is.

NEGATÍVUMOK
A Gladbach védelmének kihagyásai

Marco Rose, a Borussia vezetőedzője változtatott csapata védelmén, ugyanis az általa preferált három középső védős fölállás helyett két középső hátvéddel küldte pályára a gárdát. Ez abból a szempontból mindenképpen logikus húzás volt, hogy a németeknek kellett volna hátrányból fölállniuk. Csakhogy ez a módosítás nem jött be, hiszen kevesebb, mint húsz perc játék után megduplázódott a csapat összesítésbeli hátránya, mert nem tudtak a védők mit kezdeni Gündogannal és De Bruynével. A 26. percben a harmadik gólt is bekaphatta volt a Gladbach, de akkor Sommer a helyén volt és hárított.

Mahrez sokat vállalt, de túlzottan pontatlan volt

Nagyon aktívan és agilisen focizott az algériai válogatott játékos, s ő is nyugodtan gólt szerezhetett volna, azonban rossz húzásai és pontatlanságai meghiúsították annak lehetőségét, hogy a City akár kitömje a Mönchengladbachot. Amellett, hogy nem szerzett gólt, nem is rúgatott gólt, pedig a 66. percben Fodent 100%-os helyzetbe hozhatta volna, ha lepasszolja neki a labdát. Nagyon erősen játszott, de nem eléggé pontosan, pedig még a hosszabbításban is volt lehetősége gólt szerezni. Talán majd legközelebb az is sikerül.

A Manchester City tehát az első meccshez hasonlóan ezúttal is 2:0-ra verte a Mönchengladbachot, vagyis 4:0-ás összesítéssel jutott be a legjobb nyolc közé.

Ma este kerül sor az utolsó két nyolcaddöntő-visszavágóra. A címvédő Bayern München kényelmes, 4:1-es előnyből várhatja a Lazio elleni hazai mérkőzést, a Chelsea viszont csupán minimális előnyre tett szert az Atlético Madrid ellen, így ugyan otthon játszhat, de a spanyol csapat még simán meglepheti. A Sportudvar holnap reggel erről a két mérkőzésről is értékeléssel jelentkezik.

Nem akarsz lemaradni a hasonló cikkekről? Iratkozz föl a Sportudvar Hírlevélre!

Sportudvar – Most már nem csak írásban, szóban is! Kövesd Soundcloud-csatornánkat is!

A kiemelt kép forrása: Panoramic

Leave a Reply