Spanyolországba menekült egy afgán parakosárlabdázónő

Az afganisztáni összeomlás a sportvilágra is komoly hatást gyakorol, ami pedig kezdett újjáéledni a tálibok elűzése után. Azzal viszont, hogy a tálibok húsz év szünet után ismét birtokukba vették az országot, rengetegen menekülésbe kezdtek, mert nem hiszik el a terroristáknak, hogy megváltoztak. A menekülők között volt Nilofar Bayat, az afgán női kerekesszékes kosárlabda-válogatott csapatkapitánya és partnere, Ramish, akik a spanyol légierő egyik repülőgépével tudtak elmenekülni hazájukból. Most Baszkföldön tartózkodnak, mivel egy bilbaói kosárlabdaklub intézte el nekik, hogy eljuthassanak Spanyolországba.

Nilofar Bayat, az afgán női kerekesszékes kosárlabda-válogatott csapatkapitánya és Ramish névre hallható partnere pénteken, a késő esti órákban érkezett meg Madridba a spanyol légierő egyik repülőgépén, amely összesen 110 embert menekített ki a teljes összeomláson áteső Afganisztánból. A két afgán sportember azóta Bilbaóba utazott, ahol a Bidaideak BSR névre hallgató helyi kosárlabdaklub biztosított nekik szállást, miután elintézte, hogy a spanyol gépen elmenekülhessenek Afganisztánból.

A klub közzétett egy nyílt levelet, amelyben sietett leszögezni, hogy közte és a játékos között sosem volt ezelőtt semmilyen ismeretség. Akkor léptek kapcsolatba Bayattal, amikor az segítséget kért, hogy elhagyhassa Afganisztánt. A klub azt kívánta a játékosnak és párjának, hogy az átélt horrorisztikus események rövidesen már csak egy múltbéli anekdotaként legyenek jelen életükben.

“Tudtuk, hogy a spanyol kormány mentőakciót indított, ezért kapcsolatba léptünk a hatóságokkal kettejük kimenekítésének lehetőségeit illetően. Szenvedtünk az információk hiánya miatt, hiszen nehézkes volt az összeköttetés Afganisztánnal. Óriási kő gurult le mindnyájunk szívéről, amikor megtudtuk, hogy mindketten fölkerültek a legújabb spanyol mentőgépre, s azzal eljutottak hozzánk” – áll a klub nyilatkozatában.

A Bidaideak hangsúlyozta, hogy örömmel látják a két afgánt és mindenben segítenek nekik, amiben csak kell. Az a két legfontosabb cél, hogy Bayat folytathassa sportolói pályafutását Spanyolországban és hogy az emberi jogokkal kapcsolatos követeléseik az egész világon visszhangra találjanak.

Az afgán sportot is nagyban érinti a tálib hatalomátvételt követően előállott zűrzavar és pánik. Nilofar Bayat és párja tehát eljutottak egy valamelyest biztonságosabb országba. Más sporttársai nem voltak ennyire szerencsések. Néhány nappal ezelőtt érkezett a lesújtó hír, hogy a mindössze 19 éves Zaki Anwari, az afgán U20-as labdarúgó-válogatott játékosa szörnyethalt, amikor lezuhant arról az amerikai repülőgépről, amelynek tetejére fölkapaszkodva akart elmenekülni hazájából. Sajnos nem lehet kizárni, hogy további veszteségek fogják érniaz afgán sportot, hiszen a menekülők áradata korántsem gyengült, eközben azonban a tálibok azzal fenyegetőznek, hogy amennyiben az amerikaiak augusztus végéig nem hagyják el az országot, akkor annak következményei lesznek.

Mi a magunk részéről nem tudunk más tenni, mint imádkozni azért, hogy minél jobban alakuljanak a dolgok Afganisztánban.

Nem akarsz lemaradni a hasonló cikkekről? Iratkozz föl a Sportudvar Hírlevélre!

A kiemelt kép forrása: MARISCAL / AFP

Leave a Reply