Életbe lépett a vitatott szabályozás – Semenya nem indulhat az atlétikai vb-n

A Svájci Szövetségi Bíróság kedden megszüntette a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) azon szabályozásának átmeneti felfüggesztését, amely arra kötelezi az ún. hiperandrogén atlétákat, hogy gyógyszeres kezelés útján csökkentsék tesztoszteron-szintjüket, amennyiben indulni szándékoznak 400 méternél hosszabb távokon. Ez azt jelenti, hogy a dél-afrikai Caster Semenya, aki hónapok óta folytat jogi háborút az IAAF ellen, nem indulhat az ősszel esedékes dohai világbajnokságon fő számában, 800 méteren, ahol háromszoros világ- és kétszeres olimpiai bajnok. Semenyát lesújtotta a döntés, de mint mondja, nem adja fel a harcot a szerinte diszkriminatív szabályozás ellen.

Caster Semenya nem védheti meg címét a szeptember 27. és október 6. között esedékes dohai atlétikai világbajnokságon, mivel a Svájci Szövetségi Bíróság kedden eltörölte a nemzetközi sportági szakszövetség (IAAF) azon szabályozásának “rendkívüli és átmeneti” felfüggesztését, amely a hiperandrogén női atléták számára előírja a vérben lévő tesztoszteron-szintjük gyógyszeres kezelés útján történő csökkentését 5 nanomol/liter szintre, amennyiben a jövőben is indulni akarnak 400 méternél nagyobb távokon. Az a nő számít hiperandrogénnek, akinek szervezetében a normálisnál magasabb mennyiségben találhatóak férfi nemi hormonok, így pl. tesztoszteron. Ez a hormon növeli az izomtömeget, az erőt és az állóképességet befolyásoló hemoglobinszintet. Valamennyi nőben van némi tesztoszteron, de normál esetben ennek szintje elenyésző. Semenya és több más női atléta esetében viszont nem ez a helyzet, így ők most válaszút elé kerültek: vállalják a kezelést tesztoszteron-szintjük csökkentése érdekében vagy erre nem hajlandóak, s inkább indulnak rövidebb távokon, ahol minden bizonnyal kisebb esélyük lenne a győzelemre vagy pedig visszavonulnak.

Semenya nem hajlandó elfogadni a szabályozást, amit diszkriminatívnak tart, mondván, ezzel megalázzák őt és hiperandrogén társait is, ráadásul jelentős versenyhátrányba kerül riválisaival szemben. A dél-afrikai futónő hónapok óta pereskedik az IAAF-fal. Először a Nemzetközi Sportdöntőbírósághoz (CAS) fordult a szabályozás eltörlése érdekében. Hiába állt be lényegében egész Dél-Afrika Semenya mögé, a lausanne-i székhelyű testület végül helybenhagyta az előírásokat, és csupán bizonyos vitatott pontok módosítására kötelezte az IAAF-ot. Semenya ügyvédjei a svájci legfelsőbb bíróság szerepét betöltő Szövetségi Bírósághoz nyújtottak be fellebbezést a CAS-ítélet ellen május elején. A testület június 3-án kizárólag a dél-afrikai esetében “rendkívüli és átmeneti” jelleggel felfüggesztette az új szabályok végrehajtását. Most ez utóbbi határozatot semmisítette meg a bíróság, amely Semenya ügyvédjeinek kedd esti közleménye szerint azzal indokolta a döntést, hogy megvárja a CAS-ítélet elleni fellebbezés elbírálásának végeredményét, magyarul a jogerős ítéletet.

“Nagyon sajnálom, hogy nem védhetem meg kemény munkával megszerzett címemet, de ez nem fog megfékezni a harcomban, amit azért folytatok, hogy az érintett atléták jogait tiszteletben tartsák” – mondta Semenya az ügyvédjei által kiadott közleményben.

Sportszakmai szempontból nehezen eldönthető, hogy helyes-e a hiperandrogén atlétákkal kapcsolatos szigorú fellépés, az viszont biztos, hogy Semenya nincs rossz formában. Május 3-án Dohában, a vb helyszínén rendezett versenyen 1:54.98 másodperces eredménnyel a világ idei legjobb idejét futotta 800 méteren. Legutóbbi versenyére június 30-án került sor az egyesült államokbeli Stanfordban, ahol 1:55.70-et ért el.

Az IAAF ma délelőtt közleményt adott ki, amelyben dícsérte a svájci bíróság döntését, mivel az “az egyenlőség és az egyértelműség kifejezése volt” mindössze kettő hónappal a dohai világbajnokság rajtja előtt.

Dél-Afrikában nagy volt a fölháborodás már a kezdetektől fogva a hiperandrogén atlétákat érintő szigorítások miatt. Az ország lényegében egy emberként áll Semenya mögött. Még Cyril Ramaphosa államfő és valamennyi parlamenti párt is támogatásáról biztosította a futónőt, akinek érdekében még országos kampány is indult, hogy a lakosság minél jobban megérthesse és átérezhesse a helyzet súlyát.

Érdekelnek a hasonló cikkek? Iratkozz föl a Sportudvar Hírlevélre!

A kiemelt kép forrása: KARIM JAAFAR/AFP

Leave a Reply