NB II: Szinte mindenki Loki-Vasas csatát vár

A hétvégén kezdődik meg a labdarúgó NB II új szezonja. A 20 csapatos bajnokságban számos nagy múltra visszatekintő együttest is láthatunk majd, közülük azonban egyértelműen kiemelkedik a Debrecen és a Vasas. A Nemzeti Sport által megkérdezett, korábban a másodosztályban is dolgozó szakemberek többsége úgy látja, ez a két csapat lehet a legesélyesebb a följutásra. Vajon rajtuk kívül mások is beleszólhatnak az első kettő helyért folytatandó küzdelembe?

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

Augusztus első hétvégéjén, vagyis most szombaton és vasárnap veszi kezdetét a labdarúgó NB II 2020-2021-es szezonja. Abban lényegében mindenki egyetért, hogy minden idők legerősebb mezőnye gyűlt össze, hiszen rengeteg nagymúltú csapat tagja a 20 együttesből álló bajnokságnak. Mindenképp kiemelendő a Debrecen, amely döbbenetes meglepetésre kiesett az NB I-ből egy hónappal ezelőtt. A Lokinál tulajdonosváltásra került sor, és a csapat júliusban több korábbi remek játékosát is visszacsábította, így pl. Korhut Mihályt és Varga Józsefet is, ugyanakkor Dzsudzsák Balázs minden bizonnyal nem tér vissza nevelőklubjába.

Kezdetben sokan féltették a csapatot attól, hogy nem lesz sok esélye az azonnali visszajutásra, s beleszürkül az NB II-be, de most már a szurkolók is bizakodóbbak, a szakértőkről nem is beszélve. A Nemzeti Sport több ismert, korábban a másodosztályban is megfordult edzőt kérdezett az új idény esélyeiről. Várhidi Péter korábbi szövetségi kapitány az NB II-ben legutóbb a Mosonmagyaróvárt irányította. Kérdésre elmondta, természetes, hogy mindenki a Lokit és a Vasast tartja esélyesnek a följutásra, de egyértelmű favorit nincsen.

“Ne feledjük, az NB II teljesen más, mint az élvonal, egy osztállyal lejjebb sokkal kevesebb a foci, sokkal inkább a harc domborodik ki. Kiszámíthatatlan az NB II, a legtöbb együttes nem irányítja a meccset, inkább kontrákra rendezkedik be. Ívelésekből nincs hiány, így próbálják átjátszani a pályát, nem úgy, hogy járatják a labdát. A játékoskeret alapján a Loki és a Vasas a legfőbb esélyes, a legtöbb mérkőzést kézben is tartják majd, s illene a meccsek legalább nyolcvan százalékán nyerniük. Az átjárás sajnos nagyon nehéz a két osztály között, kevés labdarúgó jut el az NB I-ig, de ha sikerül is egy-kettőnek, nem ragadnak meg, nem tudnak meghatározó szerepet betölteni.”

Egy másik egykori szövetségi kapitány, az NB II-ben legutóbb Zalaegerszegen dolgozó Csank János is a Loki-Vasas tandemet várja az első kettő helyre. „A két klub játékosainak kell annyira igényesnek lenniük magukkal szemben, hogy nem lehet más elfogadható nekik, kizárólag a feljutás – hangoztatta Csank, aki abban is egyetért Várhidivel, hogy nem a foci, hanem a küzdelem játssza a főszerepet ebben a ligában, s biztos, hogy sok éles csörtét láthatunk majd.

“Kíváncsi vagyok a csapatokra, az lenne az ideális, ha nem dőlne el a feljutás mondjuk tizenöt forduló után, az lenne jó, ha a végsőkig kitartana a harc. Érdekel, mire lehet képes a Haladás és a kieső Kaposvár, ezek a csapatok veszélyesek lehetnek, beleszólhatnak a feljutásért folytatott küzdelembe. Sajnos ebben az osztályban is látszik, hogy a gyerekekből korán kiölik a kreativitást, kevés az olyan játékos, aki kitűnik. Direkt nem szoktam megnézni az összeállításokat, ki kicsoda, inkább megjegyzem a mezszámot, kinek a játéka tetszett, s a végén megnézem, hogy hívják az illetőt. Érdeklődve várom az NB II-es meccseket, biztosan feltűnök majd néhány helyszínen.” – tette hozzá.

Dajka László edzői pályája során több NB II-es csapatnál is eredményesen dolgozott. Legnagyobb másodosztályú sikere, hogy 2001-ben a BKV Előrével megnyerte az NB I B Keleti csoportját (igaz, az NB I-es szereplést végül nem vállalta a klub, amiből éppen az élvonalból kiesett Loki tudott profitálni). Legutóbb 2017 tavaszán a középmezőnyben végzett szülővárosa, a Nyíregyháza együttesével.

„Az erősítéseket figyelembe véve biztos vagyok benne, hogy a Vasas és a DVSC a legnagyobb esélyes a feljutásra – mondta Dajka, aki jelenleg a Honvédnál edző és szakmai koordinátor. –  Azonban végig összeszedetten kell játszaniuk, hogy elérjék a céljukat. Az NB II évek óta kiegyensúlyozott bajnokság, amelyben semelyik pályán nem lehet biztosra menni – még akkor sem, ha egy adott együttes játékosállománya jelentősen jobb, mint a többieké. Mivel sok jó játékos játszik az NB II-ben, nem zárom ki, hogy lesznek, akik meglepetést szereznek. Úgy vélem, előbb-utóbb szétszakad a mezőny, csak néhány csapat lesz az élmezőnyben, lesz egy stabil középmezőny és egy hátsó régió. Edzői oldalról nézve a mostani NB II-ben felkészült, többségében jó nevű trénerek dolgoznak, ezért döntő lesz a rendelkezésükre álló játékosállomány erőssége. Örömteli, hogy az utóbbi években a másodosztályban is sok klub stabilizálódott anyagilag, és a körülmények is sokat javultak.”

És ha már a körülményeknél tartunk, érdemes arról is szólni, miért a Vasas a másik nagy favorit a Debrecen mellett! Az angyalföldiek 2018-ban estek ki az NB I-ből, egy évvel azután, hogy ugyanott bronzérmet szereztek. A nagy blamát követően tudatos építkezés kezdődött el a Fáy utcában, amelynek a januári átigazolási időszakban több jelét is láthattuk, hiszen számos NB I-es szintű játékost sikerült szerződtetni. Végül tavasszal velük sem jött össze a feljutás, de az új idényben erre minden esély meglesz. A nyár eddigi részét szintén komolynak mondható erősítésekkel töltötte a piros-kék klub, hiszen érkezett Pekár László Mezőkövesdről, Litauszki Róbert Újpestről, valamint Radó András, az NB I tavalyi gólkirálya Zalaegerszegről.

Természetesen joggal vetődik föl a kérdés, hogy a többi 18 csapatnak egyáltalán nincs esélye a följutásra? Ez persze nincs így, már csak azért sem, mert a bajnokság még meg sem kezdődött, tehát az erőviszonyokról nincs pontos képünk. Szerintem több együttes is szóba jöhet esetleges feljutóként. A másik, NB I-ből érkező gárda, a Kaposvár az elmúlt szezonban bebizonyította, hogy nem élvonalbeli szintű csapat. Jó kérdés, a somogyiak mire lehetnek képesek, miközben a keret jelentős része kicserélődött, s mindenképpen érzékeny veszteség lehet, hogy az előző idény egyik legjobbja, Ádám Martin távozott a csapattól, idén már a Paksot erősíti. Úgy érzem, a Rákóczi nem lesz harcban a följutásért, mert nem látom azt, hogy minőségben jelentősen erősödött volna a csapat.

Csank János a Kaposvár mellett a Haladást említette még, amely 2019-ben búcsúzott az élvonaltól. A szombathelyiek voltak az előző bajnokság döntetlenkirályai, ami önmagában még nem is lett volna hatalmas gond, csakhogy a vereségek száma több volt, mint a győzelmeké, így kis híján újabb osztályt csúszott lefelé a vasi gárda. Végül sikerült bennmaradni, ám jó kérdés, az új idényben esélyes lehet-e a följutásra a csapat. Én úgy érzem, nem fog följutni.

A többi gárda közül talán a két győri csapatot: az ETO-t és a Gyirmótot érdemes még kiemelni, amelyek évek óta ott vannak a tűz közelében, de eddig nem sikerült visszatérniük az első osztályba. Mindkét együttesnél komoly mozgások voltak eddig a nyáron, vagyis alaposan fölforgatott kerettel vághatnak neki az új kiírásnak. Az ő esetükben egyelőre nem tudnék tippelni. Nagyban a formájuktól fog függeni, lesz-e sanszuk bekerülni az első kettőbe.

A hétvégén tehát kezdődik az NB II új idénye, a tévében pedig három mérkőzést is élőben láthatunk. Szombaton 20 órátóla Kaposvár a Nyíregyházát fogadja, vasárnap 17:45-től a Loki a Budaörssel csap össze, 20:00-tól pedig a Vasas a Kazincbarcikával. Mindhárom találkozót az M4 Sport közvetíti.

#NeViseljMaszkot

Nem akarsz lemaradni a hasonló cikkekről? Iratkozz föl a Sportudvar Hírlevélre!

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

A kiemelt kép forrása: Sportudvar-arachívum

Leave a Reply